стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 березня

05 Березня 2023, 20:47
Ситуація на фронті 3356
Ситуація на фронті

Хроніка 375 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 375-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 5 березня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста сімдесят п’ята російського широкомасштабного вторгнення.

Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Ворог й надалі порушує норми міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої країни.

Протягом поточної доби противник завдав 23 авіаційних та 4 ракетних удари. Здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза ракетних ударів ворога залишається високоймовірною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує свої підрозділи поблизу державного кордону України та продовжує інженерне обладнання позицій. Формування наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка і Тимоновичі Чернігівської області; Студенок, Будівельне, Вовківка, Атинське, Іскрисківщина, Волфине і Садки - Сумської та Бударки, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова і Дворічанське на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Білогорівка Луганської області. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Піщане Харківської області; Білогорівка, Невське, Серебрянське лісництво Луганської області та Терни, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Не припиняє штурмів Бахмута та навколишніх населених пунктів. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах населених пунктів Залізнянське, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Широка Балка, Дружба, Григорівка, Майорськ, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках ворог здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Побєда та Мар’їнка Донецької області. Обстрілів зазнали 18 населених пунктів, зокрема, Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснив артилерійські обстріли понад 35 районів населених пунктів. Серед них - Новосілка, Времівка Донецької області; Залізничне, Гуляйполе, Кам’янське Запорізької області, а також Веселе, Берислав, Чорнобаївка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон. Є жертви серед цивільного населення та пошкодження цивільної інфраструктури.

У вищому військовому керівництві російської федерації назріває конфлікт через значні втрати та відсутність реальних досягнень на фронті. У лютому поточного року путін присвоїв командуючому східним військовим округом Мурадову звання генерал-полковника за доповідь про “успіхи” 155 бригади морської піхоти на Вугледарському напрямку. Зараз шойгу вимагає від генерала відпрацювати звання та взяти місто за будь-яку ціну. За наявною інформацією, керівництво бригади та військовослужбовці відмовляються знову йти в безглуздий наступ, у який їх відправляє безталанне керівництво – йти на штурм добре укріплених позицій ЗС України без будь-якого забезпечення та підготовки.

Авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління противника.

Кількість ворожих кораблів у Чорному і Азовському морі

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Станом на 5 березня: 

  • в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 16 ворожих кораблів, серед яких 4 носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп 24 ракети;
  • в Азовському морі – 1 ворожий корабель;
  • в Середземному морі – 10 ворожих кораблів, з них 5 - носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп – 72 ракети;

За добу, в інтересах рф, прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили:

  • до Азовського моря – 34 судна, з них 12 суден продовжили рух у напрямку протоки Босфор;
  • до Чорного моря – 22 судна, з них 10 суден продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

рф продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS), на цивільних суднах в акваторії Азовського моря.

 

 

Російські війська обстріляли село Понятівка на Херсонщині. Загинуло троє людей

Джерело: Херсонська ОВА.

Вдень 5 березня, російські війська з мінометів обстріляли село Понятівка Дар'ївської громади Херсонської області.

У дописі сказано, що поцілили в будинок, де знаходились місцеві жителі.

За попередньою інформацією ОВА, загинуло троє людей.

Армія рф за добу завдала десять авіаударів по Донеччині

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Зранку 5 березня російські війська завдали удару з «С-300» по Гришиному Покровської громади Донецької області та пошкодили сім будинків. Ще шість будинків пошкоджені внаслідок вечірнього обстрілу Мирноградської ОТГ.

Він зазначив, що вночі Авдіївка зазнала двох масованих артобстрілів, а на ранок — обстрілу з «Градів». Армія РФ поцілила у житлові квартали та на територію підприємства. У Кураховому внаслідок обстрілів пошкоджені дев'ять будинків та ще три будинки та школа у Курахівці.

За даними Кириленка, у Торецькій громаді пошкоджені три будинки. 

У Костянтинівській територіальній громаді поранено рятувальника, пошкоджені частина ДСНС у Костянтинівці, шість будинків в Олександро-Шультиному, шість будинків і крамниця в Диліївці. Ще два будинки постраждали у Часовоярській громаді, — розповів він. Очільник ОВА зазначив, що у Сіверську пошкоджені будинки на двох вулицях та три будинки у Переїзному Званівської територіальної громади.

«Мар’їнки більше нема»: в ОП показали вщент зруйноване місто

Джерело: Єрмак у Telegram

Глава Офісу президента Андрій Єрмак оприлюднив фото з Мар’їнки Донецької області, повністю зруйнованої від обстрілів росіян.

«Мар‘їнка. Її більше нема. Так виглядають наслідки діяльності терористичної Росії.

«Русскій мір» До нього Мар‘їнка жила та процвітала. Якою має бути розплата росіян за Мар‘їнку та інші українські міста? За злочини та вбивства?

Трибунал. Санкційна удавка. Військове знищення на полі бою. Ізоляція. Справедливий перегляд російської історії, включно з часами Другої світової. Репарації. Демілітаризація. Крах режиму», – йдеться в повідомленні

Вночі сили рф обстріляли прикордоння Сумської області, пошкоджена лінія електропередач

Джерело: Сумська ОВА.

Протягом ночі 5 березня сили РФ обстріляли дві громади Сумської області: Зноб-Новгородську та Середино-Будську. Всього зафіксовано 31 удар.

По Зноб-Новгородській громаді військові РФ стріляли зі ствольної артилерії, там пошкоджено лінію електропередач.

Також зі ствольної артилерії били по Середино-Будській громаді.

Поранених серед населення немає, за інформацією військової адміністрації.

21 населений пункт Запорізької області обстріляли протягом минулої доби військові рф

Джерело: пресслужба Запорізької ОВА 

Протягом минулої доби, 4 березня, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру 21 населеного пункту Запорізької області.

Обстріляні населені пункти: Мар'ївка, Успенівка, Щербаки, Гуляйполе, Темирівка, Білогір'я, Мала Токмачка, Малинівка, Приморське, Оріхів, Залізничне, Новоданилівка, Ольгівське, Новоандріївка, Чарівне, Гуляйпільське, Червоне, Омельник, Щербаки, Кам'янське, Степове.

Надійшло 46 повідомлень про руйнування будинків (квартир) мирних жителів та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Росіяни основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів.

Внаслідок обстрілу Куп'янська загинув чоловік: його тіло знайшли рятувальники під завалами будинку

Джерело: зведення ДСНС в Харківській області.

Ввечері 4 березня війська РФ обстріляли Куп'янськ на Харківщині. Після гасіння однієї з пожеж, які виникли внаслідок російських ударів, рятувальники знайшли тіло 64-річного чоловіка.

О 23:15 рятувальники з м. Куп’янська разом з колегами з Луганського гарнізону ДСНС виїхали на гасіння пожеж, спричинені ворожими обстрілами, за чотирма адресами. Горіли два житлові будинки, господарча споруда, гараж та автомобіль. Пожежі загасили о 01:20. На одній із пожеж під завалами рятувальники знайшли тіло власника будинку, — йдеться у повідомленні.

Також рятувальники у Куп'янську чотири рази виїздили на перевірку місць після обстрілів. Пошкоджені житловий будинок, газова труба, навчальний та медичний заклади.

Піротехніки знешкодили 37 одиниць вибухонебезпечних предметів.

На Миколаївщині російські війська тричі за добу обстріляли громаду

Джерело: пресслужба Миколаївської обласної військової адміністрації.

Війська Російської федерації протягом четвертого березня з артилерії тричі обстріляли Очаківську громаду Миколаївського району. Вбитих та поранених немає.

Четвертого березня, о 08:45, 11:00 та 16:08 російські війська завдали артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає, — йдеться в повідомленні.

За даними районних військових адміністрацій у місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах в день 4 березня та в ніч проти 5 березня обстрілів з боку російських військ не зафіксовано.

До тринадцяти людей збільшилася кількість загиблих внаслідок нічної ракетної атаки Запоріжжя армією рф

Джерело: ГУ ДСНС у Запорізькій області.

Унаслідок ракетної атаки Запоріжжя армією рф 2 березня кількість загиблих людей зросла до 13, серед них дитина. Вісім людей поранені. Всього врятували 11 людей, 4 котів та собаку.

7:00 Рятувальники з-під завалів будинку деблокували 13 загиблих

На Донеччині від обстрілів загинули двоє жителів, ще семеро отримали поранення

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 4 березня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули двоє людей у Бахмуті, ще семеро жителів отримали поранення.

За його даними, поранені люди у Часовому Ярі, Бахмуті, Дружбі, Кураховому, Ласточкиному, Новокалиновому, Сіверську.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1398 людей, поранення отримали 3126 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 5 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сімдесят п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснив понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі. Є загиблі та поранені серед мирного населення.

Загроза завдання російською федерацією ракетних ударів залишається високою по всій території України.

Ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби нашими захисниками було відбито понад 130 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Ворог обстріляв населені пункти Бачівськ, Уланове, Кучерівка, Білокопитове, Старикове, Ходине, Рижівка, Атинське, Голишівське, Павлівка та Садки Сумської області та районів 35 населених пунктів Харківської області. Серед них – Ветеринарне, Красне, Огірцеве, Бударки, Дворічанське, Новомлинськ та Дворічна.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах Невського, Серебрянського лісництва та Білогорівки Луганської області, успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них — Гряниківка, Кислівка, Піщане, Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне, Федорівка і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник не полишає спроб оточити місто Бахмут. Протягом минулої доби наші захисники відбили численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Григорівка, Іванівське та Бахмут Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Федорівка, Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Олександро-Шультине, Озарянівка, Диліївка, Торецьк, Майорськ та Північне Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник безуспішно атакував позиції наших військ поблизу населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Марїнка та Побєда. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах понад 30 населених пунктів. Зокрема, Новобахмутівки, Очеретиного, Бердичів, Водяного, Первомайського, Максимільянівки, Побєди, Новомихайлівки, Новоукраїнки та Великої Новосілки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється та намагається покращити тактичне положення для відновлення наступу. Здійснив артилерійські обстріли районів понад 40 населених пунктів. Серед них – Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Кам’янське Запорізької області; Берислав, Ольгівка, Львове, Микільське, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон, а також місто Очаків Миколаївської області. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

В місті Нова Каховка Херсонської області, окупанти використовують цивільне населення в якості «живого щита». Зокрема, з метою збиття засобів ураження, які призначені для військових об’єктів ворога, окупаційні війська розміщують свої засоби ППО серед житлових кварталів міста.

російська окупаційна армія втрачає контроль на полі бою над так званими «козачими батальйонами». Зокрема, в районі Вугледара виконує завдання ворожий козачий батальйон “Степ/Тигр”, командування якого вкрай незадоволене керівництвом збройних сил російської федерації та нехтує взаємодією з підрозділами російської окупаційної армії.

Авіація Сил оборони за добу завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах, 1 – по складу боєприпасів противника та 1 – по автомобільному мосту. Також, наші захисники збили 4 розвідувальних і ударних БпЛА різних типів.
Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 райони зосередження противника, 2 позиції зенітно-ракетних комплексів, а також 2 станції РЕБ ворога.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024