стрічка

«Під церквою на Рівненщині знайшли масове поховання»: що з цією інформацією не так

19 Лютого 2023, 21:25
Під церквою на Рівненщині знайшли масове поховання – що з цією інформацією не так ФАКТЧЕК 1861
Під церквою на Рівненщині знайшли масове поховання – що з цією інформацією не так

Загублений світ – в острозькій церкві будівельник натрапив на сорок людських скелетів. Хоча на цьому місці ніколи не було кладовища!

Таку гучну публікацію поширили на сайті «2+2».

Перевіривши інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» з'ясували, що подія, яку описують журналісти, кількарічної давнини. До того ж сам матеріал містить елементи БРЕХНІ.

БРЕХНЯ

У матеріалі за 2 лютого 2023 року йдеться про те, що під час перекриття старої підлоги у Свято-Воскресенській церкві в Острозі будівельник натрапив на масове поховання людей. З-під землі дістали рештки сорока людей: чоловіків, жінок і навіть дітей.

«Від домовин залишились лише цвяхи. Але усі вони були різного віку, тобто це свідчило про те, що поховали мерців не одночасно. Але є цікавий факт – на цьому місці ніколи не було кладовища. Тобто, скоріш за все, їх викопали з могил і перенесли сюди», – йдеться у публікації.

Хто і навіщо це зробив, журналісти пропонують дізнатися із сюжету. Втім опубліковане під текстом відео недоступно для перегляду.

ПЕРЕВІРКА

Так, справді, під час будівельних робіт у Свято-Воскресенському храмі Острога, робітники натрапили на братську могилу, в якій було поховано чотири десятки людей. Поховання знаходилося перед самим входом у вівтар. Подія ця відбулася ще в жовтні 2011 року – тобто майже 12 років тому. 

Щодо самого храму, то історики датують його будівництво ще з ХVІ століття. Церква була дерев'яною, а в 1903 році поруч почали зводити кам'яну обитель, яку відкрили за 7 років.

Як розповідає «Брехунцю» місцевий історик мистецтва Микола Бендюк, насправді біля всіх церков до XVIII століття були кладовища. Оскільки острозька церква збудована на два століття раніше, цілком ймовірно, що на її території також могло бути захоронення. Відповідно, твердження, що могилок біля Свято-Воскресенської церкви не було – БРЕХНЯ

Експерт вважає, що ці кістяки перенесли сюди після того, як почали будувати кам'яний Воскресенський храм на початку XX століття.

«Просто будівельники викопали всі скелети, які знаходилися на місці будівництва, і склали їх в одну труну, яку закопали перед царським воротами. Це була символічна дія, бо за церковними канонами, що ближче людина похована до царських воріт (інша їх назва райські ворота), то швидше вона потрапить до раю», – каже Микола Бендюк.

ВИСНОВОК

Справді, під час ремонтних робіт в одній із церков Острога натрапили на масове поховання людей. Трапилося це 12 років тому. Втім твердження, що кладовища на цьому місці ніколи не було – БРЕХНЯ! Оскільки до XVIII століття поховання людей були біля всіх церков.

 

Читайте також: Не «обірвалося життя», а Росія його забрала: Волинська єпархія УПЦ МП не каже, хто убиває її прихожан

 

***

 

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

 

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024