стрічка

Фейк про те, що співачка Інстасамка пожертвувала гроші на російську армію

15 Лютого 2023, 13:30
Фейк про те, що співачка Інстасамка пожертвувала гроші на російську армію ФАКТЧЕК 8785
Фейк про те, що співачка Інстасамка пожертвувала гроші на російську армію

13 лютого низка українських ЗМІ повідомила про те, що російська співачка Дарья Зотєєва відома під сценічним іменем Інстасамка нібито пожертвувала чималу суму на підтримку російського вторгнення.

Проте як з’ясували фактчекери проєкту «Брехунець», це ФЕЙК.

ФЕЙК

Мова йде аж про 900 000 рублів. Усі видання зацитували слова реперки, які вона начебто сказала у неназваному інтерв’ю:

«Гонорар від пісні «За деньги да» я перевела на «СВО» (так в Росії називають повномасштабне вторгнення, - ред.). Я не знаю, куди підуть ці кошти, чи дійдуть до адресата – гумдопомогу, бронежилети або як там це називається. Але там воює багато моїх ровесників, за яких сильно переживаю, чого не можу показати у своїй творчості. Але це поки».

ПЕРЕВІРКА

Більшість медіа посилаються на інформаційний ресурс «УНІАН», а вони своєю чергою на російський анонімний телеграм-канал «Империя очень зла».

Сам канал є сатиричним і займає відверто антиукраїнську позицію. Наприклад, до того вони публікували інформацію про те, що президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс начебто запропонував перейменувати Другу світову війну у «радянсько-європейську».

Після того як «новина» про щедру пожертву розійшлася у ЗМІ автори блогу визнали, що допис є фейком і позловтішалися над довірливістю українських журналістів та користувачів соцмереж.

Варто зазначити, що попри неправдивість цього повідомлення, прослуховування Інстасамки, як і будь-якої іншої російської музики через податки таки фінансує агресію проти України, хай і не на таку велику суму.

Цілком можливо, що підґрунтям для створення фейка стало бурхливе обговорення виходу пісні Зотєєвої «За деньги да» у топи музичних платформ в Україні. Обурення патріотів та бажання довести антиукраїнську позицію саме цієї співачки допомогло миттєвому поширенню неправди. Ціллю ж очевидно є бажання продемонструвати начебто легковірність українських ЗМІ та простих обивателів та поставити під сумнів правдивість усіх публікацій наших медіа.

Читайте також: На Волині «гуляє» відеоролик, у якому брешуть, що ракети не летять до центрів прийняття рішень

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024