стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 січня

23 Січня 2023, 20:10
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 січня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2684
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 січня

Хроніка 334 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Вищий антикорупційний суд конфіскував українські активи російського мільярдера

Джерело: Українська правда

Йдеться про активи ексглави інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех» Михайла Шелкова.

Попасна і «рускій мір» – на фото голови Луганської ОВА

Джерело: Сергій Гайдай

 

Ситуація на фронті станом на вечір 23 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Загарбники завдали чотири ракетні удари по населених пунктах (2 ракети знищила наша ППО) та 18 авіаційних ударів. Також ворог здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню. 

Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Ворог продовжує наступ на Бахмутському та Авдіївському напрямках задля захоплення всієї Донецької області, попри численні втрати зі свого боку. На Куп’янському напрямку вів безуспішні наступальні дії, усі атаки противника відбиті. 

На Лиманському, Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках загарбники обороняються.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському – обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. 

В той же час, обстрілів зазнали райони населених пунктів Нововасилівка, Бояро-Лежачі та Стукалівка Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Слобожанське, Зелене, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Землянки, Кам’янка та Красне Перше на Харківщині. 

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ, Кислівка, Крохмальне і Берестове Харківської області, а також Новоселівське та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали райони Макіївки, Площанки, Кремінної, Діброви та Кузьминого Луганської області.

На Бахмутському напрямку обстріляні Спірне, Виїмка, Берестове, Білогорівка, Веселе, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку під ворожий вогонь потрапили Микільське, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали, зокрема, Комишуваха на Донеччині, а також Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка та Оріхів Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти щодня обстрілюють цивільне населення. Вчергове вогневого впливу з РСЗВ зазнали  Антонівка та Херсон.

Російські окупанти продовжують безславно помирати в Україні. Протягом 20-21 січня ворог проводив наступальні дії на Запорізькому напрямку поблизу Малих Щербаків. За уточненими даними, внаслідок бойового зіткнення з підрозділами Сил оборони втрати загарбників у цей період склали понад 50 осіб, 16 з них – безповоротні. Крім того, знищені дев′ять одиниць озброєння та військової техніки різного типу (танк, шість БМП та бронеавтомобіль «Тигр»). Ще чотири одиниці пошкоджені.

З початку січня цього року значно збільшилась кількість поранених військовослужбовців противника на тимчасово окупованій частині Херсонської області. Місцеві лікарні переповнені. Усіх важких поранених концентрують по медичних закладах регіону. Тільки невелику кількість відправляють до тимчасово окупованого Криму для подальшого лікування.

У низці населених пунктів Сєвєродонецького району Луганської області російські окупанти всіляко намагаються інформаційно ізолювати місцеве населення, зокрема, українське телебачення та мобільний зв'язок недоступні.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала п′ять ударів по районах зосередження загарбників. 

Також наші захисники збили два ворожі літаки Су-25, гелікоптер Ка-52, безпілотний літальний апарат «Орлан-10» та дві керовані авіаційні ракети Х-59.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили три райони зосередження окупантів та ворожий склад логістики.

На всіх українських атомних станціях працюють постійні місії МАГАТЕ

Джерело: Енергоатом

Упродовж минулого тижня на вітчизняні атомні об’єкти прибули представники Міжнародного Агентства з атомної енергії. Зараз фахівці почали роботу на ХАЕС, відтак тепер постійні місії працюватимуть на Рівненській, Чорнобильській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС.

Завданням місій є збереження ядерної та радіаційної безпеки атомних об’єктів України у час, коли росія вчиняє справжній ядерний тероризм.

Експерти працюватимуть на станціях у відповідь на офіційний запит Уряду України. На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС місія МАГАТЕ працює з вересня 2022 року.

 

росіяни обстріляли будинок багатодітної родини на Сумщині: одна жінка загинула, ще двоє людей – поранені

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Було десять прильотів зі ствольної артилерії, один із снарядів попав у оселю місцевих жителів. 

На цю мить відомо, що на місці вибуху загинула молода жінка.

Ще двох поранених евакуювали.

Подробиці – згодом.

росіяни обстріляли житлові будинки та залізницю у Ворожбі на Сумщині

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Близько 14:00 армійці ударили зі ствольної артилерії. Десять снарядів розірвалися фактично в центрі міста. Було пряме попадання в багатоквартирний будинок. 

Одна з квартир зруйнована вщент – туди залетів російський снаряд. Ще три помешкання мають значні пошкодження. 

Також від вибухів зруйновані господарчі приміщення місцевих жителів: літня кухня, сарай, лазня, гараж. 

Перебиті осколками газопровід та електричні лінії. 

Також пошкоджені приміщення залізниці та колії. 

Люди, на щастя, не постраждали.

ЗСУ знищили шість повітряних цілей ворога

Джерело: Повітряні сили України

НАБУ розслідує ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів для військових

Джерело: пресслужба відомства

Кримінальне провадження розпочате ще до розголосу в ЗМІ. З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 мільярдів гривень.

На Харківщині викрили очільницю села, яка передавала ворогу розвідувальну інформацію

Джерело: Офіс Генпрокурора

Керівник Харківської обласної прокуратури повідомив про підозру посадовій особі органу місцевого самоврядування в державній зраді.

За даними слідства, сільський голова однієї з територіальних громад Красноградського району добровільно вступила у змову з представниками російських спецслужб та систематично надавала їм допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.

Посадовиця склала список під назвою «Вредители», до якого входили місцеві жителі, які активно висловлюють проукраїнську позицію.

На завдання російських кураторів жінка збирала та передавала інформацію щодо осіб, які здійснювали та здійснюють захист України у складі ЗСУ. А також дані про розташування споруд цивільного захисту, окремих територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України, відділів поліції на території Красноградського району та будівель, у яких проводяться наради представники органів влади.

Правоохоронці затримали жінку. Наразі підозрювана перебуває під вартою.

 

На Донеччині ворог обстріляв 9 населених пунктів

Джерело: МВС

Поліція Донеччини документує наслідки 24 ударів ворога

Обстрілів зазнали 9 населених пунктів, правоохоронці вже зібрали докази воєнних злочинів.

Противник здійснив 12 вогневих атак на Авдіївку. Уражень зазнали і Бахмут, Краматорськ, селище Велика Новосілка, Очеретине, села Новоолександрівка, Антонівка, Орлівка, Стара Миколаївка.

Війська РФ били по мирному населенню з ракетних систем, РСЗВ «Град», артилерії та мінометів. Знищили і пошкодили 12 цивільних об’єктів – вісім житлових будинків, господарчі споруди, автомобіль.

Двома ракетами росіяни вдарили по Краматорську. Інформації щодо жертв та пошкоджень не надходило.

З «Градів» та артилерії ворог гатив по Авдіївці, травмований цивільний житель. Із РСЗВ окупанти обстріляли Бахмут, поцілили у три оселі, є поранені мирні жителі.

У Києві затримали ділків, які «продавали» українські паспорти громадянам РФ

Джерело: СБУ

Головне управління внутрішньої безпеки СБУ нейтралізувало у Києві зловмисників, які налагодили схему фейкового набуття громадянства України.

Ділки представлялись співробітниками СБУ і пропонували іноземцям своє «сприяння» в отриманні українського паспорта.

Для цього обіцяли своїм клієнтам використати начебто власні «зв’язки» у правоохоронних органах.

Вартість «послуги» становила 10 тисяч доларів.

Саме за таку суму учасники банди «гарантували» оформлення українського громадянства для росіянки, яка має посвідку тимчасового проживання на території нашої держави.

Для «переконливості» зловмисники пред’явили громадянці рф фейкове «службове посвідчення».

Співробітники СБУ затримали ділків під час передачі першої частини грошей за «паспорт».

За даними слідства, фігурантами виявились двоє жителів столиці, один з яких притягувався до кримінальної відповідальності за напад на поліцейського.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення винних до відповідальності.

 

Геріатричний пансіонат у Коростені на Житомирщині прийняв літних людей із Херсона

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Містяни поважного віку живуть у турботі та безпеці, мають зручні кімнати та повноцінне харчування. 

Суд виніс перший вирок за організацію псевдореферендумів на півдні України

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала вичерпну доказову базу на організаторку російського псевдореферендуму у Бериславському районі Херсонської області.

Вона є колишня членкиня місцевої «избирательной комиссии», створеної агресором під час тимчасової окупації території.

Після звільнення району співробітники СБУ затримали колаборантку у ході стабілізаційних заходів у жовтні минулого року.

Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їй покарання у вигляді 5 років ув’язнення з позбавленням права обіймати посади в органах влади та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом, строком на 10 років.

У Кривому розі встановили прожектори для боротьби з «шахедами»

Джерело: Олександр Вілкул

У Кривому розі закупили нові потужні прожектори для системи боротьби із російськими бойовими безпілотниками Shahed.

На Херсонщині за добу – троє поранених внаслідок обстрілів

Джерело: Херсонська ОВА

Російські загарбники 25 разів обстріляли територію Херсонщини. Гатили з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Херсон армія рф обстріляла 4 рази. Ворожі снаряди поцілили в суднобудівний завод та житлові будинки.

Минулої доби через російські обстріли три людини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Окупанти обстріляли Сумщину – 12 «прильотів» за добу

 Джерело: Дмитро Живицький

Після опівночі росіяни із мінометів обстріляли Зноб-Новгородську громаду, 12 прильотів. Без руйнувань. 

Близько 5:00 ворог бив по Новослобідській громаді. 15 мін розірвалися на прикордонні. Внаслідок обстрілу пошкоджено будинок старостату, сільський клуб, двоповерховий магазин та високовольтну лінію електропередач.

В обох випадках люди не постраждали.

СБУ затримала російського агента на Сумщині

Джерело: СБУ

СБУ затримала російського агента, який намагався влаштуватися до Сумської обласної військової адміністрації.

У разі успішного проникнення до лав держустанови він мав приховано збирати секретну інформацію про систему захисту регіону в умовах збройної агресії рф.

Отримані відомості планував передавати ворогу через закриті канали електронного зв’язку з використанням заздалегідь відпрацьованих умовних символів.

За даними слідства, зрадником виявився мешканець обласного центру, якого фсб завербувало перед початком повномасштабного вторгнення.

Минулої доби окупанти обстрілювали цивільну інфраструктуру на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Гуляйполе, Чарівне, Малі Щербаки, Кам'янське, Степове, Комишуваха, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Мала Токмачка, Білогір'я, Ольгівське, Малинівка, Преображенка, Степногірськ, Малі Щербаки, Плавні, Зарічне на Запоріжжі.

Надійшло 41 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, міська лікарня Дніпрорудного Запорізької області переповнена пораненими. Тільки за останній час доставлено близько 150 загарбників. Більшість персоналу лікарні відмовилися співпрацювати з окупантами, тому медиків направляють з російської федерації.

На Луганщині ЗСУ «накрили» кадирівців

Джерело: Сергій Гайдай

На Луганщині у Кадіївці українські військові вдарили по будівлі, де базувались кадирівці. За словами Гайдая, загинув не один десяток вбивць. 

ЗСУ зберігає вогневий контроль над трасою «Сватове-Кремінна», тому логістика орків значно порушена. 

«Дуже багато рашистської живої сили та замінованість території роблять наше просування повільним, але тим не менш ми щодня крокуємо вперед», – зазначив Гайдай. 

На Харківщині внаслідок ворожого удару загинула жінка

Джерело: Олег Синєгубов

Минулої доби ворог продовжував обстріл мирних населених пунктів Куп'янського, Харківського, Богодухівського та Чугуївського районів.

У Куп'янську ворожий снаряд влучив у подвір'я житлового будинку, у Вовчанську також зафіксовано влучання у приватний будинок. Поранення зазнав 49-річний чоловік.

У селі Петрівка Золочівської громади від ворожого артобстрілу загинула 67-річна жінка.

Також близько 22:00 ворог завдав ракетного удару, попередньо із ЗРК С-300, по смт Пісочин Харківського району. Зруйновано господарчу споруду. Без постраждалих.

На лінії зіткнення наші захисники продовжують давати відсіч окупантам. 

На Донеччині росіяни поранили чотирьох цивільних 

Джерело: Павло Кириленко

За 22 січня росіяни поранили чотирьох жителів Донеччини: трьох у Бахмуті та одного в Авдіївці.

Окупанти з «Градів» та «Ураганів» обстріляли Нікопольську громаду на Дніпропетровщині

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Під вогнем з російських «Градів» та «Ураганів» пройшла ця ніч на Нікопольщині. Росіяни двічі обстріляли район. У Мирівську та Марганецьку громади прилетіли понад 20 ворожих снарядів. Люди цілі.

На місці уражень працюють представники ДСНС. Наслідки ще з’ясовуються.

У решті районів сирена кілька разів попереджала про небезпеку, та минулося без атак.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 23.01.23

Джерело: Генштаб

Оперативна інформація станом на 06.00 23.01.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

Розпочалася триста тридцять четверта доба російського широкомасштабного вторгнення.

Загроза російських ударів з використанням ракет наземного, морського та повітряного базування і “дронів-камікадзе” залишається по всій Україні.

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 5 авіаційних ударів. Також, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворог вів марні наступальні дії на Лиманському, Авдіївському та Запорізькому напрямках. Продовжує наступальні дії на Бахмутському напрямку. На інших напрямках – веде оборону.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Новоселівське Луганської області та Виїмка, Роздолівка, Білогорівка, Парасковіївка, Бахмут, Ступочки, Новобахмутівка, Первомайське і Мар’їнка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Сопич, Харківка і Попівка Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Зелене, Пильна, Вовчанськ, Новомлинськ, Стариця і Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Петропавлівка, Табаївка, Синьківка, Крохмальне і Куп’янськ Харківської області, а також Новоселівське та Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Серебрянське лісництво та Кузьмине на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали райони 21 населеного пункту. Серед них – Верхньокам’янське, Краснополівка, Залізне, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Невельське, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка та Мар’їнка.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з артилерії та мінометів по районах Богоявленки та Микільського Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 20 населених пунктів, зокрема, Вільне Поле, Времівка і Новопіль на Доннечині та Гуляйполе, Павлівка, Новоданилівка, Степове, Оріхів, Щербаки і Мала Токмачка Запорізької області.

На Херсонському напрямку, зокрема, обстрілів з РСЗВ зазнали райони населених пунктів Дудчани, Інгулець, Гаврилівка, Бургунка, Монастирське, Антонівка та Херсон.

З 18 по 21 січня поточного року, до населених пунктів Виноградове та Брилівка Херсонської області прибуло поповнення живої сили окупантів. Особовий склад був озброєний тільки стрілецькою зброєю, засоби індивідуального захисту, як то бронежилети, мали тільки одиниці, військову техніку не завозили.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, міська лікарня Дніпрорудного Запорізької області переповнена пораненими. Тільки за останній час доставлено близько 150 загарбників. Водночас більшість персоналу лікарні відмовилися співпрацювати з окупантами, тому медиків направляють з російської федерації.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 3 удари по районах зосередження противника. Також збито ворожий БпЛА «Орлан-10». Українські ракетники й артилеристи уразили 4 райони зосередження окупантів та 3 склади боєприпасів.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром