стрічка

На Волині поширюють фейковий розіграш грошей до Дня святого Валентина

13 Лютого 2023, 16:34
Фальшивий розіграш від «Milka» ФАКТЧЕК 6542
Фальшивий розіграш від «Milka»

У інтернет-просторі Волинської області фейкороби поширюють розіграш до Дня Святого Валентина. Шахраї обіцяють по сім тисяч гривень кожному, хто заповнить анкету та вгадає, де лежать гроші. Фальшивий розіграш поширюють під логотипом «Milka». Ми зафіксували поширення цього фейку у месенджері в період з 10 по 13 лютого.

Фактчекери проєкту «Брехунець» з'ясували, чи насправді «Milka» проводить розіграш та пояснили, чому це шахраї.

ШАХРАЙСТВО

Люди довіряють відомим брендам, тому розіграш від «Milka» не викликає сумнівів, а ще й такий хороший привід, як День святого Валентина.

Як ви натиснете на посилання, вас перекине на фішинговий сайт, який насправді стосунку до офіційного сайту компанії «Milka» не має. Вам запропонують відповісти на прості запитання та проведуть ідентифікацію особистості. На початку все виглядає правдиво.

Після того, як комп'ютер підтвердить, що ви не бот, вам нададуть три спроби знайти пакунок, в якому ніби лежать гроші. Перша спроба буде невдалою, але на другу чи третю ви 100% знайдете «приз».

Все, ви переможець! Лишається лише декілька умов для отримання «своїх виграних» 7000 гривень. Фейкороби попросять поширити повідомлення з розіграшем декільком друзям або в загальнодоступні групи в соцмережі.

Для того, щоб у потенційних мішеней не з'являлося сумнівів, на фішинговому сайті під розіграшем є багато коментарів із позитивними відгуками про розіграш. Навіть неозброєним оком можна побачити, що це писали боти, а не живі люди.

Якщо ви поширите фейковий розіграш поміж своїх друзів, або закинете його до загальнодоступних груп, шахраї попросять вказати свої особисті дані. Номер телефону, адресу, номер банківської карти та тому подібне, начебто для оформлення грошового переказу, який ви «виграли». Але нагадаємо, за жодних обставин не можна розповсюджувати свої особисті дані стороннім особам!

На офіційному сайті компанії «Milka» ніякого розіграшу ми не знайшли.

Цей вид шахрайства називається «фішинг».

Довідково: ФІШИНГ –  (англ. phishing – риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані – наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт.

Читайте також: На Волині поширюють фейк про державну фінансову допомогу під маскою Укрпошти

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024