стрічка

Як роспропаганда спекулює на темі іноземних добровольців в Україні

24 Січня 2023, 15:44
Як роспропаганда спекулює на темі іноземних добровольців в Україні ФАКТЧЕК 845
Як роспропаганда спекулює на темі іноземних добровольців в Україні

Російські ЗМІ масово поширили новини, що американські аналітики «порахували» західних добровольців, що беруть участь у війні в Україні. В  новинах стверджують, що «Захід надає не лише зброю, а й надсилає військових».

Це фейк повідомляє «Детектор Медіа».

Всі ці «новини» посилаються на статтю The Washington Post, з якої нібито очевидно: західні країни не лише не відряджають своїх солдатів в Україну, а ще й матимуть в майбутньому купу проблем з людьми, які добровільно пішли захищати Україну.

По-перше, через закони деяких європейських країни, які забороняють воювати за гроші в інших арміях (в США це заборонено також).

По-друге, журналісти американського видання, поспілкувавшись з добровольцями, дійшли висновку, що багато з них опинилися на фронті, оскільки власні держави не змогли створити для своїх ветеранів необхідного рівня підтримки. Тобто очевидно, що всі ці люди поїхали на війну з особистих причин і ніхто їх не «відряджав» в Україну.

Окрім того, в статті зазначені приблизні кількості іноземців, які воюють: від 1 000 до 3 000, з початку війни поранено було близько 1000, загинуло сто.

Всі ці дані — приблизні, офіційні дані журналістам не вдалося отримати. Але деякі російські видання почали писати, що «з 20 тисяч іноземців в Україні залишилося лише 3 тисячі». Це ще одна вигадка: цифру 20 тисяч волонтерів та добровольців на початку війни озвучували представники влади України, які стверджували, що приблизно стільки людей відгукнулися на заклик захистити Україну.

Насправді ця кількість ніколи та ніким не була підтверджена. The Washington Post пише, що більша кількість людей, які приїхали в Україну, вже повернулися додому, але скільки їх саме, достеменно невідомо.

Російська пропаганда постійно спекулює на темі іноземних добровольців: з початку війни вона писала, що буцімто в Україну не приїхав майже ніхто. Потім, насамперед після поразок на фронті, російські ЗМІ почали писати, що проти росіян в Україні воюють виключно іноземці й вони перемагають російську армію. Останній такий фейк поширювали представники протизаконного угруповання «ДНР», стверджуючи, що саме іноземці воюють проти них у Бахмуті.

У такий спосіб російська пропаганда намагається переконати аудиторію, що Росія воює саме проти країн НАТО, а не проти України. Хоча в будь-якій статті, присвяченій іноземним добровольцям в Україні, одразу акцентується: чисельність українських військових така, що тисяча або навіть три тисячі добровольців-іноземців не можуть суттєво вплинути на ситуацію на фронті.

Читайте також: Фейк про те, що в Україні підліткам вручають повістки

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024