стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 січня

31 Січня 2023, 21:55
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 січня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3170
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 січня

Хроніка 342 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

У Міноборони розробили план часткового відкриття державних закупівель для громадськості

Джерело: Міністр оборони України Олексій Резніков у Facebook

Громадський контроль над закупівлями Міноборони речового майна, паливно-мастильних матеріалів та харчування з урахуванням обмежень військового стану буде повернуто. Міністерство підтримало відповідні рекомендації народних депутатів за підсумками засідань профільних парламентських комітетів. 

Олексій Резніков направив понад 20 запрошень до різних організацій, які спеціалізуються на антикорупційній діяльності, окремих представників ЗМІ, що здійснюють розслідування, та експертів з оборонних реформ з пропозицію провести спільну зустріч та обговорити необхідні кроки.

 

Псевдоміністрам окупаційної влади повідомили про підозру

Джерело: Офіс Генпрокурора

За даними слідства, у липні 2022 року житель міста Нижній Новгород РФ, колишній голова та міністр ЖКГ одного з регіонів РФ, перебуваючи на тимчасово окупованій території Донецької області, добровільно обійняв псевдопосаду «міністра вугілля та енергетики ДНР».

Підозрюваний координує роботу підприємств вугільної та нафтогазової промисловості, які у 2014 році захопили окупанти. До сфери його «управління», зокрема, входять ДП «Донецька вугільна енергетична компанія», «Макіїввугілля», ДП «Артемвугілля», «Орджонікідзевугілля», «Шахтарськантрацит», «Торезантрацит», «Сніжнеантрацит», ПАТ «Шахтоуправління Донбас» та інші. 

На псевдопосаді він сприяє мобілізації шахтарів призовного віку до лав НЗФ. А також причетний до закриття більшості шахт через «нерентабельність».

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури йому заочно повідомили про підозру у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України.

Інший підозрюваний – громадянин України, який раніше обіймав псевдопосаду «министра здравоохранения ДНР». Для подальшої співпраці з окупантами приїхав до тимчасово окупованого Мелітополя

Зайнявши фейкову посаду директора «Департамента здравоохранения Военно-гражданской администрации Запорожской области», він брав активну участь в організації «ефективної» системи охорони здоров’я на так званій «звільненій» території Запорізької області.

Псевдопосадовець розпоряджався захопленим майном медичних закладів. За його участі місцеві лікарні були переоблаштовані у військові шпиталі для лікування поранених російських військовослужбовців. 

У грудні 2022 року його призначили на посаду так званого «советника министра здравоохранения Военно-гражданской администрации Запорожской области».

 

В Україні планують оновити систему закупівель для армії

Джерело: Міноборони

Голова Уряду Денис Шмигаль доручив розробити оновлену систему, яка збалансує дотримання секретності та публічний контроль за закупівлями для армії. Обов'язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти й товари.

Для реалізації цього завдання створена робоча група під головуванням Міністра економіки, яка розгляне питання можливості створення окремого розділу в Prozorro для військових потреб.

Ситуація на фронті станом на вечір 31 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти протягом доби завдали три авіаційні та три ракетні удари. Також здійснили понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура у Харківській, Донецькій та Херсонській областях.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках, зазнаючи великих втрат. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському та Запорізькому напрямках веде оборону раніше захоплених рубежів. 

 На Херсонському напрямку обстрілює позиції наших підрозділів та цивільних об’єктів.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Сіверському напрямку противник здійснив обстріли з мінометів в районах населених пунктів Клюси, Містки, Гута-Студенецька, Леонівка Чернігівської області; Сопич, Волфине Сумської області та Леміщине Харківської області.

На Слобожанському напрямку противник не припиняє здійснювати обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення. В результаті мінометних та артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів: Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Огірцеве, Вовчанськ, Стариця, Бударки Харківської області. 

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріл позицій наших військ в районах населених пунктів Іванівка, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка Харківської області та Новоселівське, Ковалівка Луганської області. 

На Лиманському напрямку противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новоєгорівка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів: Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Білогорівка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили райони населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Сєверне, Авдіївка, Водяне, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів: Велика Новосілка, Нескучне, Новоукраїнка, Богоявленка, Вугледар та Микільські Дачі Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 15 населених пунктів, зокрема: Времівка і Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів, Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони 17 населених пунктів зокрема: Золота Балка, Берислав, Веселе, Миколаївка, Тягинка, Понятівка, Антонівка, Берегове, Янтарне Херсонської області та місто Херсон. Є жертви серед цивільного населення.

Окупанти посили фільтраційні та контрдиверсійні заходи на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області. Так, російські окупаційні війська обмежили в’їзд та виїзд з населеного пункту Улянівка, проводяться обшуки у місцевих мешканців та перевірка мобільних телефонів.

У Донецьку серед військовослужбовців російських окупаційних військ та найманців так званої ПВК Вагнер значно зросла кількість захворювань на особливо небезпечні інфекції, що може бути пов’язане з відсутністю нормальних санітарно-гігієнічних умов у місцях розташування підрозділів противника.

Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала дев‘ять ударів по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника та два удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили дев‘ять районів зосередження живої сили противника та склад боєприпасів.

На Херсонщині чоловік підірвався на ворожій міні

Джерело: Херсонська ОВА

Трагедія сталась у лісосмузі в селі Музиківка, де загиблий з іншими знайомими збирали сухостій. Від отриманих травм чоловік помер.

На території України воюють орієнтовно 326 тисяч російських військових

Джерело: Кирило Буданов

Проте ця цифра доволі орієнтовна.

Також Буданов зазначив, що у РФ залишилось приблизно 9% запасів крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

Бахмут під обстрілом – є загиблі

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко, Офіс Генпрокурора

На суцільні руїну перетворили російські окупанти колись затишне місто Бахмут. Вже кілька місяців поспіль окупанти методично й цілеспрямовано гатять по місту, вбивають його жителів. 

Сьогодні внаслідок чергового артобстрілу загинули дві людини: старший чоловік та 12-літній хлопець.

Крім того, станом на 15:20 відомо ще про чотирьох поранених цивільних.

Станом на 15:40 в Офісі Генпрокурора повідомляють про п′ятьох поранених.

 російські війська не змогли перерізати трасу Часів Яр — Бахмут, якою забезпечують українських захисників

Джерело: Бабель

Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий спростував заяви окупантів про частковий контроль над дорогою. Запеклі бої тривають у районі Спірного, Красної Гори, Парасковіївки, Бахмуту та Кліщіївки

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов вважає, що цього року росія зосередиться на окупації Донецької та Луганської областей

Джерело: Бабель

Відновлення наступу з Білорусі він називає малоймовірним — такий крок лише продемонструє намір відволікти Сили оборони.

В інтерв’ю The Washington Post він заяви, що війська повинні зробити все, аби «до літа Крим повернувся додому». Загрозу ядерного удару у відповідь на захід українських сил на півострів він оцінює як низьку, оскільки це призведе «не тільки до воєнної поразки росії, але й до її краху».

Оперативна ситуація по Донецькій області станом на ранок 31 січня

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Волноваському напрямку потерпає Вугледарська громада: 4 обстріли у Новоукраїнці, інтенсивний вогонь у Вугледарі. Інформація про постраждалих не надходила. На Донецькому напрямку напередодні вдень 1 людина поранена у Кураховому — у місті пошкоджено 2 багатоповерхівки та 3 приватні будинки. Вночі та вранці відбулися 2 артобстріли Авдіївки — без жертв.

На Горлівському напрямку росіяни завдали ракетного удару по Іванопіллю Костянтинівської громади — пошкоджено 3 приватні будинки. Ще 2 будинки пошкоджено на околицях Часового Яру. У Соледарській громаді напружена ситуація: пошкоджено 1 будинок у Васюківці та декілька будинків у Парасковіївці. У Торецьку росіяни поцілили у будівлю шахти — без постраждалих.

За 30 січня росіяни поранили 3 жителів Донеччини: у Костянтинівці, Кураховому та Бахмуті

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 31.01.23 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Оперативна інформація станом на 31.01.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ 
 
Ворог не припиняє нищити критичну інфраструктуру нашої держави, завдає ракетних ударів, здійснює артилерійські обстріли цивільних об’єктів та помешкань мирного населення. Так, протягом минулої доби, противник завдав 3 авіаційних та 4 ракетних удари. Здійснив понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по житлових будинках міст Херсон та Очаків. Є постраждалі серед мирних жителів.
 
Високою залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
 
Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках, зазнаючи великих втрат. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському та Запорізькому напрямках – обороняє раніше захоплені рубежі. Відзначається зневіра особового складу підрозділів російської федерації у рішеннях власного військово-політичного керівництва та виснаження особового складу від інтенсивності бойових дій.
 
За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Спірне, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Іванівське, Авдіївка, Водяне, Первомайське і Вугледар на Донеччині.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів противника.
 
Продовжуються обстріли військами російської федерації населених пунктів поблизу державного кордону, що спричиняють втрати серед цивільного населення та руйнування приватної власності. Окупанти обстріляли райони населених пунктів Хрінівка, Гута-Студенецька і Красний Хутір Чернігівської області; Сопич, Волфине, Шпиль, Басівка, Запсілля, Мезенівка, Велика Писарівка Сумської області та Ветеринарне, Глибоке, Стрілеча, Борисівка, Нескучне, Стариця, Огірцеве, Верхня Писарівка, Вовчанськ, Бударки, Новомлинськ та Дворічна на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку від ворожого вогню постраждали Синьківка, Куп’янськ, Іванівка, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Новоселівське і Андріївка на Луганщині.
 
На Лиманському напрямку обстріляні Новоєгорівка, Макіївка, Невське, Червонопопівка, Кремінна Луганської області та Ямполівка, Діброва, Ямпіль і Спірне на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Озарянівка, Дружба, Іванопілля та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському напрямку під ворожий танковий, мінометний та артилерійський вогонь потрапили Бердичі, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.
 
На Новопавлівському – обстріляно Водяне, Богоявленка, Новоукраїнка, Вугледар, Микільські Дачі та Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому напрямку постраждали, зокрема, Времівка і Новопіль на Доннечині, а також Ольгівське, Білогір’я, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Кам’янське і Новоселівка Запорізької області. Загалом понад 20 населених пунктів.
 
На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони населених пунктів Одрадокам’янка, Іванівка, Токарівка, Антонівка, Первомайське, Велетенське та Херсон.
 
Противник продовжує зазнавати великих втрат та почав використовувати додаткові цивільні медичні установи для розміщення поранених російських загарбників. У місті Луганськ, на території пологового будинку міської лікарні № 3 та пологового будинку обласної лікарні, окупанти розгорнули «польовий шпиталь», де лікують російських військовослужбовців. 
 
У зв’язку з використанням противником двох пологових будинків для лікування поранених росіян в місті можливо прийняти пологи лише в Луганському обласному перинатальному центрі, де катастрофічно не вистачає місць та створюються ризики і несприятливі умови для пологів.
 
Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження ворога, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження та 2 склади боєприпасів окупантів.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024