стрічка

На Волині розігнали «вкид» про загиблого сина-воїна та недолуге командування

09 Лютого 2023, 09:00
На Волині розігнали «вкид» про загиблого сина-воїна та недолуге командування ФАКТЧЕК 13854
На Волині розігнали «вкид» про загиблого сина-воїна та недолуге командування

Волинським сегментом Facebook поширили інформацію про бійця 24 ОМБР, який начебто боронив Україну на передових позиціях і якого командування зарахувало до зниклих безвісти, аби не платити грошову компенсацію рідним.

Такий допис, зокрема, поширила в спільноті «Актуальна Волинь» жінка, яка називала себе матір'ю цього військового.

Проаналізувавши допис, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що це – російський «вкид», який може бути частиною ворожого ІПСО (інформаційно-психологічної операції).

 

ІПСО

Жінка пише, що її син воював у складі Збройних сил України та виконував бойові завдання на Харківщині. Начебто, хлопець двічі отримував поранення, після реабілітації повертався назад на передову.

Матір зазначає, що попри те, що хлопець знаходився у «гарячих» точках, часто дзвонив додому й вони нерідко спілкували по відеозв'язку через Viber.

24 липня військовий перестав виходити на зв'язок і жінка «забила» на сполох. Втім як військове керівництво, так і керівництво країни не зважало на її поневіряння. Аж поки за кілька місяців по тому, наприкінці грудня, вона не отримала повідомлення, що син зник безвісти в боях під Лиманом на Донеччині у вересні.

Жінка категорично не вірить у це й переконана, що командування навмисно зарахувало хлопця до цієї категорії, аби не виплачувати їй компенсацію за загиблого на війні сина.

«Звичайно, я розумію, що мого синочка вже немає серед живих і без цих грошей я проживу, жила ж до цього і з голодухи не померла», – йдеться у дописі.

ПЕРЕВІРКА

Почнемо з того, що профіль жінки, яка й зробила цей допис, підписаний російською – Виктория Портнова, а на сторінці немає ані особистих фотографій, аніж жодної інформації про власника сторінки… Попри те, що профіль створений рік тому, на ньому немає жодної активності. Це свідчить про те, що сторінка – не справжня. Додамо, що протягом останнього часу подібні користувачі активізувалися.

Сам допис містить велику кількість граматичних помилок: «зниклий без вісті», «з-під Харківа», «кервіництво». Складається враження, що його писала людина, яка погано знає українську мову, або ж текст створений через автопереклад.

Що стосується описаної ситуації, то військовослужбовців час від часу можуть «перекидати» з однієї позиції на іншу, з однієї області в другу – це цілком нормальна практика.

Щодо грошових виплат родичам зниклих безвісти військових, то, як пише інформаційне агентство Міністерства оборони України «АрміяINFORM», члени сімей зниклих безвісти можуть отримувати виплати з моменту встановлення причин зникнення і за весь його період, якщо обставини зникнення є поважними. Аби оформити виплати, члену сім’ї потрібно подати заяву на ім’я командира військової частини. Виплати мають надаватися до повного з’ясування обставин захоплення в полон або визнання безвісти зниклими.

Також рідні зниклих безвісти мають право на пільги на комунальні послуги, проїзд, можуть отримати земельну ділянку та інше…

А ще, погодьтеся, дивним видається факт, що згорьована матір, про сина якої кілька місяців немає жодних звісток, спокійно пише, що його немає в живих, не маючи тому жодного підтвердження: ані офіційного листа з військкомату про те, що хлопцю змінили статус зі зниклого безвісти на загиблого, ні свідчень побратимів…

До того ж лучанин Анатолій Матвіюк, ввівши в пошук фото профілю «згорьованої матері», натрапив на два повідомлення  на естонському сайті з відгуками про послуги. Щоправда, жінка зі світлини щоразу мала інші імена.

ВИСНОВОК

Допис «матері зниклого безвісти під час боїв українського воїна» – ні що інше, як «вкид», який може бути частиною ворожого ІПСО. Спрямований він на те, аби підірвати довіру українців до військового командування та керівництва країни, бойовий дух військових. Та створити враження, що влада дурить свій народ.

Читайте також: Як російська пропаганда використовує тактику «передай далі»

 

***

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024