стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 березня

13 Березня 2023, 22:03
Ситуація 13 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3206
Ситуація 13 березня

Хроніка 383 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

Четверо піротехніків та цивільний чоловік підірвались на російській вибухівці на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

У селі Посад-Покровське спеціалісти-вибухотехніки з Миколаївщини розміновували боєприпас, коли той вибухнув. Травмованих рятувальників госпіталізували. Медики повідомляють, що постраждалі перебувають у стані середньої важкості.

Цього ж дня на саперній міні підірвався у полі в авто місцевий житель. Чоловік загинув на місці.

На Дніпропетровщині розміновують поля, аби посівна була безпечною

Джерело: голова ОВА Сергій Лисак 

Сапери відсьогодні почали працювати у Криворізькому районі – стартували з Зеленодольської громади. Одне з полів повністю зачистили. Вибухонебезпечні предмети знешкодили.

Далі розмінування продовжаться на інших територіях, засіяних боєприпасами після ворожих обстрілів.

На деокупованих територіях Харківщини відновлюють електропостачання

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

На звільнених територіях до електропостачання підключили вже близько 170 тисяч абонентів. Ремонтні роботи значно ускладнюються через активні бойові дії та масштабні мінування територій населених пунктів.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російський агресор основні зусилля і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках та не полишає спроб щодо виходу на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей.

Протягом доби противник завдав 29 авіаційних та шість ракетних ударів.

Зокрема, по професійно-аграрному ліцею населеного пункту Зноб-Новгородське Сумської області. Загинула цивільна людина, ще п′ять мирних громадян – поранені.

Також російські окупанти вдарили двома ракетами по школі в Авдіївці на Донеччині, загинула місцева мешканка.

Окрім того, ворог здійснив понад десять обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник зберігає військову присутність поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено.

Водночас ворог продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Протягом доби окупанти обстріляли райони населених пунктів Михальчина Слобода Чернігівської області, Зноб-Новгородське, Бачівськ, Старикове та Шалигине Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Лук’янці, Гатище таі Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник робить спроби прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку Гряниківки, Масютівки, Невського, Серебрянського лісництва, Білогорівки та Верхньокам’янки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Гряниківка, Куп’янськ і Крохмальне Харківської області та Макіївка, Діброва і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут. Атаки противника відбито в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, тривають бої у Бахмуті. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Бондарне, Васюківка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Костянтинівка та Залізне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку Кам’янкаи, Авдіївки, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнали райони понад 10 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Серед них - Кам’янка, Авдіївка, Красногорівка, Марїнка, Георгіївка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборонні дії. Обстрілів зазнали, зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Кам’янське, Новосілка Запорізької області; Тамарине і Очаків Миколаївської області, а також понад 30 населених пунктів на Херсонщині. Серед них - Золота Балка, Гаврилівка, Берислав, Зеленівка, Благовіщенське, Херсон та Дніпровське.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, на території Біловодської районної лікарні тимчасово зайнятої території Луганської області, на лікування привезли 150 найманців так званої ПВК Вагнер.

В тимчасово захопленому росією місті Енергодар, на Запорізькій АЕС, катастрофічно зростає дефіцит фахових працівників, які можуть забезпечити життєдіяльність атомної електростанції. Після того, як на АЕС російські окупанти працевлаштували осіб без відповідної освіти та стажу, у російських представників Росатому закінчився термін контракту. Водночас, в підписанні нового чи продовженні діючого контракту їм відмовлено. Також відмовлено у повернені до росії, оскільки працювати на АЕС особливо нікому. Все це може призвести до непередбачуваних наслідків.

Протягом доби Авіація Сил оборони України завдала десять ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Росіяни спрямували снаряди проти мирних жителів Запорізької області

Джерело: Запорізька ОВА

Сергового обстрілу зазнала Комишуваська громада. Зруйновані житлові будинки села Зарічне: вибиті вікна, пошкоджені дахи.

Поранення отримала одна жінка.

На місці влучання працюють усі екстрені служби.

Ще одну підозру в колабораційній діяльності оголосили ексдепутату Херсонської облради від «ОПЗЖ»

Джерело: Херсонська ОВА

За інформацією слідства, підозрюваний пішов на співпрацю з окупантами та обійняв посаду так званого «в.о. міністра сільського господарства та рибальства». Він брав участь у засіданні окупаційної влади, де розглядалася програма соціально-економічного розвитку області з позиції незаконної влади.

За розпорядженням зрадника Сальдо був призначений головою міжвідомчої комісії щодо контролю за здійсненням перевезень сільськогосподарської продукції. Разом з іншими колаборантами підтримав впровадження електронної системи опрацювання звернень громадян до створених окупаційною адміністрацією міністерств та відомств.

За дії на користь ворога зраднику загрожує покарання до 10 років позбавлення волі. Це вже друга підозра пособнику окупантів за матеріалами СБУ.

 

Вдалось викрити 14 освітян-колаборантів, які допомагають ворогу русифікувати українські школи в Маріуполі та Генічеську

Джерело: СБУ

Служба безпеки системно викриває колаборантів, які допомагають окупантам запроваджувати російські «стандарти освіти» в тимчасово захоплених районах півдня та сходу України. У результаті слідчо-оперативних дій 14 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з ворогом. Серед них – керівники створених російськими загарбниками «відділів освіти», а також декани факультетів і директори захоплених українських шкіл та «вишів».

Так, на тимчасово окупованій частині Херсонщини викрито очільницю «Новокаховської школи № 1», яка за дорученням гауляйтера Сальдо вивезла до Генічеська все майно навчальних закладів.

А в Маріуполі встановлено особу керівниці місцевого «відділу освіти» терористичної організації «днр». Перебуваючи на «посаді» вона вимагає від директорів навчальних закладів організовувати освітній процес за російськими підручниками.

Також вдалось ідентифікувати колишню депутатку районної ради та директорку місцевої школи, яка «здає» окупантам адреси помешкань сімей учасників руху опору.

Крім цього, співробітники СБУ викрили «декана педагогічного факультету Маріупольського державного університету днр». Разом з іншими педагогами вона організувала знищення українських підручників у закладі.

Наразі цим та іншим фігурантам повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України.

15 років за ґратами проведе агент рф, якому фсб пообіцяла посаду «заступника міністра» в Криму 

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще одного російського агента, який проводив розвідувально-підривну діяльність проти України в умовах війни. Зловмисником є колишній проректор одного з вищих медичних навчальних закладів Києва. Після звільнення у 2020 році він переїхав до тимчасово окупованого Криму, де його завербувала фсб.

За місяць до початку повномасштабного вторгнення він повернувся до Києва для виконання ворожих завдань.

Встановлено, що зрадник збирав для агресора інформацію про військовослужбовців ЗСУ, які перебували на стаціонарному лікуванні у військових госпіталях та лікарнях Київщини.

Крім цього, агент встановлював контакти з українськими та іноземними науковцями для їх подальшого вербування до агентурного апарату фсб. Для пошуку «потрібних зв’язків» залучав своїх колишніх колег по роботі та випускників вишу, до яких звертався під приводом підготовки дисертації.

У разі успішного виконання завдань, російська спецслужба «гарантувала» своєму агенту призначення «заступником міністра охорони здоров’я» окупаційної адміністрації півострова. Втім, СБУ завадила цим «планам» – задокументувала злочинні дії і затримала зловмисника у травні минулого року на спробі передачі агентурної інформації ворогу.

За матеріалами Служби безпеки суд визнав злочинця винним і призначив йому 15 років ув’язнення.

На Донеччині волинські піротехніки знешкодили 720 боєприпасів

Джерело: МВС

Упродовж десяти днів волинські піротехніки працює на сході нашої держави. Сапери знешкоджують російські боєприпаси на деокупованих територіях Донеччини.

Одна загибла та п’ятеро поранених: рашисти обстріляли Авдіївку і Костянтинівку

Джерело: Офіс Генпрокурора

Окупаційні війська РФ зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню «Ураган» обстріляли міста Авдіївку і Костянтинівку. 

Внаслідок атак у Авдіївці загинула 46-річна жінка. Ворог випустив по місту дві ракети – одна з них влучила у будівлю школи, де  знаходився гуманітарний пункт.

Ще п’ятеро мешканців Костянтинівки (четверо чоловіків і одна жінка) отримали осколкові поранення різного ступеню тяжкості. Її рашисти обстріляли реактивними системами залпового вогню «Ураган».

Руйнувань зазнали приватні домоволодіння, багатоповерхівки, господарські споруди, автомобілі.

Рашисти обстріляли Харківщину: є поранені

Джерело: Офс Генпрокурора

Близько 5:30 окупанти обстріляли село Гряниківка Куп‘янського району. Внаслідок обстрілу двоє жителів села отримали осколкові поранення.  

 

Російська окупаційна влада продовжує примусову паспортизацію на тимчасово окупованих територіях

Джерело: омбудсман Дмитро Лубінець

Омбудсман РФ Тетяна Москалькова заявила, що до неї за допомогою звернулася жителька Херсонщини щодо отримання медичної допомоги, а саме потребувала складної операції. Втім, отримати допомогу жінка змогла лише після того, як отримала російський паспорт.

«Тобто на тимчасово окупованих територіях права людей, навіть на медичну допомогу, обмежуються через відсутність паспорта країни-агресора», – наголошує Лубінець.

На Бахмутському напрямку прикордонники відбили штурм та захопили у полон вагнерівця

Джерело: ДПСУ

Штурмовики намагалися атакувати спостережний пост прикордонників. Наші бійці відкрили вогонь у відповідь та змусили загарбників відступити. «Розрахувалися» ті одним убитим та одним живим окупантом, якого наші захопили у полон. Ним виявився вагнерівець. Каже, пішов воювати за грошову винагороду.

Вдалось встановити весь особовий склад ізолятора тимчасового тримання «Токмацкого ГО ГУ МВД в Запорожской области»

Джерело: Запорізька ОВА

Служба безпеки України проводить системну роботу із нейтралізації внутрішніх загроз державній безпеці та виявлення колаборантів і зрадників у Запорізькому регіоні. За результатами слідчо-оперативних заходів встановлено особи всіх колаборантів і зрадників, які вступили до створеного окупантами ізолятора тимчасового тримання так званого «Токмацкого ГО ГУ МВД в Запорожской области».

За задумом російських кураторів, фейковий правоохоронний орган створений для каральних функцій, а не для охорони громадського порядку і громадської безпеки. Псевдоутворення виконує завдання з придушення опору та залякування мешканців тимчасово окупованих територій Токмацького району через масові репресії, переслідування і незаконні затримання громадян.

У слідчому ізоляторі утримуються патріотично налаштовані українці. Зафіксовані випадки викрадення людей, до яких  в ізоляторі застосовуються психологічний тиск, насильство та погрози вбивства. За наказом окупаційної влади, працівники ізолятора приймають участь у видворенні «неблагонадійних» громадян за межі тимчасово окупованих територій Запорізької області. 

Так званий правоохоронний орган сформовано переважно з колишніх співробітників органів МВС, які були, або звільнені за службовою невідповідністю –  хабарництво, пияцтво, або зрадили присязі народу України.

У ході проведення слідчо-оперативних дій співробітники СБУ зібрали беззаперечні докази дій керівника ізолятора та 9 його підлеглих, задокументували злочинну  діяльність і встановили місця їх перебування та маршрути переміщення.

За вказаний злочин законодавством передбачене покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

 

Розстріляному окупантами снайперу посмертно присвоїли звання Героя України

Джерело: Указ президента

Президент України Володимир Зеленський Указом №146/2023 «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» посмертно присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» солдату 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Олександру Мацієвському.

Нагадаємо: полоненого Героя розстріляли окупанти після слів «Слава Україні».

Росія запустила потужну антиукраїнську кампанію у Facebook

Джерело: Центр стратегічних комунікацій

З анонімних каналів ворог поширює рекламу з наміром зневірити українців у перемозі. Кампанія з розповсюдження брехні стартувала 11 березня.

Головні меседжі пропагандистів: 

  • Битва за Бахмут програна Україною
  • На Заході не вірять в Україну;
  • Командування Силами оборони вже втекло, а «хлопці відбиваються самотужки»;
  • США зменшують постачання зброї, бо буцімто впіймали українську владу на крадіжках постачань.

На Херсонщині запровадили комендантську годину, що діятиме понад пів доби

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін

З 13 по 17 березня включно комендантська година триватиме з 17:00 до 06:30. 

Окупанти двома ракетними ударами обстріляли школу в Авдіївці

Джерело: Андрій Єрмак

Загинула місцева мешканка.

Знищена школа в Авдіївці
Знищена школа в Авдіївці

На Херсонщині росіяни атакували бригаду енергетиків

Джерело: Херсонська ОВА

Подія трапилася в одному з населених пунктів Дар'ївської громади. Під час ворожого обстрілу фахівці  виконували аварійно-відновлювальні роботи.

За попередньою інформацією, через підлий російський удар поранення дістав один електрик. Його відвезли до найближчого медзакладу, де лікарі нададуть йому необхідну допомогу.

Затримано ворожого інформатора, який збирав розвіддані про оборону Дніпропетровщини

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одного поплічника рашистів у ході контрдиверсійних заходів у Дніпропетровській області.

Зловмисник за власної ініціативи оприлюднював у проросійських пабліках фото- та відеоматеріали місць базування Сил оборони в регіоні.

Таким чином він потрапив у поле зору російських спецслужб, які вийшли на нього через підконтрольних адміністраторів прокремлівських інтернет-ресурсів.

Через месенджер вони запропонували зловмиснику співпрацю за гроші, які потім надсилали на його банківську картку.

За вказівками ворога він виходив на місцевість і приховано фотографував переміщення підрозділів ЗСУ на території області.

Насамперед агресора цікавила інформація про можливе переміщення колон з військовою технікою іноземного виробництва.

Розвіддані російські загарбники планували використати для підготовки і проведення прицільних ракетних ударів по українських об’єктах.

Контррозвідники СБУ затримали ворожого інформатора на спробі передачі закритих відомостей окупантам.

За даними слідства, зловмисником виявився мешканець Синельниківського району, який публічно підтримував збройну агресію рф проти України.

Свої прокремлівські погляди він розповсюджував з власного акаунту у популярних соцмережах.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили комп’ютер та мобільний телефон із доказами протиправної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру. Наразі зловмисник під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Затримання поплічника ворога
Затримання поплічника ворога

Група Вагнера вербує мешканців Мелітополя для штурму Бахмута

Джерело: мер Мелітополя в ефірі телемарафону

Наприкінці тижня в закритих групах мелітопольців, які залишилися в тимчасово окупованому місті, почали робити розсилку і набирати у Вагнер. За словами мера Івана Федорова, ніхто не погоджується.

Тим, хто готовий їхати до Бахмута, Вагнер пропонує зарплату 200 тисяч рублів на місяць. Федоров упевнений, що росіянам не вдасться набрати жодної бригади.

Росіяни атакували селище у Сумській області, загинула одна людина

Джерело: керівник ОП Андрій Єрмак

На Сумщині росіяни обстріляли селище Зноб-Новгородське. 

Ракетний удар був нанесений в районі місцевого професійно-аграрного ліцею.

Одна цивільна особа загинула, 4 особи поранені.

Обстріл Сумщини
Обстріл Сумщини

На Харківщині цивільний чоловік підірвався на міні

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

У с. Сніжківка Ізюмського району біля поля 40-річний цивільний чоловік наступив на міну "Пелюстка". Внаслідок вибуху отримав осколкові поранення та мінно-вибухову травму. Госпіталізований у стані середньої тяжкості. 

«Вкотре закликаю всіх бути максимально уважними та обережними, адже на деокупованих територіях ворог залишив дуже багато мін та інших вибухонебезпечних предметів. Утримуйтеся від відвідування лісів, лісосмуг, річок, полів тощо. Усі ці території є потенційно небезпечними», - закликає Синєгубов.

Спостерігається підвищена активність ворожої тактичної авіації на східному напрямку й над акваторією Азовського моря

Джерело: ОК Південь

Не виключена активність ворожих розвідувальних БпЛА.

Крім того, у Чорне море виведено два надводних та один підводний ракетоносії, споряджені до 20 ракетами типу «Калібр». Загроза нанесення ракетного удару надзвичайно висока.

Оперативна ситуація на Донеччині

Джерело: Донецька ОВА

На Донецькому напрямку росіяни обстріляли Курахове і завдали авіаракетних ударів по Ласточкиному та Красногорівці Очеретинської громади — без жертв. Зранку росіяни тричі обстріляли Авдіївку з артилерії, у тому числі касетними боєприпасами, а також завдали ааіаракетного удару по території АКХЗ.

На Горлівському напрямку 4 людини поранено в Бахмуті — відомо про пошкодження 3 багатоповерхівок та адмінбудівлі. У Костянтинівці поранено 1 людину, пошкоджено 12 приватних та 4 багатоповерхових будинків. Зранку відбувся обстріл Никифорівки Соледарської громади, гучно було на околицях Часовоярської та Торецької громад.

На Лисичанському напрямку зруйновано будинок у Зарічному Лиманської громади, пошкоджено будинки у Сіверську та населених пунктах громади.

Наслідки обстрілів Донеччини
Наслідки обстрілів Донеччини

В окупованому Маріуполі та довколишніх селищах чутно вибухи

Джерело: Маріупольська міська рада

Вночі, за свідченнями місцевих, було чутно вибухи в Маріупольському районі – у селищах Мелекіне, Ялта та Урзуф. Також про звуки вибухів повідомили жителі Кальміуського району, 23-го мікрорайону та Кам'янського.

Сьогодні зранку Маріупольським спротивом зафіксована активність окупаційної авіації у напрямку Запоріжжя. 

Окупаційні інтернет-пабліки виправдовуються - пишуть, що це "просто звуки зносу будинків".

СБУ затримала пособника рф, який після звільнення Херсона намагався втекти до Придністров’я 

Джерело: СБУ

Служба безпеки затримала поплічника рф у ході контрдиверсійних заходів на Вінниччині. Ним виявився неодноразово засуджений за тяжкі злочини мешканець Білозерського району Херсонської області. Після захоплення частини південного регіону рецидивіст добровільно пішов на співпрацю з російськими окупантами.

За даними контррозвідки СБУ, зловмисник «здавав» каральним загонам рашистів місця перебування учасників руху опору та їхніх сімей. Насамперед ворога цікавили адреси помешкань українських бійців, які раніше брали участь в антитерористичній операції на сході України.

За свою «лояльність» отримав від керівництва місцевої окупаційної адміністрації «особливий статус», який передбачав дозвіл на мародерство та вільне пересування районом.

Частину з награбованого мав віддавати російським окупантам.

Після звільнення Херсона зловмисник втік до Вінницької області під виглядом переселенця.

Там він оселився в одному із прикордонних з невизнаним Придністров’ям селищ та підшукував «варіанти» нелегального виїзду за межі України.

Втім, контррозвідники СБУ встановили місцезнаходження фігуранта і своєчасно затримали його.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Судом обрано міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Затримання зрадника
Затримання зрадника

Окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 47 обстрілів позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Ольгівське, Гуляйпільське, Гуляйполе, Новоандріївка, Чарівне, Мала Токмачка, Малинівка, Степове, Кам'янське.

Надійшло 4 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

Кількість загиблих внаслідок обстрілу Миколаївщини зросла

Джерело: начальник Миколаївської ОВА Вітлай Кім

Внаслідок ранкового ворожого обстрілу населеного пункту Куцурубської громади загинули чоловік та жінка 1978 та 1980 р.н., дитину 7 років забрала швидка. Крім того, двоє людей отримали поранення.

Обстріл Миколаївщини
Обстріл Миколаївщини

Партизани в Херсонській області підірвали залізничну колію

Джерело: партизанський рух «Атеш»

З метою перешкоджання постачання ворожого угруповання у Херсонській та Запорізькій областях партизани провели успішний диверсійний захід на тимчасово окупованій території.

11.03.2023 було підірвано залізничну колію між населеними пунктами Раденськ та Абрикосівка.

Як результат – перерване постачання залізничними коліями російської армії.

 

Росія продовжує обстрілювати Харківську область 

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог продовжував обстрілювати прикордонні населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів області.

Зокрема, з артилерії танків та мінометів російські окупанти обстрілювали населені пункти Куп'янськ, Дворічна, Западне, Стрілеча, Великий Бурлук та інші.

На щастя, серед цивільного населення постраждалих не було.

За минулу добу російські окупанти 56 разів атакували Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

Ворог випустив понад 330 снарядів. Обстріляли мирні населені пункти області з різних видів озброєння – мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Армія рф двічі обстріляла житлові квартали Херсона. Ворожі снаряди поцілили в приватні та багатоквартирні будинки. 

Минулої доби через удари російських військових одна людина дістала поранення.

Ситуація довкола Бахмута залишається складною

Джерело: командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський

Штурмові загони Вагнера наступають з декількох напрямків, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися до центральних районів міста.
У ході жорстких боїв наші оборонці завдають відчутних втрат ворогу. Вогнем артилеріі, танків, інших вогневих засобів відбиваються всі спроби противника захопити місто.
Оборона фортеці триває.

Ворожі снаряди поранили сімох жителів Донеччини

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 12 березня росіяни поранили 7 жителів Донеччини: 4 у Бахмуті, 2 у Красногорівці та одного у Костянтинівці.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Жетрви та поранені серед цивільних на Донеччині
Жетрви та поранені серед цивільних на Донеччині

Зранку росіяни обстріляли Миколаївщину, є загиблий

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Росіяни обстріляли населений пункт Куцурубської громади Миколаївського району.

За попередньою інформацією, є один загиблий, під завалами можуть бути ще люди. Є руйнування житлових будинків.

Втрати окупантів від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Ситуація в Україні щодо російського вторгнення станом на ранок 13 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста вісімдесят третя доба російського широкомасштабного вторгнення.
Російський агресор не полишає намірів щодо окупації України. Не зважаючи на значні втрати, противник продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили 102 атаки противника на зазначених напрямках.
 
Російська федерація продовжує застосовувати тактику терору, здійснює невибіркові обстріли населених пунктів, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.
 
За минулу добу противник завдав 3 ракетних удари, зокрема, і по об’єкту цивільної інфраструктури міста Слов’янськ Донецької області. Також ворог завдав 8 авіаційних ударів та здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник зберігає військову присутність поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Тривають роботи з інженерного обладнання ворожих позицій у прикордонних районах Бєлгородької області. Протягом доби окупанти обстріляли райони населених пунктів Волфине Сумської області та Стрілеча, Малі Проходи, Красне, Великий Бурлук та Бологівка Харківської області.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Дворічна, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Діброва, Білогорівка та Верхньокам’янське. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Западне, Масютівка, Куп’янськ, Крохмальне, Піщане і Чернещина Харківської області; Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині, а також Сіверськ і Спірне Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут. Також наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Часів Яр, Предтечине, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Сєверне, Первомайське, Мар’їнка та Побєда. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Водяне, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Гостре, Побєда, Вугледар, Времівка та Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка і Кам’янське Запорізької області; Берислав, Понятівка, Дніпровське і Білозерка на Херсонщині та Тамарине і Очаків Миколаївської області.
Російські загарбники продовжують грабувати тимчасово захоплені території. Нещодавно, в Енергодарі, окупанти почали вивозити з навчально-тренувального центру Запорізької атомної електростанції навчальне обладнання, на якому проводилось підвищення кваліфікації персоналу.
 
На тлі великих втрат особового складу у війні, противник використовує альтернативні джерела поповнення живої сили. Так, минулого тижня, було відзначено рух у бік Донецької області потяга із плацкартними вагонами для перевезення в’язнів. Один з вагонів - із засудженими жінками.
 
Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника, а також 6 ударів - по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 склади боєприпасів і склад пально-мастильних матеріалів.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024