стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 березня

01 Березня 2023, 21:50
Ситуація в Україні 1 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3660
Ситуація в Україні 1 березня

Хроніка 371 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

 

Окупанти завдали ракетного удару по Полтавщині

Джерело: Полтавська ОВА

Удар прийшовся по цивільній та критичній інфраструктурі в Кременчуцькому районі.

Інформація щодо жертв та руйнувань уточнюється.

На Донеччині в зоні активних бойових дій досі залишаються майже 4 тисячі дітей

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

У Донецькій області росіяни за рік вбили 143 дитини – це тільки ті, про загибель яких відомо достеменно, без урахування жертв у Маріуполі та Волновасі.

 

Упродовж лютого сили оборони ліквідували понад 20 тисяч окупантів

Джерело: Міноборони

У лютому 2023 року Сили оборони України ліквідували близько 21 470 осіб особового складу противника.

Також наші оборонці знищили значну кількість озброєння/військової техніки російських військ:

  • 186 танків
  • 256 бойових броньованих машин
  • 186 артилерійських систем
  • 21 РСЗВ
  • 26 установок ППО
  • 196 одиниць автотехніки
  • 30 одиниць спецтехніки

Окрім цього наші захисники збили сім літаків, чотири гелікоптери ворога, а також 104 БпЛА та 77 крилатих ракет.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. 

Ворог й надалі порушує норми міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої країни. 

Протягом доби противник завдав три ракетні удари по цивільних об’єктах на Харківщині. Є поранені серед мирного населення. Також окупанти здійснили 16 авіаційних ударів, зокрема задіяли два БпЛА Шахед-136. Ударні дрони збиті нашими захисниками. Ворог здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання ракетних ударів є значною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Наступальних угруповань ворога не виявлено.

Протягом доби окупанти обстріляли населені пункти Єліне і Баранівка Чернігівської області; Рожковичі, Старикове, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине, Тур’я, Грабовське Сумської області та Красне, Глибоке, Веселе, Вільча, Вовчанськ, Караїчне, Варварівка, Колодязне, Новомлинськ і Дворічна на Харківщині. Застосував БпЛА з бойовим навантаженням неподалік Бударок Харківської області. У прикордонних районах Бєлгородської області, в населених пунктах Горьковський, Новостроївка Вторая, противник здійснює інженерне обладнання місцевості, встановлює протитанкові загородження. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Федорівка на Донеччині, проте успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Лиман Перший, Петропавлівка, Кучерівка, Піщане Харківської області; Стельмахівка, Черовонопопівка і Невське на Луганщині та Терни і Котлярівка Донецької області. 

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Бахмут, Хромове та Іванівське Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Диліївка, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Первомайське, Невельське та Мар’їнка Донецької області. Обстріляв райони населених пунктів Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Побєда, Вугледар, Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та  Херсонському напрямках ворог веде оборону, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 районів населених пунктів. Серед них - Іллінка, Времівка Донецької області;  Залізничне, Гуляйпілське, Кам’янське Запорізької області, а також Веселе, Берислав, Антонівка, Берегове, Велетенське Херсонської області та місто Херсон. 

В Енергодарі Запорізької області російські загарбники із залученням місцевих колаборантів проводять пропагандистські заходи із висвітленням фейкових “переваг” приходу так званої “російської влади” в регіон та обґрунтування її легітимності.

У Мангушському районі тимчасово зайнятої території Донецької області окупанти продовжують чинити тиск на мирне населення, зокрема, через обмеження подачі електропостачання до помешкань. Загарбники знищили електроопору і в населеному пункті на декілька днів зникло електропостачання. 

Разом з тим, на тимчасово зайнятих територіях Луганської області у місцевих фермерів масово псується врожай літо-осінь 2022 року. Російська окупаційна адміністрація повністю блокує усім місцевим фермерам можливість реалізовувати зерно як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

Також, так звана “окупаційна влада” на неофіційному рівні заборонила усім місцевим пекарням приймати зернові від місцевих фермерів. Українські фермери в розпачі від великих втрат зібраного урожаю. 

Авіація Сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили район зосередження противника, два склади боєприпасів та два комплекси радіоелектронної боротьби ворога.

Дев‘яти російським військовим, причетним до окупації Циркунів, повідомили про підозру

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури встановлено та заочно повідомлено про підозру дев’яти російським військовослужбовцям за фактом порушення законів та звичаїв війни.

За даними слідства, під час окупації села Циркуни Харківського району дев‘ять військовослужбовців країни-агресора обікрали один з приватних будинків. Солдати зламали металеві ворота ломом та кувалдою і проникли на територію домоволодіння.

З будинку окупанти викрали ноутбуки, планшети, ігрову приставку, телевізор, пральну машинку, смарт-годинник, мобільні телефони, велосипеди та автомобіль. Загальна вартість вкраденого сягає більше мільйона гривень. 

На викрадені телефони та планшети російські військові влаштували собі «фотосесії» на подвір’ї та у кімнатах будинку. Також знімали цинічні відеоролики, на яких хизувались, як користувались речами власника та розпивали алкогольні напої.

Шістьом працівникам окупаційних виправних структур та двом правоохоронцям з Херсонщини повідомили про підозру

Джерело: ДБР

Працівники ДБР заочно повідомили про підозру п’ятьом колишнім працівникам Північної виправної колонії та одному співробітнику СІЗО з Херсону, які після російського вторгнення пішли працювати на окупантів. Також повідомлено про підозру подружжю з Херсонщини, яке допомагало окупантам «стабілізувати криміногенну ситуацію» в захопленому регіоні.

Так, помічник начальника відділу Північної виправної колонії став «заместителем начальника управления службы исполнения наказаний по Херсонской области». Ця окупаційна структура була створена на захоплених територіях України і працювала за російським законодавством.

Інший фігурант також перестрибнув з посади інспектора організації продовольчого забезпечення колонії на посаду «заступника керівника» незаконно створеного органу.

Ще четверо підозрюваних так само працевлаштувались на ранг вище. Всі вони виконували накази загарбника та забезпечували роботу установи, що увійшла до «федеральної служби виконання покарань» рф та діяла за законами країни-агресора. Відомо, що фігуранти утримували херсонських патріотів, яких окупант кидав до камер за відмову скоритися.

Наразі фігуранти переховуються на тимчасово окупованій території на лівому березі Херсонської області.

Їм повідомлено про підозру у державній зраді. Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Подружжя двох колишніх правоохоронців з Херсонської області з перших днів російського вторгнення отримали посади в окупаційних структурах та проводили «стабілізацію криміногенної обстановки» в регіоні.

У березні 2022 року чоловік погодився на посаду оперуповноваженого в окупаційній міліції, а його дружина з рядової за кілька місяців вже обіймала посаду «інспектора з особливих доручень» із доступом до російської «державної таємниці».

Подружжя «виявляло» місцевих правопорушників задля «стабілізування криміногенної ситуації» в регіоні. Колишніх правоохоронців підозрюють у добровільному зайнятті посад в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

 

Житель Мирнограду на Донеччині поширював дані про вогневі позиції ЗСУ

Джерело: Офіс Генпрокурора

Чоловіку повідомили про підозру у поширенні інформації про розташування Збройних сил України.

За даними слідства, у липні 2022 року підозрюваний надсилав через месенджер «Telegram» у закриті проросійськи налаштовані групи інформацію про місця дислокації ЗСУ на території Мирнограду. В його повідомленнях містились дані про вогневі позиції, рух та розташування підрозділів українських захисників. 

Наразі чоловіку обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Ворожа артилерія обстріляла Чорнобаївку: поранений однорічний малюк

Джерело: Херсонська ОВА

Російська артилерія вдарила по Чорнобаївці. Через ворожий обстріл поранення дістав однорічний хлопчик. Карета «швидкої» доставила малюка до лікарні. Хлопчик у середньому стані тяжкості – уламки скла поранили йому вуха та обличчя.

Прикордонники приземлили ворожий дрон на Чернігівщині 

Джерело: Держприкордонслужба

Новенький «DJI Mavic 3» пройшов лагідну українізацію та тепер працюватиме на українську армію.

Росіяни обстріляли Часовий Яр на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

Місто зазнало обстрілу сьогодні вдень. Пошкоджені школа та три житлові будинки.

За попередньою інформацією, обійшлося без поранених та загиблих.

Всього з 24 лютого росіяни пошкодили на Донеччині 722 освітні заклади: 299 дитсадків, 319 шкіл, 29 училищ, 43 вузи і 32 заклади позашкільної освіти.

 

СБУ завершила досудове розслідування щодо гауляйтера Запоріжжя екснардепа Балицького

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

Балицький звинувачується у тому, що перейшов на бік ворога, заручився підтримкою росії для силового захоплення влади на Запоріжжі та «урочисто» підписав з путіним документи про фейкове приєднання Запорізької області до рф.   

Зраднику світить ув'язнення.

У небі над Київщиною виявили повітряний об'єкт

Джерело: Київська ОВА

У небі виявили повітряний об'єкт. У зв'язку з цим можлива робота сил та засобів ППО.

Пізніше інформацію доповнив начальник Київської міської військової адміністрації: остання тривога в Києві та Київській області була оголошена через нерозпізнаний повітряний об’єкт. За попередніми даними, це була куля невеликого розміру. Ймовірно, вона була запущена з північного напрямку в бік Києва. На даний момент цей об’єкт не становить загрози. Впроваджені відповідні заходи для його ліквідації. 

У той же час речник Повітряних сил Юрій Ігнат у коментарі УП повідомив, що під час тривоги ППО збила російський безпілотник над Київщиною. Тип БпЛА наразі не встановлено — його визначать, коли знайдуть рештки дрона.

Освітній заклад у Запорізькій області постраждав від ракетного удару окупантів

Джерело: Запорізька ОВА

Під час обстрілу постраждав навчальний комунальний заклад в Оріхові. Прямим влученням пошкоджено стіни спортивної зали установи. На щастя, завдяки запровадженню дистанційного навчання, постраждалих немає.

 

Корпус закладу збудовано за програмою GIZ, за підтримки уряду Німеччини.

Ракетний удар по Оріхову
Ракетний удар по Оріхову

Російські загарбники 86 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Обстріли велися з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків, БПЛА та авіації. 

Херсон армія рф обстріляла 9 разів – вкотре били по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди поцілили в територію державного підприємства та домівки херсонців. 

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію 5 людей загинули, 7 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості.

СБУ затримала у Миколаєві агента фсб, який розвідував місця базування іноземного озброєння

Джерело: Служба безпеки України

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного російського агента у результаті спецоперації у Миколаївській області.

Ним виявився місцевий інструктор з тактичної підготовки однієї з громадських організацій.

Під прикриттям тренувань українських захисників він збирав розвіддані про дислокацію підрозділів Сил оборони на території південного регіону.

У першу чергу російською спецслужбою йому ставилися завдання – виявити місця базування іноземного озброєння та складів з боєприпасами ЗСУ.

Для збору відомостей він «в темну» використовував діючого українського військовослужбовця та передавав отримані відомості представнику фсб.

Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для здійснення прицільних ракетних ударів по військових об’єктах нашої держави.

Однак, контррозвідники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили російського агента, затримали його і тим самим запобігли передачі ворогу оборонних відомостей.

За даними слідства, зрадник з власної ініціативи вийшов на фсб і запропонував свою допомогу у війні проти України.

Для комунікації з ворогом використовував анонімний месенджер.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили:

  • мобільний телефон із доказами листування з агресором;
  • зброю та боєприпаси.

Вилучені засоби ураження направлено на експертизу.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх осіб, причетних до ворожої розвідувально-підривної діяльності.

Затримання агента фсб
Затримання агента фсб

 

Оперативна ситуація в Донецькій області

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Волноваському напрямку одна людина загинула у Великій Новосілці, під обстрілами Вугледар та Новоукраїнка.

На Донецькому напрямку росіяни активно атакували  авіаракетами Очеретинську громаду: у Ласточкиному вбили 2 людей і пошкодили 15 будинків, в Тоненькому пошкодили адмінбудівлю, в Орлівці пошкодили 3 будинки; завдали удару по Красногорівці та обстріляли артилерією Очеретине. 

У Мар'їнській громаді під вогонь потрапили Мар'їнка, Красногорівка, Новомихайлівка та Костянтинівка. Авдіївка зазнала 2 авіаударів — влучання у житловий квартал та на територію підприємства.

На Горлівському напрямку Часів Яр потрапив під вогонь Градів - пошкоджені будинки. У Торецькій громаді пошкоджено 3 у Нью-Йорку і 1 у Північному. У Соледарській громаді під обстрілами були Оріхово-Василівка та Дубово-Василівка.

На Лисичанському напрямку у Сіверську пошкоджено будинки на трьох вулицях, зафіксовано 5 прильотів у Торському і 5 у Зарічному Лиманської громади.

Наслідки обстрілів Донеччини
Наслідки обстрілів Донеччини

Російські війська можуть завдати масованого ракетного удару протягом найближчих двох діб

Джерело: речниця Сил оборони півдня Наталя Гуменюк в ефірі ТК «Еспресо»

«Враховуючи ті терміни, які противник витримав від минулої масованої ракетної атаки, а також ті попередні заходи, які він уже провів, тобто розслідування за допомогою безпілотних пошуковиків та запуску "шахедів", намагаючись перевірити готовність та потужність нашої ППО, – все це може свідчити про досить цікавий інтервал до повтору такої атаки протягом найближчих двох діб», – розповіла Гуменюк.

На Херсонщині через російську вибухівку постраждали люди, є загиблий

Джерело: Херсонська ОВА

Вчора 48-річний мешканець села Благодатне, нехтуючи правилами безпеки, приніс додому знайдений вибуховий пристрій. У літній кухні чоловік спробував розібрати знахідку. Стався вибух. Від отриманих травм постраждалий помер у машині «швидкої допомоги».

У полі за селом Архангельське на міну натрапив водій на тракторі. В результаті детонації міни трактор спалахнув, тож чоловіка довелося рятувати. Медики надають йому необхідну допомогу.

Силами ППО вночі знищено чотири дрони-камікадзе

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

У ніч з 28 лютого на 1 березня ворог атакував Україну з північного напрямку ударними безпілотниками типу «Shahed».

Усі чотири БпЛА-камікадзе знищено силами та засобами протиповітряної оборони.

Харківщина зазнала ворожих обстрілів

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог продовжував обстріли населених пунктів Харківського, Чугуївського та Куп'янського районів області.

Сьогодні зранку окупанти обстрілювали Чугуїв. Зафіксовано три «прильоти» по місту. Пошкоджено багатоквартирний будинок. Інформація уточнюється.

У Куп'янську внаслідок вчорашнього ранкового обстрілу пошкоджено 2 житлові будинки, приміщення дитячого садка та пожежно-рятувальна частина ДСНС. Під обстрілом також був Міський парк культури та відпочинку, де, на жаль, від поранень загинув чоловік.

У Вовчанську Чугуївського району ворожими обстрілами пошкоджено багатоквартирний житловий будинок.

За оновленою інформацією Обласного центру екстреної медичної допомоги, внаслідок ранкового обстрілу Чугуєва поранення зазнали чоловік 52 років та 13-річний хлопчик.

Чоловік госпіталізований з осколковими пораненнями. Хлопчик має незначні ушкодження, отримав медичну допомогу на місці та не потребував госпіталізації.

Росіяни вбивають цивільних на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 28 лютого росіяни вбили 3 жителів Донеччини: 2 у Ласточкиному і 1 у Великій Новосілці.

Ще чотири людини в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Жертви серед цивільник на Донеччині
Жертви серед цивільник на Донеччині

 

У Нікопольському районі окупанти продовжують терор мирного населення

Джерело: мер Кривого Рогу Олександр Вілкул

Вночі ворогом здійснено 8 обстрілів з важкої артилерії м. Нікополь, Мирівської, Марганецької   та Червоногригорівської громад. У Нікополі пошкоджено 1 транспортне та 3 промислові підприємства, 1 ЛЕП. У с. Вищетарасівка Мирівської громади пошкоджено 3 приватних будинки, 2 господарчі споруди, приватне підприємство, магазин, газопровід та ЛЕП. 

Скрізь без втрат. 

Окупанти обстріляли Миколаївщину

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Вчора, 28 лютого, о 12:59, 14:27, 18:22, 19:25, 19:27 ворог завдавав мінометних та артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади та узбережжю Куцурубської громади.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

 

Втрати росії станом на 1 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 1 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сімдесят перша доба російського широкомасштабного вторгнення.
На Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках минулої доби наші захисники відбили понад 85 атак противника.
 
Протягом минулої доби російські окупанти завдали 2 ракетних та 12 авіаційних ударів, включно із застосуванням 2 БпЛА «Шахед-136». Ці дрони збили наші воїни. Також ворог здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали цивільні люди.
Рівень загрози завдання загарбниками ракетних ударів залишається високим по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує свої підрозділи поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Баранівка і Тимоновичі Чернігівської області; Рожковичі, Бачівськ, Старикове, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине, Грабовське на Сумщині та Гатище, Ветеринарне, Стрілеча, Мороховець, Лук’янці, Тернова, Вовчанськ, Потихонове, Комісарове, Вільхуватка, Тихе, Устинівка та Анискине Харківської області.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Макіївка, Невське, Червонопопівка, Шипилівка та Білогорівка Луганської області, проте успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Западне, Лиман Перший, Голубівка, Курилівка, Піщане, Кислівка, Табаївка Харківської області; Невське, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка і Федорівка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Богданівки, Бахмута, Часового Яру та Білої Гори. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ і Залізне Донецької області.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ. Здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Побєда. Обстріляв райони населених пунктів Веселе, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснює артилерійські обстріли районів населених пунктів Времівка, Зелене Поле та Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Гуляйпільське, Залізничне, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів та Новоандріївка Запорізької області; Іллінка, Марганець і Нікополь на Дніпропетровщині, а також Зміївка, Миколаївка, Антонівка, Зеленівка, Комишани Херсонської області та місто Херсон.
 
Вкотре фіксується евакуація окремих категорій громадян із тимчасово окупованого Криму. Останнім часом військовослужбовці російських окупаційних військ, що дислокуються у Перевальному, відправляють свої сім’ї до росії.
 
Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів, а ракетники і артилеристи уразили 9 районів зосередження живої сили та район зосередження озброєння і військової техніки противника, а також 2 позиції зенітно-ракетних комплексів, станцію РЕБ та склад боєприпасів.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024