стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 березня

06 Березня 2023, 21:35
Ситуація в Україні 6 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3422
Ситуація в Україні 6 березня

Хроніка 376 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Протягом дня росіяни обстріляли 5 територіальних громад Сумщини

Джерело: Сумська ОВА

Громади зазнали 59 прильотів − з мінометів, артилерії, крупнокаліберного кулемету та скидання ВОГ з БпЛА. Є руйнування.

Шалигинська громада: з 10:40 росіяни гатили ймовірно із САУ по селу Старикове − 11 прильотів. Внаслідок обстрілу пошкоджений приватний житловий будинок.

Краснопільська громада: з 14:35 до 17.00 2 ворожих БПЛА (квадрокоптерного типу) по селу Грабовське скинули 17 боєприпасів (типу ВОГ) на подвір’я двоповерхового будинку. В результаті вибуху повибивані шибки в двоповерховому будинку та пошкоджені припарковані два транспортні засоби (легкі пошкодження). 

Есманська громада: о 09:35 зафіксовані  три прильоти, попередньо міномет 120 мм.

Білопільська громада: ворог бив з міномету − 18 прильотів протягом дня.

Новослобідська громада: о 18:38 зафіксували вісім прильотів, попередньо міномет 120 мм.

Рашисти з важкої артилерії гатили по Нікополю

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Ворог направив на місто важку артилерію. Снаряди поцілили по будинках місцевих жителів: пошкоджені три приватні оселі та дві господарські споруди. Понівечена лінія електропередач. 

Люди, на щастя, не постраждали.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України, продовжує вести повномасштабну збройну агресію. 

Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. 

Протягом доби противник завдав 42 авіаційні та п′ять ракетних ударів. Зокрема, під час завдання авіаційних ударів, ворог використав 11 БпЛА типу Шахед-136, дев′ять з яких вдалось збити. Здійснив понад десять обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по населених пунктах.

Загроза завдання ракетних ударів залишається значною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Водночас противник продовжує утримувати свої підрозділи неподалік державного кордону України.

Протягом поточної доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Старікове, Голишівське, Павлівка, Волфине Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова, Огірцеве Вовчанськ, Бударки Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Невське, Білогорівка та Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Путникове, Фиголівка, Дворічна, Гряниківка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Діброва Луганської області та Терни, Ямпіль, Роздолівка, Федорівка Донецької області. 

На Бахмутському напрямку противник, не рахуючись із втратами, не припиняє штурмувати місто Бахмут та його околиці. Також вів наступ у районах населених пунктів Залізнянське, Дубово-Василівка та Іванівське – успіху не мав. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Часів-Яр, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба, Майорськ, Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Побєда Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, в тому числі: Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали, зокрема, Времівка Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Кам’янське Запорізької області а також Шляхове, Козацьке, Тягинка, Чорнобаївка, Білозерка Херсонської області та місто Херсон. 

Противник щодня зазнає значних втрат в особовому складі, тому не припиняє вживати заходів щодо їх поповнення. Нещодавно, у тимчасово окупованому Донецьку, військові комісаріати отримали вказівку щодо уточнення персональних облікових даних офіцерів запасу віком до 65 років включно. А також солдатів, сержантів та прапорщиків запасу віком до 50 років.

У готелі «Донбас» міста Кадіївка тимчасово окупованої Луганської області працює військово-лікарська комісія. Робота ВЛК направлена на визнання придатними поранених військовослужбовців 2 армійського корпусу російських окупаційних військ, для подальшого їх повернення до строю. Таким чином російське військове керівництво намагається оперативно відновлювати свої підрозділи

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили три райони зосередження противника та засіб протиповітряної оборони ворога на вогневій позиції.

З Росії вдалось повернути ще двох українських підлітків

Джерело: Мінреінтеграції

Ігор та Василь – двоюрідні брати. Один з них – 15-річний хлопчик, за якого понад три місяці йшла боротьба.

Ігор та його мама Наталія – жителі Херсона. Коли в місто прийшли війна й окупація, мама намагалася врятувати дитину, кудись його вивезти. Однак вирватись на територію вільної України було майже неможливо. Натомість окупанти підступно запропонували доправити хлопця в Анапу – буцімто «на оздоровлення».

Наталія погодилась і підписала документи. Коли схаменулася, було вже пізно. 

«Їй не віддавали дитину. Більш того – хлопця використали як заручника. Над ним провели психологічну та «виховну» роботу, намагаючись назавжди відлучити від матері та Батьківщини. Вирвати Ігоря з цієї пастки та переконати його повернутися додому вимагало неймовірних зусиль. І ось врешті Ігор та його брат вдома», – зауважують у міністерстві.

Рідним повернули 8-річного хлопчика, який перебував на тимчасово окупованій території

Джерело: Омбудсман Дмитро Лубінець

Наприкінці лютого в Офіс Уповноваженого з прав людини надійшло звернення щодо повернення 8-річної дитини, яка перебуває на тимчасово окупованій Росією території. 

За кілька днів за сприяння та роботі працівників Офісу Омбудсмана, Сашка зустріла бабуся.

Рашисти зняли на відео розстріл полоненого українського військовослужбовця

Джерело: Омбудсман Дмитро Лубінець

Ворог «шахедами» атакував Запоріжжя

Джерело: Офіс Генпрокурора.

Близько 00:40 військові РФ атакували Запоріжжя та його передмістя дронами.

За наслідками цільового ураження об'єктів інфраструктури пошкоджене майно одного з місцевих товариств та прибудинкову територію приватного домоволодіння.

Українські військові не пішли з Бахмуту, хоча бої за місто досягли найвищого рівня напруження. – Міноборони України

Джерело: Міноборони

Попри те, що росіяни намагаються оточити місто, українські військові чинять окупантам відчайдушний супротив. 

«Танкісти 93-ї бригади Холодний Яр виїжджають упритул до ворога, щоб розстріляти їхні укриття. Артилерія точно б'є по скупченню окупантів, а піхота вигризає кожен метр міста у контактних боях», – наголошують у міністерстві.

У Запоріжжі завершили демонтаж житлового будинку, в який влучила ворожа ракета

Джерело: ДСНС

Надзвичайники завершили пошук постраждалих та демонтаж зруйнованих конструкцій будинку, який частково зруйнувала російська ракета 2 березня. Роботи проводилися понад чотири доби. 

Співробітники ДСНС врятували 11 осіб, з них одна вагітна жінка. Також евакуювали 20 мешканців із сусідніх під’їздів. 

До медичних закладів госпіталізували чотирьох особи. Під час розбору завалів врятували чотирьох котів та собаку. 

З-під завалів будинку рятувальники деблокували 13 загиблих, з них 8-місячну дитину.

На вибухівці, залишеній російськими окупантами на Херсонщині, підірвався трактор: загинула людина

Джерело: Херсонська ОВА

Трагедія сталася у селі Зелений Гай. Під час польових робіт трактор натрапив на вибухонебезпечний предмет. 

Від отриманих травм одна людина загинула на місці, ще одна – отримала поранення

Жителям Херсонщини допомагають безкоштовно евакуюватися до більш безпечних регіонів

Джерело: Херсонська ОВА

Організація «Helping to Leave» допомагає жителям Херсонщини евакуюватися. Волонтери щодня вивозять людей автобусами з Херсона до Одеси. Рейс відбувається двічі на день – о 8:00 і 13:00 з автовокзалу на вулиці Полковника Кедровського, д.1.

Перед судом постануть двоє колишніх правоохоронців з Херсонщини, які разом з окупантами проводили рейди на активістів руху опору

Джерело: ДБР

Колишні правоохоронці з Генічеська з перших днів війни підтримали окупаційний режим. Зрадники добровільно стали служити у фейковому правоохоронному органі під назвою «народная милиция Геническа». За свою зраду отримали керівні посади: начальника дільничних інспекторів та начальника відділу відповідно.

Відомо, що фігуранти агітували херсонців до співпраці з ворогом. Незгодних здавали окупантам, також проводили рейди з вишукування патріотів з руху опору загарбникам.

Колишні правоохоронці обвинувачуються у державній зраді. Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного ув’язнення.

На Херсонщині затримали трьох колаборантів, які погрожували тюрмою за відмову «голосувати» на псевдореферендумі

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще трьох ворожих поплічників у ході стабілізаційних заходів у звільнених районах Херсонської області.

Зловмисниками є представники колишньої окупаційної адміністрації рф, які організовували фейковий плебісцит щодо «приєднання» регіону до складу країни-агресора.

Встановлено, що після захоплення Бериславського району вони добровільно пішли на співпрацю з російськими загарбниками.

За це одну з колаборанток призначили «заступником голови комісії референдуму». Двоє інших – увійшли до складу місцевих «дільничних виборчих комісій».

Перебуваючи на «посадах» вони виконували завдання москви щодо забезпечення «результатів» кремлівського проєкту.

Для цього разом із озброєними окупантами обходили житлові квартали та «збирали голоси».

У разі відмови – застосовували психологічний тиск та погрожували ув’язненням до російських тюрем.

Заповнені «бюлетені» колаборанти передавали так званим «головам виборчих комісій» для подальшої фальсифікації результатів «голосування».

Після звільнення частини регіону фігуранти намагались переховуватись від правосуддя.

Однак, співробітники СБУ встановили їхнє місцезнаходження і затримали.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Зараз вони перебувають під вартою.

Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Оперативна обстановка на півдні України

Джерело: ОК «Південь»
 
Ворог підступно обстрілює цивільне населення на деокупованому правобережжі та в зоні окупації на лівому березі. Так окупанти намагаються залякати місцевих, водночас, ховаючись за ними, як за живим щитом.
 
За минулу добу ворогом здійснено близько 80 обстрілів, внаслідок яких загинула мати і 2 дітей на власному подвір’ї в одному з деокупованих сіл правобережжя. Як і раніше обстріли спрямовані по житлових кварталах та обійстях мирних мешканців, пошкоджено десятки будинків, господарчих споруд, комунікацій.
 
Наші ракетно-артилерійські підрозділи, виконуючи вогневі завдання по ретельно вивірених координатах, скоротили ворожі потужності на 3 зенітно-ракетних комплекси, 2 одиниці інженерної техніки, якими ворог облаштовує оборону на лівобережжі, знищено 2 спостережних пости та склад з боєприпасами. 
 
В районі Великого Потемкінського острова знищено три переоблаштованих окупантами цивільних моторних човни, разом з ДРГ. 18 росіян демілітарізовано.
 
Корабельне угруповання ворога в Чорному морі тримається на ракетобезпечній для себе відстані від контрольованого Україною берега. Серед 15 кораблів залишаються три ракетоносії, два з яких підводні. Загальна кількість «Калібрів» - до 16.
Ворог продовжує повітряну розвідку, та пошуки нової тактики підвищення результативності застосування ракетних ударів.
 
"Поставивши на паузу" масовані ракетні атаки, час від часу задіює авіацію і ракети повітряного базування, групи дронів-камікадзе, а також наземне озброєння типу берегових чи оперативно-тактичних ракетних комплексів або ЗРК С-300 по прифронтових територіях в зонах досягання.
 
Готовність же ракетоносіїв в морі свідчить, що вірогідність атак максимально висока.

Зранку росіяни обстріляли Новокаховську громаду, постраждала жінка

Джерело: Херсонська ОВА

Окупанти били по селищу Козацьке із артилерії та скидали боєприпаси з дронів. 

Місцева мешканка дістала поранення ноги. Бригада швидкої допомоги оперативно доправила жінку до лікарні, де їй надали необхідну допомогу. Стан пораненої дозволяє продовжувати лікування амбулаторно.

Кілька будинків у Козацькому пошкоджені, але їх господарям пощастило уникнути травм. 

У Мелітополі знищено дві бази окупантів 

Джерело: Мелітопольський міський голова Іван Федоров

У неділю, 5 березня, в Мелітополі прогриміло два вибухи, які найкраще чули мешканці північної частини міста.

«Уже є інформація про те, що було знищено два об'єкти, на яких базувалися рашисти. Але детальну інформацію дасть Генеральний штаб. Не там вони покурили і дуже вдало. Тож вихідні виявилися вдалими, втім, як і минулий тиждень, - прокоментував Іван Федоров.

Вночі на столицю була здійснена повітряна атака

Джерело: Київська міська військова адміністрація

Цієї ночі в ворог запустив в напрямку Києва БПЛА. За попередньою інформацією, це були баражуючі боєприпаси «Shahed». Силами нашої ППО усі повітряні цілі були знищені. Влучань у об’єкти інфраструктури не зафіксовано. 

Попередньо, без жертв та руйнувань цивільної інфраструктури. 

СБУ затримала в Одесі колишнього бойовика батальйону «Спарта» терористичної організації «днр»

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки викрила колишнього бойовика російських окупаційних угруповань у ході контрдиверсійних заходів в Одеській області.

Зловмисником виявився місцевий житель, який у 2015 році приєднався до батальйону «Спарта» терористичної організації «днр» і брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України.

У складі ворожого угруповання він обстрілював оборонні позиції українських військ, воював у районі Донецького аеропорту, чергував на блокпостах та навчався на «курсах» снайперів.

Але після отриманого поранення покинув лави бойовиків та приховано виїхав на підконтрольну територію України. Згодом він повернувся на постійне місце проживання на Одещину.

Тривалий час зловмисник переховувався від правосуддя і продовжував підтримувати контакти зі своїми поплічниками з лав терористів.

Під час слідчо-оперативних дій співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

При обшуках за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, мобільний телефон та сім-картки із доказами його злочинної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній групі чи терористичній організації).

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування.

 

Затримання колишнього бойовика батальйону «Спарта»
Затримання колишнього бойовика батальйону «Спарта»

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Краматорську — зруйнували школу. За попередньою інформацією, без постраждалих.

На Волноваському напрямку одна людина поранена у Вугледарі, під обстрілами околиці громади.

На Донецькому напрямку у Курахівській громаді зі Смерчів обстріляне Дачне — пошкоджено 4 двоквартирні і 6 приватних будинків, адмінбудівлю та заклад культури. В Авдіївці протягом ночі тривали обстріли по старій та центральній частинах міста — без жертв.

На Горлівському напрямку 1 людина загинула і 3 поранено у Бахмуті. У Торецькій громаді пошкоджено адмінбудівлю та Дім молитви у Нью-Йорку. Пошкоджено 3 будинки у Васюківці Соледарської громади та 2 будинки у Часовому Яру.

На Лисичанському напрямку у Переїзному Званівської ТГ пошкоджено та зруйновано щонайменше 10 будинків. Будинки на трьох вулицях пошкоджено у Сіверську, ще один будинок частково зруйновано у Зарічному Лиманської громади.

Обстріли Донеччини
Обстріли Донеччини

Обстріли Донеччини
Обстріли Донеччини

Вночі сили ППО знищили 13 дронів-камікадзе

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

У ніч з 5 на 6 березня 2023 року російські окупанти атакували Україну іранськими дронами-камікадзе "Shahed-131/136" з північного напрямку (Брянська область рф).

Усього зафіксовано п’ятнадцять пусків ударних БпЛА.

13 "шахедів" знищено силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України.

За минулу добу російські загарбники 74 рази обстріляли територію Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

По мирних населених пунктах області випустили майже 360 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Житлові квартали Херсона російська армія обстріляла чотири рази. У місті пошкоджено будинки. 

Минулої доби на Херсонщині російські обстріли загинули 3 людини, з яких 2 – це діти.

Завершилися аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи внаслідок влучання у п'ятиповерхівку у Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА

Начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко провів нараду із заступниками голови ОДА та керівництвом м. Запоріжжя щодо вирішення нагальних питань.

Російські ракети, які поцілили у житлову п'ятиповерхівку забрали життя 13 жителів обласного центру, у тому числі 1 дитина. Ще 2 вважаються безвісти зниклими. 4 постраждалих наразі перебувають у лікувальних закладах.

25 квартир зруйновані, 10 квартир пошкоджені. Особам, які потребували прихистку, надано житло в закладах міського підпорядкування, у модульному містечку, забезпечено гарячим харчуванням, речами першої необхідності.

За словами секретаря міської ради Анатолія Куртєва наразі в місті залишається проблемним питанням розселення евакуйованих жителів. Очільник ОВА наголосив на неприпустимості такої ситуації. Усі мешканці, які потребують допомогу, повинні її отримати. 

«Ніхто не буде покинутий. Органи влади існують для того, щоб кожен громадянин мав підтримку, особливо в непростих умовах воєнного часу. Це основна функція. Обласна влада своєю чергою працює над максимальним залученням міжнародних донорів для того, щоб підтримати жителів Запоріжжя, які постраждали в результаті терористичної атаки. Має бути розроблений комплексний підхід, аби допомогу могли отримати не окремі категорії населення, а всі, хто постраждав. Кожна ситуація має розглядатися окремо, бо життєві обставини у людей різні. Це наше спільне горе, а тому і підтримку мають отримати всі постраждалі», - сказав голова ОВА. 

Для контролю ситуації начальник Запорізької ОВА дав розпорядження запустити роботу комунікаційного офісу при обласній державній адміністрації, до якого запрошуються жителі постраждалого будинку.

Росіяни обстріляли Харківську область: один із снарядів вбив цивільне подружжя

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Ворог продовжує тероризувати мирне населення Харківщини, обстрілюючи прикордонні населені пункти області.

Минулої доби під вогнем окупантів були Куп'янськ, Стрілеча, Огірцеве, Дворічна та інші населені пункти Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів.

У Куп'янську обстрілами пошкоджений об'єкт транспортної інфраструктури, сталася пожежа. Протягом вчорашнього дня ворог з танків та САУ масовано обстрілював смт Дворічну Куп'янського району. 

Біля с. Бударки Чугуївського району російський боєприпас, попередньо ПТУР, влучив у цивільний автомобіль "Нива". Загинуло подружжя – 48-річний чоловік та 45-річна жінка.

Вночі ворог атакував Дніпропетровщину дронами та обстріляв Нікополь

Джерело: мер Кривого рогу Олександр Вілкул

Вночі ворог зробив спробу атаки ударними БПЛА (за попередніми даними, “Shahed-131/136”) по важливим критичними об'єктам області. Під час атаки підрозділами Повітряного командування "Схід" знищено 4 БПЛА противника у Нікопольському районі. 

Також росіяни обстріляли м. Нікополь та Червоногригорівську громаду із важкої артилерії. Без втрат. 

Росіяни вбивають цивільних на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 5 березня росіяни вбили одного жителя Донеччини — у Бахмуті.

Ще 5 людей в області дістали поранення.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Втрати окупантів від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати армії рф
Втрати армії рф

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 6 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сімдесят шоста доба російського широкомасштабного вторгнення.
Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 95 атак противника на зазначених напрямках, зокрема, в районах Білогорівки і Невського Луганської області та Залізнянського, Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки, Бахмута та Іванівського на Донеччині.
 
Ворог й надалі порушує норми Міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої країни.
Протягом минулої доби противник завдав 27 авіаційних та 4 ракетних удари. Здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання росією подальших ракетних ударів є високоймовірною по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби окупанти обстріляли з мінометів та артилерії населені пункти Іскрисківщина і Волфине Сумської області та Бударки, Ветеринарне, Вільхуватка, Стрілеча, Красне, Тернова і Огірцеве на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Масютівка і Піщане Харківської області; Куземівка, Білогорівка, Невське, Червонопопівка і Серебрянське лісництво Луганської області та Терни, Спірне і Роздолівка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку противник не припиняє спроб штурмувати місто Бахмут та навколишні населені пункти. Обстрілював Залізнянське, Дубово-Василівку, Оріхово-Василівку, Бахмут, Іванівське, Богданівку, Часів Яр, Курдюмівку, Кліщіївку, Широку Балку, Озарянівку, Дружбу, Григорівку, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках окупанти провели безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Побєда та Мар’їнка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони 21 населеного пункту. Серед них - Веселе, Авдіївка, Водяне, Бердичі, Первомайське, Красногорівка та Вугледар.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється,
на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Вогневого впливу зазнали понад 40 населених пунктів, зокрема, Новосілка і Времівка Донецької області; Залізничне, Гуляйполе і Кам’янське на Запоріжжі, а також Веселе, Берислав, Чорнобаївка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон. Є жертви серед цивільного населення та пошкодження цивільної інфраструктури.
 
Для введення в оману Сил оборони України ворог маневрує, пересуваючи колони в районах населених пунктів Нова Каховка (Херсонська область) – Армянськ (тимчасово окупована територія Автономної республіки Крим). Ці дії викликають невдоволення особового складу російських окупаційних військ. Основна причина у відсутності достатньої кількості палива та навіть натяку на ефективність таких маневрів.
 
В місті Волноваха Донецької області загарбники облаштували базу відновлення пошкодженої техніки на фондах місцевого професійного технічного училища. Студентів примусово залучають до ремонтних робіт.
 
Українська авіація минулої доби завдала 12 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження та 1 позицію засобів протиповітряної оборони ворога.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024