стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 лютого

20 Лютого 2023, 20:02
Ситуація в Україні 20 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3705
Ситуація в Україні 20 лютого

Хроніка 362 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Росіяни тричі обстріляли Нікопольській район на Дніпропетровщині

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Тричі за сьогоднішній день російська окупаційна армія била по Нікопольському району. Снаряди з важкої артилерії ворога поцілили по Марганецькій та Червоногригорівській громадах. 

На місцях обстрілів працюють рятувальники. Вони уточнюють наслідки атак.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 20 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста шістдесят друга доба російського широкомасштабного вторгнення. 

Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 22 авіаційних удари. Здійснив бпонад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

Протягом доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Карповичі, Тимоновичі і Янжулівка Чернігівської області; Бунякине, Атинське, Стукалівка, Іскрисківщина, Запсілля, Покровка та Майське Сумської області, а також понад 20 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них - Ветеринарне, Глибоке,  Мороховець, Вовчанськ, Охрімівка, Бударки, Бологівка, Кам’янка, Тополі та Западне. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів Дворічна, Піщане, Крохмальне і Першотравневе Харківської області; Стельмахівка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Діброва на Луганщині та Спірне Донецької області. 

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали понад 15 районів населених пунктів, зокрема, Роздолівка, Васюківка, Залізнянське, Дубово-Василівка, Бахмут, Кліщіївка, Ступочки, Дружба, Північне та Залізне Донецької області. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів.  Зокрема, це - Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Веселе, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Шахтарське та Нескучне Донецької області. Також ворог завдав авіаційних ударів в районі Олександрополя, Авдіївки, Марїнки та Вугледара.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 23 населених пунктів, включаючи Новопіль Донецької області; Ольгівське, Білогіря, Мала Токмачка, Павлівка, Новоіванівка, Кам’янське, Запорізьке, Вищетарасівка та Іллінка Запорізької області. Ворожі авіаудари зафіксовано поблизу Новополя на Донеччині та Малинівки і Малої Токмачки Запорізької області.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Херсон, а також райони понад 30 населених пунктів. Серед них - Зміївка, Берислав, Веселе, Бургунка, Іванівка, Інженерне, Херсон, Білозерка, Дніпровське, Берегове та Велетенське Херсонської області.

 19 лютого, з артилерії, російські окупаційні війська  обстріляли місто  Гола Пристань Херсонської області, з метою звинуватити та дискредитувати Збройні Сили України. Також, для формування негативного ставлення до Сил оборони України, окупанти продовжують обстріли цивільних об’єктів окремих населених пунктів Каховського та Голопристанського районів Херсонської області.  

Противник продовжує примусову російську паспортизацію громадян України на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області. Зокрема, російська окупаційна так звана влада у Скадовську та Каланчаку, погрожуючи конфіскацією  особистого майна, змушує прискорити процес отримання російських паспортів та переоформлення бізнесу рухомого і нерухомого майна за російським законодавством. В разі відсутності російського паспорта пенсіонерам погрожують залишити їх без пенсійних виплат. В результаті, у місцевих громадян виникла соціальна напруга та побоювання щодо втрати власного майна та бізнесу. 

Авіація Сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та удару по зенітно-ракетному комплексу ворога на вогневій позиції.

Російські загарбники завдали удару по Антонівці на Херсонщині, загинули двоє людей

Джерело: Херсонська ОВА

Коли поряд розірвався один із ворожих снарядів, місцеві мешканці, чоловік та дружина, дістали мінно-вибухову травму. Постраждалі загинули на місці.

Відомо, що чоловік був працівником дитячої обласної клінічної лікарні.

Окупанти обстріляли село на Донеччині, загинула людина

Джерело: Донецька ОВА

Одна людина загинула, двоє поранені у селі Іванопілля Костянтинівської громади на Донеччині внаслідок обстрілу селища російською окупаційною армією.

Крім того, сьогодні протягом дня рашисти завдали артилерійських ударів по Торецьку, із реактивних систем залпового вогню Град обстріляли с.Новий Комар, били артилерією та ракетою по Авдіївці. 

 

Від вогню окупантів знищені або пошкоджені житлові будинки, школа, Пункт незламності, автомобілі, магазини, кав'ярня та приміщення промислових підприємств. 

Росіяни обстріляли передмістя Запоріжжя

Джерело: Суспільне

Близько 16:00 російські військові обстріляли передмістя Запоріжжя. Інформацію про постраждалих уточнюють.

Росія застосувала на Херсонщині запальні та фосфорні снаряди

Джерело: Оперативне командування «Південь».

На Херсонщині, обстрілюючи мирні населені пункти правобережжя, ворог не тільки не веде прицільний вогонь , а відверто килимовими обстрілами вкриває цивільне населення.
При цьому виявлені і зафіксовані факти застосування заборонених запальних та фосфорних снарядів.
Так, внаслідок обстрілу села Бургунка, троє людей загинули, вісім осіб отримали поранення, серед них троє дітей, двоє з яких лишилися сиротами.
Постраждалих госпіталізовано із чисельними пораненнями, їх стан досить важкий, але вся необхідна допомога надається.

В школах окупованого Маріуполя викладають викривлену історію 

Джерело: Маріупольська міська рада

Окупанти роздали вчителям методички для промивки дітям мізків. Представникам маріупольського спротиву вдалося отримати матеріали. 

У них князі Киівської Русі названі російськими діячами. А Архип Куїнджі - російським митцем. Також розповідається про "єдність братських народів". Виникнення України приписують Леніну. А сучасна наша держава подається, як продукт "бандеровщини" та західних спецслужб. 

Через ці матеріали окупанти намагаються виправдати напад на Україну та насадити дітям своє бачення історії.

Росія планує перекинути до 5 тисяч військових з-під Маріуполя на Вугледар 

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко

За його словами, з'явилася інформація, що російські військові, розміщенні в Нікольському районі протягом наближчих двох днів будуть перекинуті безпосередньо на фронт. Найбільш вірогідний напрям – Вугледар. Розміщення дозволяє оперативно перекинути окупантів від районів Вугледар - Велика Новоселівка до Пологи-Гуляй поле. Загальна чісельність розквартированих окупантів до п’яти тисяч, також військова гусенічна техника. Зокрема танки Т62 – до 20 штук. Також військовий корпус, розташований уздовж Азовського узбережжя, приведено в стан бойовій готовності.

Окупанти закривають виїзд з Бердянська

Джерело: Центр національного спротиву

З 1 березня набувають чинності нові правила окупаційної влади у Бердянську, які фактично закривають виїзд з міста.

Ворог не контролює ситуацію в місті, тому вводить нові обмеження. Так, намагаючись припинити партизанську діяльність, окупанти змушують оформлювати перепустки для пересування за межі міста.

Фактично це означає заборону для виїзду всім, кого росіяни вважають не лояльними. Таким чином москва продовжу перетворювати тимчасово окуповані території на в’язницю просто неба.

Донеччина у вогні: ситуація в області станом на ранок

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко

Напередодні росіяни завдали 3 ракетних ударів по області: у Краматорську пошкоджено промислове підприємство, у Ясногірці – територію автосервісу та прилеглу 3-поверхівку, у Клебан-Бику – територію колишньої шахти.

На Донецькому напрямку 1 людина загинула в Авдіївці. Місто зазнало 2 авіаракетних ударів, 2 артобстрілів, обстрілу з Градів та танкового обстрілу. У Мар’їнській громаді 1 будинок зруйновано і 1 пошкоджено у Красногорівці, пошкоджено будинок у Зоряному. У Курахівці пошкоджено 1 будинок.

На Горлівському напрямку загинули 2 людини: у Бахмуті та Богданівці Часовоярської громади. В Костянтинівській громаді пошкоджено будинок в Костянтинівці і 3 будинки в Іванопіллі. У Соледарській громаді пошкоджено 2 будинки у Федорівці, у Торецькій громаді пошкоджено 4 будинки та 1 інфраструктурний об’єкт.

На Лисичанському напрямку гучно було у Сіверську та Серебрянці – без жертв.

Наслідки обстрілу Донеччини
Наслідки обстрілу Донеччини

Загарбники продовжують накопичувати резерви на Луганщини

Джерело: начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай

Українські захисники роблять все можливе, аби не дати рашистському наступу розвиватися. 

Найгарячіше на Кремінському напрямку.

 

Російські окупанти 75 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини, серед поранених є діти

Джерело: Херсонська ОВА

Ворог обстрілював регіон з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА.

Сам Херсон армія рф обстріляла 9 разів. Ворожі снаряди поцілили в житлові будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російську агресію 3 людини загинули, 8 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості. Серед поранених російськими обстрілами є троє дітей: хлопчики 8 та 13 років, а також 10-річна дівчинка.

Звернення Президента України з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні

Джерело: офіційна сторінка Зеленського у ФБ

В окупованих росією населених пунктах Запорізької області школярів примушують співати гімн країни-агресора

Джерело: Запорізька ОВА

У тимчасово захоплених населених пунктах Запорізької області російська окупаційна адміністрація продовжує чинити тиск на місцеве населення,  зокрема, на українських дітей.  Так, у школах міста Токмак учнів примушують співати гімн країни-агресора перед початком уроків. Також, школярів змушують оформлювати листівки до річниці широкомасштабного вторгнення зі словами підтримки та вдячності російським загарбникам, що вдерлись на нашу землю. 

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Малинівка, Мала Токмачка, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Оріхів, Ольгівське, Новоандріївка, Білогір'я, Щербаки, Староукраїнка, Павлівка, Новоданилівка, Степове, Кам'янське.

Ворог продовжує терор мирного населення прикордонних міст і сіл Харківщини, є поранені

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Сьогодні, близько 5:00 ранку, ворог обстріляв Куп'янський район. У селі Новоосинове зруйновано приватний житловий будинок. За попередніми даними, під завалами може знаходитися жінка. На місці працюють рятувальники.

У с. Курилівка обстрілом пошкоджені будівлі сільгосппідприємства. Сталася масштабна пожежа. 

Крім того, зранку ворог обстріляв с. Стрілеча Харківського району. Поранені 2 цивільних людей. Жінка госпіталізована, чоловік отримав медичну допомогу на місці.

Протягом минулої доби ворог обстріляв щонайменше 11 прикордонних населених пунктів Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів. У Куп'янську обстрілами пошкоджено будівлю медичного закладу, об'єкт цивільної промисловості, 9-поверховий багатоквартирний будинок, приватні будинки, гараж, господарчі споруди, пам'ятники на цвинтарі. 

У смт. Дворічна Куп'янського району пошкоджено будівлі пожежно-рятувальної частини. Внаслідок обстрілу с. Липці Харківського району пошкоджені приватні житлові будинки. Поранення отримали 2 жінки 50 та 32 років. 

У Вовчанську Чугуївського району осколкових поранень зазнала жінка 45 років. Отримала медичну допомогу на місці. У Кругляківці Куп'янського району внаслідок ворожого обстрілу поранення отримав 40-річний цивільний чоловік. 

Українські захисники нищать ворожі катери та автомобілі на півдненному напрямку

Джерело: Командування Сил спеціальних операцій ЗС України

На півдні України, неподалік Херсона, воїни Сил спеціальних операцій "жалять" логістику російських окупантів з допомогою дронів.
Точкові удари спрямовані не лише на живу силу противника, а й на транспорт, яким той возить боєприпаси, провізію та особовий склад. Це неабияк дошкуляє ворогу і змушує його шукати нові засоби і шляхи для постачання. Витрати ж наших воїнів – мінімальні: для знищення однієї одиниці техніки достатньо однієї гранати, влучно скинутої з безпілотника.
Оператор БПЛА підрозділу Сил спеціальних операцій ЗС України поділився кадрами знищення техніки, якою користувався противник, та розповів цікаві подробиці своєї роботи.
 

Миколаївщина зазнала ворожих обстрілів: під ударом були житлові будинки та портова інфраструктура

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

19 лютого, о 18:20, внаслідок артилерійського обстрілу населеного пункту Куцурубської громади Миколаївського району пошкоджено приватний будинок та господарські будівлі. Мешканці будинку отримали легкі поранення.

Також ввечері, 19 лютого, о 18:27 та 18:43, під артилерійськими ударами була акваторія та портова інфраструктура Очаківської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Окупанти вбивають цивільних на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 19 лютого росіяни вбили трьох жителів Донеччини: у Бахмуті, Богданівці та Авдіївці.

Ще одна людина в області дістала поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Втрати росії від 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Втрати ворога
Втрати ворога

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 20 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ
Розпочалася триста шістдесят друга доба російського широкомасштабного вторгнення.
Російська федерація продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України. Ворог не припиняє нищити критичну інфраструктуру нашої держави, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення.
 
Протягом минулої доби противник завдав 10 ракетних та 25 авіаційних ударів (Луганська, Донецька та Запорізька область). Здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Є поранені та загиблі серед цивільного населення.
Загроза завдання ударів російською федерацією залишається високою по всій території України.
 
Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.
За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Гряниківка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Васюківка, Дубово-Василівка, Берхівка, Бахмут та Іванівське Донецької області.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом минулої доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Карповичі, Тимоновичі, Янжулівка Чернігівської області; Бунякине, Атинське, Стукалівка, Запсілля і Покровка - Сумської, а також Стрілеча, Стариця, Вовчанські Хутори, Строївка на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів Кам’янка, Колодязне, Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ, Берестове, Першотравневе Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Діброва, Білогорівка на Луганщині та Білогорівка і Роздолівка Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали Васюківка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ та Нью-Йорк. Крім того, противник застосував армійську авіацію для завдання удару в районі Бахмута.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках акупанти обстріляли з артилерії населені пункти Новобахмутівка, Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Шахтарське, Золота Нива, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Новосілка і Новопіль Донецької області та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, Новоандріївка і Щербаки - Запорізької.
 
На Херсонському напрямку вогневого впливу зазнали Херсон, Бургунка, Тягинка, Антонівка Херсонської області, а також Очаків на Миколаївщині. Постраждали мирні люди.
 
Російські окупанти усіма способами здійснюють тиск на цивільне населення на тимчасово захоплених територіях. У окремих населених пунктах Херсонської області загарбники облаштовують місця в адміністративних будівлях для незаконного утримання громадян України, яких підозрюють у співпраці із Силами оборони та за проукраїнську позицію.
 
Авіація Сил оборони України минулої доби завдала 20 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, 7 - по зенітно-ракетних комплексах на вогневих позиціях, а також ще 2 удари - по інших важливих об’єктах противника.
Також наші захисники збили ворожий літак Су-25, 2 безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10» та 2 дрони-камікадзе типу «Ланцет-3».
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили батарею реактивних систем залпового вогню противника.
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024