стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 лютого

22 Лютого 2023, 20:13
Ситуація в Україні 22 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3644
Ситуація в Україні 22 лютого

Хроніка 364 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Ворог залишив 35 тисяч родин у Марганці без води

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Агресор не припиняє знущатися над Нікопольщиною. За сьогоднішній день обстріляв район тричі. З важкої артилерії вдарив по Марганецькій та Мирівській громадах. Є руйнування.

Найбільше дісталося Марганцю. Там ворожі снаряди обірвали лінію електропередач, яка живить насосну станцію. Без води лишилися 35 тисяч родин. Пошкоджені й з десяток приватних будинків та господарських споруд, автомобіль, газопровід.

Решту уражених територій ще обстежують рятувальники та встановлюють наслідки атак. 

Ворог цілеспрямовано знищує українську інфраструктуру: дані у цифрах

Джерело: Офіс Генпрокурора

З початку повномасштабного вторгнення зруйновано або пошкоджені понад 81 тисяча цивільних об’єктів:

  • понад 62 000 житлових будинків, 
  • понад 2 300 – навчальних та виховних закладів, 
  • понад 450 – медичних закладів.

 Пошкоджені або знищені 4040 інфраструктурних мереж – газопроводів водопроводів, електромереж.

Ворог цілеспрямовано знищує критичну цивільну інфраструктуру, зокрема, енергетичну, завдавши 255 ударів по 112 обʼєктах. Понад 77% цих ударів було завдані з жовтня по лютий – 197.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російська федерація продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, збільшує чисельність особового складу.

Протягом доби противник завдав дев′ять ракетних, чотири з яких по Харкову, та 10 авіаційних ударів. Здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання ракетних ударів залишається високою по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін. Противник і надалі зберігає військову присутність поблизу державного кордону України, проте ознак формування його наступальних угруповань не виявлено. 

Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Михальчина Слобода Чернігівської області; Кореньок, Бояро-Лежачі, Рижівка і Басівка Сумської області, а також 15 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них - Тимофіївка, Стариця, Вовчанськ,  Бударки, Амбарне та Бологівка. 

В районі Бологівки виявили ворожу диверсійно-розвідувальну групу. В результаті вогневого впливу підрозділів Сил оборони противник відійшов на територію російської федерації.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог провів декілька безуспішних наступальних дій. Також здійснив спробу проникнення диверсійно-розвідувальної групи в районі Фиголівки. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Кам’янка, Гряниківка, Котлярівка і Берестове Харківської області; Невське, Кремінна, Кузьмине, Діброва, Білогорівка на Луганщині та Іванівка і Ямполівка Донецької області. 

На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ поблизу населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Берхівка, Ягідне і Бахмут. Ворог активно веде повітряну розвідку для коригування вогню артилерії. Обстрілів зазнали райони 18 населених пунктів. Серед них Спірне, Веселе, Дубово-Василівка, Берхівка, Ягідне, Бахмут і Озарянівка. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках окупанти вели безуспішний наступ поблизу Новобахмутівки, Водяного, Невельського, Мар’їнки та Пречистівки. Здійснили артилерійські обстріли по близько 20 районах населених пунктів. Зокрема це - Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка, Новосілка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка, Кам’янське Запорізької області та Вищетарасівка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждали населені пункти Херсонської області, що знаходяться на правому березі річки Дніпро. Зокрема, Новотягинка, Антонівка та Чорнобаївка. 

Російські окупанти використовують місцеву інфраструктуру на тимчасово зайнятій частині Запорізької області у власних цілях, зокрема, з метою власного збагачення. Так, на одній із станцій технічного обслуговування у місті Токмак, загарбники не лише обслуговують свою військову техніку, а й розбирають на запчастини викрадені у місцевого населення автомобілі для подальшого продажу.

Авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили два райони зосередження живої сили противника.

У Генпрокуратурі повідомили кількість воєнних злочинів зафіксованих на територіях, звільнених від російської окупації

Джерело: Офіс Генпрокурора 

На Київщині проводиться розслідування майже 11 000 воєнних злочинів. В результаті їх вчинення загинули 2 290 цивільних осіб. Лише в Бучі – понад 700 мирних жителів. Про підозру у вчиненні цих злочинів повідомлено 118 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 45 осіб. Винесені три обвинувальні вироки стосовно чотирьох осіб. 

На Харківщині після деокупації виявили тіла 936 осіб, з них 739 цивільних. Зокрема стихійне масове поховання 451 особи, з них 429 – цивільні. В ході розслідувань виявили 21 катівню. Зафіксовані факти викрадення або зникнення понад 1007 цивільних осіб.  

 Загалом в області виявили понад 12 000 воєнних злочинів. Повідомлено про підозру 20 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно восьми осіб. Щодо семи осіб винесені обвинувальні вироки. 

 Розслідується понад 11 000 воєнних злочинів, вчинених на Херсонщині. Повідомлено про підозру 16 особам. До суду направлені чотири обвинувальні акти стосовно шести осіб.  

У Херсоні та звільнених районах області попередньо підтверджено існування 10 катівень. Зафіксовано факти викрадення або зникнення 1232 осіб.

 

Викладач кримського навчального закладу закликав до геноциду українців

Джерело: Офіс Генпрокурора

За даними слідства, доцент окупаційного Кримського Федерального університету ім. В.І. Вернадського здійснював пропагандистську кампанію проти України. 

У виступах, що транслювались на «кримському телебаченні», він підтримував дії держави-агресора, виправдовував злочини РФ та закликав до геноциду українського народу. У своїх промовах використовував звичний наратив російської пропаганди, що нібито українці не є «повноцінним народом», а денацифікацію називав основною метою російської агресії проти України.

У такий спосіб цей «доцент», будучи публічною особою, що має вплив на аудиторію, виправдовував дії ворога та перетворював громадян України на легітимну та необхідну мішень для знищення.

Окупанти вишукують патріотів всіма можливими способами

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

На тимчасово зайнятих територіях окупанти привезли локаційну станцію, яка може прослуховувати мобільний зв’язок і контролювати трафік. Деінде включили український зв’язок – сподіваються виявити патріотів чи хоча б підслухати про що і з ким спілкуються люди.

Раніше на свої військові авто загарбники встановлювали українські номери і прапори, їздили по селах, щоб виявити тих, хто радітиме українським воїнам.

Щастя на Луганщині уже рік без світла

Джерело: голова ОВА Сергій Гайдай

22 лютого 2022 росіяни обстріляли Луганську ТЕС, яка напередодні зупинила свою роботу через обстріли. Запалав один з трансформаторів. Ту пожежу вогнеборці довго не могли погасити, бо окупанти не припиняли вогонь.

Наступного дня стало зрозуміло, що пошкоджені вже всі чотири трансформатори. Відновити станцію було неможливо. В Щастя світло відтоді більше не поверталося.

До 12 років тюрми засудили чотирьох колаборантів рф, які коригували обстріли українських шкіл та лікарень

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще чотирьох учасників інформаторських мереж російських спецслужб.

Зловмисники збирали розвіддані про дислокацію Сил оборони і технічний стан об’єктів енергетики у Києві та прифронтових районах Донеччини. Насамперед їх цікавили місця базування підрозділів українських військ на території столичного регіону, а також на Лиманському і Авдіївському напрямках.

Розвідінформація потрібна була російським окупантам для підготовки та здійснення прицільних ракетних ударів по українських містах. Унаслідок ворожих обстрілів зафіксовано факти влучання російських ракет у будівлі соціальних об’єктів, у тому числі шкіл і лікарень на сході України.

Співробітники СБУ затримали ворожих поплічників у ході спецоперацій на території Київської і Донецької областей.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив їм покарання від 8 до 12 років ув’язнення.

Один із засуджених – російський колаборантів, який намагався виявити та передати агресору координати бойових позицій реактивних артилерійських систем HIMARS.

Ще одного злочинця затримано у деокупованому Лимані. Саме за його наводкою окупанти обстріляли обласну травматологічну лікарню та місцеву школу.

Іншу зловмисницю затримали у Києві. Після початку повномасштабного вторгнення вона фіксувала місця дислокації ЗСУ у столиці та надсилала відповідні локації агресору через закритий Телеграм-канал.

Також тюремне ув’язнення отримав житель Покровська, який передавав російській спецслужбі відомості про переміщення української військової техніки.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисників винними за двома статтями Кримінального кодексу України.

Зранку окупаційні війська обстріляли прикордонні населені пункти Чернігівської та Сумської областей

Джерело: ОК Північ

З 08:25 до 10:05 повідомили про 30 приходів, ймовірно з САУ, в район н.п. Михальчина Слобода. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.
З 09:25 до 09:30 повідомили про 3 приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п. Кореньок. Втрат серед обосового складу та техніки немає.

В Ізюмі людина підірвалася на міні

Джерело: Харківська ОВА

Мінна небезпека на Харківщині залишається дуже високою. Сьогодні в Ізюмі цивільний чоловік 55 років наступив на міну "Пелюстка". Госпіталізований з вибуховим пораненням. Наразі медики надають йому медичну допомогу. Чоловік - працівник лісового господарства. 

У київському монастирі затримали прокремлівського блогера, який перебував у розшуку за державну зраду

Джерело: Офіс Генерального прокурора

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури на території м. Києва затримано чоловіка, який перебував у розшуку за державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну підозрюваний почав активно допомагати РФ в проведенні підривної діяльності проти України.

На виконання завдань своїх російських кураторів він готував та надсилав для публікації статті, в яких висловлював проросійські погляди. Ці публікації розміщувалися на російських сайтах, активно «розганялися» пропагандистами та були доступними необмеженій кількості користувачів. Чоловік заперечував існування України як держави та українського народу. Популяризував та героїзував РФ і її президента. При цьому негативно та упереджено висловлювався про українську мову та культуру.

Висновки експертизи підтверджують, що ці публікації містили заклики до насильства, расової, національної чи релігійної ненависті, дискримінації, інші прояви нетерпимості та ворожнечі, негативно впливали на громадську думку, сприяли поширенню російської пропаганди в Україні та несли загрозу національній безпеці в інформаційній сфері.

 У серпні 2022 року йому було повідомлено про підозру у державній зраді. Після цього він почав переховуватися від правосуддя та був оголошений у розшук.

За результатами проведених слідчо-оперативних дій правоохоронцям вдалося встановити місце перебування та затримати його на території одного з монастирів УПЦ (МП) в м. Києві, де він переховувався.

Наразі за клопотанням прокурора підозрюваному обрано безальтернативний запобіжний захід – тримання під вартою.

Затримання прокремлівського блогера
Затримання прокремлівського блогера

 

Росіяни завдають ударів по Харкову і області

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

О 10:30 на Харківщині лунають вибухи. Мешканців Харкова і області закликають залишатися в укриттях.

За попередніми даними, зафіксовані «прильоти» у Київському районі Харкова. Під прицілом окупантів об’єкти інфраструктури. 

За інформацією Обласного центру екстреної медичної допомоги, поранення отримали двоє людей. Вони у легкому стані, отримують допомогу спеціалістів.

В ефірі "Єдиних новин" Синєгубов розповів про оперативну ситуацію на Харківщині. За його словами, сьогодні зранку ворог завдав 4 ракетні удари по об'єктах промислової інфраструктури в Київському районі Харкова. За попередніми даними, удари були завдані ракетами ЗРК С-300. Двоє чоловіків 46 та 57-років отримали поранення та були госпіталізовані. На місці працюють підрозділи ДСНС та медики. Роботи з ліквідації наслідків ударів тривають.

Сьогодні зранку ворог знову обстрілював Куп'янськ та навколишні населені пункти. Пошкоджено приватний будинок. Поранення отримав 40-річний цивільний чоловік. Також сьогодні зранку під вогнем була Вовчанська громада. В с. Нестерне пошкоджено господарські споруди та будівлі фермерського господарства. 

Напередодні відновили навчання онлайн в навчальних закладах Куп'янської громади. Попри те, що ці території постійно обстрілюються ворогом, діти з Куп'янська, незалежно від того де вони зараз проживають, можуть продовжити навчання у своїх навчальних закладах

Українські захисники відбили атаки на Кремінському та Сватівському напрямках 

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Росіяни намагалися здійснити прориви на обох зазначених напрямах. В районі Кремінної росіяни наступали ротою танків та ротою піхоти. Все завершилося великим багаттям з ворожої техніки. 

На Сватівській ділянці після того, як українські захисники відбили атаку, окупанти збирали з поля бою своїх 200-х та 300-х.

Росія атакувала житлові сектори на Харківщині

Джерело: начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог обстріляв щонайменше 20 прикордонних населених пунктів в Чугуївському, Куп'янському та Харківському районах області.

У Куп'янську ракетним обстрілом пошкоджено футбольне поле та трибуну стадіону, будівлю дитячого садка та 5-поверховий будинок. Також ворог бив і по житловому сектору. Поранення зазнав цивільний чоловік. Госпіталізований у стані середньої тяжкості. 

Протягом дня під обстрілом перебували Вовчанськ та смт Вільча Вовчанської громади. Пошкоджені кілька житлових будинків, сталися пожежі.  

У смт. Дворічна Куп'янського району зафіксоване пряме влучання ворожого снаряда в житловий будинок.

Наслідки обстрілів Харківщини
Наслідки обстрілів Харківщини

За добу російські окупанти понад 50 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Росіяни 51 раз атакували Херсонщину. Обстрілювали з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та АГС. 

Ворог 4 рази атакував Херсон. Пообіді російські війська завдали масованого удару з «Градів» по місту – загинули мирні люди, зруйновано цивільні будівлі. Ворожі снаряди влучили в зупинку громадського транспорту, медичний заклад, автотранспортне підприємство, будівлю “Херсонтеплоенерго”, завод та житлові будинки. 

Минулої доби через російські обстріли загинули 5 мирних людей, 21 житель Херсонщини дістав поранення різного ступеня тяжкості. Серед поранених – 16-річна дівчина, у якої діагностували мінно-вибухову травму та множинні уламкові поранення обличчя і кінцівок. Її госпіталізували у стані середньої важкості.

Ворог продовжує руйнувати цивільну інфраструктуру та житлові будинки у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 59 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Червоне, Білогір'я, Залізничне, Чарівне, Ольгівське, Новоданилівка, Малинівка, Гуляйполе, Оріхів, Кам'янське, Степове, Комишуваха.

Надійшло 12 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

У Маріуполі лунали вибухи

Джерело: Маріупольська міська рада

Відомо про 11 вибухів в окупованому росією місті. Перший вибух пролунав о 22:33. Попередньо є інформація про два влучання – в районі АС-2 (Центральний район) та Стан-3000 (Кальміуський район). Ймовірно у місцях скупчення ворожої сили.

Також повідомляють про проблеми зі світлом та зв’язком у Центральному та Лівобережному районах. 

Зранку 22 лютого мерія Маріуполя повідомила про підтверджене влучання в районі аеропорту (Центральний район), внаслідок чого знищено склад БК окупантів.

Окупанти обстріляли Миколаївщину з РСЗВ

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

21 лютого, об 11:58, ворог здійснив обстріл населеного пункту Очаківської громади. Одна людина зазнала важких поранень. 

Також вчора, 21 лютого, о 12:12 ворог завдавав ударів з РСЗВ по населеному пункту Куцурубської громади. Влучання зафіксовано по відкритій території. Постраждалих та руйнувань немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

На Донеччині росіяни вбили ще одну цивільну людину

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Окупанти продовжують вбивати цивільних на Донеччині. За 21 лютого росіяни забрали життя у мешканця Іванівського.

Ще одна людина в області дістала поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Втрати росії від 24 лютого 2022 року

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росії
Втрати росії

 

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 21 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста шістдесят четверта доба російського широкомасштабного вторгнення.
Минулої доби противник здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок злочинних дій російських окупантів знищені та пошкоджені цивільні житлові будинки, є загиблі та поранені цивільні.
Є велика небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
 
Ворог і далі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.
За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Куземівка і Діброва Луганської області та Федорівка, Ягідне, Берхівка, Бахмут і Курдюмівка на Донеччині.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Бачівськ, Бруски, Павлівка, Ворожба і Грабовське Сумської області, а також понад 20 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них - Стрілеча, Мороховець, Стариця, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Волохівка, Бударки, Бологівка та Колодязне.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли по районах населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Котлярівка, Куп’янськ і Берестове Харківської області; Стельмахівка, Іванівка, Невське, Червонопопівка, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Федорівка Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали райони 21 населеного пункту. Зокрема це - Роздолівка, Веселе, Білогорівка, Берхівка, Бахмут, Ступочки, Кліщіївка, Озарянівка та Торецьк.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках ворог з артилерії обстріляв населені пункти Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Нескучне, Пречистівка та Вугледар.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Новосілка, Времівка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Гуляйполе, Малинівка, Магдалинівка, Павлівка, Степове, Кам’янське, Новоандріївка, Оріхів, Чарівне, Новоданилівка і Мала Токмачка Запорізької області.
 
На Херсонському напрямку від вогню з РСЗВ постраждало місто Херсон. Є жертви серед цивільного населення. Також під удар ворожої артилерії потрапили райони 18 населених пунктів. Серед них - Михайлівка, Дудчани, Милове, Томарине, Шляхове, Берислав, Миколаївка, Козацьке, Веселе, Антонівка та Велетенське.
На тимчасово захопленій частині Херсонської області противник продовжує насильницьку паспортизацію населення. Російські окупаційні війська, разом з поліцією, посилили перевірки на блокпостах і погрожують виселенням з початку березня всім громадянам, які не отримають російський паспорт.
 
Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по зенітно-ракетних комплексах. Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили противника.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024