стрічка

Рівненські журналісти поширили брехню про кількість загиблих військових

15 Лютого 2023, 11:28
Рівненські журналісти поширили брехню про кількість загиблих військових ФАКТЧЕК 2501
Рівненські журналісти поширили брехню про кількість загиблих військових

«Сумна звістка сколихнула Рівненщину. В боях на Донеччині загинули шестеро військових» – таку новину поширюють інформаційним простором Рівненської області.

Опублікували її, зокрема, на сайт місцевого телеканалу «ITV».

Перевіривши інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» з'ясували, що новина містить неправдиву інформацію.

БРЕХНЯ

Зазначимо, що сама публікація не надто розгорнута. Двома реченнями автори  повідомляють про те, що в боях з російськими окупантами на Донеччині загинули шестеро бійців з Рівненської області.

Опісля коротко розповідають про те, коли й хто з військових загинув. В деяких випадках вказують військову спеціальність та скільки років було захиснику.

В публікації йдеться, що двоє загиблих – жителі Рокитнівщини – Микола Барінов та Олександр Петров.  

ПЕРЕВІРКА

Найперше зазначимо, зовсім не зрозуміло, звідки журналісти взяли інформацію про те, що саме шестеро військовослужбовців із Рівненщини загинули  на Донеччині. Адже на сайті ОВА немає жодної публікації, яка б узагальнювала втрати за певний період.

Про загиблих захисників повідомляє лише громади, жителі яких і загинули на фронті.

На сайті ж Рокитнівської селищної ради Рівненської області про втрати немає жодного слова! Однак, про двох загиблих військових, а саме Миколу Барінова та Олександра Петрова, повідомляє Рокитнянська селищна територіальна громада Київської області.

Тобто, рівненське видання поширило БРЕХНЮ, розповідаючи про шістьох загиблих військовослужбовців з області.

ВИСНОВОК

Загиблі військові Микола Барінов та Олександр Петров не є жителями Рівненщини. Вони родом із Київщини. Тому публікація про те, що Рівненська область втратила шістьох захисників – БРЕХНЯ.

 

***

 

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024