стрічка

День байбака: фейк про волинських митників і пам'ятник гризуну

25 Січня 2023, 16:29
День байбака: фейк про волинських митників і пам'ятник гризуну ФАКТЧЕК 2275
День байбака: фейк про волинських митників і пам'ятник гризуну

У фейсбуці поширили інформацію про те, що житель міста Куп’янськ Харківської області нібито намагався вивезти з України місцевий пам’ятник байбаку.

Проте як з’ясували фактчекери проєкту «Брехунець», це ФЕЙК.

ФЕЙК

Повідомлення поширили у спільноті «Купянск-паблик». Там йшлося про те, що на Волинській митниці затримали куп'янчанина, який намагався вивезти з країни пам'ятник Байбаку. На питання навіщо йому Байбак у Європі, містянин відповів, що хотів мати хоч щось на згадку про рідне місто.

Зазначали у дописі й те, що пам'ятник нібито буде тимчасово зберігатися у Волинському краєзнавчому музеї.

СПРОСТУВАННЯ

Інформацію про цей курйозний випадок журналістам проєкту «Брехунець» спростували як на Волинській митниці, так і у Волинському краєзнавчому музеї.

«Такі предмети, як правило, вилучають на кордоні, а не на внутрішньому митному посту», – пояснила фактчекерам проєкту «Брехунець» речниця Волинської митниці Валентина Черниш.

Не надходив подібний експонат і до музею.

«В нас є така практика, коли митниця передає нам речі, які вилучають. На даний момент цей експонат нам не надходив», – розповіла завідувачка відділу музейного розвитку та екскурсійного забезпечення ВКМ Валентина Машлай.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що на Волинській митниці у чоловіка вилучили пам’ятник байбаку – ФЕЙК. Подібні предмети не вилучають на внутрішньому митному посту. Не чули про такий експонат і в Волинському краєзнавчому музеї.

 

***

 

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024