стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 лютого

01 Лютого 2023, 21:06
Фото: Генштаб ЗСУ ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2976
Фото: Генштаб ЗСУ

Хроніка 343 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Російські війська активно намагаються вийти на кордони Донецької та Луганської областей

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

На Сході тривають жорстокі бої. Ворог намагається розширити географію наступу на Лиманському напрямку. 

Робить потужні спроби прорвати нашу оборону.

Попри великі втрати російські загарбники продовжують наступальні дії також на Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському напрямках.

Російські війська активно намагаються вийти на кордони Донецької та Луганської областей. 

Наші воїни захищають кожен сантиметр української землі в умовах переваги ворога у кількості бійців та кількості озброєння. Відбивають атаки ворога та намагаються втримати оборону.

 

Викрили співробітника Укроборонпрому, який працював на російську воєнну розвідку

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки запобігла витоку секретної інформації з одного з провідних державних підприємств, яке входить до структури Укроборонпрому.

У результаті спецоперації у Києві затримали російського агента, який отримав вороже завдання влаштуватися до української оборонної компанії для збору розвідданих на користь країни-агресора.

Співробітники СБУ викрили його ще на початку розвідувально-підривної діяльності та поетапно задокументували злочинні дії.

Встановлено, що фігурант приховано збирав інформацію про наявне українське озброєння, яке надходить підрозділам ЗСУ на східному та південному фронтах. Крім цього, зловмисник готував «звіти» для окупантів про наслідки російських ракетних ударів по столиці. Для цього їздив по місту та фіксував зовнішній вигляд українських об’єктів після обстрілів.

Отримані відомості ворожий агент передавав через анонімні месенджери співробітнику Головного управління міжнародного військового співробітництва міністерства оборони рф.

Про одержані дані російський посадовець інформував представників воєнної розвідки країни-агресора.

Під час обшуків у затриманого виявили засоби зв’язку із матеріалами, які підтверджують його злочинну діяльність.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру у держзраді. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Міноборони проводить внутрішні службові перевірки щодо оголошення підозри колишнім посадовцям

Джерело: Мінооборони

 

«Міністерство оборони демонструє відкритість та прозорість у своїй діяльності та всіляко сприяє правоохоронним органам у проведенні процесуальних заходів», – наголошують у міністерстві.

 

 

Кабмін звільнив ще низку посадовців

Джерело: голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія

Кабмін звільнив першого заступника голови Держлісагентства Юрія Сотника, заступника голови Держмитслужби Олександра Щуцького та заступника голови Держпродспоживслужби Андрія Лордкіпанідзе Кабмін та в. о. голови Державної митної служби Вячеслава Демченка.

Заступника голови Держмитслужби Руслана Черкаського відсторонили. Щодо нього почали дисциплінарну перевірку.

Тимчасово виконувати обов’язки голови Державної митної служби буде Сергій Звягінцев, а головою Держпродспоживслужби призначили Ольгу Шевченко. До призначення вони були заступниками голів відомств. 

Ситуація на фронті станом на вечір 1 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав два ракетні (по цивільній інфраструктурі населених пунктів Слов’янськ та Краматорськ Донецької області) та два авіаційні удари. Здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню. 

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Ворог активно веде розвідку, на окремих напрямках готується до наступу. Незважаючи на великі втрати, продовжує спроби наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка військ противника.

В той же час у прикордонних з Україною районах ворог утримує визначені підрозділи, не припиняє здійснювати мінометні та артилерійські обстріли по районах українських населених пунктів. Серед них Клюси і Єліне Чернігівської області; Катеринівка, Вовківка, Олександрівка і Волфине - Сумської та Ветеринарне, Нескучне, Тернова, Огірцеве, Вовчанськ і Бударки на Харківщині. 

На Куп’янському напрямку вогневого впливу зазнали райони Дворічної, Іванівки, Куп’янська, Кислівки, Котлярівки, Крохмального і Піщаного Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки на Луганщині. 

На Лиманському напрямку противник обстріляв Невське і Діброву Луганської області та Терни і Серебрянку Донецької області.

На Бахмутському напрямку танкових та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів: Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку під вогневий вплив потрапили більш як 20 населених пунктів, зокрема, Времівка Донецької області та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне і Новоданилівка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали місто Херсон, а також Дмитрівка Миколаївської області.

Противник продовжує використовувати цивільну інфраструктуру на тимчасово захопленій території у власних цілях. Так, міську лікарню Дніпрорудного Запорізької області російські окупанти використовують як військовий шпиталь. Медикаменти та лікарів-хірургів привезено з російської федерації.

Російські загарбники продовжують чинити тиск на громадян України, порушувати права людини. Зокрема, у Старобільську Луганської області, російська окупаційна влада примушує людей віддавати дітей віком від 6 років до такого собі козацько-кадетського корпусу для начебто «правильного патріотичного виховання». Людям, які відмовляються віддавати своїх дітей до зазначеного корпусу, погрожують позбавленням батьківських прав.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили три райони зосередження живої сили та пункт управління окупантів.

У Києві злочинна організація під виглядом добробатів тероризувала місцевих жителів

Джерело: СБУ

Служба безпеки нейтралізувала транснаціональну злочинну організацію, яка тероризувала і залякувала мешканців столичного регіону, та затримала її організаторів.

Встановлено, що угруповання очолював кримінальний авторитет на прізвисько «Лєший», причетний до численних рейдерських захоплень столичних підприємств.

Також серед організаторів банди були двоє російських громадян – вихідців із Північного Кавказу. Один із них перебуває під санкціями РНБО. Їхня діяльність могла призвести до дистабілізації криміногенної ситуації в столичному регіоні в інтересах країни агресора.

У Києві зловмисники діяли під виглядом двох добровольчих формувань. За даними слідства, вони систематично вимагали гроші з місцевих підприємців, а в разі відмови – застосовували психологічний тиск, насилля, знищували майно та погрожували фізичною розправою.

Зафіксовані понад 10 епізодів підпалу автомобілів та об’єктів нерухомості потерпілих, а також нанесення їм тяжких тілесних ушкоджень із застосуванням зброї.

Отримані гроші зловмисники спрямовували до так званого «общака», який на момент обшуку становив 354 тисячі доларів США.

Співробітники СБУ затримали «Лєшого», двох росіян і ще трьох активних учасників злочинної організації під час «вибивання» ними 80 тисяч доларів США з місцевого підприємця.

Під час обшуків за місцями перебування фігурантів правоохоронці виявили речові докази злочинної діяльності. На даний час шести учасникам злочинної організації повідомлено підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

 

СБУ розслідує участь окремих будівельних компаній Києва в легалізації коштів Медведчука та інших підсанкційних осіб

Джерело: СБУ

Служба безпеки України провела  низку обшуків у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних одному з депутатів Верховної Ради від забороненої партії «ОПЗЖ». На переконання слідства, ці комерційні структури були залучені до протиправних схем легалізації коштів в інтересах колишніх депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака.

Аналогічні схеми працювали також на користь інших громадян рф та рб, до яких були застосовані санкції РНБО, країн ЄС та США.

Наразі дії СБУ спрямовані на ліквідацією всіх протиправних схем та каналів легалізації фінансових активів, які застосовували зловмисники. Зокрема, мова йде і про викуп корпоративних прав українських забудовників різними офшорами та російськими банками, і про спрямування коштів від продажу нерухомості на фінансування дій, що задають шкоди державній безпеці.

Щоб отримати додаткові докази злочинної діяльності, правоохоронці провели обшуки за місцями проживання службових осіб і в офісах будівельних компаній.

Низка посадовців отримали підозри у корупційній діяльності

Джерело: Офіс Генпрокурора

За результатами проведених сьогодні обшуків будуть ухвалені процесуальні рішення:

  • Ексзаступнику міністра оборони повідомили про підозру за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. За даними слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів та інших речей для ЗСУ низької якості.
  • Колишньому в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони повідомили про підозру за фактом розтрати коштів та перешкоджання законній діяльності ЗСУ — організовував закупівлю неякісних бронежилетів.
  • Діючому працівнику Міноборони повідомили про підозру у заволодінні коштами та службовому підробленні — перебуваючи на посаді заступника директора підприємства ОПК, уклав фіктивний договір з іноземною компанією про проведення огляду, оцінки та технічного стану раніше відремонтованих 4 двигунів та 2 головних редукторів до авіатехніки.
  • Ексміністра енергетики підозрюють у службовій недбалості — укладав збиткові для держави угоди на користь відомого олігарха.

 

Голова СБУ прокоментував масові обшуки всередині країни

Джерело: Малюк

«Завдаємо глобального удару по внутрішньому ворогу», – запевняє очільник СБУ.

Мова йде про відпрацювання осіб, котрі своїми діями шкодять безпеці держави у різних сферах.

«Це тільки перший етап тієї комплексної і системної роботи, яку вже проводить Служба безпеки. Й ми не плануємо зупинятися!» – підкреслив Малюк.

На Луганщині точаться бої біля Кремінної та Сватового

Джерело: Луганська ОВА

Біля Кремінної й Сватового точаться важкі бої – на сьогодні ударного угрупування росіяни там ще не створили. Хоча і техніку, і особовий склад вони підвозять туди регулярно. 

Окупанти пробують наступати на різних ділянках, намагаючись знайти слабкі місця в нашій обороні.

10 депортованих жителів змогли вирватися із полону окупантів до Запоріжжя

Джерело: Іван Федоров 

31 січня ввечері 10 депортованих людей змогли врятуватися з полону росіян. Вони йшли пішки по «дорозі життя»,  якою евакуюють жителів тимчасово захоплених територій України. Українська сторона доставила їх до Запоріжжя. 

45 днів тому рашисти закрили основний шлях евакуації для жителів в окупації. Натомість щотижня викладають у пропагандистських росЗМІ ролики про те, як депортують українців за межі окупації. 

Росіяни за добу обстріляли Бахмут понад 150 разів

Джерело: Суспільне

Поблизу Бахмута йдуть бої. За добу російські військові 151 раз обстріляли позиції українських військових. Про це у коментарі Суспільному розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

«Це Ямполівка, Спірне, Роздолівка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Парасковіївка. Було 56 обстрілів та 13 боєзіткнень в районі Соледара. Ворог має солідні втрати за добу», – розповів Череватий.

За його словами, за добу загинули 360 російських військових та 290 отримали поранення.

Росіяни обстрілюють Вугледар та Новоукраїнку на Донеччині

Джерело: Павло Кириленко

На Волноваському напрямку у Вугледарі уточнено інформацію щодо однієї людини, яка загинула в місті раніше. Під обстрілами — Вугледар та Новоукраїнка. Напередодні росіяни завдали ракетного удару по Комарській громаді — пошкоджено п'ять будинків у Шевченко, є прильоти на території Бурлацького – без жертв.

На Донецькому напрямку відбувся обстріл Дачного Курахівської громади, зафіксовано поодинокі обстріли Авдіївки та Мар'їнської громади. Інформація про постраждалих не надходила.

На Горлівському напрямку у Бахмуті загинули дві людини, поранено ще шість. Інтенсивний вогонь росіяни вели по Парасковіївці Соледарської громади, також під обстріли потрапили Роздолівка, Федорівка та Васюківка. Також гучно було на околицях Часовоярської громади.

Всього за добу росіяни вбили чотирьох жителів Донеччини, поранили ще 6. 

Росіяни вдарили ракетою по підприємству на Сумщині

Джерело: Сумська ОВА

31 січня вночі ворожий БпЛА скинув 2 ВОГ на територію Краснопільської громади. Без втрат.

Також є влучання (ракетний удар) в одне з промислових підприємств на півночі області. Є руйнування, без постраждалих.

На Запоріжжі від ударів окупантів постраждали будинки

Джерело: Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради

Від учорашнього ворожого вогню постраждали райони Малинівки, Гуляйполя, Чарівного, Оріхова і Новоданилівки.

Водночас путінські терористи, порушуючи всі норми Міжнародного гуманітарного права, продовжують чинити злочини проти мирних людей. Протягом минулої доби у ГУНП задокументували 30 повідомлень про руйнування осель мешканців Пологівського та Василівського районів.

Окупанти обстріляли Куп'янськ – один поранений

Джерело: Олег Синєгубов

1 лютого о 7:30 ранку ворог вкотре обстріляв Куп'янськ. Внаслідок обстрілу отримав осколкове поранення та був госпіталізований 66-річний чоловік.

Минулої доби окупанти  продовжували обстрілювати прикордонні населені пункти в Куп'янському, Чугуївському та Харківському районах області.

31 січня зафіксували удари, попередньо, двома ракетами С-300, по селу Шипувате Куп'янського району. Ракети влучили в землю поруч з Будинком культури. Обійшлося без постраждалих.

У смт Дворічна Куп'янського району внаслідок обстрілу – вибиті вікна в одній з будівель ДСНС та пошкоджено автомобіль рятувальників. 

На Херсонщині внаслідок обстрілів загинула людина

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 42 рази обстріляли територію Херсонщини. Мирні населені пункти області ворог атакував з артилерії, РСЗВ та мінометів.

Херсон армія рф обстріляла 8 разів. Через ворожі атаки у місті пошкоджено домівки херсонців. 

Минулої доби через російську агресію одна людина загинула, ще один житель Херсонщини отримав поранення.

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинуло 459 дітей

Джерело: Офіс Генпрокурора

Більше ніж 1377 дітей постраждали в Україні від рук окупантів. 

Станом на ранок 1 лютого 2023 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 459. Зросла кількість поранених –понад 918.

На Миколаївщині окупанти обстріляли Очаківську громаду

Джерело: Миколаївська ОВА

31 січня о 23:17 ворог завдавав артилерійських ударів по населеному пункту Очаківської громади. 

Пошкоджені об’єкти інфраструктури, постраждалих немає.

За 31 січня росіяни вбили чотирьох жителів Донеччини

Джерело: Павло Кириленко

За добу окупанти вбили двох людей  у Бахмуті, одного у Парасковіївці та одного у Вугледарі.

Ще шість людей в області дістали поранення.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.02.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на ранок 1 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сорок третя доба російського широкомасштабного вторгнення. 

Окупанти, протягом минулої доби, завдали п'ять авіаційних та шість ракетних ударів. Здійснили понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ураження зазнала цивільна інфраструктура населених пунктів Сумської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей.

Високою залишається небезпека російських авіаційних та ракетних ударів по всій Україні.

Противник не припиняє наступальних дій на Лиманському та Бахмутському напрямках. Зазнає великих втрат. Веде марні наступальні дії на Авдіївському та Новопавлівському напрямках. 

Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Ямполівка, Спірне, Роздолівка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка та Парасковіївка Донецької області.

На ВолинськомуПоліськомуСіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. З мінометів та артилерії обстріляні райони населених пунктів Рожковичі, Басівка, Олександрівка і Грабовське Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Огірцеве, Вовчанськ, Стариця і Бударки на Харківщині. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв позиції наших військ в районах Іванівки, Куп’янська, Кислівки і Котлярівки Харківської області та Новоселівського і Ковалівки – Луганської. 

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Новоєгорівка, Невське, Червонопопівка, Кремінна і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку під ворожий вогонь потрапили Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Білогорівка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляно Бердичі, Тоненьке, Сєверне, Авдіївку, Водяне, Георгіївку, Мар’їнку і Побєду.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Велика Новосілка, Нескучне, Новоукраїнка, Богоявленка, Вугледар та Микільські Дачі Донецької області.

На Запорізькому напрямку під вогневий вплив потрапили райони 20 населених пунктів, Серед них - Времівка і Новопіль Донецької області та Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів і Новоданилівка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони 21 населеного пункту. Зокрема це – Золота Балка, Миколаївка, Тягинка, Понятівка, Антонівка, Берегове, Янтарне та Херсон. Є жертви серед цивільного населення.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в районі Новоіванівки Луганської області облаштовано ще один військовий шпиталь. На лікуванні перебуває близько 100 російських військовослужбовців. Ступінь важкості поранення зазвичай занижують та не обліковують у медичних документах. Після надання мінімальної допомоги – відправляють на передову.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога та два удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Ракетники й артилеристи уразили 13 районів зосередження живої сили противника, один пункт управління та один склад боєприпасів.

Коментар