стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 лютого

25 Лютого 2023, 21:04
Ситуація в Україні 25 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4326
Ситуація в Україні 25 лютого

Хроніка 367 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 367-го дня війни

 

Оперативна інформація станом на 18 годину 25 лютого щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста шістдесят сьома доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби противник завдав 6 ракетних та 5 авіаційних ударів. Здійснив близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали населені пункти та мирне населення. Існує небезпека подальших російських ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін, наступальних угруповань ворога не виявлено. Ним обстріляно райони населених пунктів Стукалівка, Павлівка, Гиріне і Катеринівка Сумської області, а також Стариця, Вовчанськ, Огірцеве та Бологівка Харківської області. В районах Ветеренарного та Рубіжного окупанти завдали авіаударів.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Масютівка, Невське, Білогорівка, Спірне, Федорівка, а також в районі Серебрянського лісництва. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів, зокрема, Новомлинська, Дворічної, Гряниківки, Куп’янська, Кислівки, Берестового Харківської області та Макіївки, Невського, Діброви і Білогорівки на Луганщині. Біля Гряниківки та Спірного зафіксовано ворожі авіаційні удари.

На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив декілька безуспішних спроб поблизу населених пунктів Оріхово-Василівка, Берхівка, Іванівське та Північне Донецької області. Обстрілів зазнали райони 18 населених пунктів. Серед них - Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Курдюмівка, Озарянівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Новомихайлівка – успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів, зокрема, Авдіївки, Водяного, Гострого, Георгіївки, Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледара та Пречистівки Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 12 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я та Кам’янська Запорізької області; Марганець та Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждали Новоберислав Херсонської області та місто Херсон.

На тимчасово захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей російські окупанти посилюють тиск на цивільне населення, проводять обшуки помешкань. Відомо, що у місті Василівка Запорізької області росіяни облаштували катівню, де утримують проукраїнсько налаштованих громадян.

Усі підрозділи так званих «силових структур» Донецької області з 1 березня 2023 року переходять на функціонування за російським законодавством. В зв’язку з цим, анонсовано звільнення військовослужбовців 1 армійського корпусу (Горлівка), які досягнули граничних термінів перебування на військовій службі.

Авіація Сил оборони за добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження живої сили противника, радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби.

Наслідки обстрілу Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Через російський обстріл поранені двоє працівників Херсонської обласної аварійно-рятувальної служби. Фахівці закривали OSB-листами вікна на вулиці Полтавській у Херсоні, коли почався новий удар з боку ворога.

Чоловіки дістали уламкові поранення. Постраждалих шпиталізували, їм надається вся необхідна допомога.

Оперативна ситуація по Донеччині станом на ранок

Джерело: Павло Кириленко – Донецька ОВА

Вночі та вранці росіяни вели обстріли населених пунктів вздовж усієї лінії фронту від Великоновосілківської до Лиманської громади.

Обстріл Донеччини
Обстріл Донеччини

Вранці росіяни обстріляли Дніпропетровщину

Джерело: Андрій Єрмак – Керівник Офісу Президента України

О 9:30 в Дніпропетровській області відбувся російський артобстріл околиць села Тернове Великомихайлівської ОТГ. Без жертв та руйнувань.

Армія РФ обстріляла Костянтинівку (Донеччина)

Джерело: Суспільне

Внаслідок обстрілу поранена одна людина. Про це повідомив начальник Костянтинівської МВА Олексій Рослов. За попередньою інформацією, російські військові об 1:13 випустили по центру місту ракету «С-300».

«Прилетіло на територію дитячого садочка. Поранена одна особа від уламків скла», – розповів Рослов.

Внаслідок обстрілу пошкоджені чотири багатоповерхівки та дитячий садочок – вибиті вікна, двері, пошкоджений дах.

На Сумщині російські окупанти обстріляли дві громади

Джерело: Сумська ОВА

Вночі були обстріли з території рф Новослобідської та Білопільської громад області.

Новослобідська громада: вночі – з 22:20 – росіяни били з мінометів – чотири прильоти та з РСЗВ – 20 прильотів.

Білопільська громада: з 22:20 здійснили обстріл громади з РСЗВ – 20 прильотів, а потім ще 10. Також з 23:25 зафіксували артобстріл (16 прильотів) по околиці одного із сіл громади.

Попередньо – без наслідків.

Дев'ять разів за ніч агресор бив по Нікопольщині (Дніпропетровщина) з важкої артилерії

Джерело: Сергій Лисак – Дніпропетровська ОВА

Смертоносні снаряди вгатили по Нікополю та Марганцю. Минулося без постраждалих. Є значні руйнування. У Нікополі понівечені одразу три ліцеї. Пошкодили адмінбудівлю, два приватні підприємства та магазин. 

У місті побиті 10 багатоповерхівок та 11 приватних будинків, господарські споруди, авто. Ушкоджень зазнали газогони та лінія електропередач. У Марганці пошкоджені 12 приватних будинків, 10 господарських споруд, газогін та електромережа. Загорівся автомобіль – пожежу вже приборкали.

Обстріл Дніпропетровщини
Обстріл Дніпропетровщини

Обстріл Дніпропетровщини
Обстріл Дніпропетровщини

Обстріл Дніпропетровщини
Обстріл Дніпропетровщини

Ворог обстрілював Миколаївську область

Джерело: Віталій Кім – Миколаївська ОДА

У Миколаївському районі, вранці, 24 лютого, о 7:30 ворог завдавав ударів з РСЗВ по населеному пункту Куцурубської громади. Влучання зафіксували по відкритій території. Постраждалих немає. 

Також вчора, 24 лютого, протягом дня о 10:35, 13:57, 16:40 ворог завдавав мінометних ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Втрати російських окупантів

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати російських окупантів
Втрати російських окупантів

Росіяни поранили п'ять мирних жителів Донеччини

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 24 лютого росіяни поранили п'ять мирних жителів Донеччини: 2 у Часовому Яру, 1 у Бахмуті, Донецькому і Костянтинівці. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 25 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Основні зусилля ворог і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші оборонці відбили близько 70 атак противника на зазначених напрямках. 

Російські окупанти завдали 27 авіаційних ударів та здійснили 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Вчергове постраждали міста, села та мирні люди. Рівень загрози ракетних ударів ворога залишається високим по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник і надалі зберігає військову присутність поблизу державного кордону України, проводить підготовку своїх резервів, проте ознак формування ним наступальних угруповань не виявили. 

Водночас протягом доби, ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Михальчина Слобода Чернігівської області; Юнаківка, Водолаги й Бояро-Лежачі Сумської області, а також райони 23 населених пунктів на Харківщині, серед них: Леміщине, Олександрівка, Стариця, Вовчанськ, Вільхуватка, Огірцеве та Бологівка. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагався покращити тактичне положення в районі Масютівки, а також вибити наші підрозділи з Серебрянського лісництва. Обстріляв з артилерії райони 17 населених пунктів. Зокрема, під вогневий вплив потрапили Гряниківка, Куп’янськ і Берестове Харківської області та Стельмахівка, Макіївка, Діброва і Білогорівка на Луганщині. 

На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив декілька безуспішних атак поблизу населених пунктів Берхівка, Іванівське та Північне Донецької області. Ворог активно веде повітряну розвідку для коригування вогню артилерії. Обстрілів зазнали 16 населених пунктів, зокрема, Спірне, Веселе, Іванівське, Бахмут, Курдюмівка та Озарянівка Донецької області. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Первомайське, Невельське, Мар’їнка. Ворожі артилерійські обстріли зафіксовано у 17 населених пунктах. Сепед них - Авдіївка, Водяне, Пречистівка, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали 20 населених пунктів, зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Гуляйполе, Оріхів і Білогір’я на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупантів постраждало 34 населених пункти Херсонської області. Серед них  Дудчани, Берислав, Садове, Качкарівка, Антонівка та Херсон. 

На тимчасово захопленій території Херсонської області російські загарбники обшукують будинки та вилучають човни та інші плавзасоби. Раніше такі дії вчинялися перед відходом з правобережної частини Херсонської області та для проведення диверсійних дій.

Знищивши понад 80% житлового фонду Маріуполя Донецької області, ворог пропонує жертвам цих бомбардувань отримати житло в новобудовах на околицях зруйнованого міста. Втім, розраховуючи на те, що разом із житлом були знищені документи,  які підтверджують право власності, окупанти цинічно висувають обов'язкову умову їх наявності для отримання нового житла.

В Чеченській республіці російської федерації продовжують примусову мобілізацію. Для попередження можливого дезертирства мобілізованих з фронту або саботажу, 23 лютого цього року на Бахмутський напрямок додатково відрядили до 200 поліцейських з полку спеціального призначення «ахмат».

Протягом доби підрозділи Сил оборони знищили 1 ударний гелікоптер Мі-24 та 4 ворожих БПлА (1 типу «Орлан-10», 1 – «Зала» та 2 – «Ланцет-3»). Українська авіація завдала 20 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах на вогневій позиції. Наші артилеристи і ракетники уразили пункт управління, два райони зосередження живої сили противника та три склади боєприпасів.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024