стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 лютого

21 Лютого 2023, 18:59
Ситуація в Україні 21 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3812
Ситуація в Україні 21 лютого

Хроніка 363 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 21 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста шістдесят третя доба російського широкомасштабного вторгнення. 

Російська федерація не припиняє нищити критичну інфраструктуру нашої країни, продовжує завдавати ударів, обстрілювати з артилерії цивільні об’єкти та будинки мирного населення. 

Протягом доби противник здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі міста Херсон. Є жертви серед цивільного населення.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

Ворожих обстрілів зазнали понад 20 районів населених пунктів Сумщини, Чернігівщини та Харківщини. Серед них - Стрілеча, Мороховець, Стариця, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Волохівка,  Бударки, Бологівка та Колодязне. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв населені пункти Дворічна, Гряниківка, Котлярівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка, Іванівка, Невське, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка на Луганщині та Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали 18 населених пунктів. Зокрема, Роздолівка, Веселе, Бахмут, Ступочки, Кліщіївка, Озарянівка і Торецьк Донецької області. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Богоявленка, Велика Новосілка, Нескучне, Пречистівка та Вугледар.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали, зокрема, Новосілка, Времівка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Гуляйполе, Малинівка, Магдалинівка, Павлівка, Кам’янське, Оріхів, Мала Токмачка - Запорізької.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та місто Херсон, а також райони 14 населених пунктів, включаючи Милове, Томарине, Шляхове, Берислав, Миколаївка, Веселе, Антонівка та Велетенське.

В зв’язку з високим рівнем дезертирства з лав російських окупаційних військ, з 20 лютого цього року в Чаплинському районі Херсонської області проводяться масові облави. Особливу увагу приділяють покинутим дачам та будинкам. 

З початку 2023 року на тимчасово окупованій території АР Крим, зокрема,  у місті Севастополь, значно погіршилася криміногенна обстановка.  Причиною стала поява екс-ув’язнених, які воювали у складі так званої пвк “вагнер” та були амністовані після завершення контракту. У разі затримання за скоєні злочини вони направляються не у виправні заклади, а назад на передову.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

У Херсоні пролунало близько 20 вибухів

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін

В обід 21 лютого Херсон знаходиться під ворожим обстрілом. Імовірно Град. Вже пролунало близько 20 вибухів. 

Доповнення від Оперативного командування «Південь»:

Просто під час промови кривавого диктатора путіна про «Мы не воюем с народом Украины» рашисти розстрілювали мирний Херсон і Очаків з реактивних систем залпового вогню.
В Херсоні ворог вдарив по житлових кварталах, об’єктах критичної інфраструктури, дитячому садочку, лікарні, приватних гаражах і автівках.
Декілька будинків отримали суттєві пошкодження, в багатоквартирних – внаслідок прямого влучання палає кілька квартир.
Обстріляно місцевий ринок і зупинку громадського транспорту. Просто серед вулиці, у власних домівках та на робочих місцях мирні мешканці Херсону отримували поранення і вмирали. На даний момент відомо про 6 загиблих і 12 поранених. Дані уточнюються.
В Очакові окупанти продовжили обстріл портової інфраструктури, поранено 1 цивільну особу.
Масштаби руйнувань уточнюються.

Наслідки обстрілу Херсона
Наслідки обстрілу Херсона

Станом на 15:30 Херсонська міська рада уточнила, що загинули п'ятеро людей, 21 - поранені.

Станом на 17:10 стало відомо, що внаслідок сьогоднішніх обстрілів Херсона виникла пожежа в багатоповерхівці. Російський снаряд впав на балкон четвертого поверху.  Рятувальники ліквідували пожежу протягом години.  В сусідній квартирі під завалами знайшли загиблу жінку.

Росіяни обстріляли Куп'янськ, є постраждалий

Джерело: Харківська ОВА

Біля 13:00 окупанти вкотре обстріляли м. Куп’янськ. Ворожий снаряд влучив у приватний житловий будинок. На жаль, поранення отримав 68-річний чоловік. Госпіталізований у стані середньої тяжкості. 

Крім того, ворог обстрілює смт Дворічну та м. Вовчанськ. Б’є виключно по приватному житловому сектору. Пошкоджено декілька будинків.

Ворог здійснив обстріл прикордонних населених пунктів Сумської області з мінометів

Джерело: ОК «Північ»

З 10:00 до 10:10 21 лютого повідомили про 25 приходів, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п. Бруски. Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Російські окупанти обстріляли енергетичну інфраструктуру Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Через пошкодження ліній електропередач електроживлення відсутнє в трьох населених пунктах Білозерської громади – Кізомис, Велетенське та Гончарне. Загалом без світла залишаються 804 абоненти. 

 

Також через нічний обстріл електропостачання зникло у передмісті Херсона – у селищі Зимівник відʼєднано від напруги 538 точок обліку.

Населені пункти на лінії розмежування продовжують страждати від ворожого вогню

Джерело: Запорізька ОВА

20 лютого ворог атакував житлову забудову у Степногірську. Обстріл з артилерії вівся по дев'ятиповерхівках, в результаті якого знеструмлено житловий район. Вогонь продовжується.

Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Обстріл дев
Обстріл дев

Українські захисники на Кремінському напрямку тримають оборону, іноді переходять у контрнаступ і відбивають позиції

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

За його словами, під Кремінною зараз триває активна фаза бойових дій. На сьогодні це найважчий напрямок на Луганщині.
Українські війська тримають там оборону, а подекуди й відбивають позиції у ворога. 
 

Оперативна ситуація по Донецькій області станом на ранок 

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Донецькому напрямку без жертв серед цивільних. Курахівська ТГ зазнала 4 обстрілів: у Гострому зруйновано приватний будинок, у Курахівці пошкоджено багатоквартирний будинок. В Очеретинській ТГ зруйновано будинок у Ласточкиному, є влучання з Градів по території Красногорівки та Веселого. Під інтенсивними обстрілами Мар’їнка, Катеринівка, Максимільянівка та Єлизаветівка Мар’їнської ТГ. Вночі росіяни обстріляли околиці Авдіївки з Градів.

На Горлівському напрямку 2 людини вбито в Бахмуті. Ще одна людина загинула і дві поранено в Іванопіллі Костянтинівської ТГ, пошкоджено 5 будинків і крамницю. Часів Яр зазнав обстрілу з Градів, пошкоджено житловий будинок і котельню. Гучно було в Соледарській ТГ.

На Лисичанському напрямку зруйновано приватний будинок у Сіверську, зафіксовано обстріли на околицях Серебрянки.

Всього за добу росіяни вбили трьох жителів Донеччини, поранили ще 5.

Наслідки обстрілу Донеччини
Наслідки обстрілу Донеччини

Харківщина зазнала ворожих обстрілів: пошкоджено дитсадок та житлові будинки

Джерело: начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог обстрілював більше 25 прикордонних населених пунктів в Куп'янському, Чугуївському та Харківському районах.

Пізно ввечері 20 лютого внаслідок ракетного обстрілу Куп'янська пошкоджено заклад дошкільної освіти та спортивний об'єкт. Також вночі зафіксовані обстріли в с. Ківшарівка Куп'янського району.

У населених пунктах Дворічна та Новоосинове Куп'янського району внаслідок обстрілів пошкоджено щонайменше 4 житлові будинки, господарчі споруди, сталися пожежі. 

У Вовчанську Чугуївського району пошкоджено приватний житловий будинок. На щастя, внаслідок обстрілів ніхто не постраждав.

За минулу добу ворог атакував Херсонщину 58 разів

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 58 разів атакували Херсонщину. Мирні населені пункти області потерпали від обстрілів з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків, БПЛА, також по області завдали ракетного удару. 

Сам Херсон армія рф атакувала 6 разів. Через обстріли у місті пошкоджено житлові будинки.

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли загинули дві людини.

Окупанти обстріляли прикордоння Чернігівської області з артилерії

Джерело: Оперативне командування «Північ»

Минулої доби з 10:25 до 10:50 стало відомо про три влучання, ймовірно з САУ, в районі н.п. Єліне. Втрат серед військових та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.
З 11:00 до 11:35 на Чернігівщині зафіксували 17 приходів, ймовірно з САУ, в районі н.п. Сеньківка. Про втрати також не повідомлялося.

Втрати росії від 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росії з 24 лютого
Втрати росії з 24 лютого

 

За добу росіяни пошкодили щонайменше 40 цивільних помешкань у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

У Запорізькій області за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Балабине, Гуляйполе, Ольгівське, Чарівне, Червоне, Степногірськ, Степове, Оріхів, Залізничне, Новоданилівка, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малинівка, Щербаки, Темирівка, Павлівка, Магдалинівка.

Надійшло 40 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

Росія продовжує вбивати цивільних на Донеччині

Джерело: голова Дрнецької ОВА Павло Кириленко

За 20 лютого росіяни вбили трьох жителів Донеччини: двох у Бахмуті, та одного в Іванопіллі.

Ще п'ятеро людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 21 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ
Розпочалася триста шістдесят третя доба російського широкомасштабного вторгнення.
Протягом доби противник завдав 6 ракетних та 28 авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Також противник здійснив 86 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок вогню російських окупантів знищені та пошкоджені цивільні житлові будинки, школи та магазини. Є загиблі та поранені.
Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
 
Ворог і далі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках у районах Невського, Бахмута, Новобахмутівки, Водяного та Мар’їнки.
 
За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Гряниківка і Масютівка Харківської області; Білогорівка - Лугансько та Васюківка, Берхівка, Бахмут, Василівка, Новобахмутівка, Водяне, Невельське та Мар’їнка на Донеччині.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
Протягом доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка і Єліне Чернігівської області; Новослобідське, Білопілля, Юнаківка, Миропілське і Краснопілля на Сумщині, а також понад 25 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них – Стрілеча, Красне, Зелене, Тернова, Бочкове, Мала Вовча, Озерне, Григорівка, Дворічна та Куп’янськ. Крім того, противник завдав авіаційного удару по населеному пункту Гранів Харківської області з території російської федерації.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв населені пункти Дворічна, Гряниківка, Піщане, Крохмальне і Першотравневе Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Білогорівка на Луганщині та Діброва, Федорівка, Іванівка і Котлярівка Донецької області. Завдав авіаудару в районах Білогорівки та Спірного.
 
На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Роздолівка, Білогорівка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Олександро-Шультине, Нью-Йорк та Веселе Донецької області.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках артилерійського впливу зазнали понад 30 населених пунктів. Зокрема, це - Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Вугледар та Пречистівка Донецької області. Також ворог завдав авіаційних ударів неподалік Олександрополя, Кам’янки, Авдіївки, Мар'їнки та Вугледара.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 25 населених пунктів, включаючи Новоандріївку, Времівку і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Малинівку, Гуляйполе, Малу Токмачку, Оріхів, Новоданилівку та Степове на Запоріжжі.
 
На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали райони понад 35 населених пунктів. Серед них – Золота Балка, Дудчани, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Миколаївка, Антонівка, Херсон, Дніпровське, Берегове та Велетенське Херсонської області.
 
росія продовжує примусову паспортизацію громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької області. Зокрема, працівникам бюджетних організацій доведено під особистий підпис розпорядження так званої російської окупаційної адміністрації Горлівки щодо необхідності набуття громадянства російської федерації. Працівники бюджетної сфери, які до 01 липня не отримають паспорти, будуть звільнені із займаних посад.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції.
Також, наші захисники збили 3 БпЛА типу “Ланцет”.
Підрозділи ракетних військ і артилерії минулої доби уразили 2 позиції протиповітряної оборони ворога та батарею реактивних систем залпового вогню противника.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024