стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 18 лютого

18 Лютого 2023, 18:38
Військові. Фото ілюстративне ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3114
Військові. Фото ілюстративне

Хроніка 360 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Росіяни обстріляли деокуповану територію Луганщини, поранення отримала літня жінка

Джерело: голова ОВА Сергій Гайдай

Вранці рашисти накрили масованим вогнем деокуповане селище Невське Сватівського району. 

Зруйновані приватні будинки. 

Травмована місцева мешканка 84 років. Жінку доставили до лікарні на Донеччину. 

 

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російська федерація протягом доби завдала 16 ракетних ударів, зокрема по цивільній інфраструктурі міста Хмельницький та Українська Донецької області. Внаслідок чого є пошкодження житлових будинків та жертви серед цивільного населення. Крім того, ворог завдав чотири авіаційні удари та здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза подальших ударів російською федерацією залишається високою по всій території України.

Ворог не відмовляється від своїх загарбницьких планів, попри значні втрати. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено.

Ворожих обстрілів зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них - Ветеринарне, Козача Лопань, Стрілеча, Огірцеве, Веселе, Красне Перше на Харківщині. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ, Берестове Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Спірне - Донецької.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали понад 18 районів населених пунктів, зокрема, Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли 13 районів населених пунктів. Серед них - Авдіївка, Водяне, Веселе, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Велика Новосілка, Золота Нива, Вугледар та Нескучне Донецької області. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка Донецької області та Малинівка, Степове, Малі Щербаки, Новоданилівка, Мала Токмачка і Білогір’я - Запорізької.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та місто Херсон, а також райони понад 20 населених пунктів, включаючи Берислав, Козацьке, Веселе, Антонівка, Велетенське та Берегове Херсонської області.

З метою формування негативного ставлення до України та дискредитації Збройних сил України серед цивільного населення на тимчасово зайнятій території Херсонської області, противник здійснює артилерійські обстріли підконтрольних їм територій. Ураженню піддаються медичні заклади, житлові будинки та заклади освіти.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала чотири удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Силами оборони протягом поточної доби знищили дві крилаті ракети «Калібр».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили один район зосередження живої сили противника.

У Вовчанську ворожий снаряд влучив у приватний будинок – загинув цивільний чоловік

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом дня під ворожим вогнем перебувають Куп'янський та Чугуївський райони Харківщини.

У селищі Ківшарівка близько 14:00 були поранені дві людини, які на момент обстрілу перебували на вулиці. Це 57-річна жінка та 53-річний чоловік. Обоє госпіталізовані. Пошкоджена будівля одного із закладів освіти. 

Після 14:00 окупанти обстріляли Вовчанськ. Ворожий снаряд влучив у приватний будинок, загинув цивільний чоловік.

У Куп'янську через обстріли згоріли гаражі та два автомобілі цивільних.

У селищі Дворічна значних пошкоджень зазнала будівля швидкої медичної допомоги.

Російська армія від оборони перейшла до атаки на всьому східному фронті

Джерело: Бабель

Окупанти атакують у районі Купʼянська на Харківщині й по всій лінії фронту в Луганській та Донецькій областях. Це можна назвати тим масштабним наступом росії, про який попереджали й в Україні, і на Заході. Але поки успіхів він не приніс. Окупанти просуваються майже на всіх напрямках, але дуже повільно і втрачають багато піхоти та бронетехніки — тисячі солдатів щодня та десятки танків і бойових машин.

На Бахмутському напрямку прикордонники відбили атаку окупантів та взяли в полон «вагнерівця»

Джерело: МВС

російські штурмовики знову спробували прорвати оборону наших захисників під Бахмутом. Противник розраховував атакувати зненацька, проте маневр ворога прикордонники помітили. 

Бійці Луганського прикордонного загону щільним вогнем відбили атаку окупантів: 4 осіб знищили, сімох поранили, ще одного взяли у полон. 

Полонений – найманець ПВК «Вагнер», який донедавна відбував покарання у місцях позбавлення волі країни-окупанта, поповнить наш обмінний фонд.

Вранці ворог завдав два удари по місту Хмельницькому

Джерело: Сергій Гамалій – Хмельницька ОДА

Є влучання у військовий об'єкт, також є ще одне влучання поблизу зупинки громадського транспорту. Вибуховою хвилею пошкоджено цивільні будинки, три навчальні заклади, вибито сотні вікон, пошкоджено 11 автомобілів.

Двоє цивільних людей звернулися до лікарні за допомогою. Це чоловік та жінка. Чоловік, який має осколкове поранення, знаходився у маршрутці. Пораненим надали медичну допомогу. Їх стан стабільний.

росія вчергове вчинила акт ядерного тероризму

Джерело: Енергоатом

Під час чергової масованої ракетної атаки рф на Південноукраїнській АЕС о 8:25 та 8:27 зафіксували прольоти двох ворожих крилатих ракет. Повітряні об’єкти рухалися руслом Південного Бугу в напрямку міста Первомайськ Миколаївської області й пролетіли небезпечно близько до ядерного об’єкту.

Повітряна тривога о 8:38

Джерело: Повітряні Сили ЗС України

російські окупаційні війська випустили по Україні чотири крилаті ракети «Калібр» із акваторії Чорного моря. Дві ракети знищили силами та засобами протиповітряної оборони

В суботу зранку окупаційні війська вчергове обстріляли прикордоння Сумщини

Джерело: ОК Північ

З 9:50 до 10:10 надійшла інформація про 15 приходів, ймовірно з міномету 120 мм, в район Бунякіного. Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Оперативна ситуація по Донеччині станом на ранок 18 лютого

Джерело: Павло Кириленко – Донецька ОВА

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Покровську. Обійшлося без жертв, однак є руйнування: пошкодили шість житлових будинків, три освітні заклади і центральну площу.

На Донецькому напрямку під обстріли потрапили Мар'їнка та Красногорівка, гучно було на околицях Очеретинської громади.

На Горлівському напрямку одна людина загинула в Іванопіллі, у селі пошкодили 12 будинків. У Торецькій громаді поранено три людини, ще одну – у Бахмуті. У Соледарській громаді пошкодили три будинки у Федорівці, тривають обстріли Васюківки і Роздолівки. Обстріли зафіксували в Часовоярській громаді.

На Лисичанському напрямку під вогнем Сіверськ і Серебрянка Сіверської громади, Торське і Зарічне Лиманської громади – без постраждалих.

Російські окупанти обстрілювали Миколаївщину

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Миколаївський район: Вчора, 17 лютого, о 10:00 та 13:32 ворог здійснив мінометні обстріли по акваторії та береговій смузі Очаківської громади. Постраждалих немає.

Сьогодні, 18 лютого, о 5:32 ворог обстрілював населений пункт Очаківської громади з установок РСЗВ. Внаслідок чого пошкоджено житлові будинки та виникла пожежа господарських будівель. За попередньою інформацією постраждалих немає.

Втрати ворога від 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати російських окупантів
Втрати російських окупантів

Росія вбиває цивільних на Донеччині: зведення за добу

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко

За 17 лютого росіяни вбили 3 жителів Донеччини: 2 у Бахмуті та 1 в Іванопіллі. Ще 5 людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 17 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста шістдесята доба російського широкомасштабного вторгнення. Протягом доби противник завдав 10 ракетних та 29 авіаційних ударів. Здійснив 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Загроза подальших російських рвкетних ударів залишається дуже високою по всій території України.

Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

За минулу добу наші воїни відбили атаки окупантів в районах  населених пунктів Гряниківка і Синьківка Харківської області; Стельмахівка, Червонопопівка і Кремінна - Луганської та Виїмка, Федорівка, Дубово-Василівка, Роздолівка, Парасковіївка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Веселе, Водяне, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка і Вугледар на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань ворога не виявили. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Колос Чернігівської області; Мефедівка, Бачівськ, Есмань, Харківка, Заруцьке, Кіндратівка, Юнаківка, Запсілля, Майське та Мезенівка Сумської області, а також Ветеринарне, Гранів, Козача Лопань, Стрілеча, Красне, Борисівка, Борисівка, Веселе, Стариця, Красне Перше на Харківщині. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли понад 15 населених пунктів. Зокрема це - Гряниківка, Кучерівка, Крохмальне і Берестове Харківської області; Першотравневе, Невське, Червонопопівка, Кремінна на Луганщині та Кузьмине, Спірне і Роздолівка Донецької області. 

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Роздолівка, Залізнянське, Парасковіївка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка та Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках артилерійські обстріли зафіксовано по 20 районах населених пунктів. Серед них - Авдіївка, Водяне, Веселе, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка, Богоявленка, Велика Новосілка, Золота Нива, Вугледар та Нескучне Донецької області. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 25 населених пунктів, включаючи Малинівку, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Малу Токмачку, Новоданилівку, Оріхів, Новоандріївку, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське та Придніпровське Запорізької області. 

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Херсон, а також райони понад 25 населених пунктів, включаючи Михайлівку, Новоолександрівку, Гаврилівку, Зміївку, Веселе, Козацьке, Іванівку, Токарівку, Микільське, Садове та Антонівку Херсонської області.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 5 ударів по районах зосередження ворога, а також один – по позиції зенітно-ракетного комплексу. Сили протиповітряної оборони збили 6 БпЛА противника. За попередньою інформацією, 5 – типу «Ланцет» та 1  – «Зала».

Підрозділи ракетних військ і артилерії в той же час уразили 3 райони зосередження живої сили противника та позицію зенітно-ракетного комплексу С-300 на вогневій позиції.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024