стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 березня

07 Березня 2023, 20:53
Ситуація в Україні 7 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3317
Ситуація в Україні 7 березня

Хроніка 377 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

У бою під Бахмутом загинув Герой України з позивним «Да Вінчі»

Джерело: президент Зеленський

Дмитро Коцюбайло – герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість, боєць 67-ї окремої механізованої бригади, командир підрозділу «Вовки Да Вінчі».

З перших днів війни на сході брав активну участь у захисті нашої Батьківщини від російських окупантів.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Основні зусилля ворог і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжує безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області. 

Протягом доби противник завдав 19 авіаційних та один ракетний удар, а також п′ять обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза російських ракетних ударів залишається значною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом поточної доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Сеньківка, Карповичі Чернігівської області; Старікове, Голишівське, Павлівка, Волфине, Грабовське на Сумщині та Гур’їв Козачок, Ветеринарне, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Красне, Зелене, Анискине, Дворічна і Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку Гряниківки, Невського та Спірного. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Табаївка та Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Діброва Луганської області, а також Серебрянка, Спірне, Роздолівка, Федорівка та Ягідне на Донеччині. 

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка та Бахмут. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Диліївка, Торецьк, Залізне та Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Новокалинове, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське і Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів. Серед них - Бердичі, Авдіївка, Водяне,  Красногорівка, Георгіївка, Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали,  зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Таврійське, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове і Кам’янське Запорізької області, Нікополь - Дніпропетровської, а також Шляхове, Берислав, Шилова Балка, Тягинка, Антонівка, Дніпровське, Білозерка та Станіслав Херсонської області та місто Херсон. Загалом, райони 30 населених пунктів.

В населеному пункті Стрілкове Геніческого району тимчасово зайнятої території Херсонської області, в місцевих закладах початкової освіти вчителі та вихователі окупаційної так званої “влади” змушують учнів і батьків залишатися після занять та вивчати  конституцію та законодавчі акти російської федерації, а також ворожу історію та літературу. Під час перерв дітей примушують вчити та співати російський гімн.  

Авіація Сил оборони України завдала шість ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 російський зенітний ракетний комплекс ППО Бук-М1-2 та три райони зосередження живої сили противника.

З російського полону вдалось повернути 130 захисників

Джерело: Омбудсман Дмитро Лубінець

Серед звільнених – 45 військовослужбовців Збройних сил України, 25 нацгвардійців, 23 прикордонника, 21 воїн Військово-морських сил України, восьмеро «тероборонівців» та вісім представників Державної спеціальної служби транспорту. Серед повернутих – 87 оборонців Маріуполя, 71 – з «Азовсталі».  

Також є повернуті наші люди, які потрапили в полон у багатостраждальних Бахмуті та Соледарі.

Наймолодшому звільненому ще не виповнився 21 рік, найстаршому скоро виповниться 64 роки.

СБУ викрила спроби російських спецслужб збирати розвіддані в Україні «від імені» зарубіжних ЗМІ

Джерело: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки фіксують численні спроби спецслужб рф отримати розвідувальну інформацію в Україні під виглядом діяльності представників іноземних медіа.

Для збору закритих відомостей ворог використовує спеціалізовані інтернет-платформи та професійні онлайн-форуми українських журналістів. На цих ресурсах окупанти розміщують інформаційні запити нібито від працівників відомих зарубіжних ЗМІ.

У своїх повідомленнях вони звертаються до медійників та інших учасників профільних груп щодо отримання матеріалів начебто для підготовки «сюжетів» або «документальних фільмів» про війну в Україні.

Насамперед ворога цікавлять відомості про результати російських ракетних ударів по українських містах, у тому числі локації «прильотів» та їхні наслідки.

У разі надання відповідних медіафайлів або текстових повідомлень автори «оголошень» обіцяють «гонорар».

Отримана таким чином інформація потрібна агресору для коригування повторних повітряних атак на українські об’єкти.

Наразі Служба безпеки попереджає громадськість про такі спроби ворожої розвідувально-підривної діяльності і проводить комплексні заходи щодо притягнення винних до відповідальності.

На деокупованих територіях Миколаївщини правоохоронці продовжують фіксувати воєнні злочини РФ 

Джерело: Офіс Генпрокурора

Прокурори спільно зі слідчими, вибухотехніками та криміналістами ГУ НП в області здійснили огляди місць дислокації військовослужбовців РФ у селі Бурханівка Снігурівської територіальної громади. 

Військові армії РФ лишили низку слідів перебування – значну кількість боєприпасів, документи та інші відомості, які допоможуть в ідентифікації конкретних воєнних злочинців.

Знущався та катував мирних жителів Херсонщини – повідомили про підозру військовому РФ

Джерело: Офіс Генпрокурора

З початку окупації Херсонської області військовослужбовець одного з підрозділів збройних сил РФ був призначений так званим «комендантом - начальником гарнізону», який дислокувався у селищі Лазурне. До підпорядкування псевдокомендатури увійшли населені пункти Лазурне, Приморське, Круглоозерка, Залізний Порт і територія Чорноморського біосферного заповідника. 

Він особисто, а також надаючи вказівки та накази, брав участь у затриманні і катуванні місцевих мешканців із проукраїнською позицією, незаконно захоплював нерухомість. Підозрюваний разом зі своїми спільниками, військовими РФ, затримав голову однієї із селищних рад Скадовського району. Його утримували в підвалі пансіонату, систематично били, погрожували розправою та здійснювали постріли над головою, імітуючи страту. Від чоловіка вимагали надати інформацію щодо проукраїнських активістів та місцевих мешканців, а також схиляли до співпраці.

Наразі встановлюються інші солдати РФ, причетні до цих злочинів.

 

Керівнику «общественной приемной главы «днр» гауляйтера пушиліна повідомили про підозру

Джерело: Запорізька ОВА

Служба безпеки зібрала беззаперечені докази злочинів «помічника» гауляйтера «днр» пушиліна, який добровільно очолив одну з «общественных приемных главы «днр» дениса пушилина» на Запоріжжі.

Колаборантом став депутат селищної ради від «опозиційного блоку», який на початку повномасштабного вторгнення добровільно погодився на співпрацю з терористичною організацією «днр». 

Після тимчасового захоплення територій Пологівського району він очолив «фейкову приймальню», яку розмістив в приміщенні Розівської селищної ради.  

На посаді зловмисник почав активно поширювати інформацію для популяризації діяльності «днр», організовував агітаційні заходи  серед місцевих мешканців, а також сприяв проведенню незаконного голосування з приєднання територій Запоріжжя до терористичної організації «днр».

Наприкінці квітня 2022 року він організував незаконне голосування за приєднання території смт. Розівка до складу терористичної організації «днр». Голоси намагався купувати через видачу гуманітарної допомоги та 10 тисяч рублів усім хто погодився прийти на голосування.

Після цього його підвищили до посади начальника відділу охорони здоров’я, освіти і взаємодії з населенням та громадськістю у незаконному органі влади окупаційній адміністрації держави-агресора.

Наразі фігурант перебуває на тимчасово окупованій територій. Втім, співробітники СБУ знають про місцезнаходження підозрюваного і проводять комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

СБУ затримала колишнього співробітника-дезертира, який зрадив присязі у 2014 році

Джерело: Служба безпеки України

Головне управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань затримало у Києві колишнього співробітника одного з регіональних органів Служби, який підозрюється у дезертирстві.

Протягом восьми років він переховувався від слідства у тимчасово окупованих районах сходу України.

У 2014 році посадовець не виконав наказ керівництва щодо прибуття на нове місце проходження військової служби та залишився у захопленій частині Луганської області.

У квітні 2015 року йому заочно повідомили про підозру за ч. 1 ст. 408 Кримінального кодексу України (дезертирство) та оголосили у розшук.

Згодом зловмисник вирішив повернутися на підконтрольну українській владі територію та оселився у Києві, де сподівався «загубитися».

Співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали за місцем тимчасового проживання.

Триває розслідування.

Затримання зрадника
Затримання зрадника

Представники ООН відвідали зруйнований ракетним обстрілом будинок у Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА

Делегація Організація Об’єднаних Націй на чолі з Постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун спільно з заступником голови ЗОДА Віталієм Сиволапом, начальником Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Артуром Бойком відвідали зруйнований житловий будинок внаслідок терористичної атаки російської федерації на Запоріжжя. 

Візит став продовженням співпраці обласної влади, яка розпочалася  під час загальної координаційної зустрічі міжнародних організацій та кластерів з начальником ОВА Юрієм Малашком з метою надання допомоги постраждалим.

Пані Браун підкреслила, що цей обстріл цивільних має жахливі наслідки, тому агенції ООН вже долучилась до надання грошової допомоги жертвам російського терору. Підтримка не обмежуватиметься суто грошовими виплатами, а й буде задовольняти інші потреби людей. Отримавши чіткий сигнал від обласної влади, агенції ООН направлять свої зусилля на розв’язання проблем постраждалих.

Представники ООН відвідали зруйнований будинок
Представники ООН відвідали зруйнований будинок

СБУ зірвала плани російської розвідки захопити владу в Очакові

Джерело: Служба безпека України

Контррозвідка Служби безпеки зірвала плани рф щодо створення умов для окупації території прибережних районів Миколаївської області.

У результаті масштабної спецоперації в Очакові затримано агента головного управління генерального штабу зс рф (більше відомого як гру), який збирав розвіддані для захоплення українського міста.

За даними слідства, російська воєнна розвідка відпрацювала йому завдання схилити до співпраці з окупантами керівництво міської влади.

За це меру міста пропонували «обрати посаду» у разі захоплення південного регіону.

Втім, він проявив патріотичну позицію, повідомив СБУ про спроби вербування і сприяв викриттю ворожих планів.

Встановлено, що агентом гру виявився колишній командир одного з центрів спеціальних операцій Збройних сил України.

Згодом він влаштувався до Очаківської міської ради.

Після повномасштабного вторгнення з посадовцем встановила зв’язок російська воєнна розвідка для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Встановлено, що він перебував на постійному агентурному зв’язку з кадровим співробітником гру - Колєсніковим Сергієм Олександровичем, 31.07.1971 р.н., уродженцем України.

Саме за його вказівкою посадовець приховано збирав інформацію про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони, які задіяні у захисті прибережних районів.

Для цього намагався використовувати свої зв’язки серед колишніх військових та діючих чиновників.

Також він займався формуванням власної розгалуженої мережі інформаторів для збору та передачі розвідданих на користь країни-агресора.

Для комунікації з російським «куратором» використовував анонімні месенджери.

Під час обшуків за місцем проживання ворожого агента співробітники СБУ виявили «таємний» телефон, який він використовував для конспірованого листування з окупантами. Крім цього, вилучено тепловізори та незареєстровану зброю з боєприпасами.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

В Очакові затримано агента головного управління генерального штабу зс рф
В Очакові затримано агента головного управління генерального штабу зс рф

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко
 
Ввечері росіяни обстріляли з Торнадо Костянтинівку — поранили двох людей, пошкодили школу, 4 багатоповерхівки, приватний будинок, численні гаражі та автівки.
 
На Донецькому напрямку інтенсивний вогонь ворог вів в Очеретинській громаді: пошкоджено щонайменше 5 будинків у Нетайловому та Тоненькому, зранку відбулись авіаракетні удари по Ласточкиному та Орлівці і артобстріли по Красногорівці та Кам'янці. Вночі росіяни обстріляли з артилерії Карлівку Новогродівської ТГ, пошкодили інфраструктурний об'єкт. В Авдіївці вночі тривали хаотичні обстріли, а на ранок відбулися 2 масовані артобстріли та авіаракетний удар — влучання у житлові квартали. У Мар'їнській ТГ під вогонь потрапили Мар'їнка, Красногорівка, Побєда і Костянтинівка.
 
На Горлівському напрямку 3 людини поранено і 3 будинки пошкоджено в Торецькій громаді. У Соледарській громаді зруйновано будинок у Міньківці, під обстрілами Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Никифорівка, Федорівка, Васюківка і Роздолівка. Гучно було у Часовоярській громаді.
 
На Лисичанському напрямку пошкоджено 5 будинків у Переїзному Званівської громади, зафіксовано 8 обстрілів Торського і Зарічного Лиманської громади.
 

Обстріли Донеччини
Обстріли Донеччини

Обстріли Донеччини
Обстріли Донеччини

Обстріли Донеччини
Обстріли Донеччини

 

У Чорному морі ворог продовжує маневри корабельного угруповання, нарощує присутність ракетоносіїв

Джерело: ОК Південь

Наразі серед 15 кораблів 2 надводних і 2 підводних ракетоносії, загальний залп яких може сягати 24 “Калібрів”, а також три вдк.
 
Окупанти з лівого берега Дніпра продовжують підступно обстрілювати мирне населення правобережжя, а з Кінбурнської коси – акваторію Дніпро-Бузького лиману.
 
Близько 80 разів на півдні працювала артилерія і міномети. Атаковано 9 населених пунктів Херсонщини, на територію школи в Козацькому ворог знов спрямував дрон, споряджений розривною гранатою.
 
У районах населених пунктів Зелений Гай, Потьомкіне і Любомирівка сталися три випадки підриву цивільного населення на вибухонебезпечних предметах: під час проведення польових робіт на неперевірених ділянках місцевості, відхилення від маршруту, з’їзду з основної дороги.
Усього за минулу добу внаслідок підриву на мінах, ворожих обстрілів та застосування БпЛА на південному напрямку загинула одна та поранено п'ять цивільних осіб, пошкоджено 5 будівель, знищено трактор.
 
Наші ракетно-артилерійські підрозділи та авіація Повітряних сил, в рамках виконання вогневих завдань та відпрацювання авіаударів по району зосередження живої сили та техніки противника, командно-спостережному пункту, а також складу боєприпасів в Олешках, знищили танк Т-72 та скоротили вороже військо на 12 рашистів.

На Херсонщині росія атакувала житлові квартали, поранено чотирьох людей

Джерело: Херсонська ОВА

Російські загарбники за добу 65 разів вдарили по Херсонщині. По мирних населених пунктах області випустили майже 360 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Ворог тричі атакував житлові квартали Херсона. Через обстріли у місті пошкоджено приватні будинки. 

Минулої доби на Херсонщині російські обстріли чотири людини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

 

Ворог продовжує обстрілювати Харківщину: є влучення у житлові будинки та навчальний заклад

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог продовжував обстріли прикордонних населених пунктів Харківського, Чугуївського та Куп'янського районів.

Зокрема, під вогнем окупантів були смт Козача Лопань, м. Вовчанськ, смт Дворічна та інші населені пункти.

У смт. Козача Лопань Харківського району ворог вів вогонь із РСЗВ. Пошкоджено щонайменше 4 житлові будинки, господарські споруди та гараж. Також пошкоджена місцева пожежна частина.

У с. Лиман Вовчанської громади Чугуївського району обстрілом пошкоджено навчальний заклад. У Вовчанську зруйновані житлові будинки. 

На щастя, обійшлося без постраждалих. 

 

За минулу добу окупанти пошкодили більше 20 цивільних помешкань у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 109 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Затишшя, Новоданилівка, Гуляйполе, Шевченкове, Новоандріївка, Чарівне, Ольгівське, Мала Токмачка, Малинівка, Білогір'я, Щербаки, Полтавка, Червоне, Залізничне, Оріхів, Кам'янське, Степове, Плавні, Приморське, Степногірськ, Таврійське.

Надійшло 26 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

Росія вбила одного цивільного на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА 

За 6 березня росіяни вбили одного жителя Донеччини — у Максимільянівці.

Ще сім людей в області дістали поранення.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Втрати армії рф від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати рф
Втрати рф

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 7 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сімдесят сьома доба російського широкомасштабного вторгнення.
Основні зусилля окупанти зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби українські воїни відбили на них понад 140 атак противника.
 
Загалом противник завдав 50 авіаційних та 5 ракетних ударів. Зокрема, під час авіаударів, ворог використав 11 БпЛА типу Шахед-136, 9 з яких - збито. Також окупанти здійснили 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по населених пунктах. Загроза завдання ракетних ударів залишається високоймовірною по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування наступальних угруповань загарбників не виявлено. Протягом минулої доби обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка і Карповичі Чернігівської області; Старікове, Голишівське, Павлівка, Волфине і Грабовське Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова, Огірцеве, Вовчанськ і Бударки на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Невське, Білогорівка та Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Путникове, Фиголівка, Дворічна, Гряниківка і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Червонопопівка і Діброва - Луганської та Терни, Ямпіль, Роздолівка і Федорівка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку противник, попри значні втрати, продовжує штурмувати місто Бахмут та його околиці. За минулу добу, лише біля села Дубово-Василівка ворог здійснив 37 атак. Також, вів наступ у районах населених пунктів Білогорівка, Федорівка, Залізнянське, Ягідне та Іванівське – успіху не мав. Артилерійські та мінометні обстріли фіемувалися в районах населених пунктів Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Часів-Яр, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба, Торецьк, Майорськ та Нью-Йорк.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках окупанти безуспішно проводили наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське та Мар’їнка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали, зокрема, Времівка Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Кам’янське, Таврійське Запорізької області; Нікополь на Дніпропетровщині, а також Зміївка, Шляхове, Херсон, Козацьке, Ольгівка, Тягинка, Антонівка та Білозерка Херсонської області.
 
Для досягнення певних цілей щодо видачі російських паспортів, окупанти продовжують здійснювати тиск на жителів Запорізької області. У окремих населених пунктах, з 1 січня, люди, які не мають паспорта громадянина російської федерації, не можуть отримати грошових виплат, зокрема, зарплати. Розрахунок має здійснюватися виключно через картки російських банків.
 
Щоб убезпечити свої військовослужбовців, у тимчасово окупованому Луганську російські загарбники вирішили використовувати частину міської поліклініки як казарму. До приміщення вже завезені двоярусні ліжка для особового складу. В той же час, керівництво медичного закладу має вирішити низку питань щодо розміщення персоналу та прийому пацієнтів.
 
Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції.
Крім ударних безпілотних літальних апаратів Шахед-136, за добу, що минула, наші захисники збилли ворожий літак Су-25 та ще 8 дронів різних типів.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 8 районів зосередження противника, 2 засоби протиповітряної оборони ворога, артилерійський підрозділ на вогневих позиціях, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію окупантів.
 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024