стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 березня

08 Березня 2023, 22:00
Ситуація в Україні 8 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3443
Ситуація в Україні 8 березня

Хроніка 378 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

Рашисти обстріляли Нікополь на Дніпропетровщині: серед поранених – діти

Джерело: Офіс Генпрокурора

Ввечері 8 березня 2023 року збройні сили РФ з артилерії обстріляли Нікополь. Внаслідок ворожого обстрілу постраждали шестеро містян, серед них діти 10 та 11-років

Крім того, пошкоджень зазнали понад 20 приватних будинків та господарських споруд, газопровід та лінії електропередач.

Російські війська обстріляли прикордоння Сумщини зі ствольної артилерії

Джерело: ОК Північ

З 16:40 до 17:00 ворог обстрілював Катеринівку.

«Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила», – зауважують в оперативному командуванні.

Російські штурмовики атакували позиції наших захисників на околиці Бахмута

Джерело: ДПСУ 

Для ліквідації ворога українські прикордонники застосовували мінометні розрахунки та аеророзвідку. А при безпосередньому зіткненні з противником – стрілецьку зброю. Бійці рубіж оборони втримали: вісім окупантів ліквідували, 23 – поранили.

 

Спецпризначенці знищили дроном російський «Сонцепьок»

Джерело: СБУ

Воїни Центру спецоперацій «А» Служби безпеки спалили російську важку вогнеметну систему «Сонцепьок» прямо в момент її залпу.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України та продовжує вести повномасштабну збройну агресію. 

Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. 

Ворог й надалі порушує норми Міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення. 

Протягом доби противник завдав 22 авіаційні удари, а також здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, ворог використав 1 БпЛА типу Шахед-136. Дрон ліквідовано. 

Загроза ракетних ударів залишається по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань не виявлено.  Протягом поточної доби ворог обстріляв райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Харківка та Атинське Сумської області та Стрілеча, Тернова, Вільча, Кам’янка, Дворічна та Голубівка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби прориву оборони наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямках Гряниківки, Спірного та Білогорівки. Здійснив артилерійські обстріли низки населених пунктів. Серед них - Вільшана, Куп’янськ, Кислівка та Першотравневе Харківської області; Стельмахівка, Невське і Червонопопівка - Луганської, а також Новоселівка, Колодязі, Діброва та Берестове на Донеччині.  

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Не припиняє штурму міста Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута та Іванівського. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Костянтинівка, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське та Новомихайлівка  Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Олександропіль, Ласточкине, Авдіївка, Водяне,  Первомайське, Карлівка, Георгіївка, Вугледар, Золота Нива і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони більше ніж 30 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. Серед них - Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка і Кам’янське на Запоріжжі, а також Зміївка, Веселе, Миколаївка, Ольгівка, Львове, Понятівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка та Дніпровське Херсонської області. 

В населеному пункті Кремінна Луганської області фіксується різке збільшення випадків виселення місцевих жителів з власних приватних будинків представниками місцевої окупаційної так званої влади за підтримки загарбників-військовослужбовців для додаткового розміщення новоприбулих представників збройних сил рф. 

Відзначається різке зростання рівня невдоволення діями керівного складу серед мобілізованих до збройних сил рф.  Основною причиною невдоволення є збільшення кількості фактів використання в якості штурмовиків тих окупантів, які проходили попередню підготовку для проходження служби в лавах підрозділів забезпечення та не мають бойового досвіду. Це призводить до різкого збільшення кількості втрат, а тиловики не згодні йти на смерть.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів та удар по позиції зенітно-ракетного комплексу противника. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили командний пункт загарбників.

У Парламенті пропонують заборонити участь у виборах представникам проросійських партій

Джерело: заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв

У Парламенті зареєстровано Законопроект, яким пропонують не дозволяти забороненим партіям брати участь у виборах протягом 10 років після припинення воєнного стану в Україні. 

 

На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС рашисти влаштували спектакль для «журналістів»

Джерело: Енергоатом

Загарбники змінили вивіску на адміністративному корпусі ЗАЕС, прибравши український слід – логотип Енергоатома – та презентували ці «оновлення» пулу пропагандистів. Екскурсію для так званих представників ЗМІ провели радник генерального директора концерна росенергоатом ренат карчаа та місцеві колаборанти.

 

Нацгвардійці бригади «Спартан» збили російський штурмовик СУ-25

Джерело: МВС України

Вночі 6 березня, в результаті бойової роботи розрахунку з ПЗРК «Перун» на Донеччині в районі Бахмуту, військовослужбовці Національної гвардії України на відстані до 4 кілометрів збили російський штурмовий літак Су-25.

 «Ворожий штурмовик прикривав з повітря піхоту, яка наступала на лінію оборони захисників. Розрахунок ПЗРК відкрив вогонь та збив російський броньований штурмовик. Через тепловізор бачили, що літак було уражено і він пішов на зниження,  доля пілота наразі невідома», – зазначив командир дивізіону «Партизан».

«Відпрацювали ціль з «Перуна», підбили літак і він почав змінювати напрямок польоту. З південного сходу робив маневр, щоб завдавати ударів по наших позиціям, та після влучання змінив траєкторію і почав робити різкий розворот на схід, після чого впав за лінією перетину», – зауважив оператор ПЗРК нацгвардієць Роман.

За даними Генерального штабу ЗСУ, з 24 лютого 2022 по 08 березня 2023 року російські окупаційні війська втратили у війні проти України 303 літаків.

 

Окупанти обстріляли найбільший коксохімічний завод України, є постраждалі

Джерело: народний депутат, колишній генеральний директор підприємства Муса Магомедов

Внаслідок російського обстрілу у середу, 8 березня, в Авдіївці зруйнована будівля заводоуправління коксохімічного заводу. Там повністю зруйновані перші два поверхи.

"На честь 8 Березня "мышибратья" повоювали з будинками заводоуправління АКХЗ, завалили велику частину будівлі. Вдалося відкопати всіх чотирьох постраждалих, один із них важкий, везуть до лікарні", – написав він у Telegram.

Він наголосив, що на АКХЗ перебували лише цивільні.

"На заводі – тільки цивільні.  Але "визвольників" це не хвилює, навпаки, успішно вони воюють лише з жінками та дітьми", – написав депутат.

Авдіївський коксохім потрапив під сильний обстріл вдруге за останні два тижні. 25 лютого був потужний авіаналіт на підприємство, внаслідок якого був поранений співробітник.

Росіяни намагаються захопити деокуповані села Луганщини

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Окупанти штурмують в напрямку Стельмахівки на Сватівщині. Українські захисники зберігають контроль над цим селом

Також тривають бої в напрямку Макіївки-Невського та Куземівки-Новоселівського

Гайдай зазначає, що всі ці села зруйновані рашистами вщент.

На Луганському фронті росіяни стратегічного успіху не мають.

 

СБУ затримала ще одного ворожого інформатора в Одесі

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки викрила ще одного поплічника рашистів у результаті контрдиверсійних заходів на півдні України.

Він оприлюднював у заборонених соцмережах інформацію про місця базування Сил оборони і розташування об’єктів критичної інфраструктури в Одеській області.

«Підхоплену» у соцмережах інформацію окупанти використовували для підготовки і проведення прицільних ракетних ударів.

У разі «прильотів» ворожий інформатор виходив на місцевість для з’ясування та оприлюднення їхніх наслідків для повторних повітряних атак.

Контррозвідники СБУ встановили та затримали зловмисника в Одесі.

За даними слідства, фігурантом є місцевий житель, який підтримує збройну агресію рф та виправдовує воєнні злочини рашистів.

Крім того, на власних сторінках у заборонених соцмережах він закликав до насильницького захоплення державної влади та знищення українського народу.

Під час обшуку за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили комп’ютерну техніку із доказами злочинної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України),
  • ч. 1 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності),
  • ч. 2 і ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Затримання колаборанта
Затримання колаборанта

У небі над Україною знищено два ворожих дрони-камікадзе

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

Опівночі 8 березня 2023 року протиповітряною обороною знищено два іранських дрони-камікадзе "Shahed-131/136", якими окупанти атакували Україну з північного напрямку.

 

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок 

Джерело: Донецька ОВА

Попередня доба стала першою з 24 лютого 2022 року, коли на Донеччині не постраждало жодного цивільного.

Але ситуація залишається напруженою.

На Донецькому напрямку вночі росіяни завдали ракетного удару по Мемрику Новогродівської ТГ — пошкодили 3 будинки. Зранку двічі під обстріл потрапила Авдіївка: снаряди влучили на територію трьох вулиць та на околиці АКХЗ. В Очеретинській громаді під вогнем опинилися Красногорівка і Кам'янка, в Курахівській — Курахове і Курахівка.

На Горлівському напрямку росіяни інтенсивно стріляли по Костянтинівці: внаслідок 5 обстрілів пошкоджено 18 будинків та школу. Гучно було на околицях Часовоярської і Торецької громад. У Соледарській громаді пошкоджено 5 будинків у Васюківці та 4 у Федорівці.

На Лисичанському напрямку зафіксовано 10 прильотів по Торському і Зарічному Лиманської громади.

Обстріл на Донеччині
Обстріл на Донеччині

На Херсонщині здетонувала російська вибухівка, є поранений

Джерело: Херсонська ОВА

Поблизу села Трифонівка Великоолександрівської громади здетонувала російська вибухівка, поранений чоловік.

Це сталося ввечері 7 березня. Ігноруючи елементарні правила безпеки, 41-річний місцевий мешканець підняв знайдений у полі боєприпас.

Внаслідок вибуху чоловік дістав поранення руки. Його шпиталізували.

За останню добу у Запорізькій області ворожі снаряди пошкодили щонайменше 25 цивільних помешкань

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 106 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Гуляйполе, Чарівне, Темирівка, Комишуваха, Оріхів, Залізничне, Новоданилівка, Білогір'я, Новоандріївка, Ольгівське, Мала Токмачка, Щербаки, Преображенка, Червоне, Кам'янське, Степове, Степногірськ.

Надійшло 25 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

Росіяни намагалися йти в наступ на Харківщині, але відступили з втратами

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби окупанти обстріляли щонайменше 18 населених пунктів у Харківському, Чугуївському та Куп'янському районах області. 

Ворог намагався йти в наступ у районі Гряниківки, але відступив з втратами.

Протягом дня під інтенсивним ворожим вогнем з мінометів, РСЗВ танків та бойової авіації перебували смт Дворічна Куп'янського району та м. Вовчанськ Чугуївського району.

На щастя, внаслідок обстрілів постраждалих серед цивільних не було. 

За минулу добу російські загарбники 61 раз вдарили по Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

По мирних населених пунктах області випустили майже 360 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Ворог чотири рази атакував житлові квартали Херсона. Через обстріли у місті пошкоджено приватні будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли 1 людина дістала поранення.

У Києві попрощалися з двома Героями-льотчиками

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

7 березня в Києві попрощалися з двома Героями-льотчиками –  22-річним Ігорем Соломенніковим та 55-річним Віктором Волинцем.

Віктор родом з Житомирщини. Випускник Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. До повномасштабного вторгнення працював пілотом цивільних авіакомпаній. Із жовтня 2022 року служив у складі 7 бригади тактичної авіації імені Петра Франка. 

Ігор родом із Севастополя. Також військовий льотчик – завершив Харківський Національний університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба. Теж проходив службу в 7 бригаді тактичної авіації. 

Наші захисники виконали не один бойовий виліт в складі одного екіпажу. 22-річний Ігор був штурманом. 55-річний Віктор – льотчиком. Вони загинули на Донбасі під час виконання бойового завдання. Екіпаж був уражений винищувачем ворога. 

Прощання з Героями
Прощання з Героями

Втрати ворога від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати окупантів
Втрати окупантів

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 8 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сімдесят восьма доба російського широкомасштабного вторгнення.
Окупанти основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжують безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області.
 
Минулої доби наші захисники відбили понад 100 атак противника на зазначених напрямках.
Загарбники завдали 24 авіаційних та 1 ракетного удару. Зокрема, під час авіаударів, ворог використав 1 БпЛА типу Шахед-136. Його збито. Також окупанти здійснили понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Водночас, противник продовжує утримувати свої підрозділи неподалік державного кордону України. Протягом минулої доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Сеньківка і Карповичі Чернігівської області; Старікове, Білопілля, Голишівське, Павлівка, Волфине і Грабовське - Сумської та районів 18 населених пунктів Харківської області. Серед них – Уди, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Зелене, Устинівка, Анискине, Шев’яківка, Дворічна та Западне.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Білогорівка, Спірне, Виїмка, Невське та Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Путникове, Фиголівка, Дворічна, Гряниківка і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Червонопопівка і Діброва - Луганської та Терни, Ямпіль, Роздолівка і Федорівка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку противник, попри значні втрати, і далі штурмує місто Бахмут. Також вів безуспішні наступальні дії наступ у районах населених пунктів Берхівка, Дубово-Василівка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське та Кліщіївка. За минулу добу, лише біля Оріхово-Василівки ворог здійснив понад 30 безуспішних атак. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Богданівка, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник провів безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Олександропіль, Кам’янка, Сєверне, Водяне, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Лише біля Мар’їнки ворог здійснив більш як 20 атак. Ворожих обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Новомихайлівка, Вугледар та Пречистівка.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстріляв райони понад 30 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Ольгівське, Затишшя, Чарівне, Павлівку, Приморське Запорізької області, а також Качкарівку, Милове, Зміївку, Іванівку, Херсон та Інженерне.
 
В населеному пункті Улянівка Васильківського району тимчасово зайнятої території Запорізької області, за наказом так званої “російської окупаційної адміністрації” до місцевого ангару звозять збіжжя зернових культур з прилеглих сільських господарств та ферм району. Окупанти, під виглядом купівлі по значно занижених цінах, прочто конфіскують зернові.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів. Також, наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”. Українські ракетники і артилеристи, в той же час, уразили
1 зенітний ракетний комплекс “Бук-М1-2”,
5 районів зосередження живої сили противника, 3 склади пально-мастильних матеріалів та 1 комплекс радіолокаційної розвідки і контролю «Зоопарк».
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024