стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 січня

19 Січня 2023, 20:00
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 січня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2920
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 січня

Хроніка 330 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

На Херсонщині на мінах підірвалися троє людей

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Поблизу села Високе на міні, залишеній російськими окупантами, 18 січня, працюючи на полі, підірвався місцевий житель. Він отримав поранення. 

Поблизу села Червоний Яр 19 січня постраждали двоє братів, які на полі збирали гільзи. Вони підірвалися на міні, залишеній російськими окупантами. Їх до лікарні доставили військові. Один чоловік загинув в медзакладі, за життя іншого борються лікарі. 

Ситуація на фронті станом на вечір 19 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав чотири ракетні удари, з них два по цивільній інфраструктурі Матвіївки Запорізької області, і 15 авіаційних ударів. Окрім того, здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Небезпека авіаційних та ракетних ударів окупантів є на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Втім, на території республіки білорусь тривають спільні навчання повітряно-космічних сил російської федерації та військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони республіки білорусь.

Ворог обстріляв з артилерії райони Бучків Чернігівської області; Попівки - Сумської  та Алісівки, Стрілечої, Зеленого, Тернової, Стариці, Огірцевого, Вовчанська, Бочкового, Волохівки, Чугунівки, Новомлинська, Дворічної та Куп’янська на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстріляні райони населених пунктів Курилівка, Іванівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове і Першотравневе Харківської області, а також Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв із усіх наявних вогневих засобів райони Новоєгорівки, Площанки, Невського, Червонопопівки, Кремінної та Серебрянського лісництва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Залізне та Веселе Донецької області. 

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Костянтинівка, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та всіх типів артилерії по районах населених пунктів Микільські Дачі, Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка і Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку від танкового, мінометного та артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Малинівка на Донеччині та Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Оріхів, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки і Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти обстріляли, зокрема, Новоолександрівку, Гаврилівку, Качкарівку, Милове, Республіканець, Одрадокам’янку, Іванівку, Молодіжне, Інженерне, Антонівку та Херсон.

Противник і далі зазнає значних втрат у живій силі. Зокрема, у Новосвітлівці на Луганщині, в місцевій лікарні знаходиться понад 200 поранених з числа нещодавно примусово мобілізованих жителів тимчасово окупованих територій Луганської області.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 21 удар по районах зосередження ворога та шість – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Ракетники і артилеристи уразили шість пунктів управління, сім районів зосередження ворога та склад боєприпасів окупантів.

У Херсоні встановили ще три мобільні укриття

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Укриття обладнані розетками та освітленням, мають зручні місця для сидіння. Стіни надійно захищають від уламків снарядів.

Придбали укриття благодійники.

Суд розгляне справу зрадниці з Ізюма, яка організовувала фільтраційні заходи та здавала патріотів

Джерело: ДБР

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо працівниці податкової з міста Ізюм Харківської області, яка здавала окупантам місцевих патріотично налаштованих громадян. Обвинувальний акт направлений до суду.

До повномасштабного вторгнення російських військ жінка працювала ревізором-інспектором в місцевій податковій.

Після захоплення Ізюму зрадниця почала підбирати кадри та оформлювати на роботу в окупаційні органи міста, вона пропагувала російські наративи, брала участь у пропагандистських заходах та створенні сюжетів для російських ЗМІ.

Також жінка допомагала організовувати фільтраційні заходи, шукала місцевих патріотів України, які становили загрозу окупантам.

Після наступу Збройних сил України окупанти залишили жінку в Ізюмі. Вона переховувалася, поки її не затримали працівники ДБР. Наразі вона перебуває під арештом.

Колишня працівниця податкової обвинувачується у державній зраді. Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

У лісі на Житомирщині виявили сучасний реактивний снаряд

Джерело: ДСНС

Піротехніки поблизу села Плехів Черняхівської територіальної громади Житомирського району вилучили вибухонебезпечний предмет. 

Сучасний реактивний снаряд виявив місцевий житель у лісі поблизу села. Боєприпас вивезли та знищили шляхом контрольованого підриву.

Рашисти атакували центр Херсона

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Рашисти цілеспрямовано вдарили по житловому кварталу міста з РСЗВ. Поруч немає жодного військового обʼєкта, лише житлові будинки та цивільна інфраструктура. 

Через атаку росіян сталася пожежа, а також залишилися нерозірвані боєприпаси. Завдяки оперативній роботі рятувальників загоряння — ліквідовані, снаряди – прибрані. 

Дивом обійшлось без постраждалих серед мирних херсонців.

Безвісти зниклими внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі 14 січня вважаються 11 людей

Джерело: Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області

Поліцейські реєстрували та перевіряли повідомлення про зникнення безвісти людей. Кожну заяву відпрацювали – наразі безвісно зниклими залишаються 11 людей. 

Зараз на місці трагедії працюють 10 слідчо-оперативних груп, які проводять огляд квартир та приймають заяви від власників пошкодженого майна. Слідчі заходи по документуванню наслідків ракетного удару продовжуються.

Ситуація по Донецькій області станом на ранок 19 січня

Джерело: Павло Кириленко

На Волноваському напрямку впродовж доби росіяни здійснювали постійні обстріли Вугледара — пошкоджено 6 будинків. Також у громаді двічі обстріляна Богоявленка — без жертв.

На Донецькому напрямку інтенсивні обстріли в Очеретинській громаді: напередодні ввечері росіяни поцілили у дитсадок в Орлівці, а зранку обстріляли Веселе і  Красногорівку. Гучно минули ніч і ранок в Авдіївці: місто зазнало 4 артобстріли та 2 обстріли з Градів. Обсяги руйнувань встановлюємо.

На Горлівському напрямку 1 людину поранили в Іванівському Бахмутської громади. У громаді пошкоджено 2 будинки та адмінбудівлю. Ще 1 будинок пошкоджено у Плещіївці Костянтинівської громади. Постійні обстріли у Соледарській громаді: потерпають Парасковіївка, Роздолівка, Федорівка та околиці Соледара; у Васюківці пошкоджено 3 будинки.

На Лисичанському напрямку зафіксовано обстріли Сіверська та Лиманської громади: пошкоджено 4 будинки у Закітному.

За останню добу зафіксували 153 обстріли населених пунктів Запорізької області

Джерело: голова Запорізької ОДА Олександр Старух  

153 обстріли пережили 17 населених пунктів за останню добу. Наразі зафіксовано 28 повідомлень про руйнування.

«Звук, який сколихнув серед ночі обласний центр – це ворожий вогонь, спрямований на Матвіївську громаду. Як зазначить окупант у своїх брехливих зведеннях, він цілив у надважливий стратегічний об'єкт. Але ракета С 300 впала у полі, від її вибуху у місцевому освітньому закладі та будівлях поруч вибило всі вікна. На щастя, без жертв», – написав  він.

 росіяни поранили 4 мирних жителів Донеччини

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 18 січня росіяни поранили 4 мирних жителів Донеччини: в Авдіївці, Хромовому, Іванівському та Часовому Яру.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.01.23

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 6:00

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста тридцята доба російського широкомасштабного вторгнення.
 
Минулої доби підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Верхньокам’янське, Соледар, Сіль, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Водяне, Мар’їнка, Побєда і Парасковіївка Донецької області.
 
В той же час противник завдав 25 авіаційних ударів та здійснив понад 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
 
Загроза завдання авіаційних та ракетних ударів російською федерацією по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається сталою. У прикордонних з Україною районах наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил російської федерації та республіки білорусь продовжують виконувати завдання. Таким чином противник демонструє свою присутність поблизу державного кордону. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли по районах населених пунктів Бучки Чернігівської області; Попівка - Сумської; Бударки, Землянки, Гатище, Зелене, Вовчанськ, Тернова, Красне, Кам’янка, Чугунівка, Новомлинськ та Дворічна Харківської області.
 
На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони Курилівки, Петропавлівки, Кислівки, Іванівки, Крохмального, Синьківки, Берестового і Табаївки Харківської області, а також Стельмахівки на Луганщині.
 
На Лиманському напрямку ворог обстріляв позиції Сил оборони біля Дружелюбівки на Харківщині та Новоєгорівки, Невського, Червонопопівки та Діброви Луганської області.
 
На Бахмутському напрямку вогневого ураження ворожої артилерії зазнали райони 22 населених пунктів. Серед них - Верхньокам’янське, Білогорівка, Веселе, Майорськ, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка та Дружба.
 
На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Невельське, Первомайське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.
 
На Новопавлівському напрямку противник знову обстрілював Велику Новосілку, Золоту Ниву та Вугледар Донецької області.
 
На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали 24 населених пункти, зокрема, Времівка і Новопіль на Донеччині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Щербаки, Степове, Кам’янське і Плавні Запорізької області.
 
На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терор цивільного населення. Зокрема, обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них – Антонівка, Берегове, Веселе, Качкарівка, Янтарне та Херсон. Постраждали мирні громадяни.
 
Наша авіація протягом минулої доби завдала 13 ударів по районах зосередження противника та 3 - по позиціях зенітно-ракетних комплексів окупантів.
 
В той же час, збито ворожий гелікоптер Ка-52 та БпЛА «Мерлін-ВР».
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 3 пункти управління, 5 районів зосередження окупантів, 1 склад боєприпасів та 2 інші важливі об’єкти ворога.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024