стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 12 березня

12 Березня 2023, 20:34
Ситуація на фронті 2788
Ситуація на фронті

Хроніка 382 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 382-го дня війни

 

Оперативна інформація станом на 18 годину 12 березня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста вісімдесят друга доба російського широкомасштабного вторгнення.

Для досягнення своїх цілей, ворог не рахується із власними втратами. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

Російська федерація продовжує застосовувати тактику терору, здійснює невибіркові обстріли населених пунктів, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.

За цю добу противник завдав ракетного удару по об’єкту цивільної інфраструктури міста Слов’янськ Донецької області. Також ворог завдав 4 авіаційних удари та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Тривають роботи з інженерного обладнання позицій противника у прикордонних районах Бєлгородької області. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Волфине Сумської області; Стрілеча, Красне, Великий Бурлук та Бологівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник робить спроби прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку Дворічної, Діброви та Серебрянського лісництва. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Западне, Куп’янськ, Крохмальне і Чернещина Харківської області; Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка Луганської області, а також Сіверськ та Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Міньківка та Оріхово-Василівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Часів Яр, Курдюмівка, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Невельське, Мар’їнка, Побєда та Вугледар Донецької області.

Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Водяне, Георгіївка, Невельське, Гостре, Побєда, Вугледар, Времівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Під його вогневий вплив потрапили, зокрема, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка і Новоандріївка на Запоріжжі; Берислав і Білозерка Херсонської області та Тамарине і Очаків - Миколаївської.

У деяких населених пунктах тимчасово захопленої Херсонської області російські окупанти чинять мародерство. Награбовані «гаджети» та побутову техніки російські загарбники намагаються продати цивільним людям, але уже в інших населених пунктах.

Противник продовжує зазнавати втрати. 11 березня відзначено надходження близько 30 тіл загиблих окупантів до місцевого моргу Енергодара. Водночас, російське військове керівництво вживає заходів щодо відновлення втрат у живій силі. Так, 10 березня, до Ялти, що у Донецькій області, прибуло поповнення із Ямало-Ненецького автономного округу. Відзначається низька вмотивованість та небажання особового складу ворога брати участь у бойових діях.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника, а також 6 ударів по районах зосередження його особового складу та військової техніки.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, а також склад боєприпасів.

Армія РФ завдала п'ять авіаударів по Очеретинській громаді, а по Лиману вдарила ракетою «С-300»

Джерело: пресслужба поліції Донеччини.

Протягом 11 березня російські окупаційні війська завдали п'ять авіаударів по Очеретинській громаді. По Лиману вони вдарили з ЗРК «С-300». Обстрілами на Донеччині зруйновані та пошкоджені 41 цивільний об'єкт.

П’ять авіаударів російські війська завдали по Очеретинській громаді. В результаті атак у селі Тоненьке загинув цивільний мешканець, пошкоджено будинок, а в Новобахмутівці — три будинки та критичну інфраструктуру. Постійно гучно було в Авдіївці, інформації про постраждалих не надходило, — повідомили у поліції.

По Лиману окупанти вдарили ракетою «С-300». Руйнувань зазнали багатоквартирний будинок та об’єкт інфраструктури. За попередніми даними, люди не постраждали.

Також російські війська обстріляли Бахмут, Костянтинівку, Курахове, та села Времівка, Іванопілля, Карлівка, Ласточкине, Максимільянівка, Миколаївка, Сєверне, Хромове

Обстрілами знищені та пошкоджені 41 цивільний об'єкт, серед яких 27 житлових будинків, магазини, цех заводу, склад, залізничну колію, лінії електропередач, гараж, транспорт.

Один загиблий та четверо поранених — прокуратура розслідує обстріли Донеччини

Джерело: пресслужба Офісу Генерального прокурора України.

Російська армія 11 березня обстріляла Костянтинівку, Миколаївку та Максимільянівку. Через обстріли загинула одна людина, четверо отримали поранення. Зруйновані та пошкоджені цивільні об'єкти. За фактами обстрілів прокуратура розпочала кримінальне провадження.

За їх інформацією, російська армія 11 березня обстрілювала Костянтинівку та села Миколаївку та Максимільянівку з РСЗВ «Ураган».

"В результаті влучань по житлових кварталах загинув 52-річний чоловік. Четверо громадян отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Один з поранених перебуває у критичному стані", — йдеться у повідомленні.

В Очакові на Миколаївщині виникли дві пожежі через російські удари

Джерело: ДСНС

В Очакові рятувальники в ніч проти 12 березня загасили дві пожежі, які виникли через російських обстрілів. Горіли автівки та житловий будинок.

На спецлінію «101» о 01:03 надійшли повідомлення про те, що після обстрілу виникла пожежа автомобілів, а також загорівся житловий будинок.

"На виклики прибули вогнеборці 22 державної пожежно-рятувальної частини. З'ясувалось, що внаслідок влучення боєприпасів та уламків від них загорілись два автомобілі ВАЗ 2105 та MAZDA 626, а також квартира", — повідомили в ДСНС.

По двох громадах Сумщини росіяни били з гранатомета, міномета і кулемета

Джерело: військова адміністрація Сумської області

Протягом минулого дня росіяни здійснили обстріли територій 2 громад Сумської області.

Ворог вів обстріли територій Білопільської та Великописарівської громад. Було зафіксовано 11 прильотів та 7 кулеметних черг.

По Білопільській громаді росіяни здійснили гранатометний обстріл − 6 прильотів. Також били з мінометів − 5 прильотів.

Великописарівську громаду ворог обстріляв з кулемета, всього зафіксовано 7 черг.

Російські війська обстріляли місто Очаків, що на Миколаївщині

Джерело: пресслужба Миколаївської обласної військової адміністрації.

На Миколаївщині російські війська в ніч проти 12 березня завдали ударів по місту Очаків. Пошкоджені цивільні будинки.

Як зазначили в ОВА, військові РФ обстріляли Очаків з артилерії о 00:45-00:49.

Відбулося займання автівки, пошкоджено приватні будинки, багатоповерхівка. Наслідки руйнувань уточнюються, — йдеться в повідомленні.

Загиблих внаслідок обстрілу немає.

За інформацією районних військових адміністрацій, у місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах вдень 11 березня та в ніч проти 12 березня обстрілів з боку російських військ не зафіксовано.

За минулу добу військові рф обстріляли 13 населених пунктів на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби, 11 березня, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру у районі 13 населених пунктів Запорізької області.

Армія рф обстріляла цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів: Запоріжжя, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка, Білогір'я, Ольгівське, Мала Токмачка, Полтавка, Малинівка, Червоне, Чарівне, Новоандріївка, Кам'янське.

Надійшло 6 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

На Донеччині внаслідок обстрілів загинуло двоє людей

Джерело: Павло Кириленко

За 11 березня росіяни вбили 2 жителів Донеччини: у Костянтинівці та Тоненькому. Ще 4 людини в області дістали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Оперативна інформація станом на 06.00 12.03.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

 Триває триста вісімдесят друга доба російського широкомасштабного вторгнення.

Злочинний російський уряд не відмовляється від своїх намірів щодо окупації території України шляхом застосування як своїх власних збройних сил та ПВК, так і збройних формувань квазіреспублік, продовжуючи вести широкомасштабну збройну агресію.

Протягом минулої доби противник завдав 12 авіаційних та 5 ракетних ударів, 2 з яких - по місту Запоріжжя. Російські окупанти застосували ЗРК С-300 по об’єкту цивільної інфраструктури. В результаті - зруйновано одну будівлю. Втрат та поранених серед цивільного населення немає. Окрім того, ворог здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Один з них — по об’єкту цивільної інфраструктури міста Херсон. Є жертви серед цивільного населення: двоє вбитих та троє поранених.

Ймовірність подальших ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основною метою противника протягом минулої доби залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього ворог зосереджував основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, наші захисники відбили 92 атаки противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишалась стабільною. Російська федерація продовжує зберігати значну військову присутність на території республіки білорусь, проте без явного формування наступальних угруповань. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів 8 населених пунктів, а саме: Червона Зоря, Красне, Огірцеве, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник зберігав свою суттєву військову присутність у прикордонних з Україною районах для недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Також, протягом попередньої доби, окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли районів 13 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. Зокрема, Дворічної, Гряниківки, Масютівки, Кислівки і Піщаного Харківської області; Новоселівського, Невського, Кузьминого, Білогорівки та Стельмахівки на Луганщині, а також Діброви, Роздолівки, Спірного та Ягідного Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняв штурмові дії міста Бахмут. Поблизу лінії зіткнення ворог обстріляв, зокрема, Васюківку, Залізнянське, Дубово-Василівку, Григорівку, Богданівку, Бахмут, Іванівське, Костянтинівку, Білу Гору, Міньківку, Оріхово-Василівку, Олександро-Шультине, Залізне та Нью-Йорк Донецької області. Загалом, від обстрілів окупантів постраждало 15 населених пунктів на Бахмутському напрямку.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив спроби наступальних дій в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка Донецької. Не мав жодного успіху. Численних ворожих обстрілів зазнали 18 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, зокрема, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Богоявленка, Вугледар, Золота Нива, Олександропіль, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка, Новоукраїнка, Пречистівка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. Одночасно з цим, здійснював інтенсивні обстріли населених пунктів, а саме: Малинівки, Гуляйполя, Білогір’я, Малої Токмачки, Новоданилівки, Новоандріївки, Малих Щербаків, Ольгівського, Червоного, Чарівного, Таврійського, Придніпровського, Плавнів, Кам’янського і Степового Запорізької області; Новополя - Донецької, а також Новодмитрівки, Михайлівки, Дудчан, Зміївки, Веселого, Іванівки, Антонівки, Білозерки, Дніпровського, Республіканця, Червоного Маяка, Новосілки, Одрадокамянки, Ольгівки, Тягинки, Токарівки, Понятівки, Ромашкового та міста Херсон. Загалом, постаждали майже 40 населених пунктів.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження особового складу противника, один склад боєприпасів та 2 місця розгортання станцій РЕБ противника.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024