стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 лютого

07 Лютого 2023, 20:42
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 лютого 2623
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 лютого

Хроніка 349 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Зеленського

 

«Газпром» створює власну приватну військову компанію

Джерело: ГУР

Енергетичний монополіст «газпром нафта» створює власну приватну військову компанію. Відповідне розпорядження було підписане головою уряду рф міхаілом мішустіним.

Документ встановлює, що засновниками організації буде ПАТ «газпром нафта» з розміром долі у статутному капіталі «організації» 70% та «приватна охоронна організація стаф-центр» з часткою 30%.

При створенні «організації» уряд рф посилається на закон «про безпеку об'єктів паливно-енергетичного комплексу», де зазначено, що підприємствам галузі «може бути надано право на заснування приватної охоронної організації». Розмір частки такого підприємства у статутному капіталі новоствореної «організації» не може бути меншим ніж 50%.

Таким чином в рф продовжується «гонка озброєнь» серед основних політичних гравців, які активно створюють приватні армії за прикладом ПВК «вагнер» євгенія прігожина.

Шойгу приписує собі неіснуючі перемоги та активізує конфлікт з «вагнерівцями»

Джерело: ГУР

Пропагандистська агенція країни-окупанта «тасс» повідомила про те, що міністр оборони рф сергій шойгу на селекторній нараді заявив про повний контроль з боку армії окупантів над населеними пунктами Соледар, Кліщіївка, Краснопілля, Благодатне, Миколаївка Донецької області та Підгірне, Лобкове Запорізької. Він також згадав про «успішний» розвиток бойових дій під Бахмутом і Вугледаром, наголосив, що всі зазначені «здобутки» є результатом дій зс рф.

При цьому, шойгу свідомо не згадав той факт, що на всіх зазначених напрямках для ведення бойових дій активно залучено сили приватної військової компанії «вагнер». Натомість, кадрова російська армія має лише епізодичну роль «сил підтримки». Ця інформація замовчується російськими пропагандистськими ЗМІ, що свідчить про продовження конфлікту в середовищі військово-політичного керівництва рф.

Також слід зазначити, що з міста Соледар українські війська було виведено ще 25 січня, про що офіційно повідомляло командування ЗСУ.Щодо інших населених пунктів, то їхнє захоплення ворогом наразі не підтверджується. 

 

Ексочільник Служби безпеки очолював каральні органи рф в окупованій частині Херсонщини

Джерело: СБУ

Колишній очільник СБУ Олександр Якименко з 2014 року переховувався в рф за державну зраду.

 На початку повномасштабного вторгнення він підтримав російських окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України. За це його призначили керівником створеної росією «государственной службы безопасности в Херсонской области».

 На цій «посаді» він виконував завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні.

 У своїй злочинній діяльності поплічник загарбників «підзвітний» кадровим співробітникам фсб, які координують репресивні органи рф в окупованих районах.

 Під час окупації Херсона «посадовець» дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста. У підвальному приміщенні цієї будівлі рашисти облаштували катівню. Там «вибивали» зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати «амністію».

Таким чином керівник місцевої «філії» фсб та його спільники «заробляли» на масових репресіях, а також робили «показники» перед російськими «кураторами».

За даними слідства, до лав окупаційного органу його очільник особисто залучив ще вісьмох зрадників, які брали безпосередню участь у катуваннях мирних жителів.

Після звільнення Херсона «посадовець» разом зі своїми поплічниками втік на лівий берег Дніпра і наразі там переховується від правосуддя.

 

Український генерал-майор міліції співпрацював з фсб на Херсонщині

Джерело: СБУ

Служба безпеки ідентифікувала ще одного поплічника агресора на тимчасово захопленій частині півдня України.

Зловмисником виявився колишній начальник Управління МВС у Херсонській області, який у 2014 році звільнився з лав правоохоронних органів у званні генерал-майор міліції. Згодом він став депутатом облради від забороненого «блоку володимира сальдо».

Після початку повномасштабного вторгнення він потрапив у поле зору кадрового співробітника 3 відділу 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби фсб сергія сініцина з позивним «сабір». У березні минулого року у тимчасово окупованому Херсоні у нього відбулась зустріч з колишнім українським правоохоронцем для залучення його до діяльності проти основ національної безпеки. 

За вказівкою «сабіра» він мав підшукувати «однодумців» для формування так званого «силового блоку» окупаційних органів та його використання під час придушення руху опору в регіоні. Для цього використовував свої зв’язки серед колишніх правоохоронців.

На підставі зібраних слідчими доказів генералу міліції повідомлено про підозру  у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України

Наразі він переховується від правосуддя у тимчасово окупованому Криму.

Однак, Служба безпеки знає про його місце перебування і проводить комплексні заходи для притягнення до відповідальності за злочини проти України..

Ситуація на фронті станом на вечір 7 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав ракетний та 16 авіаційних ударів. Здійснив 14 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Очакова на Миколаївщині та Антонівки Херсонської області. 

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається незмінною, наступальних угруповань противника не виявлено.

Обстрілів зазнали райони населених пунктів Заруцьке, Попівка і Садки Сумської області та Стрілеча, Мороховець, Зелене, Нескучне, Вовчанськ, Бударки, Вільхуватка, Красне Перше, Новомлинськ і Кам’янка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив потрапили райони більш як 30 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Гряниківка, Кучерівка, Котлярівка, Крохмальне, Вишневе Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Новоєгорівка, Макіївка, Площанка, Невське, Піщане, Кремінна, Діброва і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали Залізнянське, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Миколаївка, Ступочки, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Веселе Донецької області. А загалом – понад 15 населених пунктів.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Мар’їнка, Новомихайлівка, Богоявленка,  Вугледар, Велика Новосілка, Золота Нива та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Новопіль, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Малі Щербаки і Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали 17 населених пунктів. Зокрема, Михайлівка, Гаврилівка, Милове, Зміївка, Новоберислав, Козацьке, Іванівка, Микільське, Антонівка та Херсон.

В Мелітополі окупанти примушують працівників державних установ, які отримали громадянство російської федерації, відмовитись від українського громадянства у письмовій формі. Погрожують звільненням з роботи. 

Авіація Сил оборони протягом доби завдала сім ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та два удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також наші захисники знищили російський штурмовик СУ-25 та ворожий БПЛА типу «Орлан».

Окупанти обстріляли Куп'янськ

Джерело: Офіс Генпрокурора

Російські військові обстріляли з артилерії та РСЗВ Куп‘янськ. Пошкоджені приватні будинки, господарські споруди та автомобіль. 

Жителя Донеччини судили за співпрацю з ворогом

Джерело: Офіс Генпрокурора

У лютому 2022 року житель селища Велика Новосілка Волноваського району почав добровільно передавати інформацію «оперуповноваженому 1 відділу 1 управління контррозвідки МДБ ДНР». Повідомлення стосувались будівель, об’єктів, споруд та ділянок місцевості, розташованих в районі селища. 

На виконання вказівок представника НЗФ зрадник встановлював відповідні мітки на електронній мапі, робив скріншноти та надсилав через месенджер дані щодо розташування колишніх майстерень з ремонту сільгосптехніки і заводу з виготовлення консервів, непрацюючого аеродрому та навіть про найвищі точки на місцевості. При цьому чоловік усвідомлював, що передані ним відомості можуть бути використані представниками «ДНР» та військовими РФ для подальшого ведення бойових дій на території України.

Суд ухвалив вирок громадянину України за фактом сприяння терористичній організації. Йому призначили покарання у вигляді 9 років позбавлення волі.

 

Уряд призначив нових керівників ОВА

Джерело: УП

Відтепер голова Дніпропетровської області – Сергій Лисак, Запорізької – Юрій Малашко, Херсонської – Олександр Прокудін.

У Маріуполі – гучні вибухи

Джерело: радника мера Петро Андрющенко

П’ять гучних вибухів поспіль пролунали в Приморському районі Маріуполя.

«Джерело вибухів в районі порту. Там саме, куди нещодавно окупанти завезли техніку та ППО», – написав радник.

 У небі над Бахмутом прикордонники збили російський штурмовик

Джерело: Держприкордонслужба

Ворожий штурмовик прикривав з повітря піхоту, яка наступала на лінію оборони захисників. Прикордонник відкрив вогонь з ПЗРК та збив російський бойовий літак, попередньо Су-25. Літак від влучання ракети загорівся й впав, доля пілота наразі невідома.

Оперативна ситуація по області станом на ранок 7 лютого

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Волноваському напрямку під інтенсивними обстрілами Вугледар — пошкоджено 5 будинків, інформація про постраждалих не надходила.

На Донецькому напрямку росіяни здійснили 4 обстріли Курахівської громади: у Курахівці пошкоджено 3 будинки та адмінбудівлю, також постраждали Курахове і Гірник. Вночі росіяни потужно обстріляли Мар'їнку, а на ранок — зафіксовано 6 обстрілів Авдіївки з Градів. Точні наслідки встановлюємо. Триває обстріл Кам'янки Очеретинської громади.

На Горлівському напрямку 1 людина поранена у Парасковіївці, пошкоджено будинок у Миколаївці Костянтинівської громади та декілька будинків у Північному Торецької громади.

На Лисичанському напрямку знову під вогнем Торське і Зарічне Лиманської громади — без жертв.

Всього за добу росіяни вбили 1 жителя Донеччини, поранили ще 5. Докладніше дивіться на інфографіці.

За 6 лютого стало відомо про ще 1 жителя Донеччини, убитого росіянами, – у Бахмуті

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Ще 5 людей в області дістали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 07.02.23

Оперативна інформація станом на 06.00 07.02.2023

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 24 авіаційних удари. Здійснив 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Херсонської областей, є жертви серед цивільного населення.
 
Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
Противник продовжує проводити перегрупування на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.
 
За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Кремінна і Діброва Луганської області та Верхньокам’янське, Веселе, Залізнянське, Красна Гора, Бахмут, Іванівське і Парасковіївка Донецької області.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка і Олександрівка Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Красне, Гатище, Вовчанськ і Дворічна – Харківської.
 
На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів та артилерії райони населених пунктів Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка на Харківщині, а також Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.
 
На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Терни Донецької області та Площанка, Червонопопівка, Кремінна і Діброва на Луганщині.
 
На Бахмутському напрямку під ворожий вогонь потрапили Спірне, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка та Озарянівка.
 
На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.
 
На Новопавлівському напрямку ворожі обстріли зафіксовано по Вугледару, Пречистівці, Золотій Ниві та Нескучному Донецької області.
 
На Запорізькому напрямку обстріляно райони 23 населених пунктів, зокрема, Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Степове на Запоріжжі та Великомихайлівка Дніпропетровської області.
 
На Херсонському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони 19 населених пунктів. Серед них - Гола Пристань, Золота Балка, Качкарівка, Милове, Антонівка та Херсон.
 
Окупанти продовжують зазнавати втрат. Для реабілітації поранених та прикриваючись цивільними, противник облаштував черговий військовий шпиталь у Херсонській області. На першому поверсі Каїрського психоневрологічного будинку-інтернату розмістили військовослужбовців збройних сил російської федерації, а цивільних пацієнтів - перевели на інші поверхи. Медичне обладнання окупанти вилучили та перевезли з районної лікарні населеного пункту Велика Лепетиха.
 
Авіація Сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 районів зосередження живої сили противника.
Коментар