стрічка

Чи справді ВООЗ припинила розслідувати походження COVID-19

16 Лютого 2023, 15:34
Чи справді ВООЗ припинила розслідувати походження COVID-19 ФАКТЧЕК 2696
Чи справді ВООЗ припинила розслідувати походження COVID-19

ВООЗ призупиняє розслідування походження коронавірусу, оскільки фахівці не дійшли остаточного висновку, як саме вірус потрапив на вуханьський ринок морепродуктів.

Таке повідомлення поширюють на просторах Telegram. Опублікував його й паблік «ЧОРНИЙ ЛИСТ».

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили це повідомлення та з'ясували, що оприлюднена інформація – ПРАВДА.

МЕСЕДЖ

Автори анонімного телеграм-каналу починають публікацію з того, що у спільному звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я та Китаю, опублікованому в березні 2021 року за підсумками міжнародної місії в Ухані, зазначалося, що сценарій переходу COVID-19 від кажанів до іншої тварини, які згодом інфікувала людей, є малоймовірним. 

Втім фахівці не дійшли остаточного висновку, як саме вірус потрапив на ринок морепродуктів в Ухані. В публікації зауважують, що висловлювалися припущення й про його лабораторне походження.  

Жодного посилання на звіт чи рішення про призупинення досліджень автори допису не публікують.

ПЕРЕВІРКА

Справді, в березні 2021 року команда ВООЗ та китайських вчених опублікувала спільний звіт. В документі окреслено чотири можливі сценарії, найімовірнішим з яких є поширення SARS-CoV-2 від кажанів до людей, можливо, через проміжний вид. Перший етап був розроблений, щоб закласти основу для другого етапу поглиблених досліджень, щоб точно визначити, що сталося в Китаї та в інших країнах.

Втім про те, що організація призупиняє дослідження походження вірусу, на офіційному сайті ВООЗ ні слова. Втім, публікацію на цю тему наші фактчекери знайшли на сайті видання Nature. У ній автори пишуть про те, що друга фаза дослідження, дійсно, зупинена. На самому початку матеріалу зазначається, що ВООЗ зробила це «по-тихому». Причиною такого рішення називають тривалі проблеми через спроби провести важливі дослідження в Китаї.

«Дослідники кажуть, що вони розчаровані тим, що розслідування не триває, оскільки розуміння того, як коронавірус SARS-CoV-2 вперше інфікував людей, є важливим для запобігання майбутнім спалахам. Але без доступу до Китаю ВООЗ мало що може зробити для просування досліджень, каже Анджела Расмуссен, вірусолог з Університету Саскачевану в Саскатуні, Канада. «Їхні руки справді зв’язані», – йдеться у повідомленні.

Водночас Nature пише, що для збору необхідних даних про походження COVID-19 пройшло дуже багато часу. При цьому вчені мають достатньо інформації, щоб запобігти можливим спалахам у майбутньому.

ВИСНОВОК

ВООЗ справді зупинила розслідування походження коронавірусу SARS-CoV-2, або ж COVID-19. Це – ПРАВДА. Причиною тому є перешкоджання Китаю в доступі до даних.

Читайте також: На Волині та Рівненщині поширили фейк про «потужний землетрус»

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром