стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 січня

25 Січня 2023, 22:03
Фото зі сторінки Генштабу ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3242
Фото зі сторінки Генштабу

Хроніка 336 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Підсумкове звернення Зеленського

 

На Бахмутському та Вугледарському напрямках зростає інтенсивність боїв

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

Тривають важкі бої. Противник кидає у бій значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки, намагаючись прорвати нашу оборону, несе значні втрати, але не відмовляєтся від своїх планів. Інтенсивність боїв зростає.

«Зараз на Донбасі проти їхньої переваги у кількості бійців та озброєння наша перевага у професійності військового командування та мужності воїнів», – пише Маляр.

Рашисти обстріляли Бахмутський район: є загиблі та поранені

Джерело: Офіс Генпрокурора

Збройні сили РФ вкотре вдарили зі ствольної артилерії по Торецьку, Бахмуту і Бахмутському району. Ворожі снаряди поцілили по житловій забудові.

Від атаки окупантів загинув чоловік. Четверо людей зазнали осколкових поранень. 

Пошкоджені приватні будинки, господарські споруди та інші об’єкти. 

Упродовж доби по Запоріжжю ворог наніс 84 удари

Джерело: МВС

російські військові обстріляли населені пункти на пологівському та василівському напрямках, пошкоджено понад 20 житлових будинків. Під час ворожої агресії поранені цивільні жителі.

Атак зазнали Таврійське, Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Малинівку, Червоне, Чарівне, Новоандріївку, Новоданилівку, Малу Токмачку, Ольгівське, Щербаки, Павлівку, Полтавку, Преображенку, Степове, Кам'янське.

Армія рф обстріляла населені пункти громади з РСЗВ та артилерії. У результаті зруйновані декілька будинків, інші – зазнали значних пошкоджень. Також пошкоджені автомобілі місцевих жителів.

У Запоріжжі від ракетного удару загинула 34-річна жінка

Джерело: Офіс Генпрокурора

О 16:15 російські військові випустили по Запоріжжю високоточну авіаційну ракету класу «повітря-поверхня». Внаслідок влучання у приватний сектор одного з районів міста зруйновано будинок, під завалами якого загинула 34-річна жінка.

В інших домівках місцевих пошкоджено вікна та дахи.

Ситуація на фронті станом на вечір 25 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав 21 авіаційний та п′ять ракетних ударів. Також здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Ворог продовжує вести наступальні дії на Бахмутському напрямку, зазнаючи численних втрат. На Лиманському та Авдіївському напрямках вів безуспішні наступальні дії, усі атаки противника відбиті. На решті напрямків окупанти обороняються.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ворожих наступальних угруповань не виявлено.

Артилерійських обстрілів зазнали райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них – Михальчина Слобода, Леонівка і Ясна Зоря Чернігівської області та Бударки, Ветеринарне, Гатище, Вовчанськ, Красне Перше, Нескучне та Стрілеча на Харківщині. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв Синьківку, Іванівку, Котлярівку і Табаївку Харківської області та Стельмахівку на Луганщині.

На Лиманському – під вогневе ураження потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка і Невське Луганської області та Ямполівка - Донецької.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали райони сімнадцяти населених пунктів. Зокрема, Спірне, Бахмут, Ступочки, Білогорівка, Красна Гора, Кліщіївка та Курдюмівка на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах Богоявленки, Пречистівки та Золотої Ниви на Донеччині.

На Запорізькому напрямку від танкового та артилерійського вогню постраждали райони двадцяти населених пунктів. Серед них – Времівка, Вільне Поле і Новопіль Донецької області та Мала Токмачка, Новоданилівка і Оріхів на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали шістнадцять населених пунктів, зокрема, Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Білозерка, Новокаїри, Републіканець та Херсон.

Тільки за останні дні до Старобільської міської лікарні Луганської області доставлено близько 100 поранених російських загарбників. Через переповненість лікарні, після стабілізаційних заходів, їх перевозять до лікарень міста Луганськ або на територію росії.

В Горлівці Донецької області окупанти примушують працівників місцевих так званих республіканських підприємств отримувати паспорти російської федерації. У разі невиконання вимог до 1 березня 2023 року, працівників буде звільнено.

Ворог продовжує здійснювати тиск та залякувати місцеве населення на тимчасово окупованих територіях. Так, в Джанкойському районі Автономної республіки Крим окупанти провели обшуки в помешканнях понад двадцяти сімей кримських татар та здійснили 6 арештів, нібито через підозру у підготовці диверсій та терактів.

Українська авіація протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження ворога та два удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Також, Сили оборони України знищили літак Су-25, гелікоптер Ка-52 та 2 БпЛА типу “Орлан-10”. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, дев′ять районів зосередження живої сили та три склади боєприпасів противника.

Росіяни атакували ФАП у селі на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Фельдшерсько-акушерський пункт у селі Токарівка Дарʼївської тергромади зазнав серйозних руйнувань.

На щастя, ця атака росіян обійшлася без постраждалих серед мирних людей.

Росіяни з «Градів» вгатили по житлових кварталах Авдіївки

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Росіяни завдали чергового удару по Авдіївкці — місто вже фактично знищене вщент.

На Сумщині рятувальники завершили роботи на місці ворожого удару

Джерело: ДСНС

Впродовж 23 та 24 січня у місті Ворожба Сумського району рятувальники проводили аварійно-рятувальні роботи в багатоквартирному житловому будинку, який був пошкоджений внаслідок ворожого артилерійського обстрілу.

Очільник однієї з РВА Сумщини організував схему масштабного розкрадання майна під виглядом націоналізації російської власності

Джерело: ДБР

За матеріалами ДБР повідомлено про підозру очільнику однієї з районних військових адміністрацій Сумської області. Посадовець під виглядом націоналізації привласнив майно українських підприємств.

У серпні 2022 року працівники ДБР викрили та блокували масштабне розкрадання майна українських підприємців під приводом націоналізації російської власності.

У ніч перед широкомасштабною агресією рф проти України на територію нашої країни прибуло понад сорок російських залізничних вагонів, які перевозили продукцію українських компаній.

Скориставшись воєнним станом та своєю посадою голова районної військової адміністрації вирішив вилучити все майно.

У результаті були вилучені не лише російські вагони, але й те, що було в них: дизпаливо та скраплений газ. Надалі вагони з продукцією перегнали в інше місце та спустошили.

Українські компанії зазнали збитків на понад 27 мільйонів гривень.

Рішенням суду понад 40 російських вагонів передані в управління до АРМА.

Очільнику військової адміністрації повідомлено про підозру в неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих юридичних осіб. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Досудове розслідування триває. Встановлюються можливі інші фігуранти злочину.

 

У Бериславі на Херсонщині рашисти обстріляли магазин: є загиблі

Джерело: Херсонська ОВА

Посеред дня росіяни цілеспрямована атакували місце масового скупчення людей. Ворожі снаряди влучили в місцевий продуктовий магазин, в якому були люди. 

Через російський обстріл загинули двоє людей. Троє місцевих жителів отримали поранення різного ступеня тяжкості. Їх госпіталізували до медзакладу, де лікарі надають їм необхідну допомогу.

Росіяни обстріляли 11 населених пунктів Донеччини: серед поранених – діти

Джерело: МВС

Ворог вдарив по містах Авдіївка, Костянтинівка, Торецьк, Курахове, Часів Яр, Красногорівка, смт Велика Новосілка, селах Веселе, Катеринівка, Времівка, Красногорівка.  

Знищені та пошкоджені 25 цивільних об’єктів – 14 житлових будинків, приміщення заводів, газопровід, автомобілі.

Один снаряд з «Торнадо-С» та два з «С-300» російські війська спрямували по Костянтинівці. Ракети поцілили в житловий сектор і промисловий об’єкт. 

З авіації росіяни вдарили по селу Времівка, інформації щодо жертв і пошкоджень не надходило.

Найбільше обстрілів – шістнадцять – зазнала Авдіївка. 

СБУ ідентифікувала нових керівників окупаційного «мвд рф» на Херсонщині

Джерело: СБУ

Служба безпеки спільно з ДБР встановила особи ще п’ятьох колаборантів, які вступили до створеного агресором «главного управления мвд Херсонской области».

У лавах окупаційного органу їх призначили очільниками так званого «Голопристанского отдела полиции».

Нагадаємо, що це псевдоутворення виконує завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору на тимчасово захопленій частині регіону.

Там вони брали участь у проведенні масових репресій проти місцевих жителів.

На потреби ЗСУ понад 52 млн грн арештованих коштів російської чайної компанії

Джерело: Офіс Генпрокурора

У місті Києві та на території інших регіонів України здійснюють діяльність підприємства, які займаються виробництвом і продажем чаю. Кінцевими бенефіціарними власниками компаній є резиденти РФ.

За клопотанням окружної прокуратури банківські рахунки цих товариств заарештовано, а 52 млн грн, розміщені на них, передано на користь Збройних Сил України.

Українські військові залишили Соледар

Джерело: речник східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в коментарі ВВС News Україна 

Збройні сили України повністю відійшли від населеного пункту Соледар Донецької області.

«Задля збереження життя особового складу Сили оборони відійшли від Соледару і закріпилися на заздалегідь підготовлених рубежах оборони. Оборонці Соледара створили справжній подвиг не зважаючи на перевагу ворога у 3-5 разів, потужно тримали свої позиції. Вони завдали ворогу величезні втрати в особовому складі, які можна порівняти з втратами агресора в двох чеченських війнах», – сказав Череватий. 

За його словами, ЗСУ виконали основне завдання: не дали системно прорвати лінію фронту на Донецькому напрямку та увійти в тил, а потім рухатися на оперативний простір. Лінію фронту в Соледарі вирівняли: ні оточення, ні взяття в полон українських військових не було.

За минулу добу російські окупанти 52 рази обстріляли Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

За минулу добу російські окупанти 52 рази обстріляли Херсонщину, в результаті одна людина загинула, шестеро – поранені з травмами різного ступеня тяжкості.

Херсон армія РФ обстріляла 12 разів – снаряди влучили у пологовий будинок, школу, поліклініку, морський порт та житлові будинки.

У районі Ізюма ексгумували цивільних, які загинули через російський обстріл автобуса

Джерело: Офіс генерального прокурора

Прокурори та поліцейські напередодні ексгумували мирних жителів, які загинули в евакуаційному автобусі через обстріл російських військових на Харківщині.

За даними правоохоронців, російські війська розстріляли два евакуаційних автобуса з мирними жителями 14 квітня 2022 року у селищі міського типу Борова, що в Ізюмському районі. Наразі встановлено загибель щонайменше дев’яти осіб, вони згоріли живцем в автобусі.

Викрили колаборанта з Миколаївщини, який намагався «відкупитися» від тюрми

Джерело: СБУ

Зловмисником є мешканець Снігурівки Миколаївської області, який після захоплення міста підтримав російських окупантів і допомагав їм продавати награбоване майно українців.

Співробітники Служби безпеки затримали колаборанта у ході стабілізаційних заходів після звільнення Миколаївської області.
Утім, під час досудового розслідування фігурант запропонував гроші слідчому СБУ за «сприяння» в уникненні кримінальної відповідальності.
Після отримання «пропозиції» офіцер української спецслужби одразу доповів про це своєму керівництву.

Правоохоронці викрили фігуранта на спробі передачі першої частини неправомірної вигоди.

Звільнили очільників 5 обласних прокуратур

Джерело: Офіс Генпрокурора

Генеральний прокурор Андрій Костін підписав накази про звільнення з адміністративних посад очільників п'яти обласних прокуратур.

Вказано, що за власним бажанням звільнено керівників Запорізької, Кіровоградської, Полтавської, Сумської та Чернігівської обласних прокуратур.

У Куп'янську ліквідували пожежу в магазині, у який влучив снаряд

Джерело: ДСНС

На Харківщині ліквідували пожежу в приватному торговельному закладі, в який влучив ворожий снаряд. Постраждалих немає.

Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти низки представників УПЦ МП

Джерело: Офіс президента

Володимир Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти колишнього нардепа Вадима Новинського, намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла та низки представників УПЦ МП.

СБУ затримала російського агента, який «наводив» ворожі ракети на енергооб’єкти Одеси

Служба безпеки викрила ще одного агента фсб у ході спецоперації на Одещині.

Поплічник агресора збирав інформацію про розміщення підрозділів Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури на території регіону. Насамперед він намагався виявити бойові позиці української системи протиповітряної оборони. Крім того агента цікавили точні локації місцевих об’єктів енергетики.

Зібрані відомості він зберігав на флешці, яку планував передати представнику російської спецслужби. За виконання ворожих завдань він розраховував отримувати від ворога до 70 тис. грн на місяць.

У разі отримання розвідданих загарбники планували використати їх для підготовки і проведення серії ракетних ударів по українських об’єктах.

За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, якого після початку повномасштабного вторгнення завербувала фсб.
У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово висловлював серед оточуючих.

Для збору розвідувальної інформації він виїжджав до різних районів Одеси та передмістя обласного центру, де здійснював фото- та відеофіксацію об’єктів. 

Окупанти за добу поранили 10 жителів Донеччини

Джерело: Павло Кириченко

На Волноваському напрямку під інтенсивними обстрілами Вугледар — пошкоджено 42 будинки. Також на території громади обстріляні Новоукраїнка та Богоявленка — пошкоджений один будинок, без жертв.

На Донецькому напрямку відбувалися поодинокі обстріли Мар'їнської громади та Авдіївки — у місті постраждали житлові будинки та садовий кооператив.

На Горлівському напрямку внаслідок вчорашнього обстрілу Костянтинівки поранені 5 людей, пошкоджені 10 багатоповерхівок. 

У Бахмуті пошкоджені міськрада, Палац культури, Центр надання соціальних послуг та котельня. Напружена ситуація в Соледарській громаді: пошкоджено декілька приватних будинків у Парасковіївці та 2 у Васюківці. Інформація про постраждалих не надходила.

На Лисичанському напрямку понад 20 прильотів зафіксовано в Торському і Зарічному Лиманської громади — без жертв.

Всього за добу росіяни поранили 10 жителів Донеччини.

Місто на Сумщині росіяни обстріляли освітлювальними снарядами

Джерело: Дмитро Живицький

24 січня після 21 години росіяни обстріляли освітлювальними снарядами (4 прильоти) місто Середина-Буда. Як наслідок – пошкоджено житловий будинок місцевих мешканців. Люди не постраждали. 

Решта ночі була без обстрілів.

Командувач Об’єднаних Сил СЗУ Сергій Наєв відвідав військовий госпіталь

Джерело: Командування Об'єднаних Сил Збройних Сил України

Командувач Об’єднаних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв відвідав один з військових госпіталів Київської області.

У травматологічному відділенні медики розповіли командувачу про характер травм, яких зазнали військовослужбовці, перебіг лікування та терміни одужання.

Генерал-лейтенант Сергій Наєв поспілкувався з пораненими воїнами та вручив їм відомчі відзнаки за мужність і самовідданість, виявлені при захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України.

Окупанти обстріляли Куп’янськ – загорівся приватний будинок та магазин

Джерело: Олег Синєгубов

24 січня о 7:00 окупанти вкотре обстріляли Куп’янськ. Там горить приватний будинок та магазин. Попередньо – без постраждалих. На місці працюють екстрені служби.

Минулої доби на Слобожанському напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Бударки та Дворічна.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв Вільшанку, Синьківку, Іванівку, Котлярівку і Табаївку.

У Вовчанську Чугуївського району ворожі снаряди впали на територію фізично-оздоровчого комплексу. Пошкоджені ангари.

У смт Куп'янськ-Вузловий внаслідок обстрілу пошкоджено два приватних домоволодіння, господарчі споруди і газогін. У смт Дворічна зруйновано дах господарчої будівлі та вибиті вікна у приватному будинку.

Близько 11:00 у селі Липці внаслідок артобстрілу поранення отримали двоє людей. Обоє госпіталізовані у середньому стані.

Окупанти вдарили з артилерії по Очаківській громаді на Миколаївщині

Джерело: Віталій Кім

У вівторок, 24 січня, о 14:23 та сьогодні вранці, 25 січня, о 06:45 ворог завдавав артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також 24 січня о 14:23 та 16:00 ворог завдавав ударів з артилерії по населеному пункту Куцурубської громади. Влучання зафіксували на відкритій території. Руйнувань та постраждалих немає.

У містах Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 25.01.23

Оперативна інформація станом на 06.00 25.01.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

Розпочалася триста тридцять шоста доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 26 авіаційних ударів. Також здійснив понад 100 обстрілів із РСЗВ.

Високою є загроза російських авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Ворог, зазнаючи численних втрат, все ж не припиняє наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Запорізькому та Херсонському - обороняється.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Новобахмутівка, Красногорівка, Мар’їнка і Чарівне на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак наступальних угруповань противника не виявлено. Обстрілів зазнали райони понад 40 населених пунктів. Серед них Хрінівка та Карповичі Чернігівської області; Глухів, Бояро-Лежачі, Атинське, Соляники та Павлівка Сумської області, а також Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Бударки та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Вільшана, Синьківка, Іванівка, Котлярівка, Табаївка Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Невське, Терни та Ямполівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку під вогневий вплив ворога потрапили понад 30 населених пунктів. Зокрема, Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Краснополівка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Ступочки, Біла Гора, Курдюмівка, Дружба, Північне, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку від вогню окупантів постраждали Новобахмутівка, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Михайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляні Новоукраїнка, Вугледар, Пречистівка, Нескучне, Богоявленка, Велика Новосілка, Золота Нива та Микільське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках від танкового та артилерійського вогню постраждали райони понад 40 населених пунктів. Серед них – Староукраїнка, Залізничне, Мала Токмачка і Новоандріївка Запорізької області, а також Золота Балка, Михайлівка, Новоберислав, Одрадокам’янка, Іванівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон, де загарбники обстріляли пологовий будинок, школу та поліклініку.

росія вербує ув’язнених громадян України, яких було примусово вивезено до російських місць позбавлення волі. Зокрема, в Краснодарі відбувається активне вербування таких осіб до складу приватної військової компанії «вагнер». Більшість українських ув’язнених не задоволені примусовою зміною становища та зневажливим ставленням до них російських ув’язнених. Найбільш активно закликають до участі у війні проти України людей, які відбувають покарання за тяжкі кримінальні злочини.

З Каховки на Херсонщині окупанти вивозять медичне обладнання центральної міської лікарні до міста Генічеськ Херсонської області.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 8 ударів по районах зосередження противника, а також 3 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

У той же час наші захисники знищили СУ-25, 3 ударних російських вертольоти КА-52, 3 БПЛА типу «Орлан», 1 - типу «Мерлін» та 1 БПлА типу «Ланцет».

Артилеристи та ракетники уразили пункт управління противника та 9 районів зосередження окупантів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024