стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 12 лютого

12 Лютого 2023, 19:50
Ситуація на фронті 3248
Ситуація на фронті

Хроніка 354 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Ворог тричі атакував Нікопольщину

Джерело: Сергій Лисак, Дніпропетровська ОВА

Впродовж дня агресор тричі атакував Нікопольщину зі ствольної артилерії та РСЗВ. 

Під ворожий вогонь потрапили Нікополь, Марганецька і Мирівська громади. Одна людина загинула, ще дві – постраждали. 

Окупанти примушують пенсіонерів отримувати російські паспорти

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник не припиняє тероризувати мешканців тимчасово зайнятих ним територій Херсонської області. Цього разу тиску зазнала найбільш незахищена верства – пенсіонери. Ворог примушує їх отримувати російські паспорти, погрожуючи припинити отримання будь-яких пенсій.

Зведення щодо російського вторгнення станом на вечір 12 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли 17 районів населених пунктів. 

На Бахмутському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів загалом зазнали 13 населених пунктів.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили райони 21 населеного пункту. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали населені пункти Донецької, Запорізької та Дніпропетровської областей. 

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Херсон, а також райони 14 населених пунктів.

ЗСУ завдали 10 ударів по ворогу та уразили позицію його ППО і два склади боєприпасів.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. 

У Мелітополі росіяни влаштували судилище над жінкою, яка відправила донат на ЗСУ

Джерело: міський голова Мелітополя Федоров

Міський голова повідомив, що російські судді в окупованому місті почали приговорювати мешканців міста до якихось ув'язнень.

Як приклад Федоров навів мешканку міста, яка задонатила на ЗСУ. «Її знайшли, знайшли в смартфоні виписку з банку й віддали під «суд». Наразі невідомо, який саме «вирок» виніс так званий «суд».

До слова, у Мелітополі окупанти облаштували 5 катівень. 

На Херсонщині підірвалась автівка

Джерело: ОВА

У Херсонській області неподалік села Новорайськ на російській міні підірвалася автівка: загинули двоє чоловіків.

Армія рф вчергове злучила в будівлю ОВА у Херсоні

Джерело: Херсонська ОВА.

Зранку, 12 лютого російські війська завдали удару по будівлі ОВА у Херсоні. Загиблих та поранених немає. Про це йдеться в Telegram Херсонської ОВА.

 

Російські війська обстріляли Нікополь: загинула жінка, ще одна — поранена

Джерело: голова Дніпропетровської облвійськадміністрації Сергій Лисак.

Через обстріл військами РФ Нікополя зранку 12 лютого загинула 53-річна жінка

За його словами, попередньо, ще одна жінка, 87-річна пенсіонерка, дістала осколкове поранення.

У місті пошкоджені чотири багатоповерхівки, водоканал і будівля коледжу.

Наслідки атаки уточнюють.

Армія рф обстріляла 14 населених пунктів Донеччини, по Дружківці вони вдарили ракетою

Джерело: пресслужба поліції Донеччини.

Протягом 11 лютого російські війська 24 рази обстріли 14 населених пунктів Донеччини. По Дружківці вони вдарили ракетою «С-300».

Ракету «С-300» окупанти спрямували по Дружківці. З «Градів» обстріляли Орлівку та Ставки, з «Ураганів» - Карлівку. В усіх випадках інформація щодо жертв та пошкоджень не надходила, — повідомили у поліції.

Також під обстрілами опинились Авдіївка, Бахмут, Часів Яр, Велика Новосілка, Курахівка, Неліпівка, Керамік, села Іванівське, Ступочки, Предтечине.

Реактивною артилерією російські війська накрили Часів Яр та Бахмут. У Часовому Яру снаряди поцілили в один багатоквартирний та 14 приватних будинків, є поранені цивільні мешканці. У Бахмуті маємо загиблого та травмованих, — йдеться у повідомленні.

Обстрілами зруйновані та пошкоджені 21 цивільний об'єкт — 15 житлових будинків, адмінбудівля, господарчі споруди та автомобіль.

Поліція та СБУ за всіма фактами обстрілів відкрили кримінальні провадження за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

За минулу добу військові рф обстріляли 19 населених пунктів Запорізької області

Джерело: Запорізька ОВА 

Протягом минулої доби, 11 лютого, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру у районі 19 населених пунктів Запорізької області.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів: Вільнянськ, Новоданилівка, Кам'янське, Дружелюбівка, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Червоне, Оріхів, Мала Токмачка, Магдалинівка, Ольгівське, Новоандріївка, Білогір'я, Темирівка, Малинівка, Щербаки, Степногірськ, Степове.

Надійшло 16 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

На Донеччині обстрілами окупантів зруйновані понад 20 житлових будинків

Джерело: очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 11 лютого російські окупаційні війська обстрілювали населені пункти Донеччини вздовж всієї лінії фронту. Зруйновані понад 20 житлових будинків. Серед цивільних є загиблий та поранені.

Під обстрілами опинились Вугледар, Авдіївка, Бахмут, Сіверськ, Курахівська, Мар'їнська, Соледарська, Костянтинівська та Лиманські громади.

 

У Курахівській громаді обстріляно село Веселий Гай; пошкоджено дев'ять будинків у Курахівці та три будинки у Гострому. Вночі тривали артобстріли Мар'їнської громади: Мар'їнки, Красногорівки та Новомихайлівки. Також з артилерії росіяни вгатили по житловому кварталу Авдіївки, — написав Кириленко.

У Бахмуті обстрілами пошкоджені адмін будівля та два приватні будинки, одна людина загинула, двоє отримали поранення.

У Соледарській громаді зруйновані дев'ять житлових будинків, у Сіверську — двоповерхівка та приватні будинки. Чисельних обстрілів зазнали Торське, Зарічне та Терни.

Наслідки російського обстрілу Харкова 11 лютого: одна людина поранена, пошкоджено підприємство 

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок обстрілу РФ ввечері 11 лютого 35-річний чоловік зазнав поранення. Удари пошкодили одне підприємство та депо «Нової пошти».

Пошкодження отримало одне з підприємств. Сталася масштабна пожежа. Також було зафіксовано влучання у депо «Нової пошти» — написав Синєгубов.

Площа пожежі на складській будівлі підприємства склала 800 кв. м, зазначили у ранковому зведенні ДСНС Харківщини. Вогонь вдалося загасити о 4:26.

Минулої доби російські війська 49 разів обстріляли Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА.

Минулої доби, 11 лютого, російські війська 49 разів обстріляли Херсонщину, Херсон – 11 разів. Одна людина поранена.

За даними ОВА, війська РФ атакували з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та завдали ракетний удар. Найбільше обстріляли мікрорайон Острів, російські снаряди пошкодили будинки.

На окупованій Луганщині росіяни монополізують бізнес

Джерело: пресслужба Луганської обласної військової адміністрації.

Російські компанії відкривають свої представництва на окупованій Луганщині та монополізують бізнес, поглинаючи місцеві компанії.

Нещодавно у так званому «держбанку ЛНР» чомусь вирішили приєднатися до одного з російських. Разом із усіма клієнтами, яких ніхто й не запитував, — повідомили у пресслужбі.

Також на окупованих територіях Луганщини, Донеччини, Запоріжжя та Херсонщини окупанти планують залишити лише одного оператора мобільного зв'язку. Місцеві оператори ще працюють.

"Але урядом РФ вже доручено створити у так званих «ЛНР», «ДНР», а також на захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей єдиного оператора мобільного зв'язку. Тобто, місцевим натякнули приготуватись до ліквідації. Інший бізнес – на черзі", — додали в ОВА.

На Харківщині  чоловік отримав поранення внаслідок ракетного удару

Джерело: Олег Синєгубов

Внаслідок ударів окупантів осколкові поранення отримав 35-річний чоловік. Його госпіталізовано, медики надають всю необхідну допомогу, — повідомив Олег Синєгубов.

Обстріли Миколаївщини. Протягом доби війська РФ чотири рази завдали удари по громадах області

Джерело: пресслужба Миколаївської обласної військової адміністрації.

У Миколаївській області протягом 11 лютого війська Російської Федерації завдали чотири вогневі удари по Очаківській та Куцурубській громадах. Поранених немає.

11 лютого, о 12:18 та з 23:00 війська РФ завдали артилерійських ударів по акваторії та населеному пункту Очаківської громади. Пошкоджено житловий будинок. Також 11 лютого, о 15:50 та 23:10 зафіксовано влучання за межами населених пунктів Куцурубської громади, — йдеться в повідомлені.

За інформацією районної адміністрації, внаслідок обстрілів люди не постраждали

На Донеччині одна людина загинула двоє отримали поранення

Джерело: Павло Кириленко

За 11 лютого росіяни вбили 1 жителя Донеччини — у Бахмуті. Ще 10 людей в області одержали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 12 лютого

Джерело: Генштаб

Розпочалася триста п’ятдесят четверта доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на наступальних діях на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ударів по позиціях наших військ.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах Білогорівки і Серебрянського лісництва Луганської області та Торського, Федорівки, Бахмута, Іванівського, Часового Яра, Первомайського, Побєди, Мар’їнки і Вугледара Донецької області.

Протягом доби противник завдав 12 ракетних ударів, 3 з них — по цивільній інфраструктурі Харкова, та 32 авіаційних удари, 6 з яких — із застосуванням БпЛА «Шахед-136». 4 цих дрони збито. Також противник здійснив понад 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Ворожих обстрілів зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них – Сеньківка Чернігівської області; Нововасилівка, Порохонь, Студенок, Старикове і Волфине на Сумщині та Красне, Глибоке, Синельникове, Вовчанськ, Фиголівка, Новомлинськ і Дворічна Харківської області. Також окупанти завдали авіаційних ударів бідя Гатища і Вовчанська.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 районів населених пунктів. Зокрема це – Гряниківка, Новоєгорівка, Синьківка, Петропавлівка, Табаївка і Берестове Харківської області та Стельмахівка, Вишневе, Червонопопівка і Серебрянське лісництво на Луганщині. Завдав авіаційних ударів неподалік Червонопопівки, Житлівки і Діброва на Луганщині та Григорівки і Спірного на Донеччині.

На Бахмутському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Спірне, Берестове, Васюківка, Залізнянське, Красна Гора, Парасковіївка, Часів Яр, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Предтечине, Біла Гора та Залізне Донецької області. А загалом – понад 25 населених пунктів.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили райони 25 населених пунктів, зокрема, Калинове, Орлівка, Сєверне, Авдіївка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Золота Нива, Нескучне, Времівка і Новосілка. Ворожі авіаудари зафіксовано поблизу Авдіївки, Веселого, Невельського та Мар’їнки.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали Времівка і Новопіль Донецької області та Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Магдалинівка і Степногірськ на Запоріжжі. Також ворог завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки та Кам’янського.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та сам Херсон, а також райони понад 30 інших населених пунктів, включаючи Гаврилівку, Милове, Червоний Маяк, Новоберислав, Берислав, Бургунку, Придніпровське та Станіслав Херсонської області. Ворог завдав авіаудару в районі Зимівника.

У Брилівці та Новокиївці тимчасово зайнятої території Херсонської області, відзнчаються спроби окупаційної так званої “місцевої адміністрації” відібрати житло у місцевого населення. Зокрема, військовослужбовці російських окупаційних військ активно ходять по будинках та перевіряють у громадян наявність прописки та документів на право власності житла. Покинуті будинки опломбовуються з розміщенням повідомлень про те, що приміщення перейшли у право власності так званої окупаційної “місцевої адміністрації”.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 19 ударів по районах зосередження окупантів, а також 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Також, наші захисники збили літак Су-25 та БпЛА типу “Орлан”. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 14 районів зосередження живої сили противника та зенітно-ракетний комплекс.
Коментар