стрічка

Іран зазнав масованої атаки дронами

29 Січня 2023, 18:48
Ізраїль атакував військові об'єкти Ірану 3086
Ізраїль атакував військові об'єкти Ірану

Низка потужних вибухів сталася в ніч з 28 на 29 січня на об'єктах військової інфраструктури в Ірані. Зокрема уражені заводи, які виробляли безпілотники «Шахед».

Були атаковані військові склади, авіабази та заводи з виробництва боєприпасів, лунали вибухи й у Тегерані, – повідомляє BBC.

Арабський новинний телеканал Al Arabia стверджує, що Ізраїль розпочав спеціальну військову операцію на території Ірану з метою знищення його військової промисловості.

Ізраїль не коментує цю заяву.  Влада Ірану поки що не говорить, якій країні належать безпілотники.

Associated Press також пише, що по військовому заводу в Ірані, імовірно, вдарили ізраїльські безпілотники,  

Це сталося на тлі напруження через ядерну програму Тегерану. У листопаді Іран почав збагачувати уран до 60% на ядерному обʼєкті у Фордо і планує подальше розширення ядерних потужностей. Це може відкрити країні шлях до створення ядерної зброї.

За повідомленням агентства ІРНА, у місті Шахід-Салімі в провінції Східний Азербайджан спалахнув великий завод з виробництва моторних мастил.

Новинне агентство Tasnim повідомляє, що атаки безпілотників зазнав також військовий завод з виробництва боєприпасів у центральній провінції Ісфахан.

Повідомляють також про вибух на авіабазі у місті Дизфуль на заході Ірану, вибухи й пожежі в містах Хамадан (захід країни) та Решт, що на півночі.

Звуки вибухів чути і в Тегерані, за словами місцевих жителів, атаковані урядові будинки. Очевидці повідомляють, що у небо над іранською столицею підняли літаки.

Станом на зараз даних про жертв і постраждалих немає, як і офіційної інформації від іранської влади.

У міністерстві оборони Ірану підтвердили атаку БПЛА на завод з виробництва боєприпасів в Ісфахані.

«Ввечері 28 січня 2023 року близько 23:30 здійснили невдалу атаку з використанням безпілотників на один з центрів міноборони. Один з них був збитий комплексом ППО, а два інших потрапили в оборонні пастки і вибухнули», – йдеться в заяві відомства. 

За словами іранських військових, дах будівлі отримав «незначні ушкодження».

Тим часом Міністерство закордонних справ Азербайджану оголосило  що персонал і родини посольства Азербайджану сьогодні евакуюють із Тегерану. 

Нагадаємо, 27 січня о 8:30 ранку за бакинським часом стався збройний напад на Посольство Азербайджанської Республіки в Ісламській Республіці Іран.

Соцмережі уже відреагували на подію жартами і мемами.

 

Станом на день 29 січня вже з'явились публічні супутникові знімки території іранського заводу з виробництва дронів-камікадзе Shahed-136 та інших БПЛА, Shahed Aviation Industries, в іранському місті Ісфахан, повідомляє Defense Express.

Існувала інформація, що саме це підприємство було атаковано 28 січня близько 23:30 за місцевим часом. Хоча офіційно міноборони Ірану повідомило лише про невдалу атаку неназваного військового підприємства, додавши, що використовувались міні-дрони у кількості трьох одиниць, а атака не мала успіху.

Водночас на супутниковому знімку SkySat від компанії Planet Labs, який був зроблений вже після атаки 29 січня о 10:10 за місцевим часом, жодних руйнувань не помічено. Зазначимо, що в Ірані використовується специфічний часовий пояс UTC +3:30.

Для порівняння можливо навести знімок від 26 листопада минулого року. До речі видно, що за цей період на підприємстві було побудовано ще два ангари. Останнє пов'язують із тим, що Іран намагається масштабувати виробництво дронів.

Таким чином супутникові знімки цілком красномовно говорять про те, що наразі мова про знищення, чи будь-яке значне ушкодження саме заводу з виробництва Shahed-136 не йде.

Більше того, треба враховувати, що всі критичні та важливі виробничі потужності Іран розміщує під землею. І мова йде про справжні підземні комплекси. А для їх ураження необхідно використовувати спеціальні бетонобійні боєприпаси великої потужності.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром