стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 січня

28 Січня 2023, 21:36
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2881
Ситуація на фронті

Хроніка 339 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 339-го дня війни

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 січня станом на 18 годину 

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває триста тридцять дев’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Російська федерація завдала ракетного удару по цивільній інфраструктурі міста Костянтинівка Донецької області та загалом здійснила понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є жертви серед мирного населення.

Небезпека авіаційних та ракетних ударів ворога є високою на всій території України.

Втрачаючи велику кількість живої сили, противник поки що продовжує наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Лиманському, Запорізькому та Херсонському – веде оборону.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів 6 мотострілецької дивізії 3 армійського корпусу російської федерації.

На Сіверському напрямку противник обстріляв з мінометів райони населених пунктів Гай, Хрінівка і Миколаївка Чернігівської області та Волфине, Муравейня, Середина Буда, Стара Гута, Рожковичі та Бачівськ на Сумщині.

На Слобожанському напрямку, результаті мінометних та артилерійських обстрілів, шкоди зазнали райони населених пунктів Гур’їв Козачок, Красне, Стариця, Охрімівка, Варварівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Нескучне, Тернова та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв позиції наших військ в районах населених пунктів Іванівка, Кислівка і Крохмальне на Харківщині; Новоселівське Луганської області та Берестове на Донеччині.

На Лиманському напрямку з мінометів та ствольної артилерії ворог обстріляв Макіївку, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони 18 населених пунктів. Серед них - Спірне, Верхньокам’янське, Роздолівка, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Водяне, Невельське, Веселе, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Богоявленка, Вугледар та Золота Нива на Донеччині.

На Запорізькому напрямку обстріляні 15 населених пунктів, зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області та Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів і Новоданилівка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Михайлівка, Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Червоний Маяк, Козацьке, Тягинка, Комишани та Херсон.

Окупанти продовжують чинити морально-психологічний та фізичний тиск на місцеве населення. Так, працівникам Запорізької АЕС, які не підписали трудовий договір з окупантами заблокували перепустки для проходу на станцію, а робітникам, яких примусили підписати контракт, оголосили про зниження заробітної плати, мотивуючи це тим, що станція не працює.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, зокрема, тільки до міської лікарні населеного пункту Токмак Запорізької області за останні дні привезли до 50 поранених окупантів. Більшість із них, після отримання формальної допомоги, відправляють назад на передову.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 4 удари по районах зосередження окупантів, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 позиції ППО та 3 райони зосередження живої сили противника.

За останній час Міноборони уклало 16 державних контрактів з українськими виробниками БПЛА

Джерело: Міністерство оборони України

Міністерство оборони України у 2023 році збільшить закупівлі БПЛА для Збройних Сил України.

Враховуючи потреби і запити української армії, у 2023 році на цей сегмент планують виділити близько 20 млрд. грн.

Про це йшлося під час спільної наради представників Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, вітчизняних розробників та виробників БПЛА.

На зустрічі відзначили, що оборонне відомство поглиблює співпрацю з українськими розробниками та виробниками БПЛА. Зокрема, протягом останнього часу укладено 16 державних контрактів з вітчизняними виробниками безпілотних літальних апаратів. А завдяки проведеній фахівцями Міноборони роботі, в Україні найпростіша у Європі процедура допуску БПЛА до експлуатації в армії.

У результаті, після введення нової процедури допуску, яка раніше тривала півтора-два роки, а зараз займає лічені тижні, в період з листопада 2022 року по січень 2023 року Міністерством оборони України отримано від українських виробників 75 заявок на БПЛА різних типів. 13 із них уже отримали кодифікацію, затверджено технічні умови. Ще 3 типи БПЛА перебувають на стадії кодифікації.

Російська армія обстріляла кілька прикордонних населених пунктів на Сумщині

 Джерело: ОК «Північ».

28 січня російські війська обстрілювали три населені пункти Шосткинського району Сумської області.

З 10:45 до 11:30 стало відомо про 6 ударів в районі с. Стара Гута.

З 11:33 до 11:40 повідомили про 3 удари неподалік с. Стягайлівка.

З 11:40 до 11:50 стало відомо про 6 ударів в районі с. Будівельне.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила, йдеться в офіційному повідомленні ОК «Північ».

Армія РФ артилерією обстріляла Курахове на Донеччині

Джерело: начальник Курахівської військової адміністрації Роман Падун.

Зранку 28 січня російські війська артилерію обстріляли місто Курахове Донецької області. Загиблих та поранених немає.

За його словами, обстріл розпочався о 10 ранку і тривав протягом 40 хвилин.

Очільник громади зазначив, що внаслідок обстрілів пошкоджені багатоповерхові будинки, будівля лікарні та трансформатор.

Внаслідок російського обстрілу по Запоріжжю поранена людина

Джерело: ГУ Нацполіції Запорізької області.

27 січня армія рф нанесла два ракетні удари по Запоріжжю з ОТРК "Іскандер", а також вчергове обстріляла населені пункти у Запорізькій області. Через ракетний обстріл у Запоріжжі ушпиталили чоловіка.

Внаслідок ракетної атаки з мінно-вибуховою травмою ушпиталили 31-річного чоловіка.

Вибуховою хвилею вибиті шибки, потрощені дахи й фасади в довколишніх будівлях, пошкоджені транспортні засоби.

В Оріхові обстрілами РФ зруйнований промоб’єкт, пошкоджені приватні будинки та торговельний заклад.

Військовослужбовці рф обстріляли пожежну частину на Запоріжжі

Джерело: ГУ ДСНС у Запорізькій області.

Сьогодні вночі, 28 січня, під час чергової атаки на Гуляйполе Запорізької області армія РФ влучила в будівлю пожежної частини. Пробитий дах, повилітали вікна, двері та ворота в гаражі.

Уламки влучили в пожежну автоцистерну, осколками пробито переднє колесо та відсік з апаратами на стисненому повітрі, а також ємність для питної води.

У спецслужбі наголосили, що пожежна частина окрім прямих функцій слугувала прихистком для сотень місцевих жителів, які зверталися по допомогу.

Внаслідок обстрілу Костянтинівки на Донеччині є загиблі та травмовані

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

12:15

Щонайменше шестеро мирних жителів отримали поранення внаслідок ракетного удару по житловому будинку у Костянтинівці. Загинули двоє чоловіків віком 33 та 70 років, а також 36-річна жінка.

10:00

Російські військові зранку 28 січня обстріляли Костянтинівку Донецької області. Внаслідок ракетного удару загинули троє мирних жителів, щонайменше двоє людей отримали поранення.

За його даними, армія РФ стріляла по житловому кварталу та пошкодила чотири багатоповерхівки, готель, гаражі та автівки.

"На місці трагедії працюють рятувальники та правоохоронці", — зазначив очільник ОВА.

За минулу добу військові РФ обстріляли 18 населених пунктів на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби, 27 січня, російські військові обстріляли 18 населених пунктів Запорізької області.

Обстріляні населені пункти: Запоріжжя, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Червоне, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Новоданилівка, Ольгівське, Щербаки, Полтавка, Залізничне, Оріхів, Кам'янське, Степове, Лук'янівське, Юрківка.

Надійшло 18 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Армія рф 19 разів обстріляла Херсонщину: загинули двоє людей, семеро — поранених

Джерело: Херсонська ОВА

Російська армія за добу 27 січня 19 разів обстріляла Херсонську область. Загинули двоє людей, семеро — поранені 

У Херсоні снаряди влучили в будинки та медичні заклади. За добу місто обстріляли дев'ять разів. Гатили з різних видів озброєння, йдеться в повідомленні.

Внаслідок обстрілів пошкоджені і будинки у Бериславському районі.

Протягом доби російська армія обстрілювала чотири територіальні громади району — Бериславську, Нововоронцовську, Новоолександрівську та Тягинську. Найбільше уражень зазнали населені пункти — Берислав, Осокорівка, Гаврилівка та Ольгівка.

Російськими обстрілами зруйновано будинки на Миколаївщині

Джерело: Миколаївська обласна військова адміністрація.

Протягом доби 27 січня російські війська вчергове нанесли удари по Очаківській громаді з артилерії.

У Миколаївському районі 27 січня о 13:04 ворог завдавав артилерійських ударів по населеному пункту Очаківської громади. Внаслідок цього зруйновано та пошкоджено житлові будинки, господарські споруди й гаражі. Постраждалих немає.

У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч минули відносно спокійно.

Окупанти атакували об’єкти інфраструктури у Запоріжжі, виникла пожежа

Джерело: секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв

Росіяни вдарили по об‘єктах інфраструктури у Запоріжжі, на одному з них виникла пожежа, постраждав чоловік.

За попередньою інформацією, рашисти атакували кілька об‘єктів інфраструктури. На території одного з них виникла пожежа, — йдеться у повідомленні.

 Куртєв зазначив, що відомо про одного постраждалого чоловіка, якого госпіталізували.

На місці прильотів працювали відповідні служби.

На Запоріжжя окупанти завезли 800 поліцейських з рф

Джерело: Федоров у Телеграм

Міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомив, що окупанти завезли до Запорізької області 800 російських поліцейських.

 Тепер відзвітували у росЗМІ, що завезли до Запорізької області 800 поліцейських з Ростовської області та Краснодарського краю». «…вкотре лякають жителів черговими «наглядачами за порядком» і в’язницями, намагаючись укоренити покірність, - йдеться у повідомленні.

 Федоров уточнив, що заїжджих поліцейських збираються возити на роботу в Токмак, Пологи і Василівку, а на ніч забирати у більш безпечне місце, оскільки "бояться партизан".

На Донеччині від обстрілів загинули четверо людей, ще семеро поранені

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Протягом 27 січня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули четверо мирних жителів — троє у Парасковіївці та один у Великій Новосілці. Ще семеро людей отримали поранення.

За його даними, поранені четверо людей у Парасковіївці, двоє жителів Бахмута та один житель села Бердичі.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1330 людей, поранення отримали 2912 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Оперативна інформація станом на 06.00 28.01.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

Розпочалася триста тридцять дев’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 10 ракетних, один з них по цивільній інфраструктурі Запоріжжя, і 26 авіаційних ударів та здійснили 81 обстріл з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних обєктах у місті Очакові. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Противник продовжує вести наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Лиманському, Запорізькому та Херсонському напрямках – обороняється.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Дружба, Водяне, Мар’їнка, Побєда, Вугледар і Пречистівка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Рожковичі і Бачівськ - Сумської.

На Слобожанському напрямку противник не припиняє обстрілів населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Вогневого ураження зазнали райони понад тридцяти населених пунктів, серед них: Гур’їв Козачок, Красне, Стариця, Охрімівка, Варварівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник завдав вогневого впливу по районах понад 25 населених пунктів. Зокрема, це - Іванівка, Кислівка, Крохмальне і Берестове Харківської області та Новоселівське, Макіївка, Червонопопівка і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 40 населених пунктів. Серед них – Спірне, Верхньокам’янське, Роздолівка, Веселе, Білогорівка, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Курдюмівка, Майорськ, Дружба, Північне, Залізне і Торецьк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Веселе, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку противник знову обстріляв Богоявленку, Вугледар та Золоту Ниву.

На Запорізькому напрямку постраждали, зокрема, Залізне, Іллінка, Времівка і Новопіль на Доннечині, а також Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Староукраїнка, Чарівне, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка і Кам’янське Запорізької області. Загалом понад 30 населених пунктів.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони населених пунктів Золота Балка, Гаврилівка, Дудчани, Червоний Маяк, Монастирське, Томарине, Бургунка, Тягинка, Комишани та Херсон.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 8 ударів по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника та удар по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Окрім того, наші воїни знищили літак Су-25, вертоліт Мі-8 та 2 БпЛА типу «Суперкам».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 2 пункти управління, 2 позиції ППО противника та 5 районів зосередження його живої сили.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024