стрічка

Правда про те, що повістки до суду надсилатимуть у Viber

16 Лютого 2023, 14:06
Правда про те, що повістки до суду надсилатимуть у Viber ФАКТЧЕК 3830
Правда про те, що повістки до суду надсилатимуть у Viber

На Волині і Рівненщині у соцмережах поширюють повідомлення про те, що повістки до суду можуть надсилати через Viber.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ПРАВДА.

ПРАВДА

«В Україні повістки до суду почали надсилати через Viber»

Про те, що починаючи з 15 лютого 2023 року суди почали надсилання повісток і викликів через Viber, повідомили на офіційному сайті Державної судової адміністрації України.

«Державне підприємство «Інформаційні судові системи», що належить до сфери управління Державної судової адміністрації України, повідомляє про випуск оновленої версії програмного забезпечення автоматизованої системи документообігу суду, яка передбачає запровадження додаткового каналу електронної комунікації судів з учасниками судового процесу. 

Йдеться про розширення способів надсилання судових повісток і викликів у вигляді електронних повідомлень. Так, з 15 лютого 2023 року на додачу до вже традиційних SMS-повідомлень реалізовано можливість надсилання повісток і викликів за допомогою месенджера Viber», – пишуть на сайті державної судової адміністрації.

Реалізація цієї спільної ініціативи ДП «ІСС» і Державна судова адміністрація України повною мірою відповідає вимогам процесуального законодавства та спрямована в першу чергу на економію коштів бюджету.

Середня вартість відправки однієї повістки для суду буде значно нижчою, оскільки для відправки однієї повістки за допомогою Viber потрібне лише одне повідомлення (проти 5-6 SMS-повідомлень в середньому та 15 як максимум).

Розповідають і про алгоритм дій після отриманні повідомлення.

За замовчуванням, система документообігу намагається відправити повістку через месенджер, в разі неможливості такої відправки, повістка відправляється як SMS.

«З 00:01 до 12:00 15 лютого на месенджер Viber доставлено 60% повісток – з тих, які за згодою учасників судового процесу направляються у вигляді електронних повідомлень. Завдяки цьому, за перші півдня роботи нового сервісу економія для судів (а значить, і для держбюджету) понад 5 тисяч гривень або 42%.

«Можливо, цифри поки що не надто вражаючі, але це лише початок. Маю абсолютне переконання, що у подальшому активне використання цього та всіх інших (наприклад: особистий кабінет електронного суду https://cabinet.court.gov.ua/ чи мобільний застосунок Дія), більш економних, способів доставки повісток принесе дуже швидку і відчутну економію Україні», - зазначив виконувач обов'язків генерального директора Микола Козлов.

На думку Миколи Козлова на користь економічного ефекту електронних каналів комунікації свідчить і той факт, що якщо всі повістки, «які сьогодні за півдня були доставлені у вигляді електронних повідомлень, направити регулярною поштою, то це б обійшлось бюджету у 23 (!) рази дорожче, і замість 7 тисяч гривень це б коштувало 160 тисяч гривень».

Читайте також: Маніпуляція про те, що військовозобов'язаних українців мобілізовуватимуть з-за кордону

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024