стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 березня

09 Березня 2023, 20:41
Ситуація в Україні 9 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4318
Ситуація в Україні 9 березня

Хроніка 379 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

На Львівщині російська ракета вбила п′ятьох людей

Джерело: голова Львівської ОВА Максим Козицький

У Золочівському районі ворожа ракета впала у житловій зоні. 

Два будинки зруйновані повністю, ще один – частково. Рoсiяни забрали життя двох сімей – загалом 5 осіб.

Окрім того, внаслідок падіння ракети майже у 20 оселях позривало дахи, вибиті вікна. Дехто з місцевих має легкі ушкодження. Постраждалих у стані середньої важкості чи важкому, на щастя, нема.

На Нікопольщині рашисти поранили літнього чоловіка

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Кілька разів за день ворог обстріляв Червоногригорівську громаду Нікопольського району. Поранення отримав 73-річний чоловік. Його госпіталізували. 

Російська армія направила на громаду свою важку артилерію. Через обстріл там пошкоджені десять будинків та три господарські споруди. 

Наслідки атак уточнюються.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Цієї доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури нашої держави та будинках цивільного населення.  Є влучання. Загинули мирні люди. Російський агресор не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України. Не маючи значних успіхів на полі бою, ворог продовжує застосовувати тактику терору, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.

Загалом протягом доби противник здійснив пуск 84 ракет різного базування: 34 ракети знищили наші захисники, ще вісім не досягли своїх цілей. Також ворог завдав 12 авіаційних ударів, зокрема, використав 8 БпЛА типу Шахед-136. Половину яких вдалось збити.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

Противник не полишає спроб оточити місто Бахмут, з подальшим виходом на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська федерація зберігає військову присутність на території республіки білорусь, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Курської області.

Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Єліне Чернігівської області; Атинське Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Красне, Вовчанськ та Бологівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів, серед них - Дворічна, Гряниківка, Западне, Кислівка і Берестове Харківської області; Невське і Червонопопівка на Луганщині, а також Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмові дії міста Бахмут. Наші захисники відбили численні атаки в районах Бахмута та Іванівського. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Міньківка, Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник проводив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Побєда та Вугледар Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Авдіївка, Водяне, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Побєда, Вугледар, Пречистівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема: Новосілка та Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам’янське Запорізької області, а також Михайлівка Херсонської області та місто Херсон.

У окремих населених пунктах тимчасово захопленої Херсонської області спостерігається активізація мародерства російськими загарбниками. Окупанти вивозять із Голої Пристані та Нової Збур’ївки награбоване майно, побутову техніку, вантажними автомобілями, якими доставляли боєприпаси своїм підрозділам.

Авіація Сил оборони за добу завдала сім ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, шість районів зосередження особового складу противника, два логістичні центри, три склади боєприпасів, станцію РЕБ та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.

Біля Бахмута вдалось приземлити російський «Орлан-10»

Джерело: ДПСУ

Ворожий БПЛА розвідував позиції українських захисників біля Бахмута. Пташку охоронці кордону приземлили з ПЗРК.

 

У Бахмуті прикордонники знешкодили 24 загарбники 

Джерело: ДПСУ

Ворог продовжує штурм прикордонних підрозділів та вводить в бій резерви. Попри нарощення зусиль захисники тримають рубіж оборони: відбивають атаки за допомогою мінометів та стрілецької зброї. У позиційних боях вдалось знищити вісьмох окупантів, ще 16 – поранити.

Житель Сєвєродонецька «продався» ворогу за автомобіль

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще одного російського агента, який проводив розвідувально-підривну діяльність на східному фронті. За вказівками агресора він здійснював приховане візуальне спостереження та фотофіксацію місць розташування та переміщення підрозділів Сил оброни.

Насамперед ворога цікавили точні координати позицій українських військ в районі Сєвєродонецька. У подальшому окупанти використовували цю інформацію для прицільних ракетних ударів по військових об’єктах ЗСУ.

За таку «співпрацю» загарбники обіцяли своєму агенту автомобіль, який вони викрали у місцевого жителя. Втім, отримати автівку зловмиснику так і не вдалось. Співробітники СБУ та військові затримали ворожого поплічника у результаті спецоперації у березні минулого року.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив йому 13 років позбавлення волі.

Як свідчать дані слідства, зловмисник з Сєвєродонецька. На початку повномасштабного вторгнення він був завербований представником розвідки російських окупаційних військ, який воював у складі 2-го армійського корпусу південного військового округу зс рф. Для комунікації з «куратором» агент використовував заздалегідь відпрацьовані анонімні месенджери.

На підставі зібраних доказів суд визнав фігуранта винним у держзраді.

Рашисти випустили п’ять ракет по об‘єкту критичної інфраструктури у Запорізькій області

Джерело: Офіс Генпрокурора

О 3:50 російські військові попередньо із ЗРК С-300 випустили п’ять ракет по об‘єкту критичної інфраструктури Запорізької області. Після вибуху на території підприємства сталася пожежа, яка наразі ліквідована. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджене обладнання.

На місці події працюють співробітники ДСНС та правоохоронці, які фіксують черговий воєнний злочин РФ.

В Офісі Уповноваженого з прав людини відбулась зустріч з рідними військовополонених 57 ОМБ

Джерело: Омбудсман Дмитро Лубінець

Присутні обговорили порядок надання необхідних документів рідним захисників, які потрапили в полон. З’ясували проблемні питання, які постають під час звернень до військової частини, та обговорили шляхи їх розв’язання. 

Відповідаючи на питання рідних, представник Уповноваженого Олександр Кононенко зауважив, що 25% повернутих з полону військових – це захисники, які вважалися безвісти зниклими. Також він додав, що варто публічно говорити про перебування українців у полоні для того, аби якомога більше міжнародних організацій та інституцій здійснювали тиск на РФ для повернення наших громадян. 

Енергоживлення Запорізької АЕС вдалось відновити

Джерело: Укренерго

Фахівці «Укренерго» відновили енергоживлення Запорізької АЕС, перерване сьогоднішніми ракетними ударами. ЗАЕС переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії для власних потреб з Об’єднаної енергосистеми України.

До 12 років позбавлення волі засудили росіянина, окупанта села на Чернігівщині

За публічного обвинувачення Чернігівської обласної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду військовослужбовця РФ визнали винним у порушенні законів і звичаїв війни.

Прокурор у суді довів, що під час окупації села Ягідного Чернігівського району військовий, який проходив службу у військовій частині 55115 з дислокацією в місті Кизил Республіки Тива РФ, пограбував дівчину та хлопця. Погрожуючи вбивством, він відкрито викрав їх майно – мобільний телефон, ноутбук та 11 тисяч доларів США.

Вироком суду військового РФ засудили до 12 років позбавлення волі.

У столиці поступово відновлюють теплопостачання

Джерело: мер Віталій Кличко

У столиці відновили постачання тепла в 300 житлових будинків. Тривають роботи з перепідключення до інших теплоджерел усіх споживачів, які залишились без тепла. В основному, це будівлі в центрі  та на лівому березі столиці. Відновлювлення теплопостачання відбувається поетапно з урахуванням технічних особливостей мереж та обладнання.

Через знеструмлення котелень КП «Київтеплоенeрго» застосувало екстрені алгоритми реагування. Більше половини котельних міста переключили на альтернативні джерела електропостачання – генератори.

Повідомили про підозру власниці херсонського телеканалу, яка «розкручувала» медійний образ гауляйтера Сальдо

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала докази колабораційної діяльності на власницю херсонської телерадіокомпанії «ВТВ плюс».

Після захоплення Херсона посадовиця добровільно пішла на співпрацю з окупаційною адміністрацією країни-агресора.

За даними слідства, вона надала ворогу ресурси телеканалу для поширення прокремлівської пропаганди та медійної підтримки місцевих гауляйтерів.

Встановлено, що колаборантка особисто брала інтерв’ю у зрадника Володимира Сальдо, якого публічно позиціонувала як «легітимного» очільника області.

Таким чином агресор використовував медіаресурс для нав’язування людям наративів москви та поширення окупаційного режиму в регіоні.

Незадовго до звільнення Херсона власниця телеканалу втекла з міста й наразі переховується від правосуддя на тимчасово захопленій частині півдня України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Співробітники СБУ проводять комплексні заходи для притягнення зловмисниці до відповідальності.

На колаборантку чекає покарання ˗ 12 років ув’язнення.

СБУ затримала ворожих інформаторів, які шпигували за керівництвом столичних військкоматів

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки викрила нових учасників агентурної мережі фсб, яка діяла в різних регіонах України.

Зловмисники збирали розвіддані про місця дислокації Сил оборони, а також інформували агресора про технічний стан об’єктів критичної інфраструктури після ворожих ударів.

Шістьох російських агентів з цієї мережі СБУ затримала наприкінці лютого.

Наразі затримано ще трьох інформаторів фсб. Вони намагалися приховано збирати закриті відомості поблизу українських військових частин.

Серед фігурантів – мешканець столичного регіону, який намагався виявити запасний командний пункт керівництва територіального центру комплектування та соціальної підтримки Києва.

Також він отримав завдання від фсб – потрапити «під легендою» в приміщення одного з військкоматів та провести там розвідку.

Інший зловмисник пішов на співпрацю з ворогом, оскільки розраховував на «посаду» в окупаційній адміністрації у разі захоплення частини південного регіону України.

За даними слідства, інформатори були на дистанційному зв’язку з кадровим співробітником фсб, який залучив їх до негласного співробітництва після початку повномасштабного вторгнення.

Для комунікації використовували спеціально створений анонімний Телеграм-канал.

Слідчі СБУ повідомили зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України).

Наразі фігуранти під вартою. Триває розслідування.

Служба безпеки викрила учасників агентурної мережі фсб
Служба безпеки викрила учасників агентурної мережі фсб

Служба безпеки викрила учасників агентурної мережі фсб
Служба безпеки викрила учасників агентурної мережі фсб

На Тернопільщині впали уламки ракети, пошкоджено будівлі

Джерело: Тернопільська ОВА

На території Підгаєцької громади Тернопільського району зафіксовано падіння уламків ракети. Вибухом пошкоджено 5 будівель, одна з яких житлова. Жертв та потерпілих немає.

За результатами огляду уламків вибухотехніками небезпечних частин не виявлено, проте місце події може бути уражене залишками ракетного палива.

На місці події працюють оперативно-слідчі групи УСБУ та ГУ НП в області, а також фахівці ГУ ДСНС, з метою встановлення маркування ракети та збору речових доказів.

Російські терористи зранку обстріляли Херсон, загинули троє людей

Джерело: Керівник ОП Андрій Єрмак

Влучили, у тому числі, в зупинку громадського транспорту. 

Внаслідок обстрілу загинуло троє осіб.

Наслідки обстрілу Херсона
Наслідки обстрілу Херсона

Наслідки обстрілу Херсона
Наслідки обстрілу Херсона

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Волноваському напрямку під обстрілами Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка — інформація про постраждалих не надходила.

На Горлівському напрямку одна людина поранена у Бахмуті, відомо про щонайменше 3 пошкоджені будинки — місто фактично зруйновано вщент. У Часовому Яру є влучання по території підприємства та у житловий квартал — пошкоджено будинок, без жертв. Гучно було на околицях Соледарської та Торецької громад.

На Лисичанському напрямку пошкоджено 7 будинків у Званівській громаді: 4 у Переїзному і 3 у Званівці. Зафіксовано 9 прильотів по Торському і Зарічному Лиманської громади.

Всього за добу росіяни вбили двох людей на Донеччині, поранили ще 4. 

Ситуація на Донеччині
Ситуація на Донеччині

Ситуація на Донеччині
Ситуація на Донеччині

Зафіксовано щонайменше 15 прильотів ракет С-300 на Харківщині, є постраждалі

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Цієї ночі ворог завдав масованого ракетного удару по Харкову та Харківській області. Попередньо, зафіксовано щонайменше 15 прильотів ракет С-300. Є влучання в об'єкти критичної інфраструктури.

Крім того, в м. Харків пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури.

У смт Пісочин Харківського району ворожа ракета влучила на подвір'я приватного будинку, пошкоджено декілька житлових будинків. Дві літні жінки отримали легкі поранення. 71-річну жінку госпіталізовано, а жінка 74 років отримала допомогу на місці. 

Ще одна ракета в Пісочині влучила на відкритій території в болото.

У смт Слобожанське Чугуївського району ракета пошкодила теплиці овочевої фабрики.

Тривають роботи з ліквідації наслідків влучань. На місці працюють усі екстрені служби.

Росія випустила по Україні понад 80 ракет, частина була збита силами ППО

Джерело: Валерій Залужний

Цієї ночі противник завдав масованого ракетного удару по об‘єктах критичної інфраструктури України.

Здійснив 81 пуск ракет різного базування:

- 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;

- 20 пусків крилатих ракет морського базування «Калібр»;

- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;

- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 "Кинджал";

- 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;

-13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

 

Крім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА «Shahed-136/131».

 

Силами та засобами Повітряних Сил 3С України у взаємодії з підрозділами інших Складових cил оборони України із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА «Shahed-136/131».

 

Внаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей.

Втрати ворога від початку повномасшабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Окупанти били по Житомирщині дронами-камікадзе

Джерело: мер Житомира Сергій Сухомлин

Після нічного удару по місту «Шахедами» більшість будинків Житомира лишається без світла та води.

За попередньою інформацією, ніхто не постраждав. 

«Хочу сказати, що ситуація складна, енергетики і комунальники роблять все можливе. Думаю, через декілька годин ми зможемо подати воду, підключити тепло, а так буде дуже складно. Скажу, що електротранспорт виходити не може – немає потужностей. Дуже багато буде обмежень з точки зору електроенергії. Будемо запускати на об'єктах критичної інфраструктури ті генератори, які попривозили, енергетики робитимуть перепідключення. Більше інформації розповім вже за кілька годин», – розповів Сергій Сухомлин.

Ворог атакував два об'єкти енергетичної інфраструктури у Криворізькому районі

Джерело: мер Кривого Рогу Олександр Вілкул

Зараз наслідки уточнюються. Без втрат.

Також у Нікопольському районі ворог здійснив обстріли з РСЗВ "Град" та ствольної артилерії Червоногригорівської громади та м. Нікополь. У Червоногригорівській громаді загинув чоловік 1989р.н., поранення отримали жінка 1995р.н. та чоловік, 2004р.н., вони госпіталізовані.

У м. Нікополь виникла пожежа на об'єкті енергоінфраструктури.

У Кривому Розі прильотів не було. 

Вночі енергетики превентивно застосували екстрені відключення електроенергії, щоб мінімізувати наслідки можливих ударів по енергетичній інфраструктурі – це Центрально-Міський, частково Саксаганський та Металургійний райони. Там, де застосовані відключення, критичну інфраструктуру – в тому числі лікарні, котельні, насосні та інші – було переведено на генератори.

У місті працюють усі Пункти Незламності.

Росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи: в результаті обстрілів Запорізька АЕС повністю знеструмлена

Джерело: Міністр енергетики Герман Галущенко

Чергова варварська масована атака на енергетичну інфраструктуру України. В результаті обстрілів пошкоджено останню лінію, яка живила ЗАЕС. Зараз станція працює на дизельних генераторах.
 
За словами Галущенка, росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи - і це наступного дня після перемовин з ООН про демілітаризацію ЗАЕС.
 
Також станом на 6:30 зафіксовані обстріли енергетичних об’єктів в Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях.

Через обстріли об'єктів інфраструктури затримуються потяги

Джерело: Укрзалізниця
 
У зв'язку з ворожою атакою по об'єктах енергетичної інфраструктури, є низка знеструмлених ділянок по країні, задіяно резервні тепловози.
 
З-поміж 98 рейсів Укрзалізниці 10 затримуються на понад 1 годину, ще 5 - на понад 30 хвилин.
Зокрема:
 
№191/192 Краматорськ Одеса +2:51
№7/8 Одеса Харків +2:42
№91/92 Харків Одеса +2:31
№53/54 Одеса Дніпро +2:23
№29/30 Ужгород Київ +1:54
№7/8 Чернівці Київ +1:52
№43/44 Київ Івано-Франківськ +1:38
№95/96 Рахів Київ +1:17
№23/24 Хелм Київ +1:14
№31/32 Перемишль Запоріжжя +1:11
№119/120 Львів Запоріжжя +0:55
№77/78 Одеса Ковель +0:51
№749/750 Київ Відень +0:40
№45/46 Харків Ужгород +0:32
№3/4 Запоріжжя Ужгород +0:30
 
Усі вокзали працюють на висадку-посадку через підземні переходи, де є така можливість, а Фортеці незламності з резервним живленням готові приймати гостей весь день.
 
Всіх пасажирів, які через повітряну тривогу спізняться на свої ранкові рейси, ми вже традиційно приймемо на борту наступних рейсів аналогічного напрямку протягом доби за тими ж квитками.

На Одещині є влучання в об'єкт енергетичної інфраструктури

Джерело: начальник Одеської ОВА Максим Марченко
 

Внаслідок масованого ракетного удару є влучання ракет в об’єкт енергетичної інфраструктури області, а також пошкоджені житлові будинки. На щастя, постраждалих немає. Наразі діють обмеження електропостачання.

Під час ракетної атаки над Одещиною ППО збила 6 ракет, повідомила начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Масована ракетна атака: росіяни обстріляли Київ

Джерело: начальник КМВА Сергій Попко
 
Цієї ночі ворог здійснив чергову масовану повітряну атаку України. У столиці тривога тривала майже 7 годин. Протягом цього часу рашисти випустили практично всі типи свого повітряного озброєння - починаючи від баражуючих боєприпасів "Shahed" і до майже всього найменування крилатих ракет. Завдяки роботі нашої ППО, ударів крилатими ракетами та БПЛА по столиці не допущено. Але, на жаль, аеробалістична ракета типу "Кинджал" (попередня інформація) влучила в обʼєкт інфраструктури. Усі служби працюють на місці. Ліквідація наслідків триває. В столиці задіяні часткові екстрені відключення електроенергії. В Святошинському районі уламками ракети поранено дві людини. Їм надається медична допомога. Також рештки ракети пошкодили автомобілі. Інформація уточнюється.

Російське вторгнення: ситуація станом на 6:00 9 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Основні зусилля вопог продовжує зосереджувати на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.
Минулої доби наші воїни відбили на них понад 110 атак.
Ворог й надалі порушує норми Міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої держави.
Інформацію про нічний ракетний обстріл буде оприлюднено дещо згодом. А протягом попередньої доби противник завдав 25 авіаційних, 2 ракетних удари, а також здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування наступальних угруповань не виявлено. Водночас, ворог обстріляв райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Харківка та Атинське Сумської області та Стрілеча, Тернова, Вільча, Кам’янка, Дворічна і Голубівка Харківської області.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Спірне та Білогорівка. Здійснив артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів. Серед них - Вільшана, Куп’янськ, Кислівка, Першотравневе, Піщане та Чернещина Харківської області; Стельмахівка, Невське і Червонопопівка - Луганської, а також Новоселівка, Колодязі, Діброва, Берестове, Ямпіль, Сіверськ, Роздолівка та Ягідне на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку окупанти не припиняють штурмові дії в напрямку міста Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське та Олександро-Шультине. Ворожих обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Залізнянське, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Костянтинівка, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка, Дружба, Нью-Йорк та Північне Донецької області.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Новомихайлівка, Мар’їнка та Вугледар Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони 20 населених пунктів. Серед них - Олександропіль, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка, Георгіївка, Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка, Невельське, Красногорівка, Побєда, Причістівка та Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали райони понад 30 населених пунктів. Зокрема, це - Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка, Кам’янське, Темирівка, Ольгівське, Червоне, Староукраїнка, Чарівне і Новоандріївка на Запоріжжі, а також Зміївка, Веселе, Миколаївка, Ольгівка, Львове, Понятівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Качкарівка, Червоний Маяк, Тягинка, Токарівка і Федорівка Херсонської області.
 
За попередньою інформацією збройні сили рф вже майже використали весь запас артилерійських боєприпасів розміщених на складах центральної частини росії. Наразі спостерігається переміщення на територію тимчасово окупованої частини України боєприпасів вже зі складів розміщених в інших регіонах росії. Це суттєво збільшує терміни доставки. Також спостерігається незадовільний стан і якість нових партій боєприпасів у зв’язку з неналежним зберіганням та порушенням правил та норм обслуговування. Майже 50% з них мають видимі ознаки пошкодження іржею. В умовах інтенсивного ведення бойових дій і наявним незадовільним станом боєприпасів слід очікувати їх дефіцит в артилерійських підрозділах армії рф протягом найближчих 2-3 місяців.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та удару по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.
 
А наші ракетники і артилеристи уразили 2 райони зосередження особового складу та завдали вогневого ураження по командному пункту одного з підрозділів армії рф.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024