стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 14 лютого

14 Лютого 2023, 21:52
Ситуація 14 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3648
Ситуація 14 лютого

Хроніка 356 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

Після атак на енергосистему окупанти хочуть позбавити українців води

Джерело: премʼєр-міністр Шмигаль

Росіяни спускають воду з Каховського водосховища з метою позбавити українців, які отримують воду з Дніпра, доступу до водопостачання.

Від 12 років за ґратами проведуть троє корегувальників ворожого вогню

Джерело: Офіс Генпрокурора  

Прокурори у суді довели, що з лютого по березень 2022 року житель Дружківки неодноразово передавав своєму зятю – колишньому учаснику НЗФ «Республіканська Гвардія ДНР» інформацію про розташування техніки та військовослужбовців ЗСУ на території міста. Він креслив схеми, на яких позначав об’єкти, де перебували українські захисники. Фото слідів проїзду військової техніки і текстові повідомлення чоловік пересилав зі свого телефону через месенджер. 

Інший засуджений – житель Бахмута – у квітні-серпні аналогічним чином надсилав представникам «Народної міліції ДНР» дані про місця дислокації, вогневі позиції і маршрути переміщення підрозділів ЗСУ у місті та прилеглих селищах.

Також доведено, що житель Сєвєродонецька під час масованих обстрілів окупаційними військами РФ допомагав встановлювати «цілі» для ураження. Він корегував ворожий вогонь. Відомості пересилав через месенджер зі свого мобільного телефону. Задокументовано, що на початку квітня 2022 року після надання координат позицій ЗСУ їх обстріляли збройні сили РФ. 

На вирок суду інформатори чекали під вартою.

Жителів Донеччини засуджено до 14 та 13 років позбавлення волі, а жителя Луганщини – до 12 років за ґратами.

 

Ситуація на фронті станом на вечір 14 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник, попри значні втрати, поки що не відмовляється від намірів вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.  Суттєво продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Активно діє ворожа авіація. 

Протягом доби російські окупанти завдали два ракетні удари по цивільній інфраструктурі Костянтинівки та Краматорська на Донеччині. Є поранені серед мирного населення. Пошкоджені палац культури, в якому працює центр видачі гуманітарної допомоги. Також уражені приміщення медичного закладу.

Окрім того, ворог загалом здійснив понад 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Херсона, Очакова та Берислава. Ворожі снаряди пошкодили приватні та багатоповерхові будинки, є поранені. 

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

Противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій наших військ, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Товстодубове, Білокопитове, Вовківка, Волфине та Басівка Сумської області, а також Ветеринарне, Баранівка, Стрілеча, Красне, Тернова, Глибоке, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Чугунівка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Куп’янськ та Рідкодуб на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв з танків, мінометів та артилерії понад 15 населених пунктів, включаючи   Берестове, Вишневе і Табаївку Харківської області; Новоселівське, Стельмахівку, Невське, Червонопопівку, Піщане, Діброву, Серебрянське лісництво, Білогорівку Луганської області та Федорівку - Донецької. Завдав авіаційних ударів в районах Берестового, Житлівки та Верхньокамянського. 

На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них – Білогорівка, Веселе, Парасковіївка, Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Кліщіївка, Залізне, Нью-Йорк Донецької області. Під авіаційні удари ворога потрапили райони Бахмута, Іванівського та Курдюмівки. 

На Авдіївському та Шахтарському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили 22 населені пункти, зокрема, Авдіївка, Водяне, Невельське, Веселе, Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Вугледар, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області. Також ворог завдав авіаційних ударів неподалік Авдіївки та Вугледара. Також, окупанти скинули з БпЛА на позиції наших військ у районі Водяного аерозольні гранати нелетальної дії типу К-51.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів.  Серед них - Ольгівське, Малинівка, Староукраїнка, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка і Степове Запорізької області. Також ворог завдав авіаційних ударів біля Малинівки та Новоданилівки.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та місто Херсон, а також райони понад 25 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Гаврилівку, Берислав, Веселе, Інгулець, Антонівку, Зимівник, Білозерку, Дніпровське та Велетенське Херсонської області.

З метою компенсування масштабних військових втрат росіян у ході ведення бойових дій, на території полігону Кадамовський російської федерації, в навчальному центрі проходять підготовку орієнтовно до двох бригад військовослужбовців російських окупаційних військ, з числа мобілізованих та "добровольців". Основна частина російських військовослужбовців проходить тритижневий курс підготовки. Окремі групи проходять двотижневий курс. 

В результаті, відзначається низький рівень готовності до виконання завдань. З початку цього року, на території полігону підготовка рекрутів ПВК Вагнер не проводилась. Інструктори навчального центру залучаються до підготовки безпосередньо у районі ведення бойових дій.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили, три склади боєприпасів та дві станції РЕБ ворога.

Уряд прийняв постанову, яка пришвидшить ввезення в Україну військових товарів

Джерело: Віце-прем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Уряд прийняв постанову, що максимально прискорить та спростить ввезення товарів військового призначення та подвійного використання на територію України, зокрема, БПЛА та комплектуючих.

75 ударів по території Запорізького регіону зафіксували за добу

Джерело: Запорізька ОВА

В результаті обстрілів окупаційних військ зруйновані будинки та господарські будівлі населених пунктів Пологівського та Василівського районів. Інформація щодо поранених не надходила. 

13 лютого поліцейські зареєстрували 15 повідомлень про зруйновану житлову та цивільну інфраструктури. 

Російські військові вісім разів атакували Запорізьку область, застосовуючи авіацію та реактивні системи залпового вогню. Крім того, нанесли 66 ударів зі ствольної артилерії.  

Значних руйнувань зазнала житлові сектори Гуляйпільської та Оріхівської громад. Після чергового акту збройної агресії потрощені фасади будинків, дахи, вікна та паркани. Подекуди вщент зруйновані господарські будівлі та споруди, згоріли транспортні засоби громадян. 

Внаслідок ворожого обстрілу села Приморське Василівського району в одному з будинків повилітали вікна. 

Усі факти збройної агресії задокументовані правоохоронцями. За зібраними доказовими матеріалами слідчі поліції та УСБУ відкрили кримінальні провадження.

На Херсонщині росіяни атакували медзаклад вдруге за добу

Джерело: Херсонська ОВА

Черговою ціллю окупантів стала станція швидкої медичної допомоги у Бериславі. Це вже другий медзаклад, який за сьогоднішню добу обстріляли росіяни.

Через російську атаку приміщення станції зазнало руйнувань, також пошкоджено й автівки медиків. 

Легкі поранення отримав водій “швидкої”. Чоловіка поранило уламками скла, його життю та здоровʼю нічого не загрожує.

Окупанти вдарили ракетами по Краматорську і Костянтинівці

Джерело: кореспондент Донбас.Реалії Сергій Горбатенко

14 лютого росіяни атакували ракетами Краматорськ і Костянтинівку.

Жителі почули два сильні вибухи в Краматорську. У Костянтинівці пишуть про "приліт" біля будинку культури.

Як уточнили в Донецькій ОВА, у Костянтинівці, за попередніми оперативними даними, поранили цивільну людину та пошкодили палац культури, у якому зараз працює Центр видачі гуманітарної допомоги. У Краматорську - вразили приміщення медичного закладу.

Наслідки обстрілів на Донеччині
Наслідки обстрілів на Донеччині

Росія тримає свої кораблі в Чорному морі подалі від українських сил

Джерело: прессекретарка ОК "Південь" Наталя Гуменюк

Росіяни тримають на бойовому чергуванні кораблі у Чорному морі, але розміщують їх подалі, побоюючись атак українськими ракетами.

«Вороже корабельне угруповання тримається дуже східніше, вони заглиблюються в більш ракетобезпечний для себе район, оскільки наративи про те, що ми очікуємо прибуття далекобійної зброї, все ж таки на них впливають. Тому ворог намагається перемістити своє корабельне угруповання глибше, у бік Новоросійська», — розповіла Гуменюк в ефірі телемарафону.

Вранці російські війська обстріляли медзаклад у Херсоні

Джерело: Херсонська обласна військова адміністрація

В Херсоні обстріляли медичний заклад. В цей час лікарі приймали пацієнтів, тож було досить людно. Жертв вдалося уникнути лише завдяки тому, що люди, почувши гучні вибухи, відразу вибігли у коридор. 

На землі, поряд з будівлею медзакладу - скло від вибитих вікон та уламки ворожих снарядів.

Окупаційні війська продовжують обстрілювати прикордоння Чернігівської області

Джерело: Оперативне командування «Північ»

Так, з 10:00 до 10:05 повідомили про 6 приходів, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п. Тимоновичі. Втрат серед військових та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

На Херсонщині партизани підірвали авто з окупантами

Джерело: Центр національного спротиву

Партизани продовжують чинити спротив окупантам на тимчасово окупованих територіях. Зокрема в Новій Каховці учасники партизанського руху “Атеш” підірвали автомобіль, в якому перебували військовослужбовці рф та представники спецслужб. Як наслідок, двоє окупантів загинуло, ще двоє у важкому стані. 

Ворог активно зондує оборону ЗСУ від Сватового до Кремінної 

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Найближчими днями на Луганщині очікуються масовані атаки росіян. Ворог проводить активну розвідку позицій ЗСУ від Сватового до Кремінної. Свіжомобілізовані прибувають на Луганщину з різних регіонів росії. Вони розселяються в житлових будинках та адмінбудівлях, зокрема, у школах. 

Гайдай також зазначив, що у кремлі ніхто не відміняв наказу вийти на адмінкордони Луганщини. Вони бачать це завдання найлегшим, тому й готують масований наступ, щоб у разі успіху можна було «годувати» народ рф «переможною ходою».

Нацгвардійці збили ще один літак Су-25 в районі Бахмута

Джерело: МВС України

Розрахунки ПЗРК 3 бригади оперативного призначення НГУ «Спартан» зменшують авіапарк окупантів. Бійцями бригади було знищено черговий російський штурмовик Су-25.

Ввечері 13 лютого під час бойового чергування вогнева група зенітного ракетно-артилерійського дивізіону з відстані двох кілометрів вразила «Грач» однією ракетою.

 

«13 лютого о 18:03 вечора в районі Бахмута нацгвардійці «відпрацювали» ворожий літак Су-25, який завдавав ударів по українських позиціях і населених пунктах. В результаті бойової роботи розрахунку з ПЗРК «Перун» ворожий літак було знешкоджено. Хлопці вразили ціль з першого пострілу. Штурмовик загорівся і далі почав знижуватися за лінією перетину, доля пілотів невідома», – зазначив командир дивізіону Партизан.

За минулий день на Сумщині зафіксували близько 100 прильотів

Джерело: Сумська ОВА

Обстрілів зазнали Білопільська, Юнаківська, Миропільська, Есманьська, Краснопільська, Глухівська, Великописарівська та Шалигинська територіальні громади. Було зафіксовано близько 100 прильотів.
 
Білопільська громада: близько 10 години ранку 13 лютого був мінометний обстріл громади − 5 прильотів, а після 10 години − ще 3.
Юнаківська громада: росіяни теж били з мінометів − усього 26 прильотів по населених пунктах громади протягом дня.
Миропільська громада: на територію громади було скинуто 9 мін.
Есманьська громада: був також мінометний обстріл − 23 прильоти протягом дня.
Краснопільська громада: о 13.35 здійснено скидання з БпЛА вибухового пристрою − 1 прильот. Також був обстріл з мінометів − близько 15 години − 4 прильоти.
Глухівська громада: мінометний обстріл − 10 прильотів.
Великописарівська громада: о 15.10 було здійснено скидання з БпЛА вибухового пристрою − 1 прильот.
Шалигинська громада: зафіксовано 18 прильотів з мінометів протягом дня.
 
На щастя, без втрат та руйнувань.
 

Через обстріли у Запорізькій області зруйновані цивільні будинки та інфраструктура

 

Джерело: Запорізька ОВА

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Малинівка, Новоданилівка, Лук'янівка, Ольгівське, Оріхів, Червона Криниця, Полтавка, Запорожець, Гуляйполе, Мала Токмачка, Чарівне, Новоандріївка, Білогір'я, Червоне, Староукраїнка, Степногірськ, Степове, Кам'янське.

Надійшло 15 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

Минулої доби ворог обстріляв щонайменше 17 прикордонних населених пунктів Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби росіяни обстріляли щонайменше 17 прикордонних населених пунктів Чугуївського, Куп'янського та Харківського районів області.

Вночі окупанти били по с. Моначинівка Куп'янського району. Пошкоджено будівлю сільського клубу. На щастя, без постраждалих.

Найбільше від обстрілів потерпає м. Вовчанськ Чугуївського району. Там за добу пошкоджено щонайменше 6 житлових будинків, вітрини торговельних павільйонів та магазинів, будівлі об'єкту цивільної промисловості, адмінбудівля "Укртелекому".

 

У Куп'янську, смт Дворічна та навколишніх селах пошкоджено приватні та багатоквартирні житлові будинки, господарчі споруди.

 

Росіяни вбили цивільного у Донецькій області

Джерело: Донецька ОДА

За 13 лютого окупанти вбили одного жителя Донеччини — у Ставках.

Ще 3 людини в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

 

Ситуація на Донеччині
Ситуація на Донеччині

 

За добу російські загарбники 54 рази обстріляли мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Окупанти 54 рази обстріляли мирні населені пункти Херсонщини з РСЗВ, мінометів, артилерії та танків.

Херсон російська армія атакувала 13 разів. Ворожі снаряди поцілили у залізничну колію пасажирського сполучення та житлові будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли загинули 2 людини, 3 жителі області отримали поранення різного ступеня тяжкості.

На Миколаївщині внаслідок обстрілів пошкоджені житлові будинки

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Вранці, 14 лютого, о 06:16 під артилерійським та мінометним обстрілом був населений пункт Очаківської громади. Внаслідок чого відбулося пошкодження та займання житлових будинків, також уражено кілька адміністративних будівель. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

А 13 лютого ворог вів обстріл по акваторії Очаковської громади. Постраждалих немає. 

Втрати ворога з 24 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Втрати росії
Втрати росії

 

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 15 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста п’ятдесят шоста доба російського широкомасштабного вторгнення.
Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних та 32 авіаційних удари. Здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
 
Загроза завдання ударів російською федерацією залишається високою по всій території України. Водночас, наша система протиповітряної оборони постійно зміцнюється.
 
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Зазнає значних втрат. Збройні Сили України вживають додаткових заходів для посилення оборони.
 
За минулу добу підрозділи наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Гряниківка Харківської області; Невське, Кремінна, Кузьмине, Шипилівка і Білогорівка - Луганської та Федорівка, Парасковіївка, Бахмут, Водяне, Мар’їнка і Побєда на Донеччині.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки російських військ. Минулої доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Товстодубове, Вовківка, Білокопитове, Волфине і Басівка Сумської області та Ветеринарне, Красне, Вовчанськ і Дворічанське на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обстріляв з танків, мінометів та артилерії райони населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Синьківка, Куп’янськ, Степова, Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Піщане, Вишневе і Чернещина Харківської області; Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Іванівка, Спірне і Роздолівка Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Білогорівка, Веселе, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Олександро-Шультине, Озарянівка, Диліївка і Майорськ на Донеччині.
 
На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили райони населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Серед них - Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.
 
На Запорізькому напрямку вогневого впливу зазнали Времівка і Новопіль на Донеччині; Ольгівське, Гуляйполе, Староукраїнка, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське Запорізької області та Іллінка і Нікополь - Дніпропетровської.
 
На Херсонському напрямку противник вчергове обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії цивільні об'єкти Херсона, а також Антонівку Херсонської області.
 
Через відсутність металевих жетонів з особистим номером, за яким можна ідентифікувати тіло загиблого військовослужбовця, особовий склад підрозділів 20-ї армії, що діють у Луганській області, керівництво зобов’язало носити у нагрудній кишені гільзу із клаптиком паперу в ній. На цьому клаптику кожен російський окупант повинен зазначити інформацію про себе, особистий номер, тощо.
Щоб мотивувати особовий склад до наступу, у підрозділах противника розповсюджується агітація про добові грошові надбавки за участь у штурмових діях. До того ж, анонсовано доплату кожному загарбнику за кілометр просування по українській землі.
 
У москві розпочалась агітаційна робота щодо мобілізацї стосовно науковців. Зокрема, з персоналом науково-дослідного інституту «Полюс», який є провідним науковим центром росії в галузі лазерних технологій, проведено роз’яснювальну роботу про соціальні гарантії та пільги мобілізованих осіб.
 
Українська авіація протягом минулої доби завдала 15 ударів по районах зосередження окупантів. Також, наші захисники збили два ворожих літаки - Су-24М та Су-25.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили пункт управління, 7 районів зосередження живої сили, 2 станції РЕБ, а також склад боєприпасів російських окупантів.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024