стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 лютого

23 Лютого 2023, 20:18
Ситуація в Україні 23 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3795
Ситуація в Україні 23 лютого

Хроніка 365 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Росіяни шість разів обстріляли Нікопольський район на Дніпропетровщині

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Росіяни вкотре цілили по Нікопольському району Дніпропетровської області з важкої артилерії. За день – шість обстрілів. 

Ворог накрив вогнем сам Нікополь та дві громади – Марганецьку і Червоногригорівську. Минулося без постраждалих. 

Наслідки атак нині з’ясовують. Уражені території обстежують рятувальники.

Хакери атакували низку українських державних інформаційних ресурсів

Джерело: Держспецзв'язку

Сьогодні, 23 лютого, виявлено атаку на низку вебресурсів українських державних та місцевих органів влади, внаслідок якої було модифіковано вміст кількох сторінок на цих ресурсах.

Наразі, в рамках Об’єднаної групи з реагування при НКЦК, фахівці Держспецзв'язку, СБУ та Національної поліції спільно працюють над локалізацією та дослідженням обставин кіберінциденту.

На даний момент можна стверджувати, що інцидент не призвів до суттєвого порушення працездатності систем та не вплинув на виконання державними органами своїх функцій. Роботу більшості інформаційних ресурсів вже відновлено і вони працюють в штатному режимі.

На Харківщині під обстріл потрапили рятувальники, які розбирали завали

Джерело: Бабель

У селищі Дворічна на Харківщині під обстріл потрапили рятувальники, які розбирали завали зруйнованої російськими ударами 4-поверхової адмінбудівлі. Вони намагалися дістати тіла двох жінок, коли росіяни атакували знов. Пошкоджено техніку. Рятувальники не постраждали.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 23 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста шістдесят п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення. 

Основні зусилля російська федерація зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Змін у складі та положенні ворожих угруповань військ не відзначається. 

Для уточнення положення наших підрозділів та коригування вогню артилерії противник активно веде повітряну розвідку. Як наслідок -  втрачає техніку: наші захисники знищили російські БПЛА типу “Мерлін” та “Зала”.

Протягом доби російські окупанти завдали 9 ракетних ударів, один з яких - по цивільній адміністративній будівлі міста Дворічна на Харківщині, та 28 авіаційних ударів. Здійснили понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок чого постраждали цивільні об’єкти міст Берислав, Зеленівка та Білозерка на Херсонщині.

Є загиблі та поранені серед цивільного населення. 

Значна загроза завдання подальших ракетних ударів по всій території України. Не ігноруйте сигналів повітряної тривоги!

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.  Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. 

Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Медведівка і Михальчина Слобода Чернігівської області; Сопич, Кореньок, Гірки, Бояро-Лежачі, Рижівка, Водолаги, Басівка і Майське Сумської області, а також 15 районів населених пунктів на Харківщині. Зокрема, Гранова, Красного, Мороховця, Зеленого, Вільчі, Нестерного, Бударок, Колодязного, Дворічної та Западного. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник провів декілька безуспішних наступальних дій в районах Стельмахівки, Білогорівки, Серебрянського лісництва та Федорівки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Гряниківка, Берестове Харківської області; Червонопопівка, Невське, Діброва, Серебрянське лісництво та Білогорівка на Луганщині; Григорівка, Спірне, Берестове, Роздолівка та Федорівка Донецької області. Завдав авіаційних ударів поблизу Гряниківки, Котлярівки, Крохмального на Харківщині та Серебрянського лісництва і Білогорівки на Луганщині, а також Сакко-Ванцетті Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ поблизу Іванівського, Диліївки та Бахмута. Обстрілів зазнали 13 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Залізнянське, Берхівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка та Дружба Донецької області. Окупанти завдав удару силами армійської авіації в районі Васюківки.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів наступ поблизу Кам’янки, Водяного, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки – успіху не мав. Під артилерійські обстріли потрапили райони близько 15 населених пунктів. Серед них - Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Веселе, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Нескучне, Вугледар, Золота Нива та Велика Новосілка.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів. Серед них - Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малі Щербаки Запорізької області та Вищетарасівка, Добра Надія і Марганець - Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждали, зокрема, Качкарівка, Козацьке, Львове, Іванівка, Микілське, Молодіжне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка та Дніпровське Херсонської області. А загалом райони 25 населених пунктів.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в Донецьку, в ніч з 21 на 22 лютого відзначено прибуття до травматологічного центру 6 автомобілів швидкої допомоги з пораненими військовослужбовцями російських окупаційних військ. 

В Мелітополі Запорізької області, у місцевій школі, для дітей з усього міста начебто на “добровільній основі” планується прийняття присяги “юнармійців”. Також, на базі вказаного навчального закладу планується сформувати так званий “всєросійський корпус спасатєлєй”.

Окупанти спричиняючи гуманітарну кризу в окупованому Маріуполі, схиляють місцеве населення за продовольчі пайки залучатися до обладнання позицій навколо цього міста. Оплата зазначеної трудової діяльності не визначена. Більшість осіб отримують лише продовольчі набори.

Авіація Сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 4 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А наші ракетники і артилеристи уразили 3 райони зосередження живої сили та один інший важливий об’єкт ворога.

Часів Яр та Красногорівка на Донеччині — під артилерійським вогнем

Джерело: Донецька ОВА

У Часовому Яру пошкоджено два будинки, решта снарядів прилетіли у промислову зону. 

У Красногорівці є пряме влучання у 5-поверхівку, але останній мешканець цього будинку евакуювався два дні тому. Тож, на щастя, ніхто не постраждав.

ЗСУ нищать пускові установки та склади з боєприпасами ворога на півдні України

Джерело: Оперативне командування «Південь»

За результатами бойової роботи на південному напрямку ворожі підрозділи зменшено на 13 окупантів. На Кінбурнській косі підтверджено ліквідацію ворожої реактивної системи залпового вогню «Град», на лівобережжі - пускової установки ЗРК С-300.
Крім того, знищено склад з боєприпасами в районі Нової Каховки, два безпілотних розвідники, два підготовлених до використання ворожими ДРГ моторних човни, артиллерийский радиолокационный комплекс, 120-мм міномет і автомобільну техніку.

У Київській області працює ППО

Джерело: Київська обласна військова адміністрація

Об 11:10 на Київщині оголосили повітряну тривогу. Згодом Київська ОВА повідомила про роботу ППО та закликала не залишати укриття.

За інформацією речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната,  протиповітряна оборона збила російський розвідувальний безпілотник.

У Маріуполі знову вибухи

Джерело: Маріупольська міська рада

В тимчасово окупованому Маріуполі знову чути вибухи. 

Повідомляють про три вибухи в районі заводу Ілліча (Кальміуський район). 

«Висока ймовірність влучання по ворогу, адже небо чисте – немає слідів роботи ППО окупантів. Після вибухів російські окупанти підняли в повітря свої літаки», - зазначили у міськраді.

Біля кордону із Чернігівською областю зафіксували рух техніки: попереджають про можливі провокації ворога

Джерело: оперативне командування «Північ»

Окупанти готують можливі провокації до річниці повномасштабного наступу, скоріш за все, метою є звинувачення українських захисників в порушенні територіальної цілісності. Про це свідчать дані розвідки, де зафіксований рух колон військової техніки в районі кордону із Чернігівською областю без знаків розпізнавання та живою силою, що була одягнена у піксель, схожий на форму Збройних Сил України. 

«Сили оборони Сіверщини тримають ситуацію під контролем і, на відміну від військ противника, ніколи не вдавалися до провокацій і не мають подібного на меті. Кожен воїн дотримується загальноприйнятих правил ведення війни, не посягаючи на чужі території, а виключно захищає рідну землю від нахабного та підступного ворога», - запевняє «Північ».

Зранку окупанти атакували Куп'янськ, поранено дві жінки

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Ворог продовжує обстрілювати мирних жителів Куп'янська. 

Внаслідок ранкового обстрілу зазнали поранення дві цивільні жінки. Наразі медики надають постраждалим необхідну допомогу.

Пізніше Синєгубов доповним, що, попередньо, влучання було ракетою С-300. Прилетіло в адміністративну будівлю. Поранення отримав цивільний чоловік, який перебував поряд з будівлею. Під завалами наразі перебувають мінімум двоє людей. На місці працюють всі рятувальні служби. Інформація уточнюється.

Росіяни воюють з цивільними будинками на Донеччині

Джерело: Донецька ОВА

На Волноваському напрямку вночі росіяни завдали 3 ракетних ударів по Багатирю Великоновосілківської ТГ — зруйнували будинок.

На Донецькому напрямку відбулися 3 обстріли Курахового та 1 обстріл Курахівки — пошкоджено приватний сектор, без жертв. На ранок росіяни обстріляли Авдіївку двічі з артилерії і двічі з Градів — пошкоджені будинки, є 1 поранений.

На Горлівському напрямку у Костянтинівській ТГ пошкоджено 2 приватних будинки та багатоповерхівку в Костянтинівці, будівлю підприємства в Іванопіллі. У Соледарській громаді пошкоджено, 2 будинки у Васюківці та 3 у Федорівці.

На Лисичанському напрямку сьогодні зранку росіяни вбили 1 та поранили 1 людину в Ямполі Лиманської громади — там пошкоджено 6 будинків. Ще 2 будинки постраждали у Торському. У Переїзному Званівської ТГ пошкоджено будинки на трьох вулицях, гучно було у Сіверській ТГ.

Всього за попередню добу росіяни поранили 2 жителів Донеччини. 

Житель Луганщини підірвався на ворожій міні

Джерело: начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай

ОНОВЛЕНО: після з'ясування подробиць Гайдай повідомив, що інцидент стався не на Луганщині, а у Харківській області, а постраждалий - житель Полтавщини. Він повернувся у деокупований населений пункт, аби «подивитися на свій будинок». 

Минулої ночі 39-річний чоловік на власній автівці наїхав на ворожу міну поблизу Новоселівського Сватівського району. Пораненого доставили до лікарні на Харківщину з вибуховою травмою, осколковим поранення скроневої ділянки, м’яких тканин обличчя, забоєм грудної клітини, травмою живота, опіками обличчя. 

Вночі у Маріуполі лунали вибухи

Джерело: Маріупольська міська рада

Відомо про три вибухи вночі в Кальміуському районі міста. 

«На території ММК їм. Ілліча після щось палало. Знов. ЗСУ продовжують надсилати палкі привітання армії окупантів з днем народження.  В районі ЖМР17 зникло електропостачання. Окупанти одразу завели стару платівку про ППО, тому що пояснити правдою складно», - повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Окупанти обстріляли Харківщину, пошкоджені житлові будинки та заклади освіти

22 лютого, близько 10:30, ворог завдав удару 4 ракетами С-300 по об'єктах промисловості у Київському районі Харкова. Легкі поранення отримали двоє цивільних людей.

Протягом минулої доби ворог обстріляв щонайменше 18 населених пунктів в Куп'янському, Чугуївському, Харківському та Ізюмському районах області.

У с. Подоли Куп'янського району внаслідок обстрілу поранення отримав 40-річний цивільний чоловік. Госпіталізований в стані середньої тяжкості.

У Вовчанську внаслідок масованих обстрілів пошкоджено 6 житлових будинків та 2 заклади освіти. В с. Нестерне Вовчанської громади пошкоджено будівлі фермерського господарства.

Внаслідок обстрілу с. Чернещена Ізюмського району зруйновано приватний житловий будинок, пошкоджені електроопори.

Наслідки обстрілу Харківщини
Наслідки обстрілу Харківщини

Внаслідок ворожих обстрілів у Запорізькій області за добу зруйновано щонайменше 12 помешкань та об'єктів інфраструктури

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 88 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Гуляйполе, Шевченко, Чарівне, Гуляйпільське, Червоне, Новоандріївка, Новоданилівка, Ольгівське, Мала Токмачка, Білогір'я, Малинівка, Малі Щербаки, Кам'янське.

Надійшло 12 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

За добу окупанти обстріляли Херсонщину понад 70 разів

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 71 раз обстріляли Херсонщину. Атакували з різного озброєння – РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА. 

Херсон ворог обстріляв двічі. Ворожі снаряди поцілили в житлові будинки. 

На жаль, минула доба не пройшла без жертв серед цивільного населення. Учора від рук російських окупантів загинули два жителі Херсонщини.

Окупанти атакували Миколаївську область

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім 

22 лютого, о 16:00, ворог здійснював артилерійський та мінометний обстріл по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Росія продовжує вбивати цивільних на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 22 лютого стало відомо про двох мирних жителів Донеччини, поранених росіянами: в Бахмуті та Ласточкиному.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

 

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Втрати росії від 24 лютого 2022 року

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росії
Втрати росії

 

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 23 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста шістдесят п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.
Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.
 
Минулої доби наші захисники відбили близько 90 атак противника на зазначених напрямках.
В тойже час противник завдав 10 ракетних та 19 авіаційних ударів. Здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Знову постраждали мирні міста і села та цивільні громадяни. Загроза завдання росією ракетних ударів залишається високою по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін. Ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Ворог обстріляв з мінометів та артилерії населені пункти Михальчина Слобода Чернігівської області; Сопич, Кореньок, Гірки, Бояро-Лежачі, Рижівка, Басівка Сумської області, а також 18 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них - Тимофіївка, Стрілеча, Стариця, Вовчанськ, Вільча, Бударки, Амбарне та Бологівка.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник провів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Стельмахівка, Кремінна, Білогорівка, Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Кам’янка, Дворічна, Гряниківка, Котлярівка і Берестове Харківської області; Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва, Білогорівка на Луганщині та Іванівка і Ямполівка Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує атакувати позиції наших військ поблизу населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Берхівка, Ягідне, Малоільїнівка, Бахмут. Активно веде повітряну розвідку для коригування вогню артилерії. Обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Спірне, Веселе, Білогорівка, Дубово-Василівка, Берхівка, Ягідне, Бахмут та Озарянівка Донецької області.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів наступ поблизу Новобахмутівки, Авдіївки, Водяного, Невельського, Мар’їнки, Побєди, Вугледара та Пречистівки. Всього за минулу добу окупанти здійснили 43 безуспішних атаки поблизу згаданих населених пунктів. Зафіксовано артилерійські обстріли 22 районів населених пунктів. Серед них - Новобахмутівка, Веселе, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка на Донеччині.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка, Новосілка, Зелене Поле і Новопіль Донецької області та Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка і Кам’янське - Запорізької та Вищетарасівка і Марганець на Дніпропетровщині.
 
На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждали місто Херсон, а також, зокрема, Тягинка, Новотягинка, Антонівка, Зеленівка та Чорнобаївка.
 
Російські окупанти продовжують насаджувати паспортизацію громадянам України. Так, жителям Нової Каховки з 19 лютого надходять повідомлення агітаційного характеру про роботу у місті міграційної служби.
У зв’язку із провалом наступу та значними втратами у живій силі під Вугледаром, особовий склад добровольчого, так званого козачого загону, який був приданий 155 бригаді морської піхоти тихоокеанського флоту, відмовляється від подальшої участі у наступальних діях.
 
Українська авіація минулої доби завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу ворога на вогневій позиції. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили противника та склад боєприпасів.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024