стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 лютого

08 Лютого 2023, 20:13
Фото зі сторінки Генштабу ЗСУ ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2762
Фото зі сторінки Генштабу ЗСУ

Хроніка 350 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Очільниця «міносвіти днр» наказала спалити у Донецьку українські підручники з історії

Джерело: СБУ

Служба безпеки повідомила про підозру так званій «міністерці освіти і науки» терористичної організації «днр». Зловмисницею є російська громадянка, яка мешкала в Удмуртії, а в липні минулого року отримала «призначення» до окупаційного органу у захопленій частині Донеччини.

На цій «посаді» вона намагається примусово наблизити освітню сферу регіону до кремлівських «стандартів». Для цього організувала знищення в місцевих школах українських підручників і доручила повністю «переписати» навчальну програму з історії України.

Також «псевдоміністерка» змушує вчителів їздити на «курси переформатування» в росію та відправляє дітей до «таборів» країни-агресора.

На підставі зібраної доказової бази слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру у посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Наразі вона перебуває на тимчасово окупованій частині Донецької області. Втім, співробітники СБУ знають про місця її перебування та проводять комплексні заходи для притягнення зловмисниці до відповідальності.

 

ДБР повідомило про підозру зрадниці, яка стрімко будувала кар’єру в окупаційній міліції Куп’янського району

Джерело: ДБР

Працівники ДБР у взаємодії з Нацполіцією Харківщини заочно повідомили про підозру колишній працівниці правоохоронного органу з Куп’янського району, яка працевлаштувалася в «окупаційну міліцію».

Після російського вторгнення жінка підписала трудовий договір з окупантами. Спочатку колаборантка працювала інспектором по роботі з особовим складом, складала графіки чергувань, готувала та збирала анкети у нових потенційних працівників окупаційного відділку, а також патрулювала вулиці. Від керівництва «окупаційної міліції» вона отримала автомобіль «уаз патріот», який окупанти привезли із собою.

Згодом фігурантка «пішла на підвищення» та почала служити вже на посаді «старшого оперуповноваженого групи карного розшуку окупаційного «пункту міліції» у селищі Шевченкове. За роботу на окупантів вона встигла отримати 88 тисяч російських рублів, проте після наступу Збройних сил України їй вдалося втекти разом за загарбниками.

Зрадниці заочно повідомили про підозру за фактом колабораційної діяльності. Санкція статті передбачає покарання у вигляді до 15 років позбавлення волі.

Ситуація на фронті станом на вечір 8 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Протягом доби російські окупанти завдали ракетний удар по цивільній інфраструктурі Слов’янська на Донеччині та 37 авіаційних ударів. Окрім того, ворог здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Берислава та Комишан Херсонської області. 

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах  на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

Обстрілів зазнали райони понад 30 населених пунктів, зокрема, Заруцьке, Вовківка, Сохани, Павлівка, Юнаківка, Садки і Миропілля Сумської області та Уди, Червона Зоря, Красне, Липці, Стариця, Верхня Писарівка, Амбарне, Фиголівка, Дворічна і Западне на Харківщині. Ворог завдав авіаударів неподалік Козачої Лопані та Олійникового Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив потрапили райони понад 15 населених пунктів. Серед них - Куп’янськ, Курилівка, Кислівка, Табаївка і Берестове Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва і Білогорівка на Луганщині. 

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали, зокрема, Білогорівка, Роздолівка, Бахмут, Богданівка, Іванівське, Миколаївка, Кліщіївка, Озарянівка, Олександро-Шультине, і Веселе Донецької області. А загалом –  понад 20 населених пунктів. Ворог завдав авіаударів поблизу Іванівського.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під обстріли потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Золота Нива та Нескучне Донецької області. Авіаційні удари окупантів фіксувалися неподалік Авдіївки та Мар’їнки. 

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали Времівка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки і Кам’янське на Запоріжжі. 

На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали райони населених пунктів Зміївка, Берислав, Шляхове, Львове, Тягинка, Антонівка, Янтарне, Берегове, Велетенське та Херсон.

В Новотроїцькому Херсонської області окупанти проводять фільтраційні заходи щодо мирного населення. В першу чергу це стосується тих, хто працював в українських державних установах та відмовляється співпрацювати з російською окупаційною адміністрацією і виходити на роботу. Також загарбники погрожують, що особи, які до березня не отримають російські паспорти, автоматично підпадатимуть під фільтраційні заходи. 

В населених пунктах Громівка, Чаплинка, Мала Кардашинка, Зелене, Чулаківка та Нововолодимирівка Херсонської області, російські окупаційні війська проводять щоденні обшуки, безчинства та грабежі місцевих жителів. Викрадають побутову техніку, телефони та усі цінні речі.  

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удару по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А наші артилеристи та ракетники уразили два пункти управління ворога, два райони зосередження живої сили, склад боєприпасів та склад пально-мастильних матеріалів. 

У Запоріжжі ворожа ботоферма закликала донатити на підтримку окупантів

Джерело: СБУ

Служба безпеки заблокувала діяльність потужної прокремлівської ботоферми у Запоріжжі. Кілька тисяч ботів «розганяли» дезінформацію про обстановку на південному фронті, популяризували російські окупаційні угруповання і закликали донатити на їхню підтримку. Крім цього займались дискредитацією командування Сил оборони та підбурювали українських громадян ухилятися від мобілізації.

Як першоджерело для поширення деструктивного контенту використовували Телеграм-канал ворожого пропагандиста Рогова, який представляє окупаційну адміністрацію Мелітополя.

Вже на самому початку своєї діяльності ботоферма нараховувала майже дві тисячі фейкових акаунтів, які поширювали проросійські наративи нібито від імені місцевих жителів. У подальшому ворожий «осередок» мав стати «ударною силою» у проведенні масштабних інформаційних диверсій агресора у прифронтових районах області.

За даними слідства, незаконну діяльність організував місцевий спеціаліст з інформаційних і телекомунікаційних технологій. Комп’ютерну техніку для підривної роботи розмістив в одному з орендованих офісних приміщень у центрі міста.

Спеціалізоване обладнання, яке використовував зловмисник, дозволяло щодня реєструвати нові анонімні облікові записи у соцмережах, у тому числі заборонених в Україні.

Під час обшуку в офісі фігуранта правоохоронці виявили:

  • комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності;
  • 2,5 тисячі SIM-карт українських операторів мобільного зв’язку;
  • SIM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання і програмне забезпечення.

Вилучену техніку направили на експертизу.

Росіяни обстріляли Херсон

Джерело: Херсонська ОВА

Близько полудня армія рф відкрила вогонь по житловому кварталу міста. Ворог влучив у оселю херсонців у Дніпровському районі міста.

Будинок зазнав серйозних руйнувань – сильно пошкоджено дах, стіни, вибуховою хвилею та уламками снарядів повибивало вікна та двері. 

Дивом ніхто не постраждав. Під час обстрілу подружжя пішло за покупками до магазину, у будинку залишилися дідусь з 5-річним онуком. На щастя, в момент обстрілу вони готували обід в тій частині будинку, в яку не прилетів ворожий снаряд.

Крім того, рашисти вкотре обстріляли середмістя Херсона.

Через удар ворожої артилерії загинув літній херсонець, якого обстріл застав на вулиці. 

Сьогодні ворог вчетверте завдав удару по дитячому центр реабілітації. 

Вночі 7 лютого росіяни обстріляли Слов’янськ

Джерело: Валим Лях

Ніч, що минула, видалась неспокійною. Був приліт по вулиці Сучасній. На щастя, обійшлось без жертв і руйнувань.

Внаслідок обстрілу на Харківщині 10-річний хлопчик отримав осколкове поранення

Джерело: Олег Синєгубов

За оновленою інформацією Обласного центру екстреної медичної допомоги, у Вовчанську через обстріли окупантів осколкове поранення отримав 10-річний хлопчик. Дитину госпіталізовано у стані середньої тяжкості. 

Окупанти обстріляли Харківщину – троє поранених

Джерело: Олег Синєгубов

8 лютого близько 11:00 години окупанти обстріляли село Варварівка Чугуївського району. Внаслідок обстрілу поранення отримали двоє цивільних: 69-річний чоловік та 66-річна жінка. 

Крім того, о 12:00 ворог обстрілював місто Вовчанськ. Осколкове поранення отримав 52-річний чоловік, співробітник Обленерго. Всіх поранених госпіталізували, медики надають їм всю необхідну допомогу.

Затримали агента рф, який коригував нещодавні ракетні удари по Харкову

Джерело: СБУ

СБУ «по гарячих слідах» затримала агента рф, який коригував нещодавні ракетні удари по Харкову.

Внаслідок ворожих «прильотів» загинули мирні мешканці та зруйновано цивільну інфраструктуру міста.

За даними слідства, коригувальником виявився місцевий мешканець, який співпрацював з російською військовою розвідкою.

На Донеччині окупанти пошкодили 13 приватних будинків

Джерело: Павло Кириленко

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Дружківці — поцілили у приватний будинок, обійшлося без постраждалих.

На Волноваському напрямку під інтенсивним вогнем Вугледар — пошкоджені дев'ять приватних будинків.

На Донецькому напрямку пошкоджено будинок у Тоненькому Очеретинської громади, також під обстрілами Курахове, Курахівка і Гірник Курахівської громади — без жертв.

На Горлівському напрямку напружена ситуація у Соледарській громаді: пошкоджено два будинки у Васюківці та чотири у Роздолівці, під постійним вогнем Парасковіївка.

На Лисичанському напрямку під обстріли потрапив Сіверськ та околиці громади — ніхто не постраждав.

Російські окупанти за добу 29 разів атакували Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 29 разів атакували Херсонщину. Гатили з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БМП. 

Херсон армія рф атакувала шість разів. Ворожі снаряди пошкодили житлові будинки.   

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли дві людини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Росіяни намагаються прорвати нашу лінію оборони на Луганщині

Джерело: Сергій Гайдай

На Кремінському напрямку – максимальна ескалація. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

Багато обстрілів. Росіяни намагаються прорвати нашу лінію оборони. Наступають окупанти й в Білогорівці. 

Всі атаки нашими захисниками відбиваються, ворог успіху немає.

Двоє цивільних постраждали внаслідок обстрілу селища Комишани на Херсонщині

Джерело: Херсонська міська рада

Внаслідок обстрілу селища Комишани постраждало двоє людей. Загиблих немає.

Загалом із 20 листопада 2022 року Херсон був обстріляний армією РФ 1863 рази. Кількість загиблих за цей час – 77 осіб. Серед них – одна дитина. Кількість постраждалих – 217, із яких шестеро дітей.

На Харківщині внаслідок обстрілу загинула жінка, поранення отримала 16-річна дівчина

Джерело: Олег Синєгубов

7 лютого близько 23:00 ворог завдав ракетного удару по центру Харкова. Чотири ракети, попередньо С-300, влучили в об'єкт цивільної промисловості. Зруйновано будівлі, сталася масштабна пожежа. Також зафіксовані удари в землю на території Центрального парку міста. На щастя, ніхто не постраждав. Ліквідація наслідків ударів триває.

Протягом доби ворог масовано обстрілював Вовчанськ, Куп'янськ, Дворічну, Стрілечу, Ветеринарне та інші наближені до лінії зіткнення населені пункти Чугуївського, Куп'янського та Харківського районів.

У Вовчанську внаслідок артобстрілу отримала поранення та була госпіталізована дівчина 16 років, 74-річна жінка, на жаль, загинула. 

Повторні пошкодження внаслідок обстрілу отримала міська лікарня Вовчанська, сталася пожежа. Один з осколків влучив у автомобіль «швидкої», яка везла пацієнта. В авто без постраждалих.

У Куп'янську обстрілами зруйновано 6 та пошкоджено 10 гаражів, сталися пожежі.

Два десятки снарядів вдарили окупанти по Дніпропетровщині

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Вночі окупанти вдарили артилерією по Червоногригорівській ТГ, випустивши по ній зо два десятки снарядів. 

Наразі наслідки атаки з‘ясовуються, обстеження територій триває. Люди неушкоджені. 

Росіяни обстріляли Миколаївщину з артилерії

Джерело: Миколаївська ОВА

8 лютого о 06:02 та 07:21 ворог завдавав артилерійських ударів по береговій смузі та акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також вранці, 8 лютого, о 06:10 під ворожим обстрілом була Куцурубська громада. Влучання – за межами населеного пункту.  Руйнувань та постраждалих немає.

Окупанти влучили по центральному парку Харкова

Джерело: Ігор Терехов

8 лютого вночі під ударом опинився і Центральний парк Харкова. 

Бойові втрати окупантів з 24.02.22 по 08.02.23 

Джерело: Генштаб ЗСУ

особового складу – близько 134100 (+910) осіб ліквідовано,
танків – 3253 (+8) од,
бойових броньованих машин – 6458 (+15) од,
артилерійських систем – 2236 (+4) од,
РСЗВ – 461 (+0) од,
засоби ППО – 228 (+1) од,
літаків – 295 (+1) од,
гелікоптерів – 285 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1961 (+3),
крилаті ракети – 796 (+0),
кораблі /катери – 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5112 (+5) од,
спеціальна техніка – 211 (+3).

Зведення Генштабу щодо російського вторгнення станом на ранок 8 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста п’ятдесята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінна, Бахмут, Авдіївка, Опитне, Мар’їнка і Вугледар. Зазнає значних втрат. Особливо у живій силі.
За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Червонопопівка, Шипилівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Федорівка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Спірне, Виїмка, Бахмут, Красна Гора, Парасковіївка, Іванівське, Часів Яр, Кам’янка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Авдіївка, Мар’їнка та Богоявленка Донецької області.
Протягом доби противник завдав 8 ракетних ударів, 5 з яких – по цивільній інфраструктурі міста Харків, та 21 авіаційний удар. Окрім того, ворог здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Миколаївщини та Херсонщини. Пошкоджено житлові будинки.
Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Заруцьке, Попівка і Садки Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Глибоке, Липці, Стариця, Мороховець, Зелене, Нескучне, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Вільхуватка, Красне Перше, Новомлинськ і Кам’янка на Харківщині. Окупанти залучили БпЛА з бойовим навантаженням в районі Волфиного Сумської області.
На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив потрапили райони понад 40 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Гряниківка, Кучерівка, Куп’янськ, Курилівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове, Крохмальне, Вишневе, Червонопопівка і Кузьмине Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Новоєгорівка, Макіївка, Площанка, Невське, Піщане, Кремінна, Діброва і Білогорівка на Луганщині. Ворог завдав авіаударів в районах Котлярівки, Крохмального та Білогорівки.
На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали, зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Залізнянське, Парасковіївка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Миколаївка, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк і Веселе Донецької області. А загалом – понад 30 населених пунктів.
На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Золота Нива та Нескучне Донецької області. Авіаційні удари окупантів фіксувалися неподалік Авдіївки, Невельського та Мар’їнки. В районі Водяного російські загарбники скидали з БпЛА на позиції наших військ аерозольні сльозогінні гранати нелетальної дії К-51.
На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів, зокрема, Новопіль, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки, Малі Щербаки і Степове Запорізької області. Ворог завдав авіаударів поблизу Ольгівського і Гуляйполя.
На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали 17 населених пунктів. Зокрема, Михайлівка, Гаврилівка, Милове, Зміївка, Новоберислав, Козацьке, Львове, Тягинка, Іванівка, Микільське, Антонівка, Янтарне, Берегове, Велетенське та Херсон.
В населеному пункті Каїри Каховського району Херсонської області російські окупаційні війська примусово відбирають у місцевого населення цивільні автомобілі.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також наші захисники знищили російський штурмовик СУ-25, вертоліт Мі-24 та 2 ворожі БПЛА типу «Орлан». Наші артилеристи та ракетники уразили два пункти управління ворога, сім районів зосередження живої сили та склад боєприпасів.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024