стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 лютого

05 Лютого 2023, 21:57
Фото зі сторінки Генштабі 3524
Фото зі сторінки Генштабі

Хроніка 347 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 347-го дня війни

 

Оперативна інформація станом на 18 годину 5 лютого щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста сорок сьома доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник продовжує проводити перегрупування на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Протягом доби російські окупанти завдали 4 ракетних удари, 2 з яких по цивільній інфраструктурі міста Харків, внаслідок чого вщент зруйновано п’ятиповерхову будівлю вищого навчального закладу, є п’ятеро поранених серед мирного населення. 2 російських ракети прилетіли по місту Дружківка Донецької області. Там пошкоджено 4 багатоповерхівки і дитячий садочок, 4 мирних жителі отримали поранення різного ступеню тяжкості. Окрім того, ворог здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Херсона. Ворожі снаряди пошкодили житлові будинки, є загиблі та поранені.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається незмінною, противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах, проте його наступальних угруповань не виявлено. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Сопич, Бояро-Лежачі, Волфине і Олександрівка на Сумщині та Гур’їв Козачок, Стрілеча, Глибоке, Красне, Зелене, Гатище, Вовчанськ, Варварівка, Землянки і Дворічна Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог стріляв по районах населених пунктів Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогонь ворога потрапили Терни Донецької області та Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Кремінна, Діброва і Терни - Луганської.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Спірне, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під артилерійські обстріли потрапили Семенівка, Авдіївка, Орлівка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива і Нескучне на Донеччині.

На Запорізькому напрямку під вогневий вплив потрапили більш як 20 населених пунктів. Серед них – Новопіль, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів, зокрема, зазнали Херсон, а також Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Милове, Берислав, Веселе, Микільське, Антонівка, Дніпровське та Гончарне Херсонської області. Загалом понад 15 населених пунктів.

Ворог продовжує залучати медичний персонал з росії через масштабні втрати в Україні. Так, у Покровському Луганської області, на території місцевої амбулаторії, розгорнуто польовий шпиталь з російським медичним персоналом та хірургами.

В місті Токмак Запорізької області російські окупаційні війська примусово виселяють мирних громадян із своїх помешкань з метою заселення місцевих колаборантів, які підтримують російську окупаційну владу та працюють в складі ворожих так званих “правоохоронних органів”. Власникам же наказують залишити своє житло та виселитись на вулицю.

Російські окупанти проводять обшуки в населеному пункті Кринки Херсонської області, з метою викрадення у цивільного населення човнів, водних двигунів та іншого обладнання для переміщення водою.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили противника та склад боєприпасів.

Також гарною новиною є те, що із завтрашнього дня українські екіпажі починають навчання з експлуатації танків Леопард.

Партнери по антиросійській коаліції нададуть Україні літаки

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

«Сьогодні в плані одержання зброї ми отримали все, залишилися тільки літаки. Можу додати вам оптимізму. Літаки теж будуть. Питання просто які», — зазначив Міністр оборони України Олексій Резніков на пресконференції в Military Media Center.

Уже 6 лютого розпочинаються навчання українських воїнів на танках Leopard

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Міністр оборони України Олексій Резніков під час пресконференції заявив, що Генеральний штаб ЗСУ тримає ситуацію з російським наступом на контролі.

«Несподіванок не буде. Було багато вкидів, в тому числі щодо наступу 5 лютого. Тому закликаю всіх критично ставитися до такої інформації. Наші Сили оборони тримаються. Потрібно слухати Генеральний штаб ЗСУ. Ні поруч з Черніговом чи Харковом немає ударних груп. Не потрібно піддаватися різним панічним вкидам. Сьогодні прикородонники, Нацгвардія і Сили оборони тримаються. Давайте вірити в них. Ми очікуємо наступу росіян, вони люблять символізми. Ми готові, ЗСУ готові, Ставка Верховного Головнокомандувача тримає контроль, всі готові до відсічі, накопичуємо сили», — сказав міністр.

За його словами, завтра, 6 лютого, починаються навчання українських екіпажів на танках Leopard.

Поліція задокументувала 23 удари по Донеччині

Джерело: МВС України

Протягом доби під обстрілами перебували 10 населених пунктів. Армія росії вбила та поранила цивільних мешканців.

Ворог випустив снаряди по містах Авдіївка, Бахмут, Дружківка, Курахове, Часів Яр, смт Велика Новосілка, Ямпіль, селах Орлівка, Времівка, Карлівка.

Окупанти вели вогонь з ракетних систем, РСЗВ «Град», артилерії, танків, мінометів.

Зруйновано та пошкоджено 19 цивільних об‘єктів – 14 житлових будинків, дитячий садок, торговий центр, лінію електромереж, ділянку газопроводу, автомобіль.

Найбільше ударів – сім – витримала Авдіївка. Російські війська знищували населений пункт з «Градів» та артилерії, травмовано людину.

Дві ракети окупанти спрямували по Дружківці. Руйнувань зазнали 4 багатоквартирних будинки, дитячий садок, газогін. Є поранені цивільні мешканці.

Ударом ракети у Харкові знесло верхні поверхи будівлі університету

Джерело: Харківська обласна прокуратура

Харківська прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни. Прокурори та слідчі поліції працюють на місцях обстрілів.

Одна з ракет влучила у п'ятиповерхову будівлю вищого навчального закладу та завдала серйозних руйнувань. Отримав поранення охоронець.

Інша ворожа ракета влучила поблизу житлового будинку. Постраждали четверо мешканців: 58-річний чоловік, дві жінки віком 54 років та 83-річна жінка.

За попередніми даними, окупанти обстріляли Харків двома ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області РФ.

Показали наслідки влучань у центрі Харкова

Джерело: Олег Синєгубов

Наслідки влучань двох ворожих ракет у багатоквартирний будинок та університет у Київському районі Харкова, внаслідок якого постраждали четверо людей.

Кількість постраждалих від ракетного удару по Харкову зросла до чотирьох

Джерело: Олег Синєгубов

За інформацією Обласного центру екстреної медичної допомоги, кількість постраждалих зросла до чотирьох осіб. 

Ще один поранений – охоронець вищого навчального закладу, куди був здійснений другий ракетний удар. Чоловік отримав забійні рани, допомогу надали на місці.

На Донеччині зі зруйнованого будинку врятували дев'ять людей

На Донеччині рятувальниками зі зруйнованого внаслідок ракетного обстрілу 5-поверхового будинку врятували дев'ять людей

У результаті ракетного обстрілу м. Дружківка, який відбувся вночі 5 лютого, сталося обвалення сходових клітин 1-го та 2-го поверхів в під’їзді 5-поверхового житлового будинку.

Пошкоджені багатоповерхівки, магазини та підприємства: наслідки ударів по Донеччині

Джерело: Павло Кириленко

Серед ночі росіяни завдали два ракетні удари по Дружківці: поранено 5 людей, пошкоджено 4 багатоповерхівки та дитсадок. Під обстрілами Вугледар та околиці громади.

На Донецькому напрямку у Кураховому прямим влучанням пошкоджено крамницю, також постраждали два багатоквартирні будинки та споруда підприємства. Зранку відбулися обстріли Соловйового Очеретинської громади та Авдіївки.

На Горлівському напрямку під вогнем опинився Часів Яр — пошкоджені щонайменше сім житлових будинків та будівлю підприємства. Напружена ситуація у Соледарській громаді: пошкоджені три будинки у Роздолівці і ще три у Васюківці.

На Лисичанському напрямку одна людина загинула у Ямполі Лиманської громади. У Званівській громаді пошкоджено два будинки у Переїзному — без жертв.

Російські окупанти 60 разів за добу атакували населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 60 разів атакували населені пункти Херсонщини. Гатили з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків, БМП та ПТРК. 

Херсон армія рф атакувала 6 разів. Ворожі снаряди пошкодили житлові будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли загинула одна людина, ще один житель області дістав поранення.

Внаслідок влучання по Харкову постраждали троє людей

Джерело: Олег Синєгубов

Є влучання в житлову забудову в центрі міста. Сталася пожежа. 

Наразі відомо про трьох постраждалих: 54-річна жінка та два чоловіки 51 та 55 років. Жінку госпіталізовано з осколковими пораненнями, чоловікам допомогу надали на місці. 

Дані про постраждалих уточнюються. На місці працюють всі екстрені служби.

У центрі Харкова впали дві ракети С-300

Джерело: Ігор Терехов

Дві ворожі ракети вдарили по центру Харкова.  Потрапляння у Київському районі міста. Попередньо йдеться про ракети С-300. 

Інформації про жертв удару поки немає – на місці потрапляння ракет вже працює МНС, розбирають завали та проводять пошукову операцію.

Окупанти обстріляли Харків

Джерело: Олег Синєгубов

Зафіксовано «приліт» в центральній частині міста. Попередньо ракета С-300. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюється.

Втрати окупантів станом на ранок 5 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

  • особового складу ‒ близько 131290 (+700) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 3220 (+2) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6405 (+11) од,
  • артилерійських систем – 2226 (+6) од,
  • РСЗВ – 460 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 227 (+2) од,
  • літаків – 294 (+0) од,
  • гелікоптерів – 284 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1958 (+2),
  • крилаті ракети ‒ 796 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5091 (+10) од,
  • спеціальна техніка ‒ 203 (+0).

Ситуація щодо російського вторгнення станом на ранок 5 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сорок сьома доба російського широкомасштабного вторгнення.Російська федерація зосереджує зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Кремінна і Шипилівка Луганської області та Верхньокам’янське, Благодатне, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське і Кліщіївка на Донеччині.

Ворог продовжує вести оборону раніше захоплених рубежів на інших напрямках, обстрілює позиції наших підрозділів та населені пункти, що межують з лінією зіткнення.

Протягом доби противник здійснив 61 обстріл з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по цивільній інфраструктурі Херсона. До того ж високою залишається загроза завдання ударів російською федерацією по цивільних об’єктах на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Водночас обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Бояро-Лежачі – Сумської та Олександрівка, Глибоке, Красне, Зелене, Нескучне, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Чугунівка та Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків та артилерії райони населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Гряниківка, Синьківка, Куп’янськ, Піщане, Кислівка та Крохмальне Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка - Луганської.

На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Терни Донецької області та Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку від вогню російських окупантів постраждали Спірне, Берестове, Веселе, Білогорівка, Роздолівка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Озарянівка, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під артилерійські обстріли вже вкотре потрапили Авдіївка, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку обстріляні Вугледар, Богоявленка, Пречистівка, Нескучне, Времівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках впливу всього спектру ворожої артилерії зазнали райони населених пунктів Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Єгорівка, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів і Щербаки Запорізької області та Антонівка і Херсон.

У тимчасово окупованій Горлівці Донецької області усі медичні заклади переповнені пораненими загарбниками. Тому, російські окупанти облаштовують дитячі садочки, школи або просто складські приміщення під польові шпиталі. Також відомо, що до одного із таких шпиталів, де на лікуванні перебуває близько 70 осіб, у місті Світлодарськ Донецької області, прибув медичний персонал із Якутії.

Відзначаються випадки відмов брати участь у бойових діях мобілізованими російськими військовослужбовцями. Станом на 3 лютого із Луганської області на територію російської федерації повернуто до 600 осіб зазначеної категорії.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили противника, зенітно-ракетний комплекс та склад пально-мастильних матеріалів.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024