стрічка

Білоруським ракетам «візи не потрібні»: пропаганда білорусів про закриття пунктів пропуску з Польщею

17 Лютого 2023, 15:08
Білоруським ракетам «візи не потрібні»: пропаганда білорусів про закриття пунктів пропуску з Польщею ФАКТЧЕК 4481
Білоруським ракетам «візи не потрібні»: пропаганда білорусів про закриття пунктів пропуску з Польщею

Білоруський пропагандист Григорій Азарьонок в одному із етерів своєї програми, яку транслють на білоруському телебаченні, погрожував Польщі ракетами, а прем’єр-міністра  Матеуша Моравецького обізвав «главою пєтушиного правітєльства Польши», «бритим павліном» і навіть сволотою.

Фактчекери проєкту «Брехунець» проаналізували, що ж викликало такі гострі емоції в білоруського «соловйова».

Азарьонок, будучи послідовником російських колег-пропагандистів, у властивій їй манері, не старався добирати слів і плювався образливими словами через екран.  

«Матеуш Моравецький, голова півнячого уряду Польщі. Безглуздість. Знаєте, чому безглуздість? А його життя таке. Хвора сволота, цей голений павич готується до війни. Учора він закрив пункт пропуску з Білоруссю. Заявив, що закриє й інші. Слухай сюди, якщо хоча б одну провокацію надумає ваша пшепанство ракети «Полонез» та «Іскандер» митницю не проходять, візи їм не потрібні, а пункти пропуску самі перестануть існувати разом з вашою владою. Що, бацька в чисту переграв?», – кричав Азарьонок. 

Таку істерику у пропагандиста викликало те, що Польща прийняла рішення закрити ключовий пункт пропуску на польсько-білоруському кордоні у Бобровниках. 

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський пояснив таке рішення «важливим інтересом до державної безпеки». І починаючи з 10 лютого 2023 року призупинити до подальшого повідомлення рух на пункті пропуску  «Бобровники».

Про те, що Варшава не виключає закриття чергових пунктів пропуску на спільному кордоні білорусю, зокрема «Тересполь» заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

«Ми не виключаємо закриття чергових пунктів пропуску на кордоні з білоруссю. Зокрема, йдеться про один з найбільших пунктів пропуску «Тересполь», – повідомив Моравецький під час конференції після засідання Європейської ради у Брюсселі.

Насправді погіршення польсько-білоруських відносин відбулося ще до війни в Україні. Адже і Польща, і Литва ще у 2021 році потерпали від міграційної кризи. А створив її ніхто інший як самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко. Звісно,  не без участі володимира путіна. Влітку 2021 року тисячі мігрантів з Африки та Близького Сходу намагалися нелегально потрапити з території білорусі до Євросоюзу, в тому числі через Польщу. Після цього Польща змушена була побудувати паркан на кордоні з білоруссю.

Варто зауважити, що закриття пункту пропуску «Бобровники» пов’язано зі зростанням ще більшої напруги у відносинах Варшави з Мінськом. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш  Моравецький заявляв, що «кремль інструментально використовує білорусь, вона грає під диктовку москви. Її поведінка стає все більш небезпечною для нас, України і для всієї Європи. Цим ми посилаємо дуже сильний сигнал мінську».

А ще речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна заявив, що усі знають, що робить білорусь і яку агресивну політику застосовує щодо Польщі. Не беручи до уваги  уже навіть те, як вона поводиться у питанні війни в Україні. Вирок проти польського журналіста Почобута - дуже символічний (Андрій Почобут – опозиційний журналіст, член правління Спілки поляків білорусі, якого білоруський суд засудив на вісім років ув’язнення – ред.). Погляди безпеки Польщі так нам наказують вчинити. Але вони жодним чином не скеровані проти поляків чи проти польського бізнесу».

Білоруське видання «Белта» писало, що закриття пункту пропуску «Бобровники» може призвести до колапсу, але реальних причин прийняття такого рішення начебто немає.

«Білоруська сторона не бачить об’єктивних причин для закриття пункту пропуску, а такий привід (забезпечення безпеки – ред.) не відповідає дійсності, адже загроз з території білорусі немає», – пише видання у своєму телеграм-каналі.

Неподалік консульства Польщі у місті Гродно навіть організували пікет, де вимагали не закривати пункти пропуску. Назвавши таке рішення польського уряду «диверсією і провокацією».

Насправді білоруська пропагандистська машина не раз озвучувала нетліючий російський наратив про те, що начебто Польща хоче захопити Захід України і «має плани на Західну білорусь». Сам олександр лукашенко заявляв, що начебто «поляки, НАТОвці хочуть забрати, як до 1939 року Україну. «Це насторожує не тільки з точки зору сьогоднішньої безпеки. Це стратегія і по Західній Білорусі. Тому ми насторожі». І цим самим виправдовував безкінечні російсько-білоруські навчання поблизу українських кордонів і свою участь у війні проти України. Мовляв, не росія розв’язала війну в центрі Європи, а злий і недобрий Захід. А білоруський пропагандист Азарьонок взагалі погрожував ракетами «Полонез» та «Іскандер».

Отож, білорусь усіма своїми діями ще раз підтвердила те, що Польща таки має подумати про свою безпеку. І так, пропагандистська машина бульбашів буде волати і влаштовувати істерики, адже для країни-союзника росії закриття пунктів пропуску з Польщею матиме надзвичайно негативні економічні наслідки. Допоки діючими залишаться лише два пункти пропуску. Очікувано, що на них суттєво збільшиться навантаження, а відповідно зростуть черги на митницях  і з’являться проблеми з перетином кордону.  

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

 

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024