стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 лютого

02 Лютого 2023, 22:10
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2542
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 лютого

Хроніка 344 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Звернення Зеленського

Росіяни викрадають українських дітей і знімають з ними відео сексуального характеру

Джерело: омбудсман Дмитро Лубінець

За хлопчика, який «скоро піде до школи» пропонують 250 тисяч рублів. У переписці вказано, що діти з України та не мають родичів.

Україна й РФ відкинули пропозицію Штатів переговорів про мир

Джерело: Neue Zürcher Zeitung

Швейцарське видання пише, що в середині січня президент США Джо Байден доручив главі ЦРУ Бернсу перевірити готовність України й Росії до переговорів.

Бернс озвучив Києву пропозицію «миру в обмін на землю», а Москві – «землю в обмін на мир». Йшлося нібито про 20% площі України, що приблизно збігається з Донецькою й Луганською областями.

Україна відмовилась від розділення території, а в Москві вважають, що в довгостроковій перспективі все одно виграють війну.

Джерела NZZ стверджують, що саме після невдалої дипломатичної місії Бернса президент США вирішив поступитися наполяганням Шольца й схвалити постачання танків Abrams. Це стало несподіванкою для канцлера Німеччини, тож і його власне рішення щодо Leopard 2 було спонтанним.

Посадовців Сумської ОВА та підрядника підозрюють у заволодінні 1,4 мільйона гривень, виділених на ліквідацію наслідків обстрілів

Джерело: Офіс Генпрокурора

Заступнику голови Сумської обласної військової адміністрації, виконувачу обов’язків начальника одного з Департаментів Сумської обласної військової адміністрації та директору товариства з обмеженою відповідальністю повідомлено про підозру у заволодінні коштами, призначеними на відбудову знищеної окупантами інфраструктури в місті Охтирка.

За даними слідства, у квітні 2022 року посадовці Сумської обласної військової адміністрації розробили схему розкрадання коштів, виділених Сумщині урядом на відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок бойових дій. 

Без відкритих тендерних торгів вони уклали договір на проведення будівельних робіт із підконтрольним товариством з обмеженою відповідальністю. 

Після виконання ремонтних робіт у багатоквартирному житловому будинку, який був пошкоджений внаслідок обстрілів окупантів, директор товариства вніс у кошторисну документацію ціни на будматеріали, які в 2-3 рази перевищують ринкові.

Відповідно до висновків спеціалістів розмір матеріальної шкоди, заподіяної державі внаслідок злочинних дій підозрюваних, складає 1, 4 мільйона гривень.

Виконувач обов’язків начальника Департаменту Сумської обласної військової адміністрації та директор товариства з обмеженою відповідальністю відповідатимуть ще й за внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Рашисти зруйнували ще один освітній заклад на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Сьогодні під прицілом ворожої артилерії опинився дитячий садочок у Золотій Балці Бериславського району. 

Через ворожу атаку будівля зазнала серйозних руйнувань — пошкоджений дах, вибиті вікна та частково зруйнований другий поверх дитсадка. 

На щастя, люди не постраждали.

Ситуація на фронті станом на вечір 2 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав два ракетні удари по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ Донецької області. Внаслідок чого пошкоджені 13 двоповерхівок, 3 чотириповерхівки, дитяча поліклініка, школа, гаражі та автівки, є жертви серед мирного населення.

Також противник завдав три авіаційні удари. Здійснив понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах населеного пункту Комишани Херсонської області. Внаслідок цього отримали поранення четверо людей, включно із 5-річною дитиною, яка перебуває у стані середньої тяжкості. Також окупанти уразили цивільну інфраструктуру міста Очаків на Миколаївщині.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує активну розвідку та підготовку до наступу на окремих напрямках, здійснюючи заходи посилення своїх військ. Тривають наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Ворог зазнає великих втрат, особливо в особовому складі. На інших напрямках окупанти обороняються.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів ворога. В той же час, завершено спільне навчання авіаційного компоненту регіонального угруповання військ збройних сил російської федерації та республіки білорусь. Повернення авіаційного угруповання противника на аеродроми постійного базування не відзначається. 

Продовжуються обстріли військами російської федерації населених пунктів поблизу державного кордону, що спричиняють втрати серед цивільного населення та руйнування приватної власності. Окупанти обстріляли райони Клюсів і Єліного Чернігівської області; Муравейні, Студенка, Катеринівки, Вовківки і Волфиного на Сумщині та Ветеринарного, Козачої Лопані, Стрілечої, Глибокого, Тернової, Стариці, Гатища, Вовчанська, Вовчанських Хуторів і Охрімівки Харківської області. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Куп’янськ, Кучерівка, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Стельмахівка - Луганської. 

На Лиманському напрямку противник обстріляв Макіївку, Червонопопівку та Діброву на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Спірне, Білогорівка, Парасковіївка, Веселе, Бахмут та Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Веселе, Сєверне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Побєда.

На Новопавлівському напрямку окупанти обстріляли Вугледар, Богоявленку та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони більш як 15 населених пунктів. Серед них - Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Херсон, а також Новокаїри, Червоний Маяк, Зміївка, Берислав, Миколаївка, Тягинка, Понятівка, Інженерне та Антонівка Херсонської області.

На тимчасово зайнятих територіях Донецької області росія готується до прихованої мобілізації. Зокрема, у місті Горлівка всі бюджетні та комунальні установи отримали наказ подати до окупаційного військового комісаріату списки осіб, які мають бронь. Усі ці люди будуть розглядатися спеціальними комісіями ворога з подальшим призовом на військову службу до лав противника. 

В районі Тавільжанки Куп’янського району Харківщини, противник готується до руйнування дорожньої інфраструктури, мінування мостів, дамб та переїздів.  

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала чотири удари по районах зосередження окупантів. Також наші захисники знищили російський БПЛА типу Мерлін. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили три райони зосередження живої сили та пункт управління противника.

В Енергодарі рашисти виводять з обігу гривню

Джерело: ЕнергоАтом

Окупанти залишають містян без засобів до існування, навмисно виводячи гривню з обігу. Днями російські загарбники «почистили» обмінники, і тепер в Енергодарі майже неможливо обміняти українську валюту.

Водночас у місті живуть атомники Запорізької АЕС, котрі відмовилися співпрацювати з ворогом і продовжують на картки отримувати зарплатню від ДП «НАЕК «Енергоатом». Внаслідок фінансового терору рашистів зараз всі вони опинилися на межі виживання, бо матимуть труднощі з базовими потребами, наприклад елементарною купівлею продуктів.

Таким чином, окупанти просто не залишають енергодарцям вибору, змушуючи переходити на ворожу валюту. Намагаються хоч у такий спосіб здолати нескорених людей, які не втрачають гідності навіть у жорстких умовах російської окупації.

 

Підприємець з Київщини на неякісних бронежилетах збагатився на майже 6 мільйонів гривень

Джерело: Офіс Генпрокурора

За даними слідства у травні 2022 року директор одного з підприємств Київщини уклав із Закарпатським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки договір про постачання 350 бронежилетів 4 класу захисту на загальну суму 6,4 мільйона гривень.

На виконання умов цього договору він організував постачання військовій частині у Закарпатській області 350 бронежилетів, які за документами мали відповідати зазначеному захисту.

Однак згідно з висновком судової економічної експертизи ці бронежилети не відповідають вимогам ДСТУ. Їх пробиття можливе при здійсненні пострілу патроном 7,62 х 54 мм при дистанції пострілу 10 м з кулею 9,6 г.

Таким чином керівник підприємства заволодів бюджетними коштами, виділеними на забезпечення національної безпеки та оборони України, на загальну суму 5,9 мільйона гривень.

 

Підприємець з Харкова постачав у Росію товари подвійного призначення

Джерело: Офіс Генпрокурора

Засновнику та директору комерційних структур у Харкові повідомили про підозру у порушенні порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають експортному контролю.

За даними слідства, з 2014 року підозрюваний налагодив протиправну схему постачання до РФ товарів подвійного призначення, які підлягають обов’язковому державному експортному контролю. Здійснювалося це в обхід санкцій РНБО через так звані «фірми-прокладки», директором та власником яких він є.

В рамках оборонних та державних контрактів Російської Федерації ці товари постачались до підприємств оборонно-промислового комплексу країни-агресора. В тому числі в рамках російських проєктів вони були поставлені для атомних суден.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до скоєння кримінального правопорушення.

 

Чиновників Одеської ОВА підозрюють у розтраті держбюджету на закупівлях продуктів для ЗСУ 

Джерело: Офіс Генпрокурора

На розтраті понад семи мільйонів гривень з державного бюджету викрили керівництво та службових осіб Одеської обласної військової адміністрації, а також директора підприємства. 

За даними слідства, посадовці у змові з директором, завищили ринкову вартість продуктів під час укладення тристоронніх угод про придбання продовольчих товарів для Збройних сил України.

Наразі їм повідомили про підозру у розтраті грошових коштів у особливо великих розмірах. Серед підозрюваних – колишній заступник голови Одеської обласної військової адміністрації, начальник одного з департаментів та начальник відділу ОВА, а також директор ТОВ. 

Путін віддав наказ до березня захопити території Донецької та Луганської областей

Джерело: представник ГУР Міноборони України Андрій Черняк у коментарі Kyiv Post

Є ознаки того, що Росія готується до нової спроби масованого наступу та захоплення сходу країни.

«Ми спостерігаємо, що російсько-окупаційні війська передислоковують на схід додаткові штурмові групи, підрозділи, озброєння та військову техніку. За даними воєнної розвідки України, Путін віддав наказ до березня захопити території Донецької та Луганської областей», – зазначив Андрій Черняк.

Також представник ГУР МО України зазначив, що Росія використовує територію Білорусі для підготовки мобілізованих солдатів та не має достатніх сил і засобів, щоб розпочати найближчими тижнями масований наступ на Україну з цього напрямку.

«Станом на сьогодні сформованих ударних груп немає. Немає загрози залучення Білорусі до повномасштабного вторгнення на боці росії проти України, але це також, безумовно, ризики, які ми повинні враховувати», – заявив представник воєнної розвідки України.

Ексзаступнику міністра оборони обрали запобіжний захід з можливістю внесення понад 400 мільйонів гривень застави

Джерело: ДБР

Звільненому заступнику міністра оборони України, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

За клопотанням слідчого Бюро, Печерський районний суд Києва застосував до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави у сумі 402 600 тисяч гривень.

Нагадаємо, 1 лютого 2022 року працівники ДБР повідомили йому про підозру підозр у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань.

Він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних Сил України низької якості на загальну суму понад мільярд гривень. Всі договори укладалися за повною передплатою.

Посадовець не тільки знав про факти постачання неякісної продукції, а й здійснював тиск на підлеглих для прийняття неякісної продукції на військові склади та організацію повторних проведень лабораторних випробувань бронепластин, які не витримали первинних випробувань.

При цьому він ігнорував звернення Командування Сил Логістики ЗСУ стосовно необхідності забезпечення належного приймального контролю за якістю продукції.

 

Ракетні удари по Краматорську: є загиблі та поранені

Джерело: міський голова Олександр Гончаренко, ДСНС, голова ОВА Павло Кириленко

Уночі 1 лютого ворог ударив по Краматорську.

Внаслідок ракетного удару зруйнований під'їзд чотириповерхового житлового будинку.

Крім того, загорілись припарковані поруч автомобілі.

Підрозділи ДСНС деблокували тіла трьох загиблих осіб. Ще двох вдалось врятувати.

Загалом відомо про щонайменше 18 травмованих осіб, з них вісьмох госпіталізували.

Станом на 15:00 2 лютого тривають роботи з розбору завалів, уже вивезли близько 600 тонн будівельних уламків.

Удень 2 лютого росіяни завдали повторного удару по місту двома ракетамиЩонайменше 5 людей поранені.

Станом на 15:45 в Офісі Генпрокурора повідомили про шістьох поранених: четверо чоловіків та двоє жінок отримали поранення різного ступеню тяжкості. Постраждалі доставлені до міської лікарні, їм надається кваліфікована медична допомога. 

Руйнувань зазнали 16 будинків, 8 автомобілів, 8 гаражів та дитяча лікарня.

Оперативна ситуація по Донецькій області станом на ранок 2 лютого

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Серед ночі росіяни завдали ракетного удару по Краматорську — загинули щонайменше 3 людини. Повністю знищена багатоповерхівка у центрі міста. Рятувальна операція триває. Також напередодні ракетного удару зазнали Дружківка, Слов'янськ і Краматорськ — пошкоджено складські приміщення, без постраждалих.

На Волноваському напрямку 2 будинки пошкоджено у Богоявленці Вугледарської громади, під обстрілами також Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка — без жертв. На Донецькому напрямку ніч минула відносно спокійно — зафіксовано поодинокі обстріли Мар'їнки та Красногорівки.

На Горлівському напрямку 2 людини поранено і 2 будинки пошкоджено у Бахмуті. Гучно у Соледарській громаді: пошкоджено 2 будинки у Парасковіївці та 2 будинки у Васюківці. На Лисичанському напрямку близько 10 обстрілів зафіксовано у Торському і Зарічному Лиманської громади.

Всього за добу росіяни вбили 3 жителів Донеччини, поранили ще 22.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 02.02.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Оперативна інформація станом на 06.00 02.02.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

 
Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних, 4 з яких по цивільній інфраструктурі населених пунктів Слов’янськ, Краматорськ та Дружківка Донецької області, а також 4 авіаційних удари. Здійснив 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Від ворожих ударів загинули мирні люди.
Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.
 
Ворог активно веде розвідку, на окремих напрямках готується до наступу. Незважаючи на великі втрати, продовжує спроби наступальних дій на ЛиманськомуБахмутськомуАвдіївському та Новопавлівському напрямках.
 
Минулої доби наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Площанка, Невське, Червонопопівка, Діброва, Кузьмине і Білогорівка Луганської області та Спірне, Білогорівка, Васюківка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут і Кліщіївка Донецької області.
 
На ВолинськомуПоліськомуСіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Загарбники обстріляли райони населених пунктів Клюси і Єліне Чернігівської області; Муравейня, Катеринівка, Вовківка, Олександрівка і Волфине - Сумської та Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Тернова, Огірцеве, Стариця, Вовчанськ і Бударки на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Дворічна, Синьківка, Іванівка, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка – Луганської.
 
На Лиманському напрямку під ворожий вогонь потрапили Новоєгорівка, Невське і Діброва на Луганщині та Терни і Серебрянка Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Ступочки, Дружба та Нью-Йорк на Донеччині.
 
На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Сєверне, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.
 
На Новопавлівському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка та Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому напрямку обстріляно понад 20 населених пунктів, зокрема, Времівка на Донеччині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів і Новоданилівка Запорізької області.
 
На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Берислав, Антонівка та Херсон, а також Дмитрівка на Миколаївщині.
 
Противник продовжує насаджувати російське громадянство громадянам України тимчасово окупованих територій Донецької області. У місті Горлівка тривають примусові заходи щодо отримання водіями нових посвідчень за російським стандартом, що за відсутності паспорту громадянина російської федерації є неможливим. Працівникам транспортних підприємств загарбники визначили термін до 01 травня 2023 року. Тих, хто не виконає вимоги, будуть звільняти.
 
У одному з підрозділів окупантів, що діє у Луганській області, станом на 09 січня 2023 року завершились тримісячні контракти. Через це, близько 300 військовослужбовців цього формування не отримують грошове забезпечення. До того ж, вони не можуть звільнитись з військової служби через оголошену мобілізацію.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили противника та склад пально-мастильних матеріалів.
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024