стрічка

Маніпуляція роспропаганди про ставлення поляків до війни в Україні

19 Лютого 2023, 22:44
Маніпуляція роспропаганди про ставлення поляків до війни в Україні ФАКТЧЕК 1505
Маніпуляція роспропаганди про ставлення поляків до війни в Україні

У телеграм-сміттярках, що транслюють російську пропаганду, поширили меседж про те, що зростає кількість поляків, чиї погляди збігаються з роспропагандою. Така інформація з’явилася на основі результатів опитування, яке провела компанія Maison&Partners для Warsaw Enterprise Institute. Джерело, з якого «рознесли» інформацію – стаття у виданні Polska Agencja Prasowa.

У ній йшлося про те, що поляків попросили висловити своє ставлення до восьми обраних тез, які, на їхню думку, відповідають загальній меті наративів, які кремль поширює за кордоном. Опублікували ці тези і в вищезгаданій статті. 

Далі ми розкажемо, як роспропаганда зманіпулювала результатами і під яким «соусом» подала інформацію, щоб вкотре спробувати дискредитувати українсько-польські відносини.

МАНІПУЛЯЦІЯ

Отже, як роспропаганда подала статтю з Polska Agencja Prasowа? Повідомлення починається з кричущої фрази: «Польские власти в ужасе». Далі йде невеликий дисклеймер про проведене опитування, а потім – власне набір тез (справжніх), до яких поляків просили висловити своє ставлення.

Як висновок пропагандисти пишуть: «Сейчас начнется вопль, что вокруг – агенты Кремля, а Москва выстроила сеть влияния на умы добрых и доверчивых поляков». Після цього в притомного читача виникає логічне запитання – а хіба ж це не так?

СПРОСТУВАННЯ

Що ж по суті зробили пропагандисти? Вирвали з контексту деякі факти, та не передали справжньої картини того, про що власне була стаття.

Про які факти вони змовчали, розповідаємо далі.

По-перше, тези, до яких поляків просили висловити своє ставлення, відповідають загальній меті наративів, які кремль експортує за кордон. Вони мають на меті підірвати підтримку допомоги Україні в західних суспільствах і створити соціальну напругу в країнах, до яких прибувають біженці з війни. Цього чомусь не згадують у своєму повідомленні пропагандисти.

По-друге, у статті-першоджерелі наводять цитату полковника Славоміра Лазарека з Урядового центру безпеки Польщі. Він заявив під час дебатів, що кремль методично вибудував мережу впливу. І додав, що сучасна війна ведеться не лише на полі бою, але й у свідомості людей.

По-третє, в першоджерелі є й цитата полковника Адама Явора, офіцера запасу спецслужб. Який зазначив, що пропаганда і дезінформація є частиною науки війни в Росії. Він підкреслив, що неправдива інформація поширюється в сім разів швидше, ніж правдива. За словами експерта, найлегшою мішенню пропаганди є соціальна поляризація та конфлікти на ґрунті політики та ідеології.

По-четверте, інші експерти, згадані в статті, зазначили, що Польща зацікавлена у підтримці України у багатьох вимірах. Зокрема економістка Малгожата Старчевська-Кшиштошек з Варшавського університету зазначила, що через наплив біженців з України економіка в Польщі зросла вже на 5%.

ВИСНОВОК

Роспропаганда використала маніпуляцію, опублікувавши лише невелику частину статті з польського видання і змовчавши про інші факти, які говорять про те, що саме росія запускає небезпечні наративи. Це зробили з метою дискредитації україно-польських відносин.

Читайте також:  Білоруським ракетам «візи не потрібні»: пропаганда білорусів про закриття пунктів пропуску з Польщею

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024