стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 лютого

09 Лютого 2023, 21:26
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3072
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 лютого

Хроніка 351 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Україна перехопила та передала Молдові російський план з дестабілізації країни

Джерело: Володимир Зеленський

За словами президента України, план містив інформацію про те, хто, коли та як збирався встановити контроль над країною.

У Молдові підтвердили слова Зеленського.

Рашисти вп′яте за добу обстріляли громаду у Запорізькій області

Джерело: ОВА

Комишуваська громада увесь день під щільними обстрілами, наслідки яких з'ясовуються.

Станом на 19:42 відомо, що один приватний будинок зруйнований вщент, близько десяти – пошкоджені.

Попередньо – обійшлося без людських жертв.

 Агресор вдарив по Марганцю з важкої артилерії

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Від ворожих обстрілів постраждали 12-річна дівчинка та дві жінки – 52 i 60 років. Вони доправлені до медичних закладів. Їм надається необхідна допомога.

Пошкоджені 10 будинків, чотири господарчі споруди, кілька сонячних панелей, лінії електропередач, газопровід та водопровід.

Станом на 19:44 відомо про чотирьох поранених. Троє ушпиталені в стані середньої тяжкості. 

Пошкоджені 18 приватних будинків, дев′ять господарчих споруд, чотири автівки. Понівечені три адмінбудівлі, спортшкола, магазин, кав'ярня та пошта.

Київрада перейменувала ще три десятки топонімів

Джерело: голова КМДА Віталій Кличко

 Київрада перейменувала ще 31 вулицю, провулок, проспект та бульвар, назви яких пов’язані з Росією та радянським минулим. Зокрема перейменовані:

  • проспект Перемоги на проспект Берестейський
  • площа Перемоги на площа Галицька
  • провулок Мічуріна на провулок Болсуновський
  • Брест-Литовське шосе на Берестейське шосе
  • вулиця Петрівська на вулиця Вознесенський Яр

Ситуація на фронті станом на вечір 9 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Ворог не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої держави, продовжує завдавати ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення. 

Противник, намагаючись взяти під повний контроль територію Донецької та Луганської області, продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Протягом доби противник завдав 41 авіаційний та три ракетні удари, два з яких по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ Донецької області. Також здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі Донецької та Херсонської областей. 

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ситуація - без змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. 

Обстрілів зазнали райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Гай Чернігівська область; Середина Буда, Бруски, Атинське, Степок Сумської області, Уди, Ветеринарне, Козача Лопань, Малі Проходи, Стариця, Дворічна, Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневе ураження потрапили райони населених пунктів Куп’янськ, Піщане, Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Червонопопівка, Діброва, Серебрянське лісництво Луганської області.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Миколаївка, Спірне, Веселе, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Часів Яр, Бахмут, Північне, Майорськ Донецької області. 

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили райони населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Богоявленка, Новомихайлівка, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар Донецької області. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Степове, Щербаки, Новоандріївка, Оріхів, Чарівне Запорізької області. 

На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали райони 16 населених пунктів, зокрема: Качкарівка, Токарівка, Веселе, Антонівка, Берегове та Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Для приховування кількості загиблих окупантів на території підприємства «Придніпровська Біотес» в місті Токмак Запорізької області російські загарбники облаштували мобільний крематорій. Місцеві мешканці скаржаться на постійний трупний сморід у південно-східному районі міста, особливо вночі.

Авіація Сил оборони України протягом цієї доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та два удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. 

Сили протиповітряної оборони за поточну добу збили 3 БпЛА противника: два типу Орлан-10 та один Оріон.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління ворога, два райони зосередження живої сили, склад боєприпасів та позицію протиповітряної оборони противника. 

В Україні ліквідували ще шість каналів втечі ухилянтів за кордон

Джерело: СБУ

У ході слідчо-оперативних дій у різних регіонах України затримали сімох організаторів нелегальних «трафіків».

За гроші вони пропонували потенційним призовникам виїхати за межі нашої держави на підставі підроблених документів про сімейний стан або участь у волонтерському русі.

Середня вартість «квитка на втечу» становила від 1,5 до 12 тисячі доларів з клієнта. Сума залежала від кількості осіб і терміновості виїзду.

Зокрема канали викрили на Київщині, Житомирщині, Миколаївщині та у Запорізькій, Закарпатській і Дніпропетровській областях.

російські війська вкрили вогнем середмістя Берислава

Джерело: Херсонська ОВА

Ворожі снаряди поцілили у складське приміщення магазину «Будмаркет», де зберігалися пиломатеріали. Сталася пожежа. Рятувальники ліквідували полум'я.

Люди, на щастя, не постраждали.

Голову райсуду з Луганщини судитимуть за сприяння підривній діяльності проти України 

Джерело: Офіс Генпрокурора

Прокурори Луганської обласної прокуратури та Генеральної інспекції Офісу Генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно голови одного з районних судів Луганської області за фактом державної зради та колабораційної діяльності.

Слідство встановило, що після початку повномасштабної російської агресії голова райсуду почала співпрацювати з окупаційною адміністрацією РФ. Вона обійняла псевдопосаду «судді» в незаконному судовому органі – «Новоайдарському районному суді».

Обвинувачена провела збори суддів та працівників апарату суду. Вона закликала до співпраці з окупаційною владою та обіцяла сприяти в отриманні ними посад у судових органах так званої «ЛНР». Суддів, які відмовилися перейти на бік ворога та здійснювати правосуддя іменем псевдореспубліки, вона без законних підстав звільнила.

 

У Києві демонтували пам'ятник радянському генералу

Джерело: Бабель

У Маріїнському парку навпроти Верховної Ради демонтували памʼятник радянському генералу Миколі Ватутіну. В центрі Києва він простояв 75 років, сім з яких вже після прийняття закону про декомунізацію.

Суперечки щодо цього памʼятника тривали давно.

Під час Другої світової війни Ватутін командував радянськими військами, які звільняли Харків і Київ від нацистів. Через це він не потрапив до списку осіб, які підпадають під декомунізацію.

З іншого боку, Ватутіна включили до списку осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації голодоморів та політичних репресій. Генерал воював проти УНР в 1920-х, а в 1944-му в сутичці з УПА отримав поранення і невдовзі помер. 

Його поховали в Києві, а в 1948 році на могилі встановили памʼятник. Зокрема й через це памʼятник не декомунізували раніше — бо це не просто монумент, а поховання.

З 2017 року під памʼятником влаштовували акції протесту, обливали його фарбою і закидали яйцями.

У 2020 році до Київської міськради подали петицію, де пропонували знести памʼятник, а поховання перенести на одне з кладовищ міста. І тільки зараз у справу втрутилося Мінкультури — цього тижня воно дозволило знести памʼятники Ватутіну та льотчику Валерію Чкалову в Києві, позбавивши їх памʼяткоохоронного статусу.

Українські розвідники знищили ворожого «Термінатора»

Джерело: Міноборони

Міноборони України підтвердило знищення розпіареної російської машини підтримки танків «Термінатор». Її знищили воїни 140 розвідувального батальйону морської піхоти.

Рашисти атакували Запорізький район

Джерело: Запорізька ОВА

Снаряд потрапив у поле поруч з селом Матвіївської громади. На щастя, обійшлося без жертв.

російські окупанти обстріляли Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

Станом на 14:00 відомо про 3 постраждалих мирних людей. У Херсоні через російський обстріл поранення дістала одна людина. З травмою грудної клітини її доставили до лікарні, де медики надають необхідну допомогу. 

У селі Нова Камʼянка Бериславського району на російській міні підірвались два чоловіки віком 30 і 26 років. З травмами кінцівок їх шпиталізували. 

 

У Семенівці завершили розбір завалів

Джерело: голово Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус

Васлідок ракетного удару з літаків у промислову будівлю на території філії Ірванцівського торфозаводу ДП «Чернігівторф» в селі Кути Другі Новгород-Сіверського району (Семенівська громада) двоє людей загинули та ще 2 двоє травмовані. Атака відбулася вчора. 

Станом на ранок 9 лютого розбір завалів завершено. Загалом до ліквідації наслідків авіаудару залучено 15 чоловік особового складу ДСНС в області та 45 осіб місцевого населення, 4 одиниці спеціальної техніки, 3 крана та 3 навантажувачі.

Російська армія почала тиснути на українські позиції вздовж усієї лінії фронту

Джерело: Бабель

Окупанти намагаються наступати у Харківській, Луганській та Донецькій областях. На Луганщині росіяни поступово відтискають українську армію, а в Бахмуті найближчим часом можуть перерізати всі дороги до міста. Це означатиме, що українським військовим доведеться відходити з міста. 

Натомість у районі Вугледару, куди росіяни теж кинули значні сили, атаки окупантів завершуються безуспішно.

Оперативна ситуація в Донецькій області станом на ранок 9 лютого

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Близько півночі росіяни обстріляли з артилерію відносно віддалену від фронту Гродівську громаду – у Новоекономічному є 1 поранений, пошкоджено церкву. Під обстріл потрапили й околиці Краматорська – пошкоджено територію підприємства.

На Волноваському напрямку 2 будинки пошкоджено у Богоявленці Вугледарської громади; ракетним ударом пошкоджено будівлю у Багатирі.

На Донецькому напрямку 5 обстрілів у Курахівській громаді. Найбільше постраждало Новоселидове: пошкоджені дитсадок, амбулаторія, будинок сімейного дозвілля, житловий будинок та підприємство. Також під вогонь потрапили околиці Курахового і Трудового – на щастя, без жертв.

На Горлівському напрямку росіяни завдали ракетного удару по Костянтинівці та двічі обстріляли з артилерії Іванопілля – у селі пошкоджено будинок і склад. У Нью-Йорку пошкоджено 9-поверхівку. На Лисичанському напрямку пошкоджено житлову двоповерхівку у Сіверську – ніхто не постраждав.

Внаслідок обстрілу району армією рф в Нікополі загинув чоловік 

Джерело: голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук

«Цієї ночі маємо трагічну новину з Нікопольщини: внаслідок обстрілу району армією рф в Нікополі загинув чоловік 1985 року народження», – написав Микола Лукашук. 

Окупанти вдарили по місту з важкої артилерії, поціливши по житловому кварталу. В результаті атаки щонайменше 16 житлових будинків і одне приватне підприємство понівечено. Потрощено 7 господарських споруд, ще одну зруйновано. Зачепило також два автомобілі, електромережі, газогін. 

За минулу добу росіяни вбили 2 жителів Донеччини – у Бахмуті

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Ще 7 жителів області одержали поранення.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.02.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Оперативна інформація станом на 06.00 09.02.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінна, Бахмут, Авдіївка, Опитне, Мар’їнка і Вугледар. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ударів по позиціях наших військ.
 
За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Білогорівка Луганської області; Виїмка, Федорівка, Бахмут, Красна Гора, Парасковіївка, Іванівське, Часів Яр, Новокалинове, Водяне, Первомайське, Веселе, Красногорівка, Авдіївка, Мар’їнка, Богоявленка і Пречистівка Донецької області та Новоандріївка на Запоріжжі.
 
Протягом доби російські окупанти завдали 3 ракетних та 45 авіаційних ударів, внаслідок чого загинуло 3 цивільні людини та ще три – знаходиться у важкому стані. Окрім того, ворог здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі на Херсонщині.
 
Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. 
 
Обстрілів зазнали райони понад 40 населених пунктів, зокрема, Гай Чернігівської області; Заруцьке, Вовківка, Атинське, Стукалівка, Сохани, Павлівка, Юнаківка, Садки і Миропілля на Сумщині та Уди, Червона Зоря, Красне, Липці, Стариця, Вовчанськ, Варварівка, Верхня Писарівка, Амбарне, Фиголівка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна і Западне на Харківщині. Є загиблі та пораненні серед цивільного населення, а також пошкоджено велику кількість цивільних житлових будинків.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив потрапили райони понад 25 населених пунктів. Серед них – Куп’янськ, Синьківка, Кучерівка, Піщане, Курилівка, Кислівка, Табаївка і Берестове Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва і Білогорівка на Луганщині. Ворог завдав авіаударів неподалік Котлярівки і Табаївки Харківської області та Серебрянського лісництва - Луганської.
 
На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали, зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Васюківка, Красна Гора, Бахмут, Богданівка, Іванівське, Миколаївка, Кліщіївка, Озарянівка, Олександро-Шультине і Веселе на Донеччині. А загалом – понад 30 населених пунктів. Також окупанти завдали авіаударів поблизу Спірного.
 
На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під ворожі обстріли потрапили райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Петрівка, Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Водяне, Красногорівка, Богоявленка, Пречистівка і Вугледар Донецької області. Завдано авіаударів біля Авдіївки, Веселого, Красногорівки та Вугледару.
 
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали Времівка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки, Степове і Кам’янське на Запоріжжі.
 
На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали райони населених пунктів Новоолександрівка, Гаврилівка, Червоний Маяк, Зміївка, Шляхове, Берислав, Одрадокам’янка, Львове, Тягинка, Понятівка, Антонівка, Комишани, Янтарне, Берегове, Велетенське та Херсон.
 
В населеному пункті Кохане Василівського району Запорізької області, російські окупаційні війська масово займаються мародерством.
 
Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удару по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А наші артилеристи та ракетники уразили 2 пункти управління ворога, 3 райони зосередження живої сили, 3 позиції зенітно-ракетних комплексів, 2 склади боєприпасів та склад пально-мастильних матеріалів.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024