стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 березня

02 Березня 2023, 21:38
Ситуація в Україні 2 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3866
Ситуація в Україні 2 березня

Хроніка 372 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

Ворог випустив з важкої артилерiї понад три десятки руйнівних снарядів по Нікопольщині

Джерело: голова Дніпропетрвоської ОВА Сергій Лисак

Двічі під обстріл потрапила Марганецька громада. Там пошкоджені два будинки та стільки ж автівок. Понівечений гараж. 

Цілив агресор і по Покровській, Червоногригорівській, Мирівській громадах. Там наслідки атак ще з’ясовують. 

Усюди минулося без загиблих та поранених.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав 24 авіаційні удари по позиціях наших військ та три ракетні удари по містах Часів Яр Донецької області та Запоріжжя. В результаті терористичного акту пошкоджені житлові будинки та є жертви серед цивільного населення

Ворог здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі населеного пункту Уланове Сумської області.

Загроза завдання подальших ракетних ударів залишається високою по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує підрозділи поблизу державного кордону України та продовжує інженерне обладнання позицій. Формування наступальних угруповань не виявлено.

Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Рижівка, Хотінь, Стецьківка і Славгород Сумської області та районів 15 населених пунктів Харківської області. Серед них – Красне, Глибоке, Веселе, Вовчанськ, Огірцеве та Стрілеча. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безусрішні наступальні дії поблизу Білогорівки і Кремінної Луганської області та Спірного на Донеччині. Здійснив артилерійські обстріли районів 17 населених пунктів. Зокрема, це - Дворічна, Лиман Перший, Петропавлівка, Куп’янськ Харківської області; Макіївка, Кремінна Луганської області та Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник продовжує наступ. Штурмує місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Бахмут, Хромове та Іванівське Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Диліївка, Майорськ та Нью-Йорк. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ. Здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне та Мар’їнка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони 15 населених пунктів. Серед них - Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону, на окремих ділянках продовжує спроби створити умови для переходу у наступ. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 районів населених пунктів. Зокрема це - Новосілка, Времівка Донецької області;  Залізничне, Гуляйполе, Кам’янське Запорізької області, а також Веселе, Берислав, Чорнобаївка, Антонівка та Херсон. 

В багатьох школах Херсонської області окупанти ввели обов’язкові так звані кадетські класи, починаючи з першого класу. Для цих учнів є обов’язковим носіння уніформи та додаткові заняття з «патріотичного» виховання. Через дефіцит вчителів на роботу приймають проросійських місцевих жителів без педагогічної освіти. Переважно їм понад 50 років. Для легалізації, у відповідності до російського законодавства, їх автоматично зараховують на заочну форму навчання до профільних ВУЗів російської федерації.

Противник посилив фільтраційні заходи на тимчасово захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, до населених пунктів Піщанівка та Пойма Херсонської області прибули представники фсб. Проводяться масові обшуки житлових приміщень, перевірка телефонів. Основну увагу окупанти приділяють людям, чиї родичі виїхали на неокуповану частину України.

Наша авіація за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 склад боєприпасів противника.

Російським спецслужбам завадили отримати доступ до проєктної документації українських АЕС

Джерело: СБУ

Служба безпеки завадила російським спецслужбам отримати доступ до проєктно-конструкторської документації двох діючих українських атомних електростанцій, яка розроблялася у Харкові. Йдеться про матеріали Запорізької та Південноукраїнської АЕС, що мають стратегічне значення для безпечної експлуатації об'єктів енергетичної інфраструктури України.

Ця документація зберігалася у Харківському інституті «Енергопроєкт», контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави. Саме тут ще у радянський період розроблялися генеральні проєкти Запорізької та Південноукраїнської АЕС, а нещодавно проєктувалися їхні модернізація і технічне переоснащення.

Оперативники спецслужби завчасно отримали інформацію про спроби окремих громадян України та підконтрольних їм комерційних структур встановити контроль над цією державною проєктною установою. Встановлено, що дійсною метою посягань було отримання у своє розпорядження проєктної документації АЕС, що створювало реальну загрозу нанесення шкоди державній, економічній та екологічній безпеці України.

За даними слідства, до початку російської агресії у 2014 році майже третина акцій харківського проєктного інституту перебувала у власності російської комерційної структури, яка у свою чергу пов'язана зі спецслужбами країни-агресора. Після кількох перепродажів через офшорні компанії власниками цього пакета стали фізичні та юридичні особи України.

У результаті проведених слідчих дій Службою безпеки блоковано протиправні спрямування до проєктної документації з боку спецслужб рф. Архівна документація вилучена, на неї судом накладено арешт.

Наразі СБУ встановила виконавців та замовників цієї оборудки. У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ознаками шпигунства, перевіряється можлива причетність ділків до співпраці зі спецслужбами країни-агресора.

Слідчо-оперативні дії тривають.

У Києві з′явиться ще п’ять пожежних постів із цілодобовим чергуванням особового складу та техніки

Джерело: мер Віталій Кличко

Додаткові пожежні пости будуть влаштовані із урахуванням наявних пожежних ДЕПО та орієнтовного радіусу (3 км) обслуговування одним підрозділом у п’яти районах столиці. Таке рішення ухвалила сьогодні Київрада і воно допоможе посилити захист киян і гостей столиці від пожеж і наслідків надзвичайних ситуацій.

«Особливо гостро питання створення нових пожежних постів постало з початком широкомасштабного вторгнення росії. Навантаження на пожежних та рятувальників велике, бо вони повинні оперативно реагувати на надзвичайні ситуації, зокрема, ліквідовувати наслідки ракетних обстрілів та атак дронами на критичну інфраструктуру та житлові будинки міста», – зауважує Кличко.

На Херсонщині ексгумували тіла двох чоловіків, закатованих окупантами

Джерело: Офіс Генпрокурора

Прокурори Херсонської обласної прокуратури спільно зі слідчими поліції та експертами провели ексгумацію тіл двох чоловіків, яких закатували до смерті військові РФ. За даними слідства, загиблі – місцеві мешканці.

Під час тимчасової окупації міста Херсона військовослужбовці РФ з різницею майже у місяць незаконно затримали чоловіків. Їх помістили до ізолятора тимчасового тримання, який окупанти облаштували для ув’язнення та катування громадян.

При поверховому огляді закатованих виявлені ознаки численних ушкоджень, серед яких переламані ребра. Наразі тіла чоловіків направили на проведення судово-медичної експертизи.

На Сумщині затримали російського шпигуна, який розвідував позиції ЗСУ у прикордонні з рф

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одного інформатора фсб у ході контрдиверсійних заходів у прикордонних районах Сумщини.

За даними контррозвідки СБУ, зловмисником є російський громадянин, який у 2019 році переїхав до нашої держави та оселився в Сумській області. Згодом отримав посвідку на постійне місце проживання в Україні.

Напередодні повномасштабного вторгнення на нього вийшов кадровий співробітник управління фсб по Бєлгородській області та запропонував негласну співпрацю на користь країни-агресора.

Після 24 лютого минулого року за вказівкою російської спецслужби її поплічник розпочав збирати інформацію про місця базування Сил оборони на території регіону. Насамперед він намагався виявити дислокацію оборонних позицій підрозділів ЗСУ у прикордонних районах.

Отримані відомості ворожий інформатор наносив у вигляді міток на фізичній карті під час особистих зустрічей зі своїм куратором на території рф. Для цього приховано перетинав кордон через так звану «зеленку».

Розвіддані агресор використовував для підготовки та проведення масованих ракетно-артилерійських обстрілів українських населених пунктів. Контррозвідники СБУ затримали російського інформатора під час спроби чергової передачі ворогу закритих відомостей.

У ході обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили:

  • паспорт громадянина рф;
  • мобільні телефони;
  • прокремлівську символіку.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру. Фігуранту обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування.

Ворог активізував ІПСО щодо ситуації на Бахмутському напрямку

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

Спостерігається надмірна активізація російської інформаційної кампанії, яка супроводжує штурмування Бахмута. 

Ворог запускає декілька наративів, спрямованих на деморалізацію нашого суспільства та військових:

  • нібито Бахмут не має стратегічного значення і його оборона це нібито політичне рішення;
  • дискредитують військове командування східного напрямку. Викладають фейкові документи нібито зі штабу на Сході;
  • з метою навіювання демонструють «силу» окупантів і «слабкість» оборонців, розкриваючи нібито відомі їм плани щодо Бахмута обох воюючих сторін.

На Херсонщині армія РФ обстріляла чергу за гуманітаркою: відомо про дев′ятьох травмованих

Джерело: Офіс Генпрокурора

Збройні сили РФ обстріляли деокуповану територію Херсонщини. 

До села Козацьке Каховського району приїхали волонтери міжнародної організації, аби роздати місцевим жителям овочеві набори. Під час розвантаження гуманітарної допомоги російські окупанти запустили безпілотник. Він скинув вибухівку на мирних людей, які прийшли отримати овочі. 

Через підлу ворожу атаку поранення дістали дев′ятеро цивільних, серед них – учень 10 класу. 16-річний підліток отримав вогнепальні поранення правого стегна. 

Усіх постраждалих на власному транспорті самостійно евакуювали місцеві жителі до Бериславської лікарні. Четверо поранених знаходяться у важкому стані, лікарі борються за їхні життя.

У Куп’янському районі оголосили обов’язкову евакуацію дітей та маломобільних

Джерело: Мінреінтеграції

На Харківщині через нестабільну безпекову ситуацію місцева влада оголосила обов’язкову евакуацію дітей та маломобільних із Куп’янського району на більш безпечні території.

Евакуація буде проводитися до визначених планом пунктів з подальшим розселенням. Зокрема в Харкові для тих, хто евакуюється, підготували три тисячі місць.

 

У Бородянці на Київщині виявили нове поховання цивільних

Джерело: начальник поліції Київщини Нєбитов

За попередньою інформацією, трьох українців росіяни застрелили в голову.

У Запоріжжі викрили осіб, які незаконно легалізували іноземців в Україні: серед клієнтів були росіяни

Джерело: Запорізька ОВА

Контррозвідка Управління Служби безпеки України в Запорізькій області викрила і припинила діяльність групи осіб, які займались протиправною легалізацією іноземців в нашій країні. Серед «клієнтів» були вихідці з країни-агресора та держав так званого «міграційного ризику».

Оперативники спецслужби встановили, що члени вказаної групи «допомагали» іноземцям нелегально в’їхати в Україну. Вони виготовляли «клієнтам» підроблені офіційні документи: візи, паспорти, посвідки на проживання іноземців в Україні.

При цьому частина іноземців оформила документи навіть не перебуваючи у нашій країні. Проте з отриманими підробками вони могли безперешкодно перетинати державний кордон України, а також виїжджати до країн ЄС.

Своїх клієнтів ділки підшукували через особисті зв’язки, а також на спеціалізованих інтернет-форумах. Оплату за «послуги» вони одержували готівкою або через банківські карткові рахунки. Вартість такої «послуги» становила від 500 до 2000 доларів США, в залежності від типу документа і термінів його оформлення. 

За даними СБУ, вказаною злочинною схемою могли скористатися спецслужби російської федерації з метою забезпечення безперешкодного перебування на території України осіб, яких залучено до проведення підривної діяльності в межах повномасштабної агресії проти України.  

Триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення винних до відповідальності.

 

Внаслідок вибуху ворожої міни на Харківщині загинули чотири людини

Джерело: голова Харківської ОВА

На території Ізюмського лісового господарства біля с. Співаківка працівник цього господарства та ще 3 чоловіків, що їхали з ним на автомобілі, підірвалися на протитанковій міні. Всі четверо чоловіків 21-го, 39-ти, 43-х та 54-х років загинули на місці. 

 

Окупанти обстріляли Херсонщину, є постраждалі

Джерело: Офіс Президента

Росіяни обстріляли смт. Білозерка в Херсонській області з артилерії. 

Відомо про двох постраждалих.

У Запоріжжі помолилися за постраждалих від терористичної атаки та якнайшвидшу  перемогу України

Джерело: Запорізька ОВА

Після трагічних подій цієї ночі в обласному центрі представники релігійних конфесій зібралися на ранкове біблійне читання, аби спільно помолитися.

Начальник Запорізької ОВА Юрій Малашко разом із заступником голови ЗОДА Віталієм Сиволапом, керівницею апарату ЗОДА Зінаїдою Бойко та директором Департаменту культури та інформаційної політики Владиславом Мороко доєдналися до зібрання у спільній молитві.

Сьогодні в обласному центрі звучала Нагірна проповідь. Як зазначають релігійники,  Господь каже шукати спершу правду і Царство Боже, він дає захист, особливо у складні часи повномасштабного вторгнення на нашу територію, коли правда за Україною. Релігійні осередки Запорізької області проводять активну душпастирську опіку у складні для всієї України часи, а також надають благодійну допомогу всім нужденним.

«Коли я прочитав рядок зі словами “блаженні вигнані за правду”, то згадав хлопців і дівчат, яких мордують у катівнях. Маючи досвід роботи визволення бранців кремля, впевнений, що у єдності наша сила. Ми витримаємо всі удари ворога, обов'язково звільнимо наші території та в'язнів окупантів. І разом почнемо відбудовувати державу для наших дітей. Щиро дякую за молитву за постраждалих від підступної ракетної атаки, весь український народ, за наших захисників та полонених. Зараз існує одне бажання - скоріша перемога, яка обов'язково буде за нами, а доти кожен має працювати на перемогу», - підсумував Юрій Малашко.

Біблійні читання для Запоріжжя стали традиційними з 2016 року. Сьогодні віра об’єднує суспільство, а єднання дає поштовх на добрі справи, підтримує духовно всіх нужденних. Після спільного молитовного читання представники різних релігійних конфесій направилися допомагати впоратись з тягарем, який несе з собою війна.

Вже відомо про п'ятьох загиблих внаслідок ракетного удару по будинку у Запоріжжі

Джерело: Прокуратура

Кількість загиблих унаслідок удару по житловому будинку у Запоріжжі зросла до 4 людей. Ще 5 людей, серед яких дитина, вважаються зниклими безвісти.

Як повідомляють в Офісі генпрокурора, розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

По місту було завдано удару комплексів ЗРК «С-300».

СБУ затримала російського диверсанта, який намагався підірвати один із об’єктів транспортної інфраструктури Рівного

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки викрила диверсанта головного управління генерального штабу зс рф (більш відомого як гру) у результаті спецоперації на Рівненщині.

Головним його завданням було здійснення диверсії на одному із ключових об’єктів транспортної системи обласного центру.

Таким чином агресор сподівався зірвати поставки іноземного озброєння для Сил оборони на східному і південному фронтах.

Для вчинення диверсії зловмисник 19 лютого прибув в Україну під виглядом мешканця однієї з європейських країн. Під час перетину держкордону використовував паспорт громадянина ЄС.

Після прибуття до Рівненської області він провів розвідку поблизу стратегічної транспортної артерії для визначення місця встановлення вибухового пристрою.

Зафіксовано виходи диверсанта на місцевість, де він приховано обстежував об’єкт, а також спостерігав за періодичністю проїзду рухомого складу.

Наступним його «кроком» мало бути встановлення вибухівки у найбільш «вразливому» місці вказаного об’єкта критичної інфраструктури та здійснення підриву.

Однак, співробітники СБУ поетапно задокументували злочинні дії іноземця і затримали його на підготовці до вчинення диверсії.

За даними слідства, фігурант має посвідку на постійне проживання в рф і входить до агентурного апарату російської воєнної розвідки.

З 2014 року виконував ворожі завдання проти сил антитерористичної операції на сході України. Для цього вступив до складу угруповання «оплот», а потім до так званого «батальйону хан».

Після повномасштабного вторгнення увійшов до лав російського окупаційного угруповання «Херсон» і брав активну участь у бойових діях проти українських військ на Запорізькому та Херсонському напрямках.

У вересні минулого року зловмисник повернувся в росію, де отримав завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності у північно-західному регіоні України.

Встановлено, що куратором російського диверсанта був кадровий співробітник гру, з яким підтримував комунікацію через месенджер у Телеграмі.

Крім підготовки до вчинення диверсії зловмисник передавав до рф розвіддані про дислокацію підрозділів Сил оборони на території Рівненщини, у тому числі місцевих військкоматів.

На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Затримання диверсанта
Затримання диверсанта

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок 2 березня

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Донецькому напрямку росіяни активно стріляли в Очеретинській громаді: у Ласточкиному пошкоджено 2 будинки та адмінбудівлю, в Орлівці — будинок, крамницю і церкву. Зранку відбулися авіаракетні удари по Ласточкиному та Сєверному. Періодичні артобстріли зафіксовано у Мар'їнській громаді — у Мар'їнці, Красногорівці, Новомихайлівці те Георгіївці. В Авдіївці протягом ночі були поодинокі прильоти по старій та центральній частинах міста.

На Горлівському напрямку 1 людина поранена у Бахмуті, пошкоджень зазнали житлові будинки та крамниця. Пошкоджено будинок у Нью-Йорку, зафіксовано обстріл околиць Часовоярської громади. У Соледарській громаді під обстрілами опинилися Дубово-Василівка та Оріхово-Василівка, Васюківка, Федорівка і Роздолівка.

На Лисичанському напрямку гучно було у Сіверську — там пошкоджено будинки на 4 вулицях. Зафіксовано 12 прильотів по Торському і Зарічному Лиманської громади, а також обстріли околиць Званівської громади.

Обстріл Донеччини
Обстріл Донеччини

Кількість загиблих внаслідок ракетного обстрілу у Запоріжжі зросла

Джерело: Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

Наразі відомо про трьох загиблих. П‘ятеро людей в лікарні і ще 20 - евакуйовано. 

Наслідки удару по будинку у Запоріжжі
Наслідки удару по будинку у Запоріжжі

Минулої доби Харківщина була під вогнем окупантів 

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом минулої доби під вогнем окупантів були населені пункти Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Богодухівського районів області.

Зокрема, ворог зі ствольної артилерії, РСЗВ та мінометів обстрілював місто Куп'янськ, селища Ківшарівка та Великий Бурлук, села Красне, Глибоке, Стрілеча, Червона Зоря та інші. В районі с. Бударки ворог застосував БпЛА з бойовим навантаженням. 

Пошкоджено житлові будинки та господарчі споруди.

У с. Кіндрашівка Куп'янського району через обстріл з РСЗВ пошкоджено адміністративну будівлю.

Росія знову атакувала Нікопольщину: влучили у житлові будинки та магазини

Джерело: мер Кривого Рогу Олександр Вілкул

У Нікопольському районі вночі ворогом здійснено два обстріли з важкої артилерії м. Нікополь та Червоногригорівської громади. У Нікополі пошкоджено 8 п’ятиповерхових багатоквартирних будинків, будівля котельні ясла-садка, 3 магазини, аптека, 5 гаражів, 3 автомобіля, 3 ЛЕП, водогін.

Без втрат.

За минулу добу російська армія 87 разів обстріляла Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

По мирних населених пунктах області випустили майже 500 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Херсон росіяни атакували двічі. У місті пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли 11 осіб дістали поранення, серед них – однорічний малюк. Дитині уламками скла поранило обличчя та вуха. Зараз хлопчик знаходиться в лікарні, його життю нічого не загрожує.

Втрати росії станом на 2 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати рф
Втрати рф

Вночі російські війська завдали удару по п'ятиповерховому будинку у Запоріжжі

Джерело: ДСНС

У ніч на 2 березня в м. Запоріжжя внаслідок ракетного удару сталося часткове руйнування п’ятиповерхового житлового будинку в межах одного під’їзду.

Відомо про двох загиблих. На місці події були розгорнуті пункти допомоги ДСНС, Національної поліції, міської ради та соціального захисту, комунальними автобусами відбувалася евакуація постараждалих людей.

Станом на 06:30 на місці ракетного удару по житловому будинку в м. Запоріжжя підрозділами ДСНС врятовано 11 осіб (з них 1 вагітна жінка) та 20 мешканців евакуйовано з сусіднього під'їзду. Вилучено з-під завалів тіла двох людей.

Психологами ДСНС надано допомогу 20-м людям.

Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Удар по Запоріжжю
Удар по Запоріжжю

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 2 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сімдесят друга доба російського широкомасштабного вторгнення.
Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили понад 170 атак противника на зазначених напрямках.
 
Загалом, російські окупанти завдали 14 ракетних ударів по цивільних об’єктах на Харківщині, Полтавщині та Доннечині. Є поранені серед мирного населення, пошкодженні житлові багатоповерхівки та приватні будинки. Також загарбники здійснили 21 авіаційний удар, зокрема задіяли 2 БпЛА “Шахед-136”. Ударні дрони збиті. Ворог здійснив 58 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Рівень загрози завдання російськими окупантами ракетних ударів є дуже високим по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Протягом доби противник обстріляв населені пункти Єліне і Баранівка Чернігівської області; Рожковичі, Старикове, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине, Тур’я, Грабовське Сумської області та Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова, Охрімівка, Потихонове, Дворічна, та Кіндрашівка на Харківщині. Застосував БпЛА з бойовим навантаженням неподалік Бударок Харківської області.
 
У прикордонних районах Бєлгородської області, противник продовжує інженерне обладнання місцевості, встановлює протитанкові загородження.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог вів наступальні дії в районах населених пунктів Кремінна і Білогорівка Луганської області та Спірне на Донеччині. Успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Масютівка, Лиман Перший, Куп’янськ, Кислівка Харківської області; Куземівка, Макіївка, Кремінна, Білогорівка, Діброва на Луганщині та Званівка Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Штурмує місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали Бондарне, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Водяне, Невельське та Мар’їнка. Обстріляв райони населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Бердичі, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Богоявленка, Велика Новосілка і Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснив артилерійські обстріли понад 45 районів населених пунктів. Серед них – Мала Токмачка і Новоандріївка Запорізької області, а також Добра Надія, Нікополь, Зміївка, Козацьке, Новосілка, Інженерне, Білозерка, Дніпровське та місто Херсон.
 
Наша авіація за минулу добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також, наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 район зосередження противника, 2 склади боєприпасів та 3 інших важливих об’єкти ворога.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром