стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 лютого

26 Лютого 2023, 18:45
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3682
Війна

Хроніка 368 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав 11 авіаційних ударів та здійснив 17 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі міста Херсон та вздовж усієї лінії фронту на Донеччині. Є пошкодження житлових цивільних приватних та багатоквартирних будинків, є жертви серед цивільного населення. Рівень загрози завдання росією ракетних ударів залишається високим по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Разом з тим, протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Катеринівка Чернігівської області; Стукалівка, Гиріне, Павлівка Сумської області, а також Ветеринарне, Стрілеча, Стариця, Вовчанські Хутори, Черняки, Лошакове, Красне Перше, Строївка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Купянськ Харківської області. В районі Попівки Сумської області ворог застосував БпЛА з бойовим навантаженням.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах Масютівки, Невського, Серебрянського лісництва, Білогорівки, Торського, Роздолівки та Федорівки. Здійснив артилерійські обстріли понад 18 населених пунктів, зокрема, Гряниківка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Невське, Червонопопівка, Кремінна, Діброва і Білогорівка на Луганщині. У районах Житлівка, Білогорівка, Веселе та Роздолівка завдав авіаційних ударів.

На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив декілька безуспішних атак поблизу населених пунктів Васюківка, Залізнянське, Дубово-Василівка, Бахмут, Богданівка, Іванівське та Ступочки Донецької області. Обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів, в тому числі: Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Біла Гора, Олександро-Шультине та Нью-Йорк Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Бахмута.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Вугледар. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів, зокрема Новобахмутівки, Авдіївки, Тоненького, Водяного, Первомайського, Нетайлового, Мар’їнки, Георгіївки, Богоявленки, Вугледару та Великої Новосілки Донецької області. Противник активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію в районах Кам’янки, Авдіївки та Марїнки.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них Времівка, Нескучне, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області. Завдав авіаційного удару в районах Новополя та Червоного.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждали, зокрема, Михайлівка, Гаврилівка, Веселе, Матросівка, Іванівка, Микільське, Молодіжне, Інженерне, Антонівка, Херсон та Дніпровське Херсонської області. А загалом, райони 19 населених пунктів.

Противник продовжує зазнавати значних втрат. Так, в районі Горлівки Донецької області, 23 лютого проведено виїзну експертизу без офіційного оформлення над близько 200 тілами загиблих найманців так званої ПВК “вагнер”. Окупанти були ліквідовані у період з 20 по 22 лютого на Бахмутському напрямку. Після закінчення експертизи тіла загарбників вивезли вантажівками в напрямку Новошахтинська російської федерації.

Разом з тим, до місцевого моргу міської лікарні №2 міста Горлівка, в період з 22 по 24 лютого, з району Верхньоторецького було доставлено до 30 тіл загиблих військовослужбовців російських окупаційних військ, які були призвані по мобілізації з тимчасово окупованих територій Донецької області та російської федерації.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

ЗСУ працюють над тим, щоб відсунути росіян від Дніпра в Херсонській області

Джерело: ОК «Південь»

Українські військові в Херсонській області намагаються відтіснити росіян від Дніпра, яким там зараз проходить лінія фронту.

Про це повідомила керівниця пресцентру сил охорони та оборони ОК «Південь» Наталії Гуменюк в ефірі телемарафону.

За її словами, зараз Сили оборони розраховують на постачання далекобійної зброї від партнерів, оскільки це буде «найрезультативніший вплив на росіян».

«Розуміємо, що лінія фронту проходить по Дніпру. І має відстань від армії РФ безпосередньо в районі кілометра на деяких ділянках, тому й обстріли досить щільні, близькі та можливі. Ми працюємо над тим, щоб знищувати їх запаси, зосередження техніки, щоб їм просто не було чого застосовувати, чим обстрілювати, і щоб відсунути їх», – заявила Гуменюк.

Вона додала, що окупанти не мають спокою навіть на лівобережній частині області, яку вони вважали для себе основною позицією. Зараз ворог там маневрує та шукає спокійніші місця. Їхній морально-психологічний стан сильно похитнувся.

ЗСУ дуже гарно відпрацювали по Маріуполю

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Українські військові дуже гарно відпрацювали по Маріуполю.

«Квіте гарно «бавовна». Чекаємо на її новий врожай. Наші військові влучили з хірургічною точністю. І це завдяки роботі наших людей всередині міста. Тому що всі цілі, які було надано, у всі влучено, щоб там не розповідали окупанти», – наголосив Андрющенко.

Він зауважив, що не всі втрати ворога можна підтвердити рахунком. Наприклад, ті, що розташовані на заводі Ілліча.

«Там дуже велика територія – туди неможливо підібратися, аби щось зафіксувати. Але з того, що нам відомо, у ворога дуже великі втрати», – запевнив співрозмовник.

 

Ворог знищує цілі села на Донеччині

Джерело: CNN

Супутникові знімки від Maxar Technologies показали наслідки нещодавніх обстрілів у селах Микільське та Петрівка, розташованих у східному регіоні Донецької області.

На даній комбінації супутникових знімків зображено загальний вигляд сіл Петрівка та Микільське. Верхнє зображення зроблено в червні 2022 року, а нижнє - 10 лютого 2023 року після потужного артилерійського обстрілу в цьому районі.

Росіяни намагалися штурмувати позиції ЗСУ на Луганщині піхотою

Джерело: Гайдай, голова Луганської ОВА

Українські військові кілька днів тому відбили танковий наступ російських окупантів в області, однак у суботу, 25 лютого, ворог намагався здійснювати штурми за допомогою піхоти.

За словами Сергія Гайдая, спроби російського штурму були поблизу Кремінної та Білогорівки.

Гайдай зазначив, що водночас на Сватівському напрямку ситуація стабільна — там ворог не здійснює потужних наступів.

Загалом ситуація в Луганській області залишається стабільно напруженою, але під контролем Сил оборони.

У Чорному й Азовському морях немає носіїв ракет типу «Калібр»

Джерело: ВМС України

Станом на 26.02.2023 в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 7 ворожих кораблів; 

в Азовському морі – 1 ворожий корабель; 

в Середземному морі – 10 ворожих кораблів, з них 5 носіїв крилатих ракет "Калібр".

 

росія відсуває флот із зони ураження далекобійної зброї.

Джерело: Наталія Гуменюк, ОК «Південь».

У Чорному морі немає носіїв ракет типу «Калібр».

Окупанти обстріляли прикордоння Сумської області з мінометів

Джерело: ОК «Північ»

З 08:50 до 09:05 повідомили про 6 приходів, ймовірно з міномету 120 мм, в районі населеного пункту Горки

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Ціль українського контрнаступу - «вбити клин у російський фронт на півдні»

Джерело: УП

Однією зі стратегічних цілей українського контрнаступу буде спроба «вбити клин у російський фронт на півдні» За словами Скібіцького, навесні Україна буде готова до контрнаступу. 

При цьому він зазначив, що конкретний час наступу залежить від низки чинників, включно з постачанням західної зброї. 

Заступник голови ГУР заявив, що однією зі стратегічних цілей контрнаступу буде спроба «вбити клин у російський фронт на півдні – між Кримом і материковою частиною Росії». Скібіцький не відкидає, що Україна завдаватиме ударів по збройових складах на території рф, зокрема у Бєлгородській області.

Ракетного удару зазнав Краматорськ

Павло Кириленко, очільник Донецької ОВА

Одна людина поранена, зруйновано амбулаторію, пошкоджено вісім будинків.

Однією з найбільш гарячих точок залишається Авдіївка — вночі були прильоти по старій та центральній частинах міста. На ранок відбувся обстріл Галицинівки Новогродівської ТГ — пошкоджено 2 будинки.

Рашистські касетні боєприпаси розірвалися в Червоному. Під обстрілами — Часів Яр і Соледарська ТГ, без постраждалих. На Лисичанському напрямку пошкоджено приватні будинки у Лимані внаслідок ракетного обстрілу - ворог скинув на місто дві ракети С300. Потерпають від обстрілів Торське і Зарічне Лиманської громади; Званівка, Переїзне і Верхньокам'янське Званівської ТГ та Сіверськ.

Російські окупанти протягом доби вбили двох цивільних у Донецькій області та двох – у Херсонській. 

Джерело: Херсонська ОВА, Донецька ОВА

За 25 лютого стало відомо про трьох мирних жителів Донеччини, убитих росіянами: 2 у Бахмуті та 1 у Новопокровському. Ще 4 людини в області дістали поранення. 

Херсон росіяни атакували 13 разів – гатили по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди поцілили в житлові будинки та територію підприємства. 

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію 2 людини загинули, 7 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості. 

Втрати російських окупантів

Джерело: Генштаб ЗСУ

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста шістдесят восьма доба російського широкомасштабного вторгнення.

Російська федерація зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили 71 атаку противника на зазначених напрямках.
Противник постійно веде повітряну розвідку для коригування вогню.
Завдав 14 ракетних та 19 авіаційних ударів. Здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні люди.
Загроза завдання подальших ракетних ударів є значною по всій території України.
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Ворог обстріляв райони населених пунктів Городище Чернігівської області; Попівка, Стукалівка, Павлівка і Гиріне на Сумщині, а також Стариця, Варварівка, Вовчанськ, Вільча, Огірцеве та Бологівка Харківської області.
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Площанки, Невського, Кремінної, Діброви, Білогорівки, Спірного, Роздолівки, Федорівки, Васюківки, а також в районі Серебрянського лісництва. Здійснив артилерійські обстріли неподалік Новомлинська, Дворічної, Гряниківки, Куп’янська, Кислівки, Табаївки, Берестового Харківської області та Макіївки, Невського, Діброви і Білогорівки на Луганщині.
На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ. Провів без успіху наступальні дії поблизу населених пунктів Оріхово-Василівка, Берхівка, Ягідне, Бахмут, Іванівське та Північне Донецької області. Обстрілів зазнали райони 22 населених пунктів, зокрема, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Курдюмівка, Озарянівка та Нью-Йорк Донецької області. Противник завдав ракетного удару по цивільній інфраструктурі міста Костянтинівка.
На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів наступ в районах населених пунктів Невельське, Красногорівка, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар – успіху не мав. Вогневого впливу зазнали, зокрема, Авдіївка, Орлівка, Водяне, Нетайлове, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар та Пречистівка Донецької області.
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Продовжує артилерійські обстріли районів населених пунктів, що межують з лінією зіткнення. Зокрема, від ворожого вогню постраждали Времівка і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Оріхів і Білогір’я на Запоріжжі; Марганець і Нікополь Дніпропетровської області; Зміївка, Херсон, Новоберислав, Берислав, Антонівка та Кізомис на Херсонщині, а також Матросівка Миколаївської області.
Російські окупанти нарощують оборону тимчасово окупованого Криму, зокрема, будують фортифікаційні споруди. Із Челябінської області прибуло 150 російських військовослужбовців строкової служби для виконання інженерних робіт.
Через побоювання деокупації українських територій, так званий міський прокурор Горлівки Донецької області склав повноваження та готується до евакуації на територію російської федерації.
Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили три ворожі безпілотні літальні апарати різних типів: «Орлан-10», «Supercam S350» та «Ланцет-3».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили противника, радіолокаційну станцію, станцію радіоелектронної боротьби, а також ще 2 важливих ворожих цілі.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024