стрічка

На Волині та Рівненщині поширили фейк про «потужний землетрус»

08 Лютого 2023, 09:18
На Волині та Рівненщині поширили фейк про «потужний землетрус» ФАКТЧЕК 3463
На Волині та Рівненщині поширили фейк про «потужний землетрус»

Після того, як на сході Туреччині та на території Сирії стався землетрус магнітудою 7,7, волинські і рівненські телеграм-канали поширили панічні повідомлення про те, що начебто у Волинській та Рівненських областях теж варто очікувати на нього.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що мережею поширили черговий ФЕЙК!

ФЕЙК

«Волинь, Рівненщина приготуватись! Землетрус з Турції йде на Захід України. Потужний землетрус з амплітудою у 8-9 балів. Від землетрусів із джерелами у зоні Вранча, Румунія, сейсмічні хвилі підходять і викликають коливання у багатьох містах. Обирай свій регіон і дізнавайся, які міста можуть непогано тряхнути» – таке панічне повідомлення розлетілося по месенджерах.

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, Зона Вранча – сейсмоактивна зона, що розташована на ділянці стикування Південних (Румунія) та Східних (Українських) Карпат у жудці (повіті) ВранчаРумунія.

Південно-західна частина України, що підпадає під безпосередній вплив зони Вранча, потенційно може бути віднесена від 7 до 6-бальної зони по інтенсивності. Потенційно сейсмічно небезпечною територією можна вважати Буковину, де в 1950–1976 рр. зафіксовано 4 землетруси магнітудою 5-6 балів. Більша частина України перебуває в 4-6 бальній ділянці інтенсивності землетрусу цієї зони.  

По-друге, у Румунії уже стався землетрус 6 лютого. Магнітуда коливань була 4,6. Тобто поштовхи, у 8-9 балів, які наче будуть відчуватися в Україні, фейк!  Українці змогли б відчути коливання, але ще менші, ніж у Румунії. Проте навіть цього не сталося.

По-третє, на території України немає таких глибоких розломів земної кори, як, приміром, у Туреччині, і тому місцеві землетруси не можуть бути такого масштабу.

По-четверте, фейкороби використали яскраві зображення, аби привернути увагу. Цікавість примушує читача перейти за пропонованим посиланням, яке знаходиться внизу картинки. Але заявленої інформації, коли ж «землетрус буде у вашій області», немає.

Читайте також: Карткові будинки Туреччини

ВИСНОВОК

Фейкороби скористалися «гарячою» темою землетрусу в Туреччині, щоб посіяти паніку. Жоден з телеграм-каналів не представив реальних доказів, експертних висновків, що «потужний землетрус» може статися на Волині Рівненщині. А джерела на кшталт «міжнародної асоціації психологів» недостовірні і ми не знайшли навіть ознак існування такої організації. Телеграм-канали вкотре «набивають» собі підписників, аби збільшити активність і підняти рейтинги.

Читайте також: Світло буде: правда про те, що у кожній області України буде один день без відключень

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024