стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 січня

22 Січня 2023, 18:13
Фото зі сторінки Генштабу 2816
Фото зі сторінки Генштабу

Хроніка 333 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Оперативна інформація станом станом на вечір щодо російського вторгнення

Джерео: Генштаб

Триває триста тридцять третя доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби противник завдав 5 авіаційних ударів по позиціях Сил оборони та ракетного удару – по критичній інфраструктурі у Запорізькій області. Здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза авіаційних та ракетних ударів російської федерації по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.

Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступу на Бахмутському напрямку. Веде безуспішні наступальні дії на Запорізькому, Авдіївському та Лиманському напрямках. На Куп’янському, Новопавлівському та Херсонському - оброняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Студенок, Дорошівка, Бояро-Лежачі, Іскриківщина і Попівка Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Зелене, Вовчанськ, Новомлинськ, Дворічна і Куп’янськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони Петропавлівки, Табаївки і Крохмального Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівку на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляно Макіївку, Площанку, Червонопопівку і Кузьмине Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження ворожої артилерії зазнали райони 14 населених пунктів. Серед них - Верхньокам’янське, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Невельське, Георгіївка і Мар’їнка.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Богоявленку та Микільське Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 16 населених пунктів, зокрема, Вільне Поле, Времівка і Новопіль на Доннечині та Гуляйполе, Павлівка, Степове, Оріхів і Мала Токмачка Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терору цивільного населення. Зокрема, обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Дудчани, Монастирське, Антонівка, Берегове, Янтарне та Херсон. Є постраждалі серед мирного населення.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, у міську лікарню Нової Каховки Херсонської області, щоденно прибувають вантажні та легкові автомобілі з пораненими російськими військовослужбовцями. Кількість ліквідованих окупантів уточнюється.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 3 удари по районах зосередження особового складу противника, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження окупантів та 2 склади боєприпасів.

Внаслідок російських обстрілів на Херсонщині виникли чотири пожежі протягом доби

Джерело: ДСНС

На Херсонщині протягом доби, 21 січня, внаслідок російських обстрілів виникли чотири пожежі

Перша пожежа внаслідок обстрілів військових РФ виникла вранці на території херсонського причалу, яку вісім рятувальників ліквідували протягом години. А в обід після влучання снаряда загорілось одне зі складських приміщень, яке погасили 11 співробітників рятувальної служби.

РФ з артилерії обстріляла село на Харківщині: загинула жінка

Джерело: Суспільне.

Близько 14:30 22 січня РФ з артилерії обстріляла село Петрівка Золочівської громади.

Внаслідок обстрілу загинула 67-річна жінка — снаряд влучив у господарчу споруду, в якій вона перебувала.

За словами голови громади Віктора Коваленка, чоловік загиблої разом з онуками перебували у будинку, вони неушкоджені. Під час обстрілу також пошкоджень зазнав приватний будинок та енергомережі.

Коваленко каже, що близько 15:00 прикордонне село Гур‘їв Козачок окупанти обстріляли з танків: "Снаряди влучили в могили місцевого цвинтаря".

«Метр за метром наші захисники деокуповують Луганщину», – Гайдай

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

В області точаться дуже жорстокі бої, але ситуація контрольована ЗСУ. Луганщину деокуповують крок за кроком.

«Ситуація стабільна і контрольована: метр за метром наші захисники деокуповують Луганщину. Коли ЗСУ звільнять Кремінну, то відкриється шлях на Рубіжне та Сєвєродонецьк. І є така імовірність, що з тимчасового обласного центру росіяни будуть тікати, коли ми підійдемо впритул до Сєвєродонецька», – зазначив Гайдай.

На Харківщині підірвалися на міні двоє чоловіків

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

За добу піротехніки ДСНС знешкодили 14 вибухонебезпечних пристроїв. Втім, від мін та нерозірваних боєприпасів продовжують страждати мирні мешканці. 

21 січня в селі Кам'янка Ізюмського району на невідомому вибуховому пристрої підірвалися двоє чоловіків 49 та 50 років. Госпіталізовані в стані середньої тяжкості. 

459 дітей загинуло внаслідок збройної агресії росії в Україні

Джерело: офіс Генпрокурора

Станом на ранок 22 січня 2023 року більше ніж 1373 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 459 дітей загинуло та понад 914 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Ці цифри не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 438, Харківській – 270, Київській – 123, Херсонській – 85, Запорізькій – 84, Миколаївській – 83, Чернігівській – 68, Луганській – 66, Дніпропетровській – 63.

20 січня через обстріл ворогом міста Херсона отримав поранення 14-річний хлопчик.

20 січня в с. Нова Петрівка Херсонської області внаслідок детонації міни постраждав 15-річний хлопець.

21 січня внаслідок обстрілу окупантами м. Вовчанськ Харківської області постраждала 7-річна дівчинка.

21 січня на дорозі біля с. Любомирівка Миколаївської області підірвався на міні цивільний автомобіль. Родина, яка в ньому була разом з немовлям, отримала поранення.

21 січня внаслідок обстрілу військами росії села Студенок Сумської області поранений 17-річний хлопець.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ зазнали пошкоджень 3126 закладів освіти. 337 з них зруйновані повністю.

За добу росіяни поранили двох жителів у Бахмуті

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко

На Волноваському напрямку зафіксовано артобстріли Вугледара та околиць міста — без жертв.

На Донецькому напрямку росіяни активно стріляли по Авдіївці: напередодні ввечері здійснили 2 обстріли з Градів, вночі тривали хаотичні артобстріли, а на ранок місто зазнало масованого артобстрілу. Наслідки встановлюємо. Також вночі відбувалися періодичні обстріли Мар'їнської громади — без жертв.

На Горлівському напрямку пошкоджено будинок у Бахмуті. Напружена ситуація в Соледарській громаді — тривають обстріли Парасковіївки та околиць Соледара.

На Лисичанському напрямку гучно було у Сіверській та Званівській громадах — без постраждалих.

За 21 січня росіяни поранили двох жителів Донеччини — у Бахмуті.

На Сумщині росіяни з артилерії обстріляли Середино-Будську громаду

Джерело: начальник Сумської ОВА Дмитро Живицький

Ніч на 22 січня на Сумщині минула без обстрілів. Але вранці, після 8:00, росіяни з артилерії обстріляли Середино-Будську громаду. Було 2 прильоти. 

Наслідки уточнюють. 

За минулу добу російські загарбники 49 разів обстріляли територію Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Російські загарбники 49 разів обстріляли територію Херсонщини. Окупанти атакували область з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків. 

Херсон армія рф обстріляла 13 разів – вели вогонь по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди поцілили в державне підприємство, річпорт, хлібокомбінат та будинки містян. 

Минулої доби через російські обстріли 3 людини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

На Харківщині внаслідок обстрілів зазнав пошкоджень молочноконсервний комбінат

Джерело: начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби зафіксовані удари по Куп'янську, Вовчанську, Дворічній, Ветеринарному та іншим населеним пунктам Харківщини.

У Куп'янську пошкоджено молочноконсервний комбінат та два приватні будинки. У Вовчанську зруйновано приватні забудови. 

У селі Ветеринарне поранення отримав та був госпіталізований 46-річний цивільний чоловік.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 22.01.23 (орієнтовно)

Оперативна інформація станом на 06.00 22.01.2023 щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб

Розпочалася триста тридцять третя доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом доби противник завдав 1 ракетний та 27 авіаційних ударів. Також здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ударів з використанням ракет наземного та повітряного базування і «дронів-камікадзе» залишається по всій Україні.

Окупанти вели марні наступальні дії на Авдіївському та Лиманському напрямках. Продовжують спроби наступу на Бахмутському напрямку, нарощують інтенсивність застосування авіації. На інших напрямках – обороняються.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки загарбників у районах населених пунктів Новоселівське Луганської області та Терни, Серебрянське лісництво, Верхньокам’янське, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Первомайське, Мар’їнка і Побєда на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено.

Від ворожого мінометного та артилерійського вогню постраждали райони населених пунктів Бруски Чернігівської області, Сопич – Сумської, а також Ветеринарне, Стрілеча, Пильне, Стариця, Вовчанськ, Новомлинськ, Дворічна та Куп’янськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів зазнали Синьківка, Петропавлівка, Табаївка і Крохмальне Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв Макіївку, Площанку, Червонопопівку, Кузьмине і Серебрянське лісництво Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали позиції наших військ в районах понад 15 населених пунктів. Серед них — Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Нью-Йорк, Дружба і Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

На Новопавлівському – обстріляно Богоявленку та Микільське Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали райони понад 15 населених пунктів. Зокрема, це – Времівка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Кам’янське, Зелений Гай і Новосілка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти знову обстріляли з усього спектру артилерії Білозерку, Дніпровське, Янтарне, Берегове та Херсон.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження окупантів та 3 - по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Коментар