стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 лютого

11 Лютого 2023, 19:14
Український захисник 3089
Український захисник

Хроніка 353 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 353-го дня війни

Правоохоронці документують наслідки масованої атаки рф на Запоріжжя

Джерело: Національна поліція України

Учора росіяни здійснили найбільший за кількістю влучань з початку широкомасштабного вторгнення обстріл території обласного центру. Застосували дрон-камікадзе, били ракетами типу С-300 та Х-101 по об’єктах критичної інфраструктури. Відомості про постраждалих не надходили.

Минула доба для запоріжців розпочалася з нічного вибуху. Атаку на Запоріжжя окупаційні війська розпочали із застосуванням дрона «Шахед». А вже вдосвіта росіяни здійснили ракетну атаку із ЗРК С-300. Менше ніж за пів години окупанти завдали 15 ударів по різних районах міста. 

Поліцейські зафіксували влучання на територіях підприємства, садового товариства, об’єктах цивільної та критичної інфраструктури. Ще три удари завдано згодом стратегічними крилатими ракетами «повітря-земля» Х-101.

На місцях влучань продовжують працювати працівники поліції, ДСНС, УСБУ в Запорізькій області. Правоохоронці збирають речові докази воєнних злочинів країни рф, документують наслідки ворожої атаки.

Крім обстрілу обласного центру, постраждали й інші населені пункти регіону: Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Мала Токмачка, Затишшя, Білогір'я, Чарівне, Новоданилівка, Малинівка, Ольгівське, Новоандріївка, Щербаки, Новомиколаївка, Новояковлівка, Темирівка, Полтавка, Червоне, Юрківка, Степногірськ, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське. По мирних територіях війська рф застосували РСЗВ, артилерію, авіацію та БПЛА. Внаслідок влучань пошкоджені будинки, господарські будівлі, паркани, території домоволодінь.

Усі факти воєнних злочинів військових рф задокументовані правоохоронцями відповідно до ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) ККУ. За відкритими кримінальними провадженнями розпочаті досудові розслідування.

 

 

 

Українські військові збили російський броньований штурмовик Су-25

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

«Гарна новина. Наші захисники збили ще один російський броньований штурмовик Су-25. Слава Україні!», – йдеться у дописі.

Оперативна інформація станом на 18 годину 11 лютого щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста п’ятдесят третя доба російського широкомасштабного вторгнення.

Російська федерація продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України. Ворог не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої держави, продовжує завдавати ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення.

Протягом доби противник завдав 7 ракетних та 23 авіаційних удари. Здійснив понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ударів російською федерацією по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.

Противник, не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від намірів вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Здійснює посилення свого угруповання військ на Лиманському та Бахмутському напрямках. Активно застосовує авіацію для завдання ударів по позиціям наших підрозділів.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Ворог продовжує утримувати свої підрозділи у прикордонних Україною районах, тривають заходи бойової підготовки. Противник не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Цієї доби ворожих обстрілів зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них – Сеньківка Чернігівської області; Нововасилівка, Порохонь, Студенок, Старикове, Волфине Сумської області та Вовчанськ, Фиголівка і Дворічна Харківської області. Також окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Вовчанська.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 районів населених пунктів. Зокрема це - Вільшана, Кислівка, Котлярівка і Піщане Харківської області та Новоселівське, Макіївка, Невське, Кремінна, Діброва і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Спірне, Берестове, Васюківка, Парасковіївка, Часів Яр, Бахмут, Кліщіївка, Предтечине, Біла Гора та Залізне Донецької області. А загалом – понад 20 населених пунктів.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили райони 17 населених пунктів, зокрема, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Вугледар. Ворожі авіаудари зафіксовано в поблизу Веселого, Невельського та Мар’їнки.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка і Новопіль Донецької області та Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка і Степове на Запоріжжі. Також ворог завдав авіаційних ударів в районі Малої Токмачки.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та місто Херсон, а також райони понад 20 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Милове, Зміївку, Веселе, Миколаївку, Тягинку, Токарівку, Микільське, Антонівку та Дніпровське Херсонської області.

У Новій Каховці тимчасово зайнятої території Херсонської області, у період з 7 по 9 лютого спостерігаються численні випадки мародерства російськими загарбниками. Новоприбулі військовослужбовці російських окупаційних військ активно завантажують награбоване майно у військові вантажівки.

В місті Маріуполь Донецької області російські загарбники організували ремонт своєї військової техніки, яка навмисно була виведена з ладу російськими військовослужбовцями, аби не брати участі в бойових діях. Основаною причиною несправності військової техніки є навмисне виведення з ладу двигунів.

З метою компенсувати масштабні військові втрати, з початку лютого цього року, росія використала близько 1200 осіб з російської приватної військової компанії “вагнер”, які були завербовані у в’язницях з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також, наші захисники збили літак Су-25 та БпЛА типу "Орлан".

Підрозділи ж ракетних військ і артилерії за добу уразили 4 райони зосередження живої сили.

У Чорному морі – кораблі із залпом у 16 «Калібрів»

Джерело: ВМС ЗСУ

Російські окупанти тримають у Чорному морі два кораблі з «Калібрами», загальний залп яких складає 16 ракет.

Станом на обід 11 лютого у Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 11 російських кораблів, з них два носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп яких – 16 ракет.

В Азовському морі кораблів немає.

Енергосистема зазнала 17 атаки дронів

Джерело: Укренерго

Більше ніж добу ворог безперервно атакує енергетичні об’єкти нашої країни. Вночі 11 лютого відбулась 17 атака ворожих дронів в південному та південно-східному регіонах. На жаль, знову є влучання по теплоелектростанціях та об’єктам магістральних мереж. 

Завдяки професійній роботі аварійних бригад, вдалося оперативно заживити споживачів за резервними схемами та уникнути аварійних знеструмлень.

Ситуація в енергосистемі внаслідок атаки ракет та дронів складна, але контрольована. У Харкові у зв’язку з пошкодженням енергетичних об’єктів застосовані аварійні відключення. 

Також через  мережеві обмеження, які введені після пошкодження ворогом об’єктів магістральних мереж, при зростанні споживання можливі аварійні відключення в Хмельницькій, Житомирській, Київській областях та місті Київ. 

На Одещині фахівцям «Укренерго» разом з обленерго вдалося ввести в роботу частину обладнання, продовжуються роботи над поверненням регіону енергоживлення. 

Заміри фактичного споживання продовжаться на наступному тижні згідно з графіком.  

Російські окупанти бомбардували Зміїний

Джерело: Одеська міськрада з посиланням на дані Повітряного командування «Південь»

Двома Су-24М ворог скинув чотири авіабомби на острів Зміїний.

Тим часом з берегового ракетного комплексу з території тимчасово окупованого Криму застосував три протикорабельні ракети «Онікс», якими влучив у прибережну зону.

Людських втрат та постраждалих нема.

«Двічі територію регіону атаковано авіацією. Намагаючись створити панічні настрої серед населення прикордонних з Молдовою і невизнаним Придністров'ям районах, рашисти спрямували по розташованій там критичній інфраструктурі ракети повітряного базування», – йдеться у повідомленні.

Російські загарбники 63 рази обстріляли Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

Вели вогонь з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків, також над областю було збито 4 БПЛА.

Херсон російська армія обстрілювала 16 разів – ворожими снарядами пошкоджені житлові будинки та будівля залізничного вокзалу. 

Минулої доби у Херсонській області через агресію РФ троє мирних жителі дістали поранення різного ступеня тяжкості.

На Харківщині окупанти поранили дев'ятьох людей

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Вчора по Харкову та Харківській області було завдано масованого ракетного удару. Є пошкодження об'єктів енергогенеруючої критичної інфраструктури. Внаслідок одного з ракетних ударів отримали поранення 8 цивільних людей.

Уночі було відновлено електропостачання та заживлено 100% споживачів по місту та області. Однак, через наслідки ракетних ударів 11 та 12 лютого будуть діяти спеціальні графіки аварійних відключень для 12 черг.

Протягом минулої доби ворог обстріляв щонайменше 17 прикордонних населених пунктів Богодухівського, Чугуївського, Куп'янського та Харківського районів.

Внаслідок обстрілів та авіаційних ударів по Вовчанську Чугуївського району пошкоджені багатоквартирні житлові будинки, об'єкти промисловості, будівля Ощадбанку, аптека, дитячий садок та інші цивільні об'єкти. Отримала поранення та була госпіталізована 69-річна жінка.

У місті Куп'янськ обстрілами пошкоджені сім приватних будинків. У селі Одноробівка Богодухівського району пошкоджено два двоповерхових багатоквартирних будинки, об'єкти інфраструктури.

На деокупованих територіях області триває розмінування. За минулу добу піротехніки знешкодили 43 вибухонебезпечні предмети.

На лінії зіткнення наші захисники надійно утримують позиції та ведуть бойові дії з окупантами, завдаючи їм відчутних втрат. Віримо в ЗСУ та Перемогу України!

На Сумщині росіяни обстріляли сім громад

Джерело: Сумська ОВА

Протягом 10 лютого росіяни обстріляли 7 територіальних громад Сумської області, зафіксовано понад 100 «прильотів».

По Середино-Будській громаді росіяни били з мінометів, було 5 «прильотів».

Зноб-Новгородську громаду ворог обстрілював зі стрілецької зброї, зафіксовано 160 одиночних пострілів.

Білопільську громаду противник обстрілював з мінометів, зафіксовано 24 «прильоти». Також по околиці одного із сіл Білопільської громади здійснено мінометний обстріл, було 25 «прильотів». Внаслідок обстрілу пошкоджено 2 приватні житлові будинки.

По Есманьській громаді росіяни стріляли зі ствольної артилерії, було 7 «прильотів». Внаслідок обстрілу пошкоджено приватну будівлю домогосподарства.

У Великописарівській громаді ворог скинув з БпЛА вибуховий пристрій.

По Глухівській громаді ворог бив з мінометів, було 10 «прильотів».

У Шалигинській громаді росіяни скинули 10 мін.

На Дніпровщині цілили по критичній інфраструктурі

Джерело: голова ОВА Сергій Лисак

Ніч на Дніпропетровщині пройшла з тривогами та атаками ворожих безпілотників. Цілили по критичній інфраструктурі.

«Шахеди» уразили два енергетичні об'єкти у Криворізькому районі та один – у Нікопольському. 

У Криворізькому – один і той самий об’єкт атакували двічі за добу. 

Всюди суттєві руйнування. Сталися пожежі, які вогнеборці вже вгамували.

На місцях прильотів працюють відповідні служби – ліквідують наслідки атак. Люди неушкоджені.

Окупанти атакували Миколаївщину ракетами та шахідами

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

10 лютого, під час чергової масованої ракетної атаки, над Миколаївською областю збито дві крилаті ракети.

Також вчора, з 19:50 до 22:50, російські окупаційні війська атакували південь країни ударними безпілотниками-камікадзе типу «Shahed-136». Силами та засобами протиповітряної оборони збито одинадцять дронів, з них п’ять – над Миколаївщиною.

  • Миколаївський район:

Вчора, 10 лютого, о 08:20 та 10:10 під артилерійським вогнем була акваторія Куцурубської громади. Постраждалих немає.

Також вчора о 09:33 ворог завдавав ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

  • У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Бойові втрати окупантів з 24.02.22 по 11.02.23

Загальні бойові втрати противника орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 136 880 (+1140) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 3267 (+9) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6474 (+3) од,
  • артилерійських систем – 2270 (+19) од,
  • РСЗВ – 463 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 234 (+1) од,
  • літаків – 295 (+0) од,
  • гелікоптерів – 286 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1997 (+27),
  • крилаті ракети ‒ 857 (+61),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5134 (+8) од,
  • спеціальна техніка ‒ 214 (+3).

Зведення щодо російського вторгнення станом на ранок 11 лютого

Джерело: Генштаб

Протягом минулої доби противник завдав чергового масованого ракетного удару по території нашої країни, здійснив пуски 106 ракет, зокрема по цивільній інфраструктурі. Під час нього ворог застосував 32 зенітних керованих ракети С-300, та 74 крилатих ракети повітряного і морського базування, 61 з яких знищено нашими захисниками. 

Крім того, російські окупанти завдали 59 авіаційних ударів, 28 з них із застосуванням БпЛА типу «Шахед-136». 22 дрони збито. Також противник здійснив понад 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Загроза завдання ударів російською федерацією по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.

Попри значні втрати, ворог продовжує вести наступальні дії на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Кремінна, Шипилівка і Білогорівка Луганської області та Красна Гора, Бахмут, Іванівське і Парасковіївка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

Разом з тим, ворог продовжує утримувати свої підрозділи у прикордонних районах з Україною, не припиняє здійснювати артилерійські обстріли позицій наших військ, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Минулої доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка, Хрінівка і Леонівка Чернігівської області; Порохонь, Студенок, Білокопитове, Вовківка, Старі Вирки, Шпиль, Павлівка і Пономаренки Сумської та Уди, Червона Зоря, Стрілеча, Глибоке, Лук’янці, Огірцеве, Тернова і Фиголівка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Новомлинськ, Гряниківка, Дворічна, Западне, Синьківка, Кучерівка, Піщане, Крохмальне, Берестове Харківської області та Макіївка, Площанка, Діброва і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Миколаївка, Спірне, Васюківка, Веселе, Берестове, Білогорівка, Берхівка, Красна Гора, Парасковіївка, Часів Яр, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Курдюмівка, Озарянівка, Торецьк, Південне та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили райони населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Новомихайлівка, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар і Велика Новосілка Донецької області. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка і Новопіль на Донеччині та Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Степове, Щербаки, Новоандріївка, Новоданилівка, Мала Токмачка і Чарівне Запорізької області. 

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Антонівка Херсонської області, місто Херсон, а також Очаків на Миколаївщині.

У місті Мелітополь, колаборантам, які працюють в окупаційній адміністрації, запропоновано зректись громадянства України, написавши відповідну заяву.

У окремих населених пунктах тимчасово зайнятої Запорізької області російські окупанти продовжують чинити тиск на місцевих жителів, запроваджують комендантські години, проводять перевірки помешкань.

У Старобільську Луганської області хірургічне відділення місцевої лікарні облаштоване під військовий шпиталь у зв’язку з великою кількістю поранених окупантів. Трохи раніше, у окремих населених пунктах Луганської області відзначалась робота мобільних крематоріїв противника.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 12 ударів по районах зосередження ворога, а також 4 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, склад боєприпасів, позицію зенітно-ракетного комплексу, а також 3 інших важливих об’єкти противника.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024