стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 лютого

16 Лютого 2023, 20:50
Ситуація в Україні 16 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3997
Ситуація в Україні 16 лютого

Хроніка 358 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

П’ятеро загиблих та дев’ятеро поранених: окупанти обстріляли Бахмут

Джерело: Офіс Генпрокурора

Сьогодні війська держави-агресора обстріляли Бахмут зі ствольної артилерії та реактивної системи залпового вогню «Град». 

Снаряди окупантів вкотре поцілили по житловому кварталу міста.

Від атаки армії РФ загинули троє чоловіків та двоє жінок. Дев’ятеро громадян отримали осколкові поранення різного ступеню тяжкості.

Також пошкоджені багато житлових будинків.

Окупанти продовжують обстрілювати місто.

З російського полону вдалось звільнити 100 військовослужбовців і одного цивільного

Джерело: керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

Серед звільнених бійців – нацгвардійці, прикордонники та військові ЗСУ. 94 з них – оборонці Маріуполя, включно з 63 воїнами з «Азовсталі».

Багато з героїв мають поранення різної тяжкості. 

Україна націоналізувала заводи російського олігарха Дерипаски на 10 мільярдів гривень

Джерело: СБУ

За матеріалами Служби безпеки Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали російському олігарху Олегу Дерипасці.

Рішення суду стосується Миколаївського глиноземного заводу, а також надровидобувних компаній «Глухівський кар’єр кварцитів», «Хустський кар’єр» та «Жежелівський кар’єр». Вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд грн.

Встановлено, що Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва рф, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України. Таким чином російський олігарх намагався приховати своє відношення до українських активів.

Втім, співробітники Служби безпеки викрили схему та ініціювали передачу 100% російського майна в дохід України.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав чергового ракетного удару по території нашої країни. 16 із 36 ворожих ракет збили наші захисники. Крім того, ворог завдав 12 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є поранені та загиблі серед цивільного населення. 

Загроза завдання ударів російською федерацією залишається високою по всій території України.

Ворог поки що не відмовляється від своїх загарбницьких планів, попри значні втрати. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах, однак його наступальних угруповань не виявлено.

Протягом доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка, Бачівськ та Партизанське Сумської області, а також Ветеринарне, Гранів і Вовчанськ на Харківщині. Крім того, противник завдав з території російської федерації удару з озброєння гелікоптера по населеному пункту Уди Харківської області. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив обстріли населених пунктів Дворічна і Гряниківка Харківської області; Стельмахівка, Невське і Червонопопівка на Луганщині та Берестове Донецької області. 

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Веселе, Роздолівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине та Курдюмівка.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Зелене Поле Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області. 

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню знову постраждали Зміївка, Токарівка, Антонівка  та Херсон, постраждали мирні люди.

Окупаційна адміністрація міста Гола Пристань Херсонської області чинить тиск на місцеве населення щодо переоформлення майнових прав за російським законодавством. Зокрема, поширюється інформація, що громадян України, які не виконають вимог окупантів до травня цього року, буде депортовано до росії.

В тимчасово зайнятому ворогом Маріуполі російські загарбники проводять заходи з “мобілізації” окремих представників суспільства. Відтепер безпритульних, а  також осіб з алкогольною чи наркотичною залежністю забирають до ворожого війська. 

Авіація Сил оборони Україн  протягом доби завдала 13 ударів по районах зосередження окупантів, а також один - по позиції зенітно-ракетного комплексу.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили три райони зосередження живої сили, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, склад боєприпасів та два інші важливі об'єкти загарбників.

 

У Херсоні затримали екскерівника залізничного цеху РФ, який ремонтував тепловози російських військових ешелонів

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одного поплічника рашистів у результаті стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні. Зловмисником виявився місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав російських загарбників.

Відразу після тимчасового захоплення обласного центру він запропонував агресору свою допомогу у війні проти України і добровільно погодився увійти до складу місцевої окупаційної адміністрації. Там його призначили керівником підрозділу технічного відділу у створеному загарбниками «державному унітарному підприємстві «Херсонська залізниця».

За вказівками Москви ця окупаційна структура забезпечувала перекидання особового складу, озброєння, боєприпасів та військової техніки рф до захоплених районів півдня України. При цьому «посадовець» відповідав за ремонт тепловозів та іншого рухомого складу російських військових ешелонів.

Після звільнення українського міста зловмисник намагався «залягти на дно» і таким чином уникнути правосуддя. Однак співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру у пособництві державі-агресору. Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до співпраці з агресором.

Прикордонники затримали ухилянтів, які планували на надувному матраці потрапити за кордон

Джерело: МВС

Групу чоловіків призовного віку виявив прикордонний наряд відділу «Мамалига».

Чотирьох чоловіків, які, ризикуючи життям, планували переплисти річку Прут на надувному матраці, затримали під час підготовки плавзасобу до «переправи». Порушниками кордону виявились жителі Вінницької й Чернівецької областей, віком від 22 до 35 років.

Ще трьох мешканців Вінницької області затримали на одному з контрольних постів у районі населеного пункту Подвірне на Буковині. Правопорушники рухались до кордону на автомобілі «Джиллі» та не змогли пояснити мету прибуття до контрольованого прикордонного району.

Усіх правопорушників доставили до прикордонних підрозділів для складання документів та притягнення до відповідальності.

По обіді росіяни повторно обстріляли Вовчанськ: загинув цивільний

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Внаслідок повторного ворожого обстрілу, який стався після 14:00, 46-річний цивільний чоловік отримав поранення несумісні з життям.

 

До 7 років за ґратами засудили священика УПЦ МП, який закликав до співпраці з військовими РФ

Джерело: Офіс Генпрокурора

За публічного обвинувачення Донецької обласної прокуратури суд ухвалив вирок настоятелю «Казанської» парафії селища Ярова Горлівської єпархії УПЦ МП.

Прокурор у суді довів – у травні 2022 року священнослужитель вступив у змову з військовими армії країни-агресора. За їх вказівкою він організував збір мешканців у приміщенні місцевого клубу.

Користуючись повагою серед селян, священник повідомив, що населений пункт перебуває під контролем військ РФ.

Також засуджений запропонував підтримати кандидатуру нового керівника місцевої влади для співпраці з окупантами.

Після деокупації українськими захисниками населеного пункту чоловіка заарештували. Суд визнав його винним у колабораційній діяльності. Священник проведе 7 років за ґратами. Також його майно підлягає конфіскації.

Українські прикордонники захопили опорний пункт окупантів під Бахмутом

Джерело: ДПСУ

Учора прикордонники здійснили наліт та захопили опорний пункт окупантів під Бахмутом. У ближньому бою захисники зламали спротив ворожих сил, знищили 5 загарбників та взяли у полон вагнерівця.
 
«На екіпірування ворога увагу не звернути було складно. Розвантажувальний жилет, чотири магазини до автомата, граната, бинт та гумовий джгут. Ось й усе, що потрібно солдату «другої армії світу», - зазначили у ДПСУ.
 
 
 

Кількість постраждалих внаслідок авіаудару по місту Вовчанськ зросла до 6 осіб

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

За оновленою інформацією, ще 5 чоловіків віком від 35 до 65 років отримали поранення. Медики надали їм всю необхідну допомогу, лікування проходитимуть амбулаторно. 

Постраждалі - фахівці, які здійснювали ремонтні роботи на лініях зв‘язку.

 

Російський снаряд вбив 70-річну мешканку Херсона просто серед вулиці

Джерело: Херсонська ОВА

Сьогодні зранку жінка мирно йшла рідним містом.

Про страшну подію розповіли працівники крамниці, що розташована поруч. У будівлі крамниці - жодного вцілілого скла, люди схвильовані і налякані. Коли вони вийшли з приміщення, на тротуарі побачили скривавлене тіло літньої херсонки, яка дістала смертельну травму живота. Лікарі, котрі прибули на місце події, вже нічим не могли їй допомогти.

Мешканцям багатоквартирних будинків, що неподалік, довелося поспіхом тікати зі своїх квартир, адже від потужних ударів розбивалися вікна і уламки снарядів влучали у житло.

Росіяни обстріляли Вовчанськ на Харківщині

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

16 лютого, біля 10:30 ранку, окупанти вкотре обстріляли місто Вовчанськ. За попередньою інформацією, обстріл здійснювався ворожою авіацією. Зафіксовано два ракетні удари.

Внаслідок обстрілу поранення отримав 30-річний чоловік, співробітник «Харківобленерго». Його госпіталізовано з мінно-вибуховою травмою. 

Також було пошкоджено будівлю одного з підприємств та приватний житловий будинок.

На світанку ворожий снаряд вбив мирне подружжя на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Через російський обстріл села Зміївка Бериславського району загинуло подружжя – чоловік та жінка. На світанку в їх оселю влучив ворожий снаряд, який обірвав життя двох мирних людей. 

 

«російські артилеристи знали куди били. Це цілеспрямований удар по цивільних жителях Херсонщини», - зазначили в ОВА.

На Сумщині вночі працювала ППО, а вранці росіяни здійснили мінометний обстріл області

Джерело: Сумська ОВА

15 лютого після 22 години з території рф здійснено мінометний обстріл по території Юнаківської громади − 4 прильоти.
16 лютого після 7:00 окупанти обстріляли Хотінську громаду − 15 прильотів.
Попередньо − без втрат та руйнувань.
Вибухи, які було чутно в Сумах десь о 3.00 ранку, − це робота ППО.

 

Ворог завдав ракетного удару по Полтавській області

Джерело: начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін

Під час нічної масованої атаки на Полтавщині була зафіксована група ворожих БПЛА, зокрема у Полтавському районі. Працювали засоби ППО. 

Також ворог ударив ракетами по території області. Дві з них поцілили по об'єкту критичної інфраструктури у Кременчуці. Попередньо загиблих і постраждалих немає.

 

Влучання на Полтавщині
Влучання на Полтавщині

 

За минулу добу росіяни обстріляли Херсонщину понад 50 разів, є поранені

Джерело: Херсонська ОВА

Російські загарбники 52 рази атакували Херсонщину. Мирні населені пункти області потерпали від обстрілів з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків та БПЛА.

Херсон російська армія атакувала 21 раз – прицільно били по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди поцілили у причал, ботанічний сад та оселі херсонців. 

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли три людини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

 

Окупанти обстріляли Харківщину

Джерело: начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворожого вогневого впливу зазнали населені пункти Куп’янського, Чугуївського та Богодухівського районів області. 

Зокрема, ворог обстрілював з танків, мінометів та артилерії Гряниківку, Куп’янськ, Вовчанськ, Дворічну, Світличне та інші населені пункти. 

Крім того, окупанти завдали авіаційних ударів по Гранову та Удах.

Вчора, після ранкових обстрілів Куп’янська, пошкоджено щонайменше 6 приватних житлових будинків та господарчі споруди. Сталися пожежі. Також під ворожим вогнем була смт Дворічна. Там вибито вікна у декількох приватних будинках. 

Об 11:00 російські війська обстріляли із РСЗВ «Ураган» село Світличне Золочівської територіальної громади. Пошкоджень зазнали одне домогосподарство та електромережі. Після 11:00 ворог з артилерії обстріляв Вовчанськ. Там пошкоджено 3 приватних будинки. 

Вночі, після 23:00, окупанти знову вдарили по Куп’янську. Внаслідок удару згоріли ангар, гаражі та 5 автомобілів, включаючи два автобуси. Площа пожежі становила 700 кв.м. 

На щастя, без постраждалих.

росія обстріляла Харківщину
росія обстріляла Харківщину

 

Країна-агресор продовжує нищити цивільні будинки у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Малинівка, Новоданилівка, Темирівка, Чарівне, Мала Токмачка, Гуляйполе, Ольгівське, Новоандріївка, Білогір'я, Новоданилівка, Староукраїнка, Залізничне, Оріхів, Степове, Кам'янське, Степногірськ.

Надійшло 5 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

Окупанти вдарили ракетою по Павлограду на Дніпропетровщині, є загиблі

Джерело: начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

О третій годині після опівночі, коли люди мирно спали в своїх домівках, ворог вдарив ракетами по місту. 

Загинула 79-річна жінка. Попередньо, семеро людей постраждали. Двох поранених шпиталізували - 79-річного чоловіка та 37-річну жінку. Їхній стан лікарі оцінюють як середньої тяжкості. 

Пошкоджене промислове підприємство. Там виникла пожежа, яку рятувальники вже ліквідували. 

Зруйновано 7 приватних будинків. Ще 30 - понівечені. Наслідки атаки уточнюються.

Наслідки влучання на Дніпропетровщині
Наслідки влучання на Дніпропетровщині

Наслідки влучання на Дніпропетровщині
Наслідки влучання на Дніпропетровщині

Три ракети під час нічної атаки прилетіли на Львівщину

Джерело: голова Львівської ОВА Максим Козицький

Вночі під час повітряної тривоги було влучання в об’єкт критичної інфраструктури у Львівській області. Постраждалих та жертв немає. На місці виникла пожежа, її вже загасили. 

«Єдине, що можу уточнити: це не є об‘єкт, від якого залежить подача електроенергії на Львівщині», - зазначив Козицький.

Росіяни вбили шістьох жителів Донеччини

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко

За 15 лютого росіяни вбили 6 жителів Донеччини: 3 у Покровську, 2 у Бахмуті та 1 в Авдіївці.

Ще 13 людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Українські захисники «приземлили» ворожий вертоліт та дрон

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

За минулу добу 15 лютого протиповітряною обороною Повітряних Сил ЗС України знищено російський ударний вертоліт Ка-52 та безпілотний літальний апарат невизначеного типу.

Авіація Повітряних Сил здійснила понад 20 літаковильотів і завдала 15 вогневих уражень по позиціях противника.

 

Сили ППО збили всі ракети, що летіли на південь

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Вночі 16 лютого російський корабель із акваторії Чорного моря випустив вісім ракет типу «Калібр». Силами ППО було збито всі вісім ракет, над Миколаївською областю - шість, над Херсонською - дві.

На території Миколаївської області влучань не зафіксовано. 

Росіяни змінили тактику

Джерело: Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак

Росіяни дещо змінили тактику. Вони проводять активну розвідку, застосовують фальш-цілі. Але, як зазначив Єрмак, ППО впоралася з більшістю ворожих ракет та БПЛА.

Він також повідомляє про влучання ракет на Півночі, Заході України, а також у Дніпропетровській та Кіровоградській областях цієї ночі.

 

Вночі росія завдала масованого ракетного удару по критичній інфраструктурі України

Джерело: Повітряні сили ЗС України

Уночі 16 лютого російські окупаційні війська завдали масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури.

Противник випустив по Україні 32 крилаті ракети повітряного та морського базування.

Застосовано 12 крилатих ракет Х-101/Х-555 із двох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря, 8 крилатих ракет «Калібр» із фрегата з акваторії Чорного моря, 12 крилатих ракет Х-22 із шести дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з району Курська та дві керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків тактичної авіації Су-35 з району Мелітополя.

Силами та засобами Повітряних Сил ЗС України знищено 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» та дві керовані авіаційні ракети Х-59.

На жаль, частина крилатих ракет Х-22 досягла своїх цілей, уразивши об’єкти критичної інфраструктури. Наразі на озброєнні немає вогневих засобів, здатних знищувати цей тип ракет.  

Втрати ворога з 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

російські втрати
російські втрати

 

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 16 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ
Розпочалася триста п’ятдесят восьма доба російського широкомасштабного вторгнення.
Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 18 авіаційних ударів. Окрім того, зафіксовано 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Російські окупанти стріляли по цивільній інфраструктурі Донеччини та Херсонщини. Є поранені та загиблі серед цивільного населення.
 
Висока ймовірність подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
 
Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, в районах Гряниківки, Бахмута, Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара.
 
За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах понад 15 населених пунктів. Зокрема, біля Білогорівки і Серебрянського лісництва Луганської області та Федорівки, Бахмута, Диліївки, Авдіївки, Водяного, Первомайського, Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледара, Пречистівки та Новосілки на Донеччині.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Ворожого вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Рожковичі, Товстодубове, Білокопитове, Вовківка, Волфине та Басівка Сумської області та Гранів, Світличне, Стрілеча, Вовчанськ, Землянки, Рублене, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна і Крейдянка на Харківщині. Окупанти завдали ударів силами армійської авіації з території рф по Наумівці на Сумщині та Гранову і Удах Харківської області.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв з танків, мінометів та артилерії понад 20 населених пунктів, включаючи Гряниківку і Кучерівку Харківської області; Новоєгорівку, Макіївку, Стельмахівку, Невське і Червонопопівку на Луганщині та Терни, Новоселівку, Спірне, Роздолівку і Степове Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Житлівки, Серебрянського лісництва та Білогорівки.
 
На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад 20 населених пунктів, серед них – Спірне, Виїмка, Роздолівка, Федорівка, Васюківка, Білогорівка, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Іванівське, Часів яр, Ступочки, Предтечине та Курдюмівка.
 
На Авдіївському та Шахтарському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили 20 населених пунктів, зокрема, Авдіївка, Веселе, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Микільське, Вугледар, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Пречистівка та Золота Нива Донецької області. Також, ворог завдав авіаційних ударів біля Кам’янки та Новомихайлівки.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль, Темирівка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка та Кам’янське. Ворожі авіаудари зафіксовано неподалік Новополя та Малинівки.
 
На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Херсон, а також райони понад 10 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Гаврилівку, Качкарівку, Зміївку, Берислав, Веселе, Львове, Іванівку, Токарівку, Тягинку, Берегове Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.
 
В Чаплинці Херсонської області, 14 лютого, російські окупаційні війська здійснили обстріл міста з метою звинувати та дискредитувати Збройні Сили України. За словами свідків, ракети летіли з південного напрямку, зі сторони тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим.
 
В Сімферополі Автономної Республіки Крим місцевим “Центром крові” розпочато масовий збір крові у цивільних громадян і доставка крові з інших станцій переливання крові Автономної Республіки Крим. Також активно проводиться пропаганда в закладах та установах всіх форм власності щодо залучення до забору крові якомога більшої кількості людей через великі втрати та поранення російських окупантів на всіх напрямках бойових дій. Відкриваються додаткові станції переливання крові в Ростовській, Бєлгородській та Воронежській областях.
 
Українська авіація протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 5 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також знищено російський вертоліт Ка-52.
Підрозділи ж ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління ворога, 6 районів зосередження живої сили та 2 його склади боєприпасів.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024