стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 лютого

19 Лютого 2023, 21:45
Ситуація на фронті 3098
Ситуація на фронті

Хроніка 361 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 361-го дня війни

 

Оперативна інформація станом на 18 годину 19 лютого щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста шістдесят перша доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби противник завдав 9 ракетних та 11 авіаційних ударів. Здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Загроза завдання ударів російською федерацією залишається високою по всій території України.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Ворог зберігає військову присутність, на полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів російських військ. Протягом доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Карповичі, Тимоновичі, Янжулівка Чернігівської області; Атинське, Стукалівка та Запсілля Сумської області, а також Стрілеча, Стариця, Вовчанські Хутори і Строївка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв населені пункти Кам’янка, Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ, Берестове, Першотравневе Харківської області; Стельмахівка, Невське, Діброва, Білогорівка на Луганщині та Білогорівка і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали Берхівка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк. Крім того, противник задіяв армійську авіацію для завдання удару в районі Бахмута.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках артилерійських обстрілів зазнали Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Шахтарське, Золота Нива, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку під вогневе ураження потрапили райони населених пунктів Новосілка Донецької області та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Новоандріївка і Щербаки на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню противника постраждали Херсон, Бургунка, Тягинка, Антонівка Херсонської області, а також Очаків - Миколаївської. Постраждали мирні люди.

У населеному пункті Каланчак Херсонської області російські окупанти облаштували ще один військовий шпиталь, у центральній лікарні. Відомо, що громадянам України, які там проживають, у наданні медичної допомоги у зазначеному закладі відмовляють. Лікарня стала таким собі «хабом» для поранених та загиблих окупантів. Лише минулої доби до медичного закладу привезли понад п’ятдесят поранених та вбитих загарбників.

У тимчасово захоплених населених пунктах Запорізької області російська окупаційна адміністрація продовжує чинити тиск на місцеве населення, зокрема, на українських дітей. Так, у школах міста Токмак учнів примушують співати гімн країни-агресора перед початком уроків. Також, школярів змушують оформлювати листівки до річниці широкомасштабного вторгнення зі словами підтримки та вдячності російським загарбникам, що вдерлись на нашу землю.

Авіація Сил оборони за добу завдала 20 ударів по районах зосередження окупантів, 7 - по зенітно-ракетних комплексах на вогневих позиціях, а також 2 удари - по важливих об’єктах противника.

Протягом доби наші захисники збили ворожий літак Су-25, 2 безпілотних літальних апарати типу «Орлан-10» та дрон-камікадзе типу «Ланцет-3».

А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили батарею реактивних систем залпового вогню противника.

На Донеччині поліцейські задокументували 19 ударів по житловому сектору

Джерело: МВС України

Ворожі снаряди поцілили в міста Авдіївка, Красногорівка, Українськ, Курахове, Селидове, смт Велика Новосілка, села Воздвиженка, Нетайлове, Іванопілля, Уманське, Невельське, Первомайське, Карлівка.

Окупанти били по мирному населенню із ЗРК «С-300», РСЗВ «Град», «Ураган», «Смерч», артилерії.

Знищено та пошкоджено 31 цивільний об’єкт – 25 житлових будинків, школи, лінію електропередач, господарчу споруду, гараж, автомобіль.

Найбільших обстрілів - п'ятнадцять - зазнав Покровський район. Ворог бив з «Градів» по Авдіївці,Первомайському, Нетайловому. Інформації щодо жертв та пошкоджень не надходило.

Снаряди зі «Смерчів» та ракети «С-300» окупанти спрямували по місту Українськ, поцілили в школу, 8 багатоквартирних та 13 приватних будинків. За попередніми даними, люди не постраждали.

З «Ураганів» окупанти вдарили по Воздвиженці, травмовано цивільного мешканця.

Поліцією та СБУ відкрито кримінальні провадження за ст.438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

За допомогою поліції евакуйовано ще 69 людей, з початку обов’язкової евакуації - понад 42 950 осіб, серед них 5945 – діти, 2197 – люди з інвалідністю.

На Херсонщині у Бериславському районі внаслідок обстрілів поранений 8-річний хлопчик

 Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Сьогодні у селі Бургунка Бериславського району, внаслідок обстрілів російських військових поранений 8-річний хлопчик.

Дитину шпиталізували, наразі лікарі надають їй медичну допомогу.

Російська армія била по Авдіївці з «градів» та артилерії

Джерело: голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Армія рф протягом 18 лютого обстрілювала населені пункти Донеччини вздовж всієї лінії фронту. По Авдіївці вони двічі вдарили з «Градів» та здійснили два артобстріли.

На Донецькому напрямку інтенсивний вогонь росіяни вели по Авдіївці – місто зазнало 2 артобстрілів і 2 обстрілів із Градів. Пошкоджено Будинок культури і численні житлові будинки – точні наслідки з’ясовуємо, — написав Кириленко.

Також російська армія обстріляла Вугледар, Пречистівку, Курахове, Первомайське, Іванопілля та Сіверську громаду.

Війська рф вранці обстріляли один з районів Миколаївщини

Джерело:Миколаївська обласна військова адміністрація.

Російські війська продовжують обстрілювати територію Миколаївщини. Вранці 19 лютого завдали ударів по Миколаївському району області. За попередньою інформацією, загиблих немає.

Вранці 19 лютого, о 06:00, військові РФ завдали артилерійських ударів по населеному пункту Куцурубської громади, влучили по відкритій території.

Зі ствольної артилерії росіяни завдавали ударів по населеному пункту Очаківської громади о 06:45. Наслідки пошкоджень уточнюються.

За інформацією ОВА, у м. Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах станом на 08:30 19 лютого обстрілів не зафіксовано.

За минулу добу військові рф обстріляли 12 населених пунктів на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА

Протягом минулої доби, 18 лютого, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру у районі 12 населених пунктів Запорізької області.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів: Малинівка, Новоданилівка, Любицьке, Ольгівське, Чарівне, Білогір'я, Новоандріївка, Полтавка, Щербаки, Мала Токмачка, Гуляйполе, Кам'янське.

Надійшло 1 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

На Донеччині від обстрілів поранення отримали двоє людей

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 18 лютого на Донеччині від обстрілів російської армії поранення отримали двоє мирних жителів.

За 18 лютого росіяни поранили двох жителів Донеччини: у Бахмуті та Воздвиженці — написав він.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1375 людей, поранення отримали 3069 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Пошкоджені пів десятка будинків та лінії електропередач. Армія р обстріляла Нікополь, що на Дніпропетровщині

Джерело: очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

У ніч на 19 лютого російські війська з важкої артилерії вдарили по Нікополю, що на Дніпропетровщині. 

Внаслідок обстрілу поранених та загиблих немає, написав посадовець.Понівечено одноповерховий та чотири багатоповерхові будинки. Також пошкоджені приватне підприємство та лінію електропередач.У інших районах Дніпропетровщини ніч минула без обстрілів.

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 19 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста шістдесят перша доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби російські окупанти завдали 4 авіаційних та 15 ракетних ударів, більшість з них — по цивільній інфраструктурі Хмельницької, Дніпропетровської, Донецької та Херсонської областей. Також ворог здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ракетних ударів російською федерацією залишається високою по всій території України.

Основні зусилля ворог надалі зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Гряниківка і Масютівка Харківської області; Білогорівка, Червонопопівка і Кремінна — Луганської та Виїмка, Федорівка, Дубово-Василівка, Берхівка, Бахмут, Іванівське і Часів Яр на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах, однак його наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворожих обстрілів зазнали райони 23 населених пунктів, включаючи Козаче, Бунякіне, Рижівку, Волфине, Володимирівку Сумської області та Ветеринарне, Козачу Лопань, Стрілечу і Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ і Берестове Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Роздолівка і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали райони 21 населеного пункту. Серед них - Залізнянське, Бахмут, Часів Яр, Ступочки, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли районів 16 населених пунктів. Зокрема це - Авдіївка, Водяне, Веселе, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Велика Новосілка, Золота Нива, Вугледар та Нескучне на Донеччині.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка Донецької області та Малинівка, Степове, Малі Щербаки, Новоданилівка, Мала Токмачка і Білогір’я на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Херсон, а також райони ще 27 населених пунктів, включаючи Берислав, Козацьке, Понятівку, Садове, Веселе, Антонівку, Велетенське та Берегове Херсонської області.

У противника виникли проблеми з логістичним забезпеченням своїх підрозділів. Так, через передчасний вихід з ладу модернізованих зенітних ракетних систем С-300 та неможливість оперативно доставити бойові компоненти і провести регламентне обслуговування техніки в бойових умовах, ЗРК доводиться відправляти на заводи-виробники в росію.

На тимчасово окупованій території АР Крим родичі мобілізованих масово звертаються до міноборони російської федерації через порушення прав військовослужбовців. Основними причинами стали: відсутність ротацій та відпусток понад 6 місяць та будь-яких їх перспектив у наступні 2-3 місяці; незадовільне харчування та санітарно-гігієнічні умови, через що родичі змушені постійно надсилати їм їжу та особисті речі; використання офіцерами російських окупаційних військ службового становища для власного збагачення – рядовому та сержантському складу пропонуються короткострокові відпустки за хабар у 1000 доларів. Міністерство оборони російської федерації на звернення громадян ніяк не реагує.

 

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також по позиції зенітно-ракетного комплексу.

Сили протиповітряної оборони за добу збили 2 крилаті ракети типу «Калібр», а пдрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 район зосередження живої сили противника.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024