стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 лютого

28 Лютого 2023, 21:42
Ситуація 28 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3725
Ситуація 28 лютого

Хроніка 370 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Міноборони анонсує формування Антикорупційної ради

Джерело: Міноборони

Протягом лютого робоча група напрацювала положення про Антикорраду, яке включає в себе:

  • обов’язковість проведення загальнонаціонального голосування за кандидатів на членство в Антикорупційній раді;
  • критерії і вимоги до кандидатів;
  • порядок відбору членів до Антикорупційної ради.

Залишилось:

  • запустити і провести процедуру відкритого онлайн голосування за майбутніх членів Антикорупційної ради, яке відбудеться на майданчику Національного агентства з питань запобігання корупції;
  • відібрати 15 осіб, які наберуть найбільшу кількість голосів з обов’язковим оприлюдненням інформації про результати голосування із зазначенням кількості голосів, поданих за кожного кандидата;
  • і, власне, сформувати Антикорраду з переможців голосування та дати старт роботі Ради.

«Наказ щодо запуску процесу формування Антикорради буде підписаний вже цього тижня», – запевняють у міністерстві.

Херсон та околиці – під постійними обстрілами

Джерело: ДСНС

Протягом доби ворог неодноразово наносив ворожі удари по Херсону та передмістю, внаслідок чого виникли чотири пожежі. 

Рятувальники тричі виїжджали на гасіння пожеж у житлових будинках.

Ще одна пожежа виникла в селі Дніпровське Білозерської громади. Горіли дерев’яні піддони на агрофірмі. Рятувальники виїхали на ліквідацію пожежія як ворог завдав повторних обстрілів. На щастя, ніхто не постраждав.

На Херсонщині на міні, залишеній російськими окупантами, підірвався мирний житель

Джерело: Херсонська ОВА

Трагедія сталася поблизу села Давидів Брід Великоолександрівської громади. 58-річний місцевий житель рубав у лісосмузі дрова, як раптом натрапив на російську міну.

Через вибух чоловік залишився без частини правої ноги. Постраждалого доставили до місцевої лікарні. Медики борються за його життя. 

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російська федерація продовжує основні зусилля зосереджувати на наступальних діях на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. 

Ворог й надалі порушує норми міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої держави. 

Протягом доби противник завдав ракетного та двох авіаційних ударів. Здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання ракетних ударів залишається високою по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує свої підрозділи поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено.

Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Баранівка Чернігівської області; Рожковичі, Бачівськ, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине Сумської області; Гатище, Ветеринарне, Стрілеча, Лук’янці, Тернова, Вовчанськ, Потихонове, Комісарове, Тихе, Устинівка та Анискине Харківської області. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Макіївка, Невське та Білогорівка Луганської області. Успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Западне, Лиман Перший, Піщане, Кислівка, Табаївка Харківської області; Невське, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Спірне, Федорівка Донецької області. 

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Часів Яр і Біла Гора Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Курдюмівка, Майорськ і Залізне. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ. Здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Побєда Донецької області. Обстріляв райони населених пунктів Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка, Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснює артилерійські обстріли районів населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. Постраждали, зокрема, Времівка, Зелене Поле та Новопіль Донецької області;  Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів та Новоандріївка на Запоріжжі, а також Зеленівка Херсонської області та місто Херсон. 

У Енергодарі Запорізької області російські окупанти продовжують чинити тиск на мирне населення, зокрема, через обмеження подачі теплопостачання та гарячої води до помешкань. Після масових звільнень відзначається брак фахівців на атомній електростанції, через що загарбники вимушені брати на роботу людей без освіти та досвіду. 

Останнім часом російські окупанти стали активніше займатись мародерством на тимчасово захопленій території Херсонської області, зокрема, у місті Олешки. Особливим об’єктом  уваги загарбників є транспортні засоби.

Авіація Сил оборони України за добу завдала три удари по районах зосередження окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили район зосередження живої сили та район зосередження озброєння і військової техніки противника, а також 2 позиції зенітно-ракетних комплексів окупантів.

У Бахмуті прикордонники ведуть важкі позиційні бої з окупантами 

Джерело: Держприкордонслужба

Упродовж вчорашнього дня захисники провели два позиційних бої з окупантами. За допомогою аеророзвідки прикордонники-мінометники наносили вогневе ураження по маршрутах переходу противника у наступ. А у ближньому бою бійці знищували штурмовиків гранатами та зі стрілецької зброї.

Ворог втратив 11 осіб, ще 14 – поранені.

Ще три схеми ухилення українців від призову викрила СБУ

Джерело: СБУ

У ході слідчо-оперативних дій в декількох областях України викрито сімох організаторів оборудок.

За гроші вони пропонували потенційним призовникам уникнути мобілізації на підставі підроблених документів про стан здоров’я та шляхом нелегального перетину кордону.

Середня вартість таких «послуг» становила від 2 до 8 тисяч доларів. Ціна залежала від кількості осіб і типу документа.

На Київщині викрили членів Київського обласного бюро МСЕК, які за грошову винагороду оформляли групи інвалідності для чоловіків призовного віку.

У Вінницькій області знешкодили групу осіб, які підробляли для своїх «клієнтів» медичні довідки із реквізитами лікарень, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях півдня та сходу України. Серед організаторів схеми – викладач навчального закладу, лікар та «айтішник».

На Закарпатті затримали двох жителів Рахівського району. Вони пропонували «ухилянтам» втекти до ЄС через річку, яка знаходиться на межі кордону. У вартість «послуг» також входили рятувальні жилети для «безпечного» перетину рубежу.

Під час обшуків правоохоронці виявили:

  • мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності;
  • медичні документи із ознаками підробки;
  • гроші, отримані злочинним шляхом.

Наразі триває розслідування для притягнення зловмисників до відповідальності.

У Чорному морі на бойовому чергуванні – 17 ворожих кораблів

Джерело: Міноборони України

Загалом ситуація станом на 28 лютого така:

 

СБУ затримала місцевого депутата на Харківщині, який наказав переобладнати українські лікарні під військові госпіталі рашистів

Джерело: Служба безпеки України

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного чиновника-колаборанта у ході стабілізаційних заходів на звільнених територіях Харківської області.

Поплічником ворога виявився депутат Куп’янської районної ради, який раніше очолював міський відділ охорони здоров’я.

Після захоплення райцентру він підтримав російських загарбників і добровільно запропонував їм свою допомогу в організації лікування поранених рашистів.

За це його призначили керівником «відділу охорони здоров’я військово-цивільної адміністрації Куп‘янського району рф».

На цій «посаді» він одразу віддав вказівку «переобладнати» українські лікарні під військові шпиталі рашистів.

Ексчиновник особисто розпорядився невідкладно лікувати учасників російських окупаційних угруповань, у тому числі бойовиків терористичних організацій «л/днр».

Після звільнення Куп’янська колаборант сподівався уникнути правосуддя і «загубитися» серед місцевих жителів.

Втім, співробітники Служби безпеки встановили його місцезнаходження і затримали.

У зловмисника вилучено «оригінали» документів із доказами його злочинних розпоряджень на користь країни-агресора.

На підставі отриманих матеріалів фігуранту повідомлено про підозру ч. 5 ст.111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Під час оголошення підозри він повністю визнав свою провину.

Наразі вирішується питання щодо обрання затриманому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Затримання поплічника ворога
Затримання поплічника ворога

Російські окупанти продовжують свідомо бити по цивільній інфраструктурі та мирних мешканцях Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Сьогодні зранку вкотре був обстріляний Куп'янськ. Зруйновані житлові будинки, пошкоджено будівлю дитячого садка. Також під удар потрапив міський парк відпочинку. Загинув цивільний чоловік 63 років.

Обстріл Харківщини
Обстріл Харківщини

Росіяни знову обстріляли Херсон

Джерело: Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

Внаслідок обстрілу сталося руйнування приватного житлового будинку. Є потерпіла.

Також відомо про загиблу людину.

Обстріл Херсона
Обстріл Херсона

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок 28 лютого

Джерело: Донецька ОВА

Вночі росіяни обстріляли Святогірськ, поцілили у частину ДСНС – за попередньою інформацією, один рятувальник загинув, ще чотири поранені. 

Наслідки обстрілів на Донеччині
Наслідки обстрілів на Донеччині

У Нікопольському районі російські снаряди пошкодили будинки та готель

Джерело: мер Кривого Рогу Олександр Вілкул

У Нікопольському районі вночі ворогом здійснено три обстріли з важкої артилерії м. Нікополь. Пошкоджено три приватні житлові будинки, господарську споруду, легковий автомобіль, ЛЕП та готель. Без втрат.

Миколаївщина зазнала ворожих обстрілів

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

27 лютого, об 11:05, 16:05, 16:40, 18:23 та сьогодні зранку, 28 лютого, о 06:59 ворог завдавав ударів з РСЗВ та інших видів артилерії по акваторії Очаківської громади та узбережжю Куцурубської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За добу російські загарбники 119 разів вдарили по Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Мирні населені пункти атакували з різних видів озброєння – РСЗВ, мінометів, артилерії, танків, БПЛА та БМП.

Херсон армія рф обстріляла 18 разів – били по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди поцілили в школу, приватні та багатоквартирні будинки.

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли поранення отримали три мирні жителі.

Росіяни обстріляли Харківщину

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Окупанти продовжують обстрілювати цивільних людей та інфраструктуру прикордонних населених пунктів Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів Харківщини.

Вчора, після 12:00, внаслідок обстрілу с. Вовчанські Хутори Чугуївського району пошкоджено 8 житлових будинків та господарчі споруди. На щастя, без постраждалих.

У Куп'янську внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено приватний житловий будинок.

В області зберігається висока мінна небезпека. Сьогодні зранку в с. Волохів Яр Чугуївського району на протипіхотній міні "Пелюстка" підірвався 60-річний чоловік, який перебував на своїй земельній ділянці. Госпіталізований з осколковим пораненням.

Окупанти обстрілюють цивільну інфраструктуру у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 121 обстріл позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Червоне, Новоданилівка, Малинівка, Чарівне, Залізничне, Гуляйполе, Білогір'я, Новоандріївка, Ольгівське, Мала Токмачка, Червоне, Полтавка, Оріхів, Кам'янське, Степове, Малі Щербаки.

Надійшло чотири повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

Росія продовжує вбивати цивільних на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 27 лютого росіяни вбили одного жителя Донеччини — у Курахівці.

Ще 9 людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Втрати росіян від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 28 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сімдесята доба російського широкомасштабного вторгнення.
Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 60 атак противника на зазначених напрямках.
В той же час противник завдав 8 ракетних та 32 авіаційних удари. Здійснив 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза подальших ракетних ударів є значною по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Окупанти обстріляли населені пункти Тимоновичі і Берилівка Чернігівської області; Старикове, Бруски, Бувалине, Кружок, Манухівка, Атинське, Порозок Сумської області та Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Гатище, Вовчанськ і Вовчанські Хутори на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник провів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Макіївка, Площанка, Кремінна, Діброва та Білогорівка Луганської області. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Дворічна, Лиман Перший, Гряниківка, Курилівка, Кислівка і Табаївка Харківської області; Новоселівське, Невське, Червонопопівка і Діброва - Луганської та Спірне і Роздолівка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Берхівка, Ягідне та Бахмут Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Дубово-Василівка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Кліщіївка, Залізне, Озарянівка, Майорськ, Південне та Нью-Йорк.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив декілька безуспішних наступів в напрямку Кам’янки, Красногорівки та Мар’їнки Донецької області. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Нетайлове, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Невельське, Мар’їнка, Богоявленка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Нескучне та Вугледар.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них - Времівка і Новопіль Донецької області; Комишуваха, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Оріхів та Новоандріївка Запорізької області.
 
На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждало 25 населених пунктів Херсонської області, зокрема, Гаврилівка, Качкарівка, Веселе, Тягинка, Інженерне, Антонівка, Берегове та Херсон.
Противник обмежує пересування цивільного населення на тимчасово захопленій території Херсонської області. Зокрема, в’їзд в населений пункт Промінь дозволено тільки громадянам з місцевою реєстрацією та за наявністю спеціальної перепустки.
 
Протягом минулої доби підрозділи Сил оборони знищили 11 іранських ударних БпЛА типу “Шахед-136” та 1 - типу “Зала”.
Наша авіація завдала 4 удари по районах зосередження окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили один пункт управління, два райони зосередження живої сили противника та дві позиції протиповітряної оборони.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024