стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 січня

20 Січня 2023, 20:50
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 січня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3291
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 січня

Хроніка 331 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Підсумкове звернення президента

«Росатом» імпортує іноземні компоненти для виробництва російських ракет, снарядів та бронетехніки

Джерело: The Washington Post

У жовтні минулого року «Росатом» запропонував Міноборони та низці військово-промислових компаній свої послуги як постачальника. Компоненти отримали російські збройові виробники, які потрапили під санкції. «Росатом» у цій схемі діяв через підконтрольні фірми. Наприклад, Renera після початку війни купила компоненти літій-іонних акумуляторів у Південній Кореї на суму щонайменше $1 мільйон.

«Росатом» досі уникає санкцій, оскільки Захід побоюється наслідків для ядерної енергетики. Тільки в ЄС працюють 18 атомних електростанцій російського виробництва. Загалом «Росатом» контролює близько 30% світового ринку збагачення урану.

Ворог завдав 39 ударів по Донеччині

Джерело: МВС

Протягом доби під обстрілами перебували 18 населених пунктів регіону. Постраждали оселі та школа. Ворог випустив снаряди по містах Авдіївка, Курахове, Білозерське, Лиман, Бахмут, Торецьк, Селидове, смт Велика Новосілка, селах Веселе, Красногорівка, Времівка, Максимільянівка, Нескучне, Карлівка, Новосілка, Іванівське, Шевченко, Ласточкине.

Найбільше обстрілів – 17 – витримала Авдіївка, яку росіяни знищували з «Градів» та артилерії. Інформація щодо жертв і пошкоджень не надходила.

Зі «Смерчів» окупанти били по Лиману, поцілили у житловий будинок і транспорт.

Артилерія накрила село Максимільянівку, вбиті й поранені цивільні мешканці.

Є загиблий у Бахмуті й травмований у селі Іванівське.

Унаслідок підриву на ворожій мині у селищі Дробишеве загинули дві людини.

 

 

Ситуація на фронті станом на вечір 20 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Ворог не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої країни, завдає ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення, тим самим порушує норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Протягом доби противник завдав два ракетні (по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ) та 12 авіаційних ударів. Також, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по Нікополю. 

Противник не відмовляється від своїх загарбницьких планів. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Запорізькому напрямках, нарощує інтенсивність застосування авіації. На Куп’янському, Лиманському, Новопавлівському та Херсонському напрямках веде оборону. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках у прикордонних районах з Україною утримуються підрозділи противника, проте наступальні угруповання не виявлені.

Білорусь продовжує надавати всебічну підтримку російській агресії. Окрім спільних навчань повітряно-космічних сил російської федерації та військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони республіки білорусь, на території білорусі триває підготовка російських підрозділів.

Ворог не припиняє артилерійських обстрілів вздовж усієї лінії зіткнення. Від вогню противника постраждали райони населених пунктів Волфине Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Стрілеча, Тернова, Огірцеве, Бударки, Кам’янка, Фиголівка та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Тавільжанка, Орлянка, Куп’янськ, Піщане і Вишневе Харківської області, а також Новоселівське та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв із усіх наявних вогневих засобів райони населених пунктів Новоєгорівка, Невське, Голикове, Червонопопівка, Кремінна і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Біла Гора, Північне, Залізне і Майорськ Донецької області. 

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Вугледар, Богоявленка і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від танкового, мінометного та артилерійського вогню постраждали Времівка і Новопіль на Донеччині та Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка,  Кам’янське та Плавні на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти вчергове здійснили обстріл зі ствольної та реактивної артилерії населених пунктів Нікополь Дніпропетровської області, Антонівки та Херсону. Є постраждалі серед цивільного населення. 

Противник посилює режимні заходи на тимчасово захоплених територіях Запорізької області. Зокрема, у місті Мелітополь оголошено про заборону перетинати блокпости навколо населеного пункту з 1 березня без спеціальних перепусток, які можна отримати у так званій комендатурі тільки після надання своїх персональних даних. 

Триває мобілізація на тимчасово окупованій території Луганської області. Так, у окупаційній адміністрації Алчевська підготовлено чергові списки для поповнення втрат у живій силі російських загарбників, зокрема, і за рахунок співробітників так званого МНС.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження ворога та три – по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А українські ракетники та артилеристи уразили пункт управління, два райони зосередження і склад боєприпасів окупантів.

Суд відмовив в арешті мера Полтави, якому інкримінували поширення даних про розташування українських військ

Джерело: Бабель

У грудні минулого року Олександру Мамаю повідомили про підозру в поширенні даних про розташування українських військ. ЗМІ писали, що мер публічно розповів про формування нової військової частини та вказав адресу штабу. 

Сам мер все заперечував і казав, що на його посаду вже рік як полюють.

російські окупанти атакували Дніпровський район Херсона

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Ворог вдарив по приватному будинку. Через влучання ворожого снаряду оселя загорілася.

На щастя, будинок був порожнім, відтак обійшлася без потерпілих. 

Рашисти не можуть запустити в роботу жодного енергоблоку тимчасово окупованої ЗАЕС

Джерело: Енергоатом

Через відмову частини українського персоналу Запорізької атомної електростанції співпрацювати з окупантами, а також брак власних кадрів росіяни не можуть ані запустити, ані експлуатувати енергоблоки станції.

У кадровий дефіцит росіяни самі себе загнали, заблокувавши доступ на станцію майже 1500 українським працівникам ЗАЕС, котрі відмовились отримувати російські паспорти і підписувати договір із фейковим АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» або іншим підприємством Росатома.

Аби поліпшити власне становище, загарбники шукають для ЗАЕС «нових» атомників на території рф та готові розселяти майбутніх працівників у націоналізовані, а точніше — примусово забрані, квартири енергодарців, які виїхали з окупованого міста.

Крім того, запустити блоки заважає і поступова деградація спеціалізованого обладнання, яку рашисти своїм горекерівництвом спричинили через недотримання необхідного температурного режиму.

Однак активність окупантів проявляється в іншому: навколо енергоблоків Запорізької АЕС та сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) вони продовжують зводити укріплення і будувати військові споруди. Такі дії росіян є категорично неприпустимими і порушують всі наявні норми ядерної та радіаційної безпеки.

«Начальнику МЧС Запорожской области» та його поплічникам повідомилу про підозру у держзраді

Джерело: ДБР

ДБР заочно повідомило про підозру колишньому начальнику Мелітопольського районного управління ГУ ДСНС у Запорізькій області та ще двом його працівникам, які зрадили присязі та працюють на ворога.

Після захоплення регіону росіянами ці надзвичайники відмовились від евакуації та добровільно пішли служити загарбникам. Вони допомогли створювати окупаційну структуру «МЧС Запорожской области», де й працевлаштувались.

Ексначальник управління ДСНС особисто їздить тимчасово окупованою територією Запорізької області та відкрито агітує за ворога, бере участь в урочистих заходах окупантів та став «обличчям» окупаційної структури для російських пропагандистів.

Також фігурант здавав загарбникам своїх колишніх підлеглих, які не бажали переходити на бік ворога, погрожував їм депортацією у разі відмови співпрацювати з окупаційною владою.

Інші двоє фігурантів також активно допомагають окупантам, беруть участь у пропагандистських заходах та виконують усі вказівки ворога.

Трьом колишнім працівникам ДСНС заочно повідомили про підозру у державній зраді.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацію майна.

 

Прокуратура та Нацполіція зафіксували вже 155 випадків сексуального насильства, найбільше – на Херсонщині та Київщині

Джерело: Офіс Генпрокурора

«Загальна кількість випадків сексуального насильства, вчинених російськими військовими значно більша», – каже керівниця профільного управління Офісу Генпрокурора Ірина Діденко.

Херсонщина та Київщина лідирують за кількістю свідчень постраждалих. Загалом прокурори та слідчі зафіксували 155 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК). Про це йшлося під час спільної наради прокурорів Офісу Генпрокурора і керівництва слідства Національної поліції.

На нараді обговорили нові підходи до розслідування злочинів СНПК та міжвідомчу взаємодію. 

Учасники зустрічі визначили два пріоритети. Перший — це захист постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, забезпечення конфіденційності та інших потреб постраждалих осіб. Другий — якість та ефективність документування і розслідування таких злочинів з дотриманням міжнародних стандартів і міжнародного протоколу.

Учасники зустрічі також обговорили перспективу створення єдиної системи обміну інформацією між всіма інституціями, що займаються ідентифікацією російських військових, визначенням місць їхньої дислокації тощо. Це дозволить перейти від розгляду окремих кримінальних проваджень до більш комплексного підходу. Що, своєю чергою, допоможе відстежити весь ланцюг командування і довести, що сексуальне насильство має системний характер та використовується російською армією як зброя війни. 

 

СБУ затримала російського агента, який готував ракетний удар по енергооб’єктах та річпорту Ізмаїла

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного зрадника у результаті спецоперації в Одеській області.

Поплічником агресора виявився посадовець одного з підприємств Ізмаїльського річного порту, якого після початку повномасштабного вторгнення завербував представник російських спецслужб.

За вказівкою окупантів їхній агент збирав інформацію про розміщення підрозділів Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури на території міста.

Насамперед його цікавили локації електропідстанцій та інших міських об’єктів енергетики.

Крім цього розвідував місця базування українських блокпостів. Під час прихованого спостереження вивчав їхнє фортифікаційне оснащення, наявне озброєння та кількість задіяного особового складу.

Також він передавав ворогу відомості щодо специфіки захисту та особливостей діяльності місцевого річпорту.

Розвідувальна інформація потрібна була російським загарбникам для підготовки серії прицільних ракетних ударів по українських об’єктах.

Однак, співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили зловмисника, поетапно задокументували його злочинні дії і затримали на спробі передачі агресору закритих даних.

Встановлено, що російський агент мав передати розвіддані своєму куратору у вигляді електронних координат та фотоматеріалів через анонімний Телеграм-канал.

Під час обшуку у затриманого виявлено мобільний телефон з доказами законспірованого листування з ворогом.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Слідчо-оперативні дії проводили співробітники СБУ Одеської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Окупанти обстріляли два населені пункти Херсонщини

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Під час артилерійської атаки селища Антонівка отримав поранення 15-річний хлопчик.

Через обстріл села Нова Дмитрівка Олександрівського району постраждав чоловік – йому відірвало ногу. 

Постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу.

 

У деокупованому Миколаївському районі виявили ще одне місце дислокації рашистів

Джерело: Офіс Генпрокурора

У звільненому від російських окупантів Миколаївському районі області тривають слідчо-оперативні заходи з виявлення та документування воєнних злочинів, вчинених представниками ЗС РФ.

19 січня 2023 року прокурори спільно з працівниками поліції здійснили огляд чергового місця дислокації військовослужбовців країни-агресора у селі Максимівка.  

В одному із домоволодінь окупанти лишили по собі низку слідів перебування: боєприпаси, військову техніку, написи на стінах й інші відомості, які свідчать про вчинення ними воєнних злочинів.

Крім того, прокурори допитали місцевих жителів стосовно злочинів, вчинених окупантами.

Прикордонники ліквідували канал втечі псевдоінвалідів за кордон

Джерело: МВС

Військовослужбовці Одеського прикордонного загону спільно із правоохоронцями викрили організатора незаконного переправлення людей до Молдови.

Координатор нелегального трафіку, яким виявився місцевий житель, підшукував у соцмережах чоловіків, які за шість тисяч доларів збиралися уникнути проблем на державному рубежі. Зловмисник гарантував безперешкодний виїзд до Молдови під виглядом інвалідів з уже готовим пакетом фейкових документів.

Правоохоронці затримали організатора оборудки біля одного з пунктів пропуску під час супроводу чергового клієнта. Фігуранту повідомлено про підозру.

 

Одна людина загинула внаслідок ранкового обстрілу Краматорська

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону. 

Зранку 20 січня російські війська обстріляли Краматорськ, наслідки ще встановлюють. Ворог вдарив по місту трьома ракетами.

Пошкоджено 8 багатоквартирних будинків, 6 приватних, 2 медичних заклади, школа та садок. 

Кириленко зазначив, що наразі є підтвердження про одну загиблу особу. Слідчо-оперативна група продовжує огляд та фіксацію наслідків ранкового обстрілу росіян. 

На Луганщині 30 окупантів отруїлись горілкою 

Джерело: начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай

На Луганщину росіяни стягують все більше особового складу та техніки, намагаються завадити просуванню ЗСУ, але безрезультатно

Кількість постраждалих російських від інтоксикації алкоголем у Старобільську зросла до 30. 

«Орки святкували Водохреща і напилися, «водка» була не якісна, тож рашисти отруїлися, деякі вже на концерті кобзона», – написав Гайдай. 

 На руїнах будинку у Дніпрі знайшли велику суму грошей 

Джерело: міський голова Дніпра Борис Філатов

На місці розбитого російською ракетою багатоповерхового будинку у Дніпрі знайшли пакунок з великою сумою грошей. Гроші ніхто не заховав та не присвоїв. 

Сума, валюта та пакування не розголошують, але обіцяють повернути власнику за умови підтвердження суми, валюти та пакування. 

Росіяни зранку обстріляли Краматорськ: ракета впала біля дитсадка

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко. 

Зранку 20 січня російські війська обстріляли Краматорськ. Ракета впала поблизу дитсадка. Наслідки удару встановлюють.

Крім того, за ранок відбулось два масованих артобстріли Авдіївки. 

Загалом на добу на Донеччині внаслідок російської агресії загинуло троє цивільних: одна людина у Бахмуті та двоє Дробишевому. Одна людина зазнала поранень. 

Росіяни за добу обстріляли Херсонщину майже сотню разів: є загиблий

Джерело: начальник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Російські військові 19 січня обстріляли Херсонщину 90 разів, одна людина загинула, троє – поранені.

«Російські загарбники 90 разів обстріляли Херсонщину. Мирні населені пункти області атакували з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БПЛА. Херсон російська армія обстріляла 19 разів – гатили по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди влучили у житлові будинки», – написав голова ОВА.

Янушевич повідомив, що за минулу добу загинула одна людина, троє жителів Херсонщини дістали поранень різного ступеня тяжкості.

Вогонь по Дніпру коригували агенту російської спецслужби ГРУ

Агентами рф, які коригували вогонь по Дніпру виявився громадянин рф, колишній мешканець Дніпра, який у 2014 році створив місцеву прокремлівську громадську організацію. Її представники виступали за створення так званої «південно-східної Української республіки», підконтрольної країні-агресору.

Згодом зловмисник втік до росії, де був завербований кадровими співробітниками гру. За їхнім завданням він створив власну агентуру зі своїх «ідейних» однодумців-земляків.

Раніше група перебувала в «режимі очікування», а в жовтні 2022 року почала активну розвідувально-підривну діяльність проти України.

Для комунікації агенти використовували анонімні месенджери, а локації передавали у вигляді електронних координат з фотоматеріалами.

Під час обшуків за адресами проживання затриманих правоохоронці виявили:

  • саморобні вибухові пристрої;
  • комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами законспірованого листування з ворогом;
  • прокремлівську літературу. 

На підставі доказів, зібраних слідчими Служби безпеки, фігурантам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочинів і притягнення винних до відповідальності. 

Спецоперацію з викриття зловмисників проводили співробітники СБУ Дніпропетровської області за координації Департаменту контррозвідки Служби безпеки та процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури.

СБУ знешкодила агентурну мережу рф, яка коригувала ракетні удари по Дніпру

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала агентурну мережу головного управління генштабу збройних сил рф (більше відому як гру) у результаті багатоетапної спецоперації у Дніпрі.

Під час оперативних дій затримано 7 російських агентів. Про це повідомив очільник Служби безпеки України Василь Малюк.

«СБУ провела чергову важливу спецоперацію з викриття та затримання ворожих агентів. Це результат кропіткої роботи наших контррозвідників. Ми системно відпрацьовуємо всіх, хто допомагає наводити російські ракети на наші міста. Кожен навідник чи коригувальник має усвідомити – його дії не залишаться без покарання. Служба безпеки та весь український народ не пробачить таких злочинів. Агентам рф доведеться сповна відповісти за скоєне», – підкреслив Василь Малюк.

За наявними даними, затримані передавали росіянам координати об’єктів критичної інфраструктури, у тому числі енергогенеруючих підприємств.

Ці відомості окупанти використовували для підготовки і здійснення ракетних ударів по місту. А після обстрілів агенти відвідували місця «прильотів», щоб встановити наслідки повітряних атак і повторно їх скоригувати.

Наразі перевіряється інформація про можливу причетність затриманих до ракетного удару рф по житловому будинку у Дніпрі 14 січня цього року.

Крім того, агенти рф збирали розвіддані про базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону, намагаючись виявити позиції української системи ППО.

Всю зібрану інформацію вони передавали представникам гру через резидента групи.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.01.23

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 6:00

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста тридцять перша доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник завдав протягом минулої доби 9 ракетних і 23 авіаційних удари та здійснив понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На всій території України є підвищена загроза авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах.
Ворог основні зусилля зосереджує на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському, Лиманському, Новопавлівському та Херсонському – обороняється.
Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське і Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Краснополівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Диліївка, Водяне, Мар’їнка, Побєда, Новосілка Донецької області та Мала Токмачка і Степове на Запоріжжі.
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Втім, під виглядом спільних з білоруссю навчань, росія нарощує авіаційне угруповання. Ворог обстріляв з артилерії райони Тимофіївки Сумської області та Ветеринарного, Стрілечої, Зеленого, Стариці, Вовчанська, Вільчі, Бударок, Красного Першого, Дворічної та Куп’янська на Харківщині.
На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Тавільжанка, Вільшана, Орлянське, Куп’янськ, Крохмальне, Піщане, Берестове, Стельмахівка і Вишневе Харківської області, а також Новоселівське на Луганщині.
На Лиманському напрямку ворог обстріляв із усіх наявних вогневих засобів райони Новоєгорівки, Макіївки, Площанки, Червонопопівки, Кремінної, Діброви та Серебрянського лісництва Луганської області.
На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка і Майорськ Донецької області.
На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Кам’янка, Авдіївка, Веселе, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.
На Новопавлівському напрямку противник обстріляв Вугледар, Богоявленку, Золоту Ниву, Велику Новосілку і Нескучне Донецької області.
На Запорізькому напрямку від танкового, мінометного та артилерійського вогню постраждали понад 20 населених пунктів, зокрема, Времівка і Новопіль на Донеччині та Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Оріхів, Малі Щербаки і Кам’янське на Запоріжжі.
На Херсонському напрямку окупанти обстріляли, зокрема, Качкарівку, Республіканець, Тягинку, Іванівку, Новотягинку, Токарівку, Інгулець, Херсон, Благовіщенське та Розлив.
На тимчасово окупованих територіях автономної республіки Крим росія готується до прихованої мобілізації. Зокрема, у місті Севастополь, виклики до військових комісаріатів розпочали надходити IT-спеціалістам, фінансовим працівникам та іншим фахівцям, які мали бронь від мобілізації.
Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування свої поранених військових. Так, у Новопскові Старобільського району Луганської області, в приміщенні місцевого пологового будинку окупанти розгорнули «польовий шпиталь», де лікують понад 300 військовослужбовців та найманців приватної військової компанії «вагнер».
Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удару по районах зосередження ворога та 7 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Також наші воїни знищили три БпЛА типу “Ланцет-3”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 6 пунктів управління, 8 районів зосередження ворога та склад боєприпасів окупантів.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024