стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 березня

04 Березня 2023, 18:47
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 березня 3164
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 березня

Хроніка 374 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

російська армія обстріляла село Львове на Херсонщині: загинув чоловік

Джерело: Telegram ОВА.

4 березня опівдні російська армія обстріляла село Львове Тягинської територіальної громади на Херсонщині. Загинув чоловік. 

57-річний загиблий під час обстрілів перебував у власному будинку, у нього уламкове поранення грудної клітини.

Також у селі пошкоджені ще кілька домівок місцевих жителів та будинок культури, йдеться у дописі.

Оперативна інформація станом на 18.00 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

Триває триста сімдесят четверта доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 10 авіаційний ударів, здійснив 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, по житлових будинках та цивільній інфраструктурі Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей, є загиблі та поранені серед мирного населення.

Загроза завдання російською федерацією ракетних ударів залишається високою по всій території України.

Ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжує безуспішні наступальні дії в районі Бахмута, Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Бачівськ, Уланове, Кучерівка, Білокопитове, Старикове, Ходине, Рижівка, Атинське, Голишівське, Павлівка та Садки Сумської області та районів 22 населених пунктів Харківської області. Серед них - Гранів, Глибоке, Верхня Писарівка, Гатище, Вовчанськ, Вільча, Бочкове, Вільхуватка, Дворічанське та Дворічна.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжував вести наступальні дії в районах Невського, Серебрянського лісництва та Білогорівки Луганської області, успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них - Гряниківка, Кислівка, Піщане, Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне, Федорівка і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагається оточити місто Бахмут. Протягом доби наші воїни відбили численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Григорівка та Бахмут Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Оріхово-Василівка, Залізнянське, Дубово-Василівка, Бахмут, Кліщіївка, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Предтечине, Олександро-Шультине, Озарянівка, Дружба та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник безуспішно атакував позиції наших військ поблизу населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське та Красногорівка. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах понад 20 населених пунктів. Зокрема, Кам’янки, Авдіївки, Ласточкиного, Красногорівки, Невельського, Мар’їнки, Георгіївки, Богоявленки, Вугледара та Времівки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону, намагається покращити тактичне положення для відновлення наступу. Здійснив артилерійські обстріли районів понад 30 населених пунктів. Серед них - Малинівка, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки Запорізької області; Червоний Маяк, Козацьке, Іванівка, Антонівка та Інженерне Херсонської області та місто Херсон, а також місто Очаків Миколаївської області. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

З метою поповнення масштабних втрат в живій силі, противник продовжує проводити приховану мобілізацію на тимчасово окупованій території України. Зокрема, в Горлівці Донецької області, з 5 березня планується розпочати чергову хвилю мобілізації місцевих жителів до лав російських окупаційних військ. Всім керівникам навчальних закладів надано письмову вказівку від російської окупаційної адміністрації щодо постановки на військовий облік чоловіків від 1995 до 2005 року народження.

Триває примусова паспортизація населення тимчасово окупованої та зайнятої території Луганської області. Так, окупанти ввели обмеження на вільне пересування між населеними пунктами для усіх цивільних громадян які не мають паспорта громадянина російської федерації. Під дію обмежень потрапили Старобільск, Рубіжне та Станиця Луганська.

В тимчасово захопленому росією місті Енергодар, на Запорізькій АЕС, зараз катастрофічно не вистачає фахових працівників, які можуть забезпечити життєдіяльність атомної електростанції. Російські ж окупанти працевлаштовують на АЕС осіб без відповідної освіти та стажу, що може призвести до непепередбачуваних наслідків.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах та 1 - по складу боєприпасів противника.

Збирають уламки і надають будівельні матеріали: у Нікополі комунальники усувають наслідки обстрілу військ рф

Джерело: Telegram-канал Нікопольської міської ради.

У Нікополі комунальники усувають наслідки обстрілу військ РФ, який стався 4 березня. 

Повідомляється, що бригади комунального підприємства допомагають прибирати на території понівечених будинків: збирають уламки та бите скло. Знищені після пожежі речі виносять та вивозять комунальною технікою.

Жителям, чиї будинки понівечені, допомагають закривати вікна, розбирати завали, накривати дахи тощо. Також безкоштовно надають будівельні матеріали для екстрених ремонтів: дошки, OSB-плити, плівку, тенти.

Внаслідок удару по житловому будинку в Запоріжжі загинуло 11 людей, розбір завалів триває

Джерело: Бабель 

 

 

 

17:00 

Рятувальники дістали з-під завалів зруйнованої багатоповерхівки тіло ще однієї людини. Пошуково-рятувальні роботи тривають, зазначили у ГУ ДСНС у Запорізькій області.

07:00

У Запоріжжі кількість загиблих від ракетного удару по житловому будинку зросла до 10, серед них — одна дитина. Розбір завалів триває. Врятувати вдалось 11 людей, двох котів та собаку.

За добу Сили оборони знищили три розвідувальних БпЛА армії р на Херсонському напрямку

Джерело: ОК «Південь».

За минулу добу Сили оборони знищили три розвідувальних БпЛА російської армії на Херсонському напрямку. 

Також повідомляється, що вздовж лінії фронту фіксується збільшення розвідувальних БпЛА, українські захисники ефективно по них відпрацьовують.

Армія РФ продовжує обстрілювати правобережжя ворог, намагаючись залучити до терору людей в тому числі і БпЛА, які здатні закидати снаряди на місця скупчення людей, йдеться у дописі.

Штурм росіян провалився: українські військові під Авдіївкою знищили три танки рф

Джерело: окрема президентська бригада імені гетьмана Богдана Хмельницького.

Українські військові відбили штурм на Авдіївському напрямку фронту, знищили вісім одиниць російської техніки та захопили полонених. 

На Авдіївському напрямку ворог намагався штурмувати наші позиції. В підсумку 2-й Механізований батальйон президентської бригади у взаємодії з артилерією 55-ї окремої артилерийської бригади та 110-ї окремої механізованої бригали ліквідували 3 танки та 5 БМП, — йдеться у повідомленні.

У бригаді додали, що також українські військові захопили у полон шістьох російських окупантів.

Армія РФ обстріляла Невське на Луганщині, є поранений

Джерело: пресслужба Луганської обласної військової адміністрації.

Російські окупаційні війська 3 березня обстріляли Невське Сватівського району. Поранення отримала одна людина, також обстрілом зруйнований житловий будинок.

Учора о 14:00 внаслідок ворожого обстрілу с. Невське Сватівського району зруйновано приватний будинок. Отримав поранення 44-річний місцевий житель, — йдеться у повідомленні.

Першу допомогу пораненому надали військові медики, а після доправили його до лікарні у Краматорськ.

В чоловіка — мінно-вибухова травма, поранення грудної клітки та хребта, йому ампутували ліву руку, — розказали у пресслужбі.

Після стабілізаційних заходів пораненого чоловіка доправили до лікарні у Дніпрі.

Україна зміцнює район Бахмута, де тривають запеклі бої, елітними підрозділами

Джерело: Британська розвідка

За останні 36 годин було зруйновано два ключових мости в Бахмуті, в тому числі життєво важливий міст, що з'єднує місто з останнім основним маршрутом постачання з Бахмута до міста Часів Яр.

Регулярна російська армія та сили «групи Вагнера» просунулися далі в північні околиці міста, яке зараз є утримуваним Україною рубежом, вразливим для російських атак з трьох боків

Росіяни обстрілювали Донеччину: пошкодили медзаклад, житлові будинки, поранили двох людей

Джерело: Донецька ОВА

Напередодні ввечері росіяни ударили Смерчами по Камишівці Новогродівської ТГ — пошкоджено медичний заклад, без постраждалих.

На Донецькому напрямку 8 будинків пошкоджено в Очеретинській громаді: у Соловйовому, Тоненькому та Ласточкиному. Ввечері відбувся артобстріл Авдіївки, пошкоджено будинки на трьох вулицях. У Курахівській громаді під обстрілами Курахове і Курахівка, у Мар'їнській — Мар'їнка, Красногорівка і Катеринівка, без жертв.

На Горлівському напрямку зранку поранено 1 людину в Часовому Яру. У Торецькій громаді пошкоджено 5 будинків. У Соледарській громаді під вогнем Дубово-Василівка, Оріхово-Василівка та Міньківка.

На Лисичанському напрямку у Званівській громаді поранено 1 людину, пошкоджено 6 будинків у Переїзному і 3 у Званівці. У Сіверську зруйновано будинок, пошкоджено промислові об'єкти. Зафіксовано 11 обстрілів Торського і Зарічного Лиманської громади.

Росіяни обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини, зруйновані будинки та обірвана лінія електропередач

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Агресор знову вдарив по Нiкопольському району. Вночi пiд артилерiйський обстрiл потрапила Марганецька громада. Вранці - Нiкополь. Є руйнування. 

У Нiкополi пошкоджені приватне підприємство, 4 будинки, обірвана лінія електропередач. Понівечені дві господарські споруди. Одна з них зайнялася. Вогнеборці пожежу вже загасили. 

Наслiдки атак уточнюються. Територiї, куди поцілила росiйська армія, обстежують рятувальники. 

Люди не постраждали.

На Херсонщину росіяни випустили понад 460 снарядів, одна людина загинула

Джерело: Херсонська ОВА

За інформацією Херсонської ОВА, російські загарбники 69 разів обстріляли території області. По мирних населених пунктах Херсонщини випустили понад 460 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Ворог чотири рази обстріляв Херсон. У місті пошкоджено багатоквартирні будинки та комунальне підприємство.

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли 1 людина загинула, 10 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості.

За добу на Донеччині вбили двох мирних жителів

Джерело: Донецька ОВА

За 3 березня стало відомо про ще 2 жителів Донеччини, убитих росіянами: у Максимільянівці та Сіверську.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

На Харківщині на розтяжці підірвався 37-річний рибалка

Джерело: Харківська ОВА

В області залишається високою мінна небезпека. Сьогодні зранку у с. Чайківка Чугуївського району загинув 37-річний цивільний чоловік. Він підірвався на розтяжці, коли йшов рибалити на річку.

Окупанти обстріляли житлові будинки на Харківщині, є постраждалий

Джерело: Харківська ОВА

Минулої доби прикордонні населені пункти Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів області знову потерпали від обстрілів окупантів.

Внаслідок обстрілів Куп'янська пошкоджено щонайменше 9 житлових будинків, зруйновані господарчі споруди та гаражі. Також пошкоджений заклад охорони здоров'я. Без постраждалих.

У Вовчанську Чугуївського району ворожим вогнем пошкоджено приватний житловий будинок. 

У с. Берестове Куп'янського району внаслідок ворожого обстрілу поранення зазнав 52-річний цивільний чоловік, госпіталізований у стані середньої тяжкості. 

Загальні втрати окупантів

Джерело: Генштаб ЗСУ

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.03.23 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 152190 (+820) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 3409 (+4) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 6683 (+10) од, 
  • артилерійських систем – 2414 (+12) од, 
  • РСЗВ – 487 (+3) од, 
  • засоби ППО ‒ 247 (+0) од,
  • літаків – 302 (+1) од, 
  • гелікоптерів – 289 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2066 (+5),
  • крилаті ракети ‒ 873 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5289 (+8) од,
  • спеціальна техніка ‒ 230 (+0).

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 4 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сімдесят четверта доба російського широкомасштабного вторгнення. 

Протягом минулої доби російська федерація завдала 32 авіаційних та 6 ракетних ударів, здійснила 84 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі.

Загроза завдання окупантами ракетних ударів залишається значною по всій території України.

Ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили на них понад 150 атак противника. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом минулої доби ворог обстріляв населені пункти Медведівка Чернігівської області; Собки, Бачівськ, Уланове, Кучерівка, Білокопитове, Старикове, Ходине, Рижівка, Атинське, Павлівка і Рясне на Сумщині та райони близько 10 населених пунктів Харківської області. Серед них - Стрілеча, Стариця,  Вовчанськ,  Бударки та Амбарне.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник безуспішно вів наступальні дії в районах населених пунктів Кремінна і Білогорівка Луганської області та Спірне і Веселе - Донецької.

Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Зокрема, це - Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне Харківської області; Макіївка, Невське, Кремінна, Діброва, Білогорівка Луганської області та Колодязі, Сіверськ, Роздолівка на Донеччині. 

На Бахмутському напрямку противник не полишає спроб оточити місто Бахмут. Протягом минулої доби наші воїни відбили численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут та Іванівське Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Федорівка, Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка, Торецьк, Майорськ та Північне. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник безуспішно атакував позиції наших військ поблизу населених пунктів Новокалинове, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Невельське, Мар’їнка та Побєда. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах майже 30 населених пунктів.  Серед них  - Веселе, Бердичі, Авдіївка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне, Вугледар, Богоявленка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. На окремих ділянках намагається покращити тактичне положення, створити умови для відновлення наступу. Здійснив артилерійські обстріли районів понад 25 населених пунктів, зокрема, Времівки, Новосілки, Зеленого Поля Донецької області та Гуляйполя, Залізничного, Гуляйпільського, Чарівного та Кам’янського Запорізької області; Очакова на Миколаївщині та Берислава, Томариного, Козацького, Білозерки, Дніпровського і Херсона. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

У Сімферополі тимчасово окупованої республіки Крим російська окупаційна влада, побоюючись активізації проукраїнського руху, дій патріотично налаштованих осередків, створює так звані «добровільні дружини». Відомо, що через війну в Україні, існує певна нестача співробітників правоохоронних органів, тому, окрім патрулювання міста, одним із завдань згаданих підрозділів має бути виявлення коригувальників та диверсантів. 

Продовжуючи збройну агресію, російська окупаційна армія щоденно зазнає значних втрат у живій силі. Раніше ми повідомляли про переповнені медичні заклади тимчасово окупованих населених пунктів Донецької області. Тенденція не зникла - нещодавно одна із лікарень міста Горлівка отримала вказівку щодо збільшення ліжко-місць для прийому поранених загарбників.

Українська авіація минулої доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 - по зенітно-ракетних комплексах на вогневих позиціях. Також, наші захисники збили ворожий літак Су-34 та 8 розвідувальних і ударних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили пункт управління, 3 райони зосередження противника, склад боєприпасів, 2 склади ПММ, а також станцію радіоелектронної боротьби ворога.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром