стрічка

На Волині поширюють фейк про державну фінансову допомогу під маскою Укрпошти

11 Лютого 2023, 10:00
Фейковий розіграш ніби від Укрпошти ФАКТЧЕК 8929
Фейковий розіграш ніби від Укрпошти

У волинському сегменті інтернету шахраї під логотипом «Укрпошти» поширюють фейк про державну фінансову допомогу. Цей фальшивий розіграш ми зафіксували 9 лютого. Волиняни поширюють його через месенджер.

Фактчекери Район.in.ua з'ясували, чому це шахраї та чи насправді «Укрпошта» проводить розіграш.

Державна фінансова допомога зараз є болючою та актуальною темою для українців, тож такий заголовок спонукає читачів перейти за посиланням.

Далі вас перекине на сайт, який не має ніякого стосунку до офіційного сайту Укрпошти. На псевдосайті пропонують пройти тест для активації, після якого користувач буцімто матиме змогу отримати грошову допомогу у сумі 7000 гривень. Вам нададуть три спроби знайти пакунок, в якому лежить фальшивий приз.

Свої вимоги шахраї оголошують вже після того, як ви нібито виграли гроші. Це є основною задумкою й людина вже «на гачку» у шахраїв, адже, щоб отримати «СВОЇ» виграні кошти, лишилося тільки поширити повідомлення з розіграшем декільком друзям або в загальнодоступні групи в соцмережі.

На псевдосайті із розіграшем є багато коментарів, проте неозброєним оком можна побачити, що пишуть їх з фейкових акаунтів. У коментарях нібито дякують за розіграш та отриманий приз від «Укрпошти».

Якщо ви поширите фейкове повідомлення про допомогу поміж своїх друзів, шахраї попросять залишити свої особисті дані. Номер телефону, адресу, номер банківської карти та тому подібне. За жодних обставин не можна розповсюджувати свої особисті дані стороннім особам!

Цей вид шахрайства називається «фішинг».

Довідково: ФІШИНГ –  (англ. phishing – риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані – наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт.

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Коментар